Dodaj do ulubionych

Czy warto studiować informatyke

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.10, 00:13
Zastanawiam się nad studiami informatycznymi tylko tyle się mówi o tym że jest
przepełnienie w rynku, że za dużo się tego nakształciło. co o tym sądzicie?
interesują mnie nowe technologie więc jeżeli nie informatyka to jaki kierunek
wybrać? albo ekonomia? Chciałbym aby się wypowiedzieli ci co znają branże IT:)
ciekawią mnie zarobki tam i co warto się uczyć
Obserwuj wątek
    • Gość: Inf Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.ghnet.pl 24.03.10, 09:38
      Jak to lubisz i Cie to interesuje to warto, jesli nie to nie.
    • Gość: informatyka Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.ghnet.pl 24.03.10, 09:40
      Pytanie o zarobki jest bezsensowne. Przeciez IT to nie budzetowka wszystko
      zalezy do jakiej firmy sie zalapiesz, na jakie stanowisko czy jestes dobry i ile
      sobie wynegocjujesz. Moze to byc 1200 na a moze to byc tez 5tys...
      • Gość: Michał Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.proxnet.pl 24.03.10, 12:24
        Jeśli chcesz iść na coś z nowoczesnymi technologiami,to lepiej elektronika lub
        automatyka. Nauczysz się tego co na infie + zaawansowana wiedza z
        elektroniki/automatyki/robotyki itd. Ja osobiście nie szedłbym na infę.
        Studiowałem informatykę,ale rzuciłem. Na to ludzi się pcha więcej niż na
        administrację. Wiadomo,że najważniejsze są umiejętności w tej branży,ale ja bym
        na Twoim miejscu nie szedł na infe.
    • Gość: sdfsdf Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.10, 12:48
      A co powiecie o ekonomii?warto?
      • Gość: df Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.10, 15:45
        To zależy kto ma iść na tę ekonomię, bo może być zarówno "warto", jak i "nie
        warto". Z infą zresztą to samo. :P
      • Gość: Michał Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.proxnet.pl 24.03.10, 18:26
        A co chcesz robić po ekonomii? Pracować w banku? Pewnie nie wypali przy obecnej
        liczbie absolwentów.
        • itacz Re: Czy warto studiować informatyke 24.03.10, 19:28
          To jaki kierunek proponujecie?:)
          AiR
          informatyke
          mechanike
          telekomunikacje
          czy może iść na zwykłą fizykę tylko czy na uniwersytet czy na politechnike?
          • Gość: asdf głupie pytania IP: 195.82.180.* 24.03.10, 19:47
            Jak zwykle - najpierw pytanie, a później "a może <kierunek>?", aż w końcu
            dochodzimy do testu wyboru.

Co to niby jest ? Forum dotyczące wróżbiarstwa ?

Władze uczelni nie potrafią przewidzieć kto będzie w cenie za 5-10 lat, a co
            dopiero szaraczki z forum?

Nawet gdybym na 100% wiedział na jaki kierunek warto iść to prawdopodobnie bym
            się tym nie podzielił (po co robić sobie konkurencję?) z obcą osobą. Albo sam
            bym to studiował albo założyłbym firmę doradczą żeby na tym zarabiać.

• donaldtheduck Re: Czy warto studiować informatyke 27.03.10, 13:51
        Nadprodukcja absolwentow... Poza tym na studiach ucza (na ogol) jakiejs
        ksiezycowej, matematycznej ekonomii, ktora praktycznie nie ma nic wspolnego z
        praktyka gospodarcza...
    • Gość: asdf Re: Czy warto studiować informatyke IP: 195.82.180.* 24.03.10, 19:50
      Gość portalu: lanse napisał(a):

> Chciałbym aby się wypowiedzieli ci co znają branże IT:)

Na Boga, to po cholerę pytasz się na forum Studia!? Wejdź na forum IT (jest
      takie na forum gazeta.pl) i się zapytaj specjalistów a nie ludzi którzy w
      najlepszym razie stawiają pierwsze kroki w branży.

Naprawdę, piersi opadają jak się czyta takie tematy
    • Gość: A Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.stk.vectranet.pl 26.03.10, 21:13
      Jasne, że warto ALE musisz sie zdecydować na jedną specjalizacje by nie być
      'informatykiem od wszystkiego'. Musisz sie zdecydować co DOKLADNIE chcialbys
      robic. Byc programistą? Jesli tak to jakich technologii. Być sieciowcem? To
      bierz się dodatkowo za CISCO.
      Coś innego? Prosze - systemy ERP, Business Intelligence, administracja bazami
      danych.
      Jeśli będziesz DOBRY w którejś z dziedzin informatyki, masz ogromną szansę na
      sukces. Jeśli skończysz studia myśląc, że prace załatwi papierek... bedziesz
      obsługiwał komputer za 1500 brutto
      • donaldtheduck Re: Czy warto studiować informatyke 27.03.10, 13:52
        A co jak sie zmieni standard "sieciowy" i CISCO pojdzie do lamusa?
        • sokolasty Re: Czy warto studiować informatyke 29.03.10, 12:50
          "[...] Prosze - systemy ERP, Business Intelligence[...]"

Tylko że do tego sama wiedza IT i umiejętność programowania to za mało. Trzeba być ekspertem także w ERP, BI itp + cierpliwość, komunikatywność, umiejętność zrozumienia potrzeb klienta, zrozumienie, że system jest dla klienta, a nie klient dla firmy.
    • donaldtheduck Re: Czy warto studiować informatyke 27.03.10, 13:49
      Tak, ale nie na Wyzszej Szkole Informatyki i Zarzadzania (WSIiZ) w Rzeszowie. Ze
      wgzledu na b. niski poziom nauczania...
      • Gość: danielosan Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.chello.pl 02.04.10, 12:04
        zgadzam sie z przedmówcą, tez słyszałem o nich taką opinie, dlatego polecam
        sprawdzic WSFiZ w Warszawie, można wybrać 4 letnie studia inżynierskie, kadra
        jest ciekawa, bo odchodzą od czystej teori i wreszcie jest wiecej praktycznej
        zabawy a i cenowo to wg mnie strzał w conajmniej 9,5, znam tańsze szkoły, ale
        niestety z renomoą marniutką...można sprawdzić coś ciekawszego moim zdaniem
        ,oczywiscie mozna sie nie zgodzić, aż taki obeznany nie jestem
        www.vizja.net/kandydaci/charakterystyka
        • Gość: kasper Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.10, 22:53
          Też zastanawiam się nad studiowaniem informatyki, ale boję się tego nadmiaru informatyków na rynku za jakieś 5-10 lat. Dlatego znalazłem, coś co może się sprawdzić w moim przypadku. Na Akademii Morskiej w Szczecinie otwierają w tym roku kierunek informatyka na wydziale nawigacyjnym, gdzie specjalnością jest informatyka morska, pierwsza taka w Polsce. Brzmi ciekawie i daje nadzieję na pracę w przyszłości. Co o tym sądzicie?
          • Gość: Łukasz Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.proxnet.pl 03.04.10, 23:03
            Informatyka morska? Pewnie jakieś pierdoły. Na PolŚl powstał kierunek
            informatyka w elektrotechnice i wykładowcy sami nie wiedzą czego uczyć. Czym
            kierunek bardziej innowacyjny,tym bardziej wykładowcy są zakręceni i nie wiedzą
            czego uczyć.
            • Gość: Gość Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.10, 23:57
              To nie sami wykładowcy są zakręceni, tylko ludzie układający program studiów.
              Informatyka morska jest idealną kombinacją dla pasjonatów informatyki, którzy
              chcą związać karierę z branżą morską i całym tym przemysłem.
              • Gość: Behemot Re: Czy warto studiować informatyke IP: 193.0.126.* 13.05.10, 12:43
                Coś w tym jest, ale generalnie radzą czytać po prostu program studiów i siatkę
                godzinową, a nie same opisy i nazwy. Aczkolwiek zdaje sobie sprawę, że może ot
                być problematyczne dla kogoś kto się nie orientuje.
                • f-ilip Re: Czy warto studiować informatyke 17.06.10, 12:09
                  Oczywiście, że warto. Musisz tylko wybrać jakąś specjalizację.
                  Bo mówić o informatyku to tak jak mówić lekarzu. Jest ich mnóstwo ale każdy ma jakąś wybraną dziedzinę. A mając świadomość, ze komputeryzacja postępuje bardzo szybko rynek się nie skurczy i popyt na dobrych fachowców zawsze będzie :) Przeglądając oferty uczelni zwróć uwagę czy w ramach egzaminów uzyskasz certyfikaty.
                  Znajomy skończył informatykę na Uczelni Warszawskiej (nie pamiętam tylko jaka specjalizacją) i to oni pomogli mu w znalezieniu pracy, oczywiście jeden warunek musisz być dobry w tym co robisz.
                  • Gość: monek Re: Czy warto studiować informatyke IP: 85.222.87.* 05.07.10, 23:22
                    Dokładnie, warto wybrać jakąś mało popularną specjalizacje. Wtedy i szansa
                    często na znalezienie pracy jest większa i na pewno zarobki są adekwatnie większe.
                    • rozenrot Re: Czy warto studiować informatyke 07.07.10, 23:20
                      Ja ostatnio zaczęłam myśleć nad Akademią Morską w Szczecinie. Jak ktoś nawet
                      napisał to jest nie do końca doceniany chyba sektor studiów, bo o pracę po nich
                      nie jest jakoś bardzo ciężko.
          • dystansownik Re: Czy warto studiować informatyke 04.04.10, 09:21
            > Na Akademii Morskiej w Szczecinie otwierają w tym roku
            > kierunek informatyka na wydziale nawigacyjnym, gdzie specjalnością jest informa
            > tyka morska, pierwsza taka w Polsce. Brzmi ciekawie i daje nadzieję na pracę w
            > przyszłości. Co o tym sądzicie?

Imho wszelkie tego typu wariacje nie mają sensu. Lepiej skończyć poważną
            informatykę, a potem ewentualnie się wyspecjalizować w jakimś zakresie.
            Wybieranie niszowych kierunków i specjalności wcale nie gwarantuje roboty.
            Często się okazuje, że pracodawcy specjalizujący się w takiej niszowej gałęzi
            branży, wolą kogoś po kierunku ogólnym, wiedząc, że on na pewno ma dobre
            przygotowanie zawodowe.

A te wyspecjalizowane informatyki, to często tylko efekt chęci przyciągnięcia
            studentów, bo informatyka dalej należy do jednych z najpopularniejszych
            kierunków. W efekcie często na uczelniach otwierało się 3-4 informatyki na
            różnych wydziałach. Żeby nikt się nie rzucał "specjalizowało" się ją w tym czym
            dany wydział się zajmował i tak to wyglądało. Do tego "ciekawa" nazwa czy
            specjalizacja przyciągała ludzi, bo wystarczyło im standardowo wmówić, że po tym
            jest pełno pracy i rynek potrzebuje masę specjalistów.
            • bonin122 Re: Czy warto studiować informatyke 04.04.10, 21:51
              Wiesz co masz rację i nie. Akademia Morska w Szczecinie jest uczelnią kształcącą
              w specyficznym morskim kierunku. Raczej informatykowi z ogólnego profilu będzie
              ciężko znaleźć i odnaleźć się w morskiej nomenklaturze i wszystkich
              zagadnieniach bo to zbyt wąska dziedzina. Tak mi się wydaje. Co do reszty
              przypadków to się z Tobą zgodzę.
              • dystansownik Re: Czy warto studiować informatyke 04.04.10, 23:02
                > Akademia Morska w Szczecinie jest uczelnią kształcąc
                > ą
                > w specyficznym morskim kierunku. Raczej informatykowi z ogólnego profilu będzie
                > ciężko znaleźć i odnaleźć się w morskiej nomenklaturze i wszystkich
                > zagadnieniach bo to zbyt wąska dziedzina. Tak mi się wydaje.

Teoretycznie tak. W praktyce wiesz jak to może wyglądać? Że na ludzi
                wykształconych w tej wąskiej dziedzinie będzie minimalne zapotrzebowanie i
                połowa, jeśli nie więcej, będzie szukała roboty zwykłego informatyka.
                Do tego nie oszukujmy się, największe orły na takie cudaczne kierunku się nie
                pchają. Z tego względu pracodawcy pewnie też nie widzą w absolwentach tego
                kierunku swojego pierwszego wyboru. Przeszkolić bardzo dobrego informatyka może
                się bardziej opłacać niż brać przeszkolonego, ale średniego.
                Ostatnią kwestią jest też to czego rzeczywiście na takim kierunku uczą. Wiele
                jest takich, które z nazwy są atrakcyjne, przyszłościowe i teoretycznie
                nastawione na zapotrzebowanie. W praktyce okazuje się, że jest to po prostu
                zbitka przedmiotów, których sensu istnienia w programie studiów nawet wykładowcy
                nie znają. Potem uczy się pierdół kosztem cięcia innych przedmiotów nauczanych
                na ogólnych kierunkach, co skutkuje tym o czym już pisałem wcześniej, czyli
                średniej jakości absolwentami.
                • Gość: gizmo Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.10, 16:23
                  Wiesz nikt nie gwarantuje pracy po studiach, ale według mnie lepiej być
                  wyspecjalizowanym od razu. Przede wszystkim dlatego, że znasz od początku
                  specyfikację pracy (praktyki), masz znajomości z danej dziedziny. Poza tym wiele
                  osób kształci się ogólnie, a takich co chcą się wyspecjalizować jest dużo mniej.

Po części z tymi średniakami masz rację. Ale to też zależy od studentów. Jeśli
                  chce, będzie dobry i to nie dotyczy tylko informatyki
                  • Gość: kasper Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.net.inotel.pl 08.04.10, 22:01
                    Mi się wydaję, biorąc pod uwagę renomę Akademii Morskiej w Szczecinie, że utworzenie tego kierunku na pewno było przemyślaną decyzją, pokierowaną potrzebą rynku na tego typu specjalistów. Szczególnie, że 'morskie usługi' to specyficzna branża. A poza tym ta informatyka jest na wydziale nawigacyjnym, więc po takich studiach można spokojnie pracować w nawigacji na różnych stanowiskach.
                    • Gość: Łukasz Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.proxnet.pl 08.04.10, 23:28
                      ta akurat
                    • Gość: Borys Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.chello.pl 05.05.10, 18:02
                      Jestem wprawdzie studentem na wydziale Mechanicznym, ale mocno angażuje się w
                      życie uczelni i widzę co tu się dzieje z pierwszej ręki i od wewnątrz. Uczelnia
                      jest bardzo dobrze zarządzana, racjonalnie gospodaruje pieniędzmi i dba o
                      studentów... a to bardzo istotne.
                      • Gość: Maturzysta Re: Czy warto studiować informatyke IP: 193.0.126.* 06.05.10, 12:33
                        Można przeczytać jakieś konkrety ? Co wyróżnia tę uczelnie na tle innych
                        technicznych?
                        • Gość: Gramol Re: Czy warto studiować informatyke IP: 193.0.126.* 11.05.10, 13:01
                          Uczelnia jest bogato wyposażona. Większość Polskich Uczelni technicznych boryka
                          się z problemami finansowymi, przez co mają przestarzały sprzęt. Akademia Morska
                          w Szczecinie dysponuje bardzo nowoczesnym wyposażeniem.
                          • Gość: Vielblad Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.chello.pl 12.05.10, 17:38
                            Czytam dużo opinii na temat Akademii Morskiej w Szczecinie i chyba powoli się do
                            niej przekonuję. Szczególnie istotne jest dla mnie dobre wyposażenia, a co za
                            tym idzie solidna baza dydaktyczna. Mam nadzieję, że jest to uczelnia, na której
                            mogę realizować swoje pasję.
                            • Gość: Benee Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.acn.waw.pl 12.05.10, 22:54
                              No naprawdę z tego co ludzie tutaj piszą i co słyszałem na paru innych forach
                              jest to świetna uczelnia z bazą sprzętu i dobrymi praktykami. Tylko teraz trzeba
                              się dostać "w pierwszym rzucie".
                              • Gość: mendos Re: Czy warto studiować informatyke IP: 85.222.87.* 12.05.10, 23:47
                                A co powiecie o nawigacji na tej uczelni? Jest po tym jakaś przyszłość czy to
                                jest zbyt wąski kierunek?
                                • Gość: Origamini Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.acn.waw.pl 13.05.10, 23:53
                                  Przyszłość jest jak po wszystkich kierunkach w tej szkole. Jest to
                                  wyspecjalizowanie w pewnym stopniu, ale jest mało ludzi którzy się tym zajmują.
                                  Wiec na pewno po tym kierunku znajdziesz prace.
                                  • Gość: klomen Re: Czy warto studiować informatyke IP: 85.222.87.* 14.05.10, 00:00
                                    To jest wielka zaleta tej szkoły Mało ludzi ja kończy i jest duże
                                    zapotrzebowanie na absolwentów na rynku,. To się przekłada na mega dobre płace
                                    nawet tuż po studiach.
                                    • Gość: Stenzin Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.acn.waw.pl 20.05.10, 23:51
                                      Skoro tak stawiacie sprawę, to składam dokumenty na Nawigacje na Akademii
                                      Morskiej w Szczecinie. Tylko niestety trzeba jeszcze miesiąc czekać na wyniki matur.
                                      • Gość: sokron Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.10, 17:01
                                        Adams, a nie jest tak teraz, ze informatykowi jest coraz ciężej znaleźć pracę na
                                        rynku? Sporo osób kończy ten kierunek i rynek nie jest przypadkiem nasycony taką
                                        profesja?
          • Gość: fregons Re: Czy warto studiować informatyke IP: 85.222.87.* 11.05.10, 00:13
            No nie wiem czy mają mało specjalizacji, to raz. A nawet jak ta liczba kogoś nie
            zadowala to ich specjalizacje są bardzo specjalistyczne, jeśli tak mego
            napisać:) Lepiej żeby było mało a konkretnie.
    • Gość: Adam Re: Czy warto studiować informatyke IP: 213.155.176.* 09.04.10, 11:24
      spnt.pl/news/show/ue_finansuje_nowe_kierunki_studiow.html - to jest
      ciekawa propozycja
      • Gość: kasper Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.net.inotel.pl 15.04.10, 20:58
        O ciekawe :) Nawet nie wiedziałem, że ten kierunek, który mnie interesuje powstanie dzięki pieniądzom z UE. Dobrze to wygląda, bo na pewno pracownie dzięki temu będą super wyposażone. I do tego, jeśli mi się nie uda dostać na dzienne, to będę mógł pójść na bezpłatne zaoczne. Coraz bardziej podoba mi się ta informatyka na Akademii Morskiej w Szczecinie.
        • Gość: Gosia Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.proxnet.pl 15.04.10, 21:04
          chuja zdziałasz a nie studia
          • Gość: rysiek Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 02:20
            a właśnie że studia i to dobre, bo kierunek przyszłościowy. i nie na byle jakiej
            prywatnej uczelni. ot tyle w temacie
            • Gość: Gosia Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.proxnet.pl 16.04.10, 12:18
              Przyszłościowy to on był kilka lat temu. Informatyka należy do takich
              studiów,gdzie trzeba się wykazać zainteresowaniem,zaciekawieniem i wręcz
              maniactwem. Osoba,która idzie na takie studia ot tak żeby sobie iść jest skazana
              na niebyt w świecie informatycznym. Czemu? Bo do tego trzeba mieć pasje!
              Informatyk informatykowi nierówny. Kto do pracy przyjmie osobę po infie,która
              wie to,tamto,sramto,ale nie maniaczy w tej branży? Nikt! Firmom są potrzebni
              dobrzy informatycy a nie produkt propagandy. Teraz na infie idzie ogrom ludzi.
              Myślisz,że po skończeniu pięcioletnich studiów będzie dobrze w tej branży?
              Będzie przesyt.
              • Gość: kasper Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.net.inotel.pl 16.04.10, 16:25
                Po pierwsze zwróć uwagę na to, że ta informatyka jest ukierunkowana na branże morską. Po drugie skąd wiesz, że nie jestem maniakiem komputerowym? Pisałem, że zastanawiam się nad informatyką dlatego, że boję się nadmiaru absolwentów tego kierunku w przyszłości. Jednak po specjalistycznej informatyce na wydziale nawigacyjnym na pewno będzie łatwiej o pracę niż po 'zwykłej' informatyce. Zresztą rozważam Akademie Morską w Szczecinie, a nie jakąś wyższą szkołę 'baunsu i lansu'... więc to dość radykalnie zmienia postać rzeczy.
                • Gość: Gosia Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.proxnet.pl 16.04.10, 18:49
                  Wierz mi,że te specjalistyczne informatyki niczym się nie różnią między sobą. W
                  planie zajęć będzie kilka morskich przedmiotów,ale nic więcej. Będziesz takim
                  samym informatykiem jak ja na specjalizacji "informatyka w systemach
                  elektrycznych". Jeśli to nowy kierunek,to licz się z tym,że wykładowcy będą was
                  uczyli pierdół,bo sami nie będą wiedzieć jak to wszystko rozłożyć. Tak masz z
                  każdym nowym kierunkiem i specjalizacją.
                  • Gość: Gosia Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.proxnet.pl 16.04.10, 18:53
                    Lepiej iść od razu na nawigację lub kierunek związany z pierdołami morskimi. Ja
                    tak postąpiłam i zmieniłam infę (informatyka w systemach elektrycznych) na
                    elektrotechnikę. Kierunek prowadzą od początku działalności uczelni,więc wiedzą
                    jak przygotować absolwenta. To samo tyczy się nawigacji,która funkcjonuje od
                    kilkudziesięciu lat. A nie jakieś nowe pomysły,byle skusić absolwenta
                    • Gość: Milan Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.chello.pl 19.04.10, 23:37
                      To zależy, co komu odpowiada. Jeśli ktoś chce połączyć pasję do Mroza z pasją do
                      Informatyki, to ten kierunek wydaje się najodpowiedniejszy na Akademii Morskiej
                      w Szczecinie.
                      • Gość: Velon Re: Czy warto studiować informatyke IP: 193.0.126.* 20.04.10, 11:19
                        A jakie są wymagania na informatykę na Akademii Morskiej w Szczecinie? Wystarczą
                        wyniki z matury, z jakich przedmiotów?
                        • Gość: Gosia Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.proxnet.pl 20.04.10, 12:38
                          Jejku człowieku,nawet na ich stronę nie wszedłeś :/
                        • Gość: Garbaty Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.chello.pl 21.04.10, 18:25
                          Warto sobie sprawdzić stronę informatyka.am.szczecin.pl, generalnie brane
                          są pod uwagę tylko wyniki z matury.
                          • Gość: mendo Re: Czy warto studiować informatyke IP: 85.222.87.* 21.04.10, 23:05
                            A czy ktoś wie jaki jest minimalny próg na dostanie się w tym roku?
                            • Gość: pedro Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.dip.t-dialin.net 22.04.10, 18:26
                              Są ograniczone miejsca, to zrozumiałe i liczą się wyniki matur, nie wiem czy
                              jest jakiś próg, bo to zależy od tego czy ktoś będzie lepszy od Ciebie i o ile.
                              Najlepiej to skontaktuj się z nimi bezpośrednio
                              • Gość: frikson Re: Czy warto studiować informatyke IP: 85.222.87.* 22.04.10, 23:58
                                Dokładnie. Wejdź sobie na stronę i ogarnij ile jest miejsc i jakie są warunki
                                rekrutacji.
                                • Gość: Qlop Re: Czy warto studiować informatyke IP: 193.0.126.* 27.04.10, 10:44
                                  Dla zainteresowanych polecam link: informatyka.am.szczecin.pl
                                  • Gość: ipsa Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.acn.waw.pl 27.04.10, 14:17
                                    Dzięki za link. Wygląda to bardzo interesująco. Szczególnie wrażenie robi
                                    specjalizacja.
                            • Gość: Lisek Re: Czy warto studiować informatyke IP: 178.56.27.* 26.04.10, 12:21
                              Nie można podać takiego progu, bo co roku jest nieco inny. To zależy od poziomu
                              matur w tym roku.
                          • Gość: wassup Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.171.104.98.static.crowley.pl 23.04.10, 14:39
                            Sprawdziłem sobie ofertę Akademii Morskiej w Szczecinie jeżeli chodzi o
                            Informatykę i nie wiem czy ktoś z was zwrócił uwagę, ale oni mają bardzo fajną
                            specjalizacje. Poważnie się zastanawiam, czy nie próbować swoich sił, żeby się
                            tam dostać :)
                            • Gość: kasper Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.net.inotel.pl 25.04.10, 19:25
                              Pisaliśmy o tym w połowie wypowiedzi w tym wątku... Ja nadal podtrzymuję swoje zdanie, że taka specjalizacja jest fajnym pomysłem i wierzę, że zostanie dobrze poprowadzona, mimo tego, że dopiero rusza na Akademii Morskiej w Szczecinie. A co do progów punktowych, to będzie tak jak wszędzie - jest jakaś pula miejsc i w zależności od liczby chętnych zostanie ustanowiony taki próg.
                              • Gość: Cwelu Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.proxnet.pl 25.04.10, 21:19
                                Sranie w banie
                              • Gość: pedro Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.dip.t-dialin.net 26.04.10, 08:54
                                Dokładnie. Taka specjalizacja, daje więcej możliwości, ale nie zamyka też drogi
                                do innych branż. Bo tutaj nie chodzi o same umiejętności, bo na pewno można się
                                "przestawić", ale o znajomość branży i zrozumienie jej potrzeb.
                              • Gość: Ralok Re: Czy warto studiować informatyke IP: 178.56.27.* 26.04.10, 12:23
                                Dokładnie, studiuje na Akademii Morskiej w Szczecinie na wydziale Nawigacji i
                                nie martwiłbym o poziom nowego kierunku. To jest naprawdę solidna uczelnia z
                                rewelacyjną kadrą.
                                • Gość: Kisiel Re: Czy warto studiować informatyke IP: 193.0.126.* 11.05.10, 12:58
                                  Ja też jestem studentem na wydziale Nawigacji, na kierunki Geodezja i
                                  Kartografia. Bardzo sobie chwalę. Wykładowcy są szczerze pomocni i życzliwi.
              • Gość: wxl Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.chello.pl 22.09.10, 21:42
                informatycy maniacy poprostu poswiecaja sie swojemu zawodowi jak lekarz. A pracodawcy to wyzyskuja na swoje. Informatycy sa murzynami z wlasnej woli bo ich jaraja 'lancuchy i kajdany'. Pracowalem jako informatyk przez 2 lata, ledwo po liceum. Moja opinia - po studiach sa sami idioci, tak jakby cale google przeczytali a palcem nie kiwneli. Tak, wybieram sie na AM informatyke bo na rynku liczy sie glownie sam tytul i szkolenia. Juz teraz ze srednim majac CCNA masz dobrze platna prace. CISCO bedzie zawsze :)
      • Gość: gość Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.10, 00:35
        Gość portalu: Adam napisał(a):

>
        rel="nofollow">spnt.pl/news/show/ue_finansuje_nowe_kierunki_studiow.htm
        l - to jest
        > ciekawa propozycja

No właśnie coś mi tak świtało, że kupili jakieś nowe wyposażenie i
        sprzęt do prowadzenia zajęć ostatnio.
    • Gość: Anonim Re: Czy warto studiować informatyke IP: 193.0.126.* 27.04.10, 11:04
      Interesuje mnie wprawdzie wydział mechaniczny, ale pytanie w zasadzie dotyczy
      wszystkich. Czy uczelnia oferuje jakieś zajęcia wyrównujące z matematyki, albo
      fizyki?
      • Gość: Bunia Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.proxnet.pl 27.04.10, 12:52
        Nie wiem czy organizuje,ale u mnie na uczelni te zajęcia nic nie wnosiły. Niby
        były obowiązkowe,a wykładowca tylko gadał swoje opowiadania i rozwiązywał
        zadania nic nie tłumacząc. Więcej nauczysz się na normalnym przedmiocie typu
        "fizyka",aniżeli na "podstawy fizyki". Tak to u mnie wyglądało.
      • Gość: odys Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.acn.waw.pl 27.04.10, 14:29
        Z tego co mi wiadomo to z matmy na pewno. Polecam Ci odwiedzić ich stronę tam na
        prawdę znajdziesz sporo informacji. Ja większość rzeczy które wiem o Akademii
        Morskiej w Szczecinie to dzięki ich stronie.
        • Gość: kasper Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.net.inotel.pl 27.04.10, 22:51
          Ja czytałem na stronie Akademii Morskiej, że organizowane są zajęcia wyrównawcze z matmy i fizyki dla studentów pierwszego roku. Nie są obowiązkowe, ale pewnie są przydatne.
          • Gość: Anonim Re: Czy warto studiować informatyke IP: 193.0.126.* 29.04.10, 13:11
            O, to bardzo dobra wiadomość. :) Coraz bardziej jestem przekonany do tej uczelni. :)
          • Gość: kony Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 20:28
            To prawda, warto na takie iść szczególnie jeśli nie jest się orłem z tych
            przedmiotów. Dość dużo jest matmy na Wydziale Nawigacyjnym
            • Gość: odys Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.acn.waw.pl 29.04.10, 21:58
              O samej nawigacji to nie wiem, bo się aż tak nie interesowałem, ale na
              informatyce to podstawa, więc trzeba się uczyć...no ale na takiej uczelni to i
              tak i tak nie ma innej możliwości tu trzeba się uczyć. To nie kierunki
              humanistyczne typu wkuj zapomnij tu wszystko czego się nauczysz przyda Ci się w
              późniejszej pracy. Dlatego też upatrzyłem sobie właśnie tę szkołę, chociaż jest
              kawałek od domu.
              • Gość: kasper Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.devs.futuro.pl 29.04.10, 23:04
                W ogóle czytałem gdzieś, że ta informatyka na Akademii Morskiej będzie dofinansowywana przez UE i dzięki temu sale komputerowe na uczelni zostaną wyposażone w jakiś bardzo nowoczesny sprzęt.
                • Gość: Borys Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.chello.pl 30.04.10, 00:37
                  Prawda, dzięki dofinansowaniu pierwsze 32 osoby będą studiować za darmo.
                  Pozostałe 32 będą musiały zapłacić za studia. Jest o co walczyć. :)
                  • Gość: Gosia Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.proxnet.pl 30.04.10, 01:50
                    Srutu tutu
                  • Gość: odys Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.acn.waw.pl 30.04.10, 21:30
                    Mnie się podoba też to, że można w razie czego na własnym sprzęcie pracować. Nie
                    ujmując wyposażeniu uczelni, ale jakoś na własnym sprzęcie czuję się lepiej,
                    pewniej.
                    • Gość: kasper Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.devs.futuro.pl 30.04.10, 22:00
                      To chyba wszędzie można ;) Mnie bardziej podoba się to, że pewna pula bezpłatnych miejsc przypadnie również na studia zaoczne.
                    • Gość: Borys Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.chello.pl 03.05.10, 23:51
                      Co to znaczy na własnym sprzęcie? Przecież programować można na dowolnym
                      komputerze, zresztą czasem jest to nieuniknione (vide praca domowa ;) )
                      • Gość: fregon Re: Czy warto studiować informatyke IP: 85.222.87.* 04.05.10, 22:52
                        A czy to prawda, że uczelnia ma własny statek na którym studenci mają normalnie
                        zajęcia praktyczne? Jeśli to prawda to naprawdę niezła szkoła praktyczna:)
                        • Gość: Łys Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.proxnet.pl 04.05.10, 23:38
                          Haha :D tak,akurat na infie to sobie dużo pożeglujesz :D
                        • Gość: rastamaniek Re: Czy warto studiować informatyke IP: 85.222.87.* 05.05.10, 00:49
                          Z tego co jest napisane w informatorze i na stronie to tak. I dodatkowo jest to
                          chyba jedyna uczelnia w Europie, która na swoim wyposażeniu ma statek na
                          własność:)...nieźle
                          • Gość: fregon Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 16:52
                            No wiadomo, że na informatyce to nie ma żeglugi. Ale już na nawigacji pewnie
                            tak. A to przecież ten sam wydział Ale własny statek to jednak duży plus dla
                            studentów.
                            • Gość: Łys Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.proxnet.pl 05.05.10, 17:30
                              Niby co to za duży plus dla np. studentów infy? Będą mogli sobie pooglądać
                              statek z daleka? Wow. Masz rację to niesamowite.
                              Na górnictwie można jeszcze dotknąć kombajna chodnikowego,czaisz fazę?
                              • Gość: eltorago Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.acn.waw.pl 06.05.10, 22:09
                                Nie no ok dla mnie to tez nie jest zaleta. Natomiast dużą zaletą w moim
                                przekonaniu jest specjalizacja na informatyce, bo nigdzie indziej w Polsce
                                takiej nie znajdziesz. Wierz mi...orientowałem się co gdzie jest, bo szukałem
                                czegoś oryginalnego...no i znalazłem.
                                • Gość: Łys Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.proxnet.pl 07.05.10, 01:23
                                  A przeglądałeś plan? :D Tyle tej specjalizacji co kot napłakał :D
                                  • Gość: sakres Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.10, 16:55
                                    Chodzi Ci o Akademię Morską w Szczecie? Mało mają specjalizacji według Ciebie?
                                    • Gość: Łys Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.proxnet.pl 10.05.10, 17:13
                                      Mało przedmiotów jest na tej specjalizacji związanej z morzem.
                        • Gość: Borys Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.chello.pl 05.05.10, 17:57
                          Racja, Akademia Morska w Szczecinie dysponuje własnym statkiem
                          szkolno-badawczym, na pewno nie ominą Cię zajęcia praktyczne na nim. :)
                          • Gość: Zainteresowany Re: Czy warto studiować informatyke IP: 193.0.126.* 06.05.10, 12:36
                            Rozumiem, że wyróżnia to Akademia Morską w Szczecinie na tle innych krajowych
                            uczelni? Ale na zachodzie to pewnie standard?
                            • Gość: narval Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 17:02
                              No nie powiedziałbym, że to standard. Bo jak ktoś wyżej już napisał Akademia
                              morska w Szczecinie ma na swoim wyposażeniu statek do praktyk. tego nie ma żadna
                              tego typu uczelnia w Europie:)
                              • Gość: longin Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.acn.waw.pl 06.05.10, 18:20
                                No dokładnie. Ja przed złożeniem tam papierów trochę czytałem z różnych
                                niezależnych źródeł o tej uczelni i jak najbardziej jest na europejskim
                                poziomie. Sami wykładowcy to bardzo wysoka półka akademicka.
                                • Gość: kasper Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.net.inotel.pl 06.05.10, 20:34
                                  No raczej na informatyce ten statek badawczy to mi się nie przyda, ale macie rację, że posiadanie takiego statku dobrze świadczy o uczelni.
                                  • Gość: Ryl Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.proxnet.pl 06.05.10, 20:37
                                    Ej no ludzie! U mnie na PŚ są kombajny chodnikowe i inny fajny ciężki sprzęt
                                    górniczy. Nie jara was to?
                                    • Gość: poik Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.10, 22:26
                                      i tworzą tam elektryczne bolidy, które biorą udział w takich specjalnych
                                      zawodach :) i mają inne elektroniczne zabaweczki. co tam statek! :)
                                      • Gość: Vielblad Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.chello.pl 12.05.10, 17:41
                                        Ciesze się bardzo, że ta uczelnia nie odstaje poziome innowacyjności od innych
                                        krajowych Politechnik, a zarazem zapewnia chyba nieco lepsze warunki. W tym
                                        temacie już kilka razy było to chwalone.
                              • Gość: Behemot Re: Czy warto studiować informatyke IP: 193.0.126.* 11.05.10, 12:55
                                Nie rozumiem tego kompleksu Polskich uczelni. Akademia Morska w Szczecinie jest
                                najlepszym przykładem solidnej szkoły wyższej na Europejskim poziomie.
                                • Gość: kasper Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.cable.net-inotel.pl 12.05.10, 21:12
                                  Jest kilka dobrych politechnik w Polsce i to nie ulega wątpliwości, nikt tego nie podważa, ale jeśli kogoś interesują studia na kierunkach morskich, to Szczecin jest jedną z najlepszych alternatyw, i to w całej Europie.
                                  • Gość: sergio Re: Czy warto studiować informatyke IP: 85.222.87.* 12.05.10, 23:56
                                    Jak najbardziej. Szczególnie, ze jak już ktoś pisał w branży morskiej brakuje
                                    ludzi po tego typu kierunkach. Na pewno warto jest coś takiego skończyć i mieć
                                    dobrze płatną pracę.
                                    • Gość: Behemot Re: Czy warto studiować informatyke IP: 193.0.126.* 13.05.10, 12:40
                                      Z uczelni 'morskich' w Polsce jest chyba jeszcze tylko Gdyni. Wydaje mi się, że
                                      w Szczecinie jednak są trochę lepsze warunki, no i życia jest tańsze, a to dla
                                      studentów nie jest bez znaczenia.
                                      • Gość: kasper Re: Czy warto studiować informatyke IP: 83.238.157.* 13.05.10, 21:58
                                        A czy Ty studiujesz na akademii morskiej w Szczecinie? Jak tam wygląda pod względem warunków - takich miejscowych? Dużo dostępnych sal, czy zajęcia do wieczora? Akademiki stare, czy remontowane? Wiem już, że mają statek, ale z nim nie będę miał do czynienia, więc bardziej interesują mnie takie bardziej przyziemne sprawy.
    • Gość: adams0 Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.pl 15.05.10, 14:19
      Jeśli chcesz wybrać się na studia do Wrocławia, to polecam Ci Wrocławską Wyższą
      Szkołę Informatyki Stosowanej "Horyzont" (WWSIS). Świetna kadra, dobrze
      tłumaczą, na drugim roku mam już więcej przedmiotów praktycznych.
      • Gość: rylik Re: Czy warto studiować informatyke IP: 85.222.87.* 31.05.10, 23:29
        Generalnie wydaje mi się, ze trzeba znaleźć swoją nisze. Nie warto iść na
        oblegane studia, albo takie gdzie jest mały rynek pracy i duża liczba osób,
        które skończyły taką specjalizacje.
        • Gość: Origamini Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.acn.waw.pl 05.06.10, 22:52
          Ja idę na informatykę, bo to lubię i jest to to co mnie kręci,a wydaje mi się,
          ze całym clue jest specjalizacja. Ja wybrałem Informatykę na Akademii Morskiej w
          Szczecinie właśnie ze względu na dość niespotykaną specjalizację i dzięki temu
          nie jest się już jednym z wielu, czyli twoje szanse na ryku pracy rosną.
          • Gość: Trenton Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.acn.waw.pl 16.06.10, 00:07

Głupie pytanie, na każdy kierunek do którego ma się predyspozycje warto iść. Bo
            jeśli jest się w czymś dobrym to i można się z tego utrzymać, wystarczy ruszyć
            głową. I jak kolega wyżej ważne są specjalizacje.
            • Gość: deuter Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.aster.pl 08.07.10, 05:52
              Zgadzam sie z kolegami wyżej, najważniejsza jest specjalizacja. Bo bez
              specjalizacji wylądujecie w pracy w jakiejś głupiej szkołce ze Szczecina w
              ktorej każą wam robić jej reklame na forum. A po wyższej akademii czegoś tam ze
              Szczecina nie będziecie nawet wiedzieli co to jest IP i że wyświetla wam sie
              obok postu.
              Bez tej podstawowej wiedzy będziecie pisali sami ze sobą w daremnym trudzie
              naganiania jeleni do swojej szkołki.

Do autora wątku:
              Polecam jakąkolwiek informatyke na politechnice, łatwo nie będzie ale po
              studiach bez problemu znajdziesz prace za dobre pieniądze. Pytanie jest czy
              chcesz całe życie pracować przed kompem? I czy zdajesz sobie sprawe z faktu że
              35-40 letni informatyk to w firmie dinozaur?
    • Gość: Karol_81 Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.10, 15:03
      Pewnie, że warto studiować coś co się lubi i w czym się jest dobrym. Wtedy jest
      największa szansa, że znajdzie się dobrą i dobrze płatną robotę po studiach.
      Jeśli byś rozważał jakąś prywatną uczelnie w Warszawie to polecam Ci Uczelnie
      Warszawską i kierunek informatyka i ekonometria.
      Może się wydawać, że prywatne uczelnie nie są najlepsze, ale ja skończyłem ten
      kierunek i zaraz po studiach rozkręciliśmy z kumplem swój własny biznes i
      generalnie, powiem Ci, że biznes się kręci, kaska leci a ja nie muszę siedzieć w
      jakimś beznadziejnym biurze czy innym przedszkolu.
      • Gość: kamil Re: Czy warto studiować informatyke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.10, 21:39
        tylko Akademie Morską w Szczecinie, bo to przyszłość i nisza na rynku. Dlatego
        łatwiej później o pracę
    • Gość: olek Re: Czy warto studiować informatyke IP: 82.146.251.* 04.08.10, 13:37
      ciekawe połączenie informatyka i ekonomia. wiesz, że takie coś a właściwie
      lepsze jest na WSG w bydgoszczy?
      już gadam co i jak idziesz na informatykę(zobacz jaki wybór specjalności:
      www.iis.wsg.byd.pl/index.php?id=104&submenu=73).
      Równocześnie podejmujesz bezpłatne studia na na kierunku Informatyka i
      Ekonometria na jednej z atrakcyjnych specjalności: "e-biznes", "zarządzanie
      projektami" lub "systemy ERP". Na drugiem kierunku robisz tylko przedmioty,
      których nie masz na pierwszym i masz dwa dyplomy za jedno czesne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka