Dodaj do ulubionych

polonistyka-Warszawa

28.02.04, 21:05
Co sądzicie o polonistyce w Warszawie na UW? Jaki poziom i jak się studiuje?
Obserwuj wątek
    • Gość: kaldko Re: polonistyka-Warszawa IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.04, 17:59
      czy studenci polonistyki nie korzystają z internetu?
    • Gość: mala mi Re: polonistyka-Warszawa IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.03.04, 22:06
      korzystają!! poziom jest wysoki, ale dużo zależy od tego na jakiego wykładowcę
      trafisz... generalnie i w znakomitej większości są to pasjonaci!! Jeśli mowa o
      studiowaniu, to mam wrażenie, że sumienny student polonistyki powinien
      zamieszkać pomiędzy Wydziałem a BUWem!! coś jeszcze??
    • Gość: Misty Re: polonistyka-Warszawa IP: *.acn.pl 05.03.04, 15:33
      Jest OK :) Ci, którzy są pasjonatami - będą mieli co robić, ale nawet jeśli ma
      się słabsze momenty - też można spokojnie dac radę - dzięki organizacji toku
      studiów, który od 2 sem. jest właściwie niczym indywidualny...
      Zasadniczo roboty jest dużo - czytanie, czytanie i jeszcze raz czytanie. Jednak
      to, czy będziesz zadowolony/a zależy od Ciebie no i w dużej mierze od
      wykładowcy - mogę polecić kilku naprawdę zarąbistych, chociaż niepoważni
      partacze albo kompletni kosmici :) też się trafiają... ja miałam szczęście
      trafiac głownie do tych pierwszych:)
      Jak chcesz dowiedziec się czegos konkretnego - misty_23@gazeta.pl

Pozdrawiam, Misty, mgr filologii polskiej UW A.D. 2003 :P
      • dori7 Re: polonistyka-Warszawa 06.03.04, 00:41
        Gość portalu: Misty napisał(a):
        > dzięki organizacji toku
        > studiów, który od 2 sem. jest właściwie niczym indywidualny...

Eee, to juz na szczescie wycofali, tzn. starsze roczniki koncza studia starym
        trybemi, a mlodsze maja z powrotem grupy dziekanskie od 1 roku do konca,
        nareszcie nie bedzie tych koszmarow z zapisami.
        • Gość: Misty Re: polonistyka-Warszawa IP: *.acn.pl 06.03.04, 09:20
          Dori kurde wycofali:P popatrz no... dopiero co wywlokłam się z uniwerku - a
          nawet nie wiedzialam o tym. Owszem, o tym ze wycofali licencjat i wprowadzili
          jednolite - jak najbardziej - ale nie - ze znowu sa grupy dziekanskie... chyba
          ze dwa roczniki nizej niz ja jeszcze ukladaly sobie same zajecia...
          Jak dla mnie mozliwosc samodzielnego zapisania sie na cwiczenia byla bardzo OK.
          Co prawda przelom wrzesien/październik to byl koszmar i zawsze klęłam to
          wszystko w diably - ale zwykle i tak mialam o wiele fajniejszy plan niż gdybym
          dostala odgorny... (hehe odGorny :P) Jak sie czlowiek uparł, wychodził i wystał
          swoje - to nie mial przynajmniej okienek co 2 zajecia...i na te fajniejsze
          cwiczenia też mu sie udalo dostać... i nie spędzał 5 dni w tygodniu od rana do
          nocy na uczelni - tylko dlatego, ze ma taki a nie inny plan...
          • Gość: mala mi Re: polonistyka-Warszawa IP: *.aster.pl / *.acn.pl 06.03.04, 14:43
            Niestety grupy dziekańskie są, ale ma tak być tylko dla pierwszego roku. Od
            drugiego już normalnie sami ludzie mają układać plan. zobaczymy... A plan
            układają szaleńcy, chyba dla osób, które mają potrzebę spedzać na wydziale 12
            godzin. Najciekawsze jest to, że jeśli chcesz zmienić termin choćby jednych
            ćwiczeń, to musisz zostać wypisany/a z całego systemy informatycznego, a pani
            sekretarka ma rozliczeć cię ręcznie.. można się zatem domyślić, że to zadanie
            jest karkołomne, a panie w toku studiów chęci na takie zabawy nie mają. mnie
            się udało. miałam bardzo dużo szczęscia, dziekan powiedział, że tylko pare osób
            dostało takie zezwolenie na 1 roku...
            nie wiem kto wpadł na tak głupi pomysł przecież to nie liceum, gdzie całą klasą
            idziemy na zajęcia!!!
            • Gość: kaldko Re: polonistyka-Warszawa IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.04, 21:54
              dzieki dziewczyny. jakich wykładowców polecacie?
              • Gość: Misty Re: polonistyka-Warszawa IP: *.acn.pl 08.03.04, 09:13
                Kurcze, wielu:) np. od staropolskiej - obecny prodziekan:)chociaz lekko to u
                niego nie jest...
                Tylko mam nadzieje, ze nikt nie wyskoczy z personaliami...
                • Gość: lu Re: polonistyka-Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.04, 18:12
                  studia są łatwe,wiem z doświadczenia:) egzaminy ustne, czyli "do kogo pójś
                  wiadomo" można się ogólnie humanistycznie dokształcić, jeśli ktoś jest
                  zapaleńcem- na pewno będzie zadowolony, gdy znajdzie coś dla siebie.
                  a nazwisk radziłabym unikać, ogólnie katedra językoznawstwa komputerowego-
                  świetni fachowcy!!
                  • Gość: rewa Re: polonistyka-Warszawa IP: *.aster.pl / *.acn.pl 10.03.04, 22:13
                    sorry ale gdzie ty masz latwe egz??przejscie po linii najmniejszego oporu jest
                    dla idiotow. niczego nie umiesz, nic za ten brak wiedzy nie dostaniesz!! milej
                    przyszlosci!!
                    • Gość: do Rewa Re: polonistyka-Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.04, 22:20
                      jak uważasz, dla mnie były łatwe, a mam porównanie bo studiowałam równolegle :)
                      a jeśli wg Ciebie były trudne, to Twój punkt widzenia! nie będę się sprzeczać
                      co do mojej przyszłości :)bo raczej nie miejsce to i nie Tobie to osądzać REWO!

• Gość: asia Re: polonistyka-Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.04, 23:05
                        gramatyka historyczna najprostsza nie jest, fakt :)
                        za moich czasow grupy dziekanskie tworzono tylko na pierwszym roku, potem
                        studenci byli juz mniej wiecej zorientowani i radzili sobie z zapisami (chociaz
                        sceny batalistyczne byly wtedy na porzadku dziennym)
                        ciesze sie, ze skonczylam te studia, daly mi solidna podstawe do dalszej
                        edukacji
                        wyklady prodziekana... miodzio, do dzis wspominamy skomplikowane przeliczenia
                        sylab w pewnym utworze poetyckim ;) i to slynne "Mili panstwo, to wazne"
                        polecam
                        • Gość: Misty Re: polonistyka-Warszawa IP: *.acn.pl 11.03.04, 17:25
                          "Mili państwo... wiem, że o godzinie - zaraz którą to mamy - 8.13 może nie do
                          końca mają Państwo ochotę wtopić się w wizję świata Kaspra Miaskowskiego... ale
                          jednak spróbujmy"

Ach, chyba zacznę tęsknić :P

Asiu, który rocznik jesteś?
              • Gość: mala mi Re: polonistyka-Warszawa IP: *.aster.pl / *.acn.pl 11.03.04, 00:21
                polecam osobe (zeby bez personaliow)prowadzaca wyklady z filozofii. urocza...
                a gramatyka u komuterowcow genialna!! pozdrawiam
                • Gość: katka Re: polonistyka-Warszawa IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.04, 20:22
                  a ja polecam ludzi z zakładu metodyki języka - a zwłaszcza panów...
    • Gość: mimi Re: polonistyka-Warszawa IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.04, 21:00
      Kraków czy warszawa? Gdzie lepiej ?
    • Gość: dosia Re: polonistyka-Warszawa IP: 213.39.77.* 21.03.04, 16:27
      A ja jestem z UKSW i za dopłatą nawet bym się nie przeniosła na UW, bo chociaż
      macie świetne biblioteki, fajne zajęcia, fajnych wykładowców (wpadam czasem
      rekreacyjnie)i harenda blisko, to klimat jest podły, nikt nikogo nie zna, a u
      nas dziekan wie, kto jest z jego wydziału, a kto nie, a jest nas na tyle nie
      dużo, że bardzo wielu wykładowców pamiętaja nasze imiona, nazwiska i często
      poglądy.
      • Gość: Misty Re: polonistyka-Warszawa IP: *.met.pl 21.03.04, 16:51
        Nieprawda. Mnie do dziś wielu wykładowców rozpoznaje, kojarzy z imienia,
        nazwiska i z zainteresowań, nazwijmy to, literackich... a nie należałam do
        superaktivistów ;) tak więc Twoja teoria, Dosiu, leci na łeb, na szyję... swoją
        drogą ciekawa jestem - skąd taka opinia - skoro, jak mniemam, nie studiowałaś
        na polonistyce UW?
        Oczywiście trudno sobie wyobrazić, żeby dziekan znał wszystkich, skoro na
        każdym roku studiuje ok.150-180 osób... ale wystarczy przyjśc np. na wigilię
        wydziałową, żeby przekonac się, iż i wykładowcy, i dziekan, i panie z STS-u (na
        codzień nieco zwampirzałe) - traktują równie ciepło i życzliwie i tych, których
        dobrze kojarzą, jak i tych, których widzą może raz na rok...
      • Gość: possibly_maybe Re: polonistyka-Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.04, 21:16
        > A ja jestem z UKSW i za dopłatą nawet bym się nie przeniosła na UW

no no , cóż za ton wypowiedzi :)

> chociaż macie świetne biblioteki, fajne zajęcia, fajnych wykładowców

hmm właśnie wymieniłaś to , co na wydziale ma największe
        znaczenie , a co nie zależy od nas :) moim skromnym zdaniem bardzo
        fajne zajęcia i wielu cudownych wykładowców . Już teraz, kiedy jestem
        na drugim roku , tęsknię za tymi , z którymi miałam zajęcia na pierwszym .

> klimat jest podły, nikt nikogo nie zna, a u nas dziekan wie, kto jest z
        jego wydziału, a kto nie, a jest nas na tyle nie dużo, że bardzo wielu
        wykładowców pamiętaja nasze imiona, nazwiska i często poglądy.

wg mnie klimat jest naprawdę świetny , jeśli ktoś chce się integrować , to
        raczej nie powienien mieć z tym problemu , oj nie :) Rzeczywiście jest
        nas dużo , co wprowadza pewną anonimowość, ale większość wykładowców próbuje
        w miarę możliwości jak najlepiej nas poznać i traktować nas indywidualnie .
        Wspaniale wspominam np. grupową wiglilię , którą zorganizowała nam w zeszłym
        roku pewna pani dr prowadząca u nas ćwiczenia, częste są też np. wspólne
        wypady do teatru ( właśnie z inicjatywy wykładowców ) .
        Myślę, że jak na taką liczbę studiujących, klimat jest naprawdę świetny :)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka