Dodaj do ulubionych

opiekun medyczny

IP: *.promax.media.pl 18.07.10, 13:18
zanjde po tym pracę w dużym mieście?
Obserwuj wątek
    • Gość: kt Re: opiekun medyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.10, 13:24
      zapewne. W jakimś Domu pomocy społecznej, albo zakładzie opiekuńczo leczniczym
      • Gość: ***** Re: opiekun medyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.10, 14:37
        Czasem też ośrodki pomocy społecznej zatrudniają takich opiekunów, żeby kilka
        razy w tygodniu odwiedzali ciężko chore osoby w domach i zajmowali się tymi
        osobami-umyli, podali leki itp. Czasem można też się ogłaszać np. w gazetach i
        nieraz ludzie, którzy mają chorych rodziców, a pracują i nie mogą siedzieć cały
        czas przy rodzicach, zatrudniają takich opiekunów, żeby pomagali rodzicom itp.
        • Gość: kt do ******* IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.10, 14:41
          heh proponujesz jej czarny rynek? Jestes jakaś niepoważna
          • Gość: fajna Re: do ******* IP: *.promax.media.pl 19.07.10, 15:42
            a skąd wiadomo, że pisała to laska " proponujesz jej czarny rynek?" facet tego
            nie może skończyć? Miałam okazje mieszkać za granicą i tam nie tylko na filmach
            ale w realu też ten zawód wykonują głównie faceci często też mają skończony nasz
            odpowiednik terapeuty zajęciowego z policealnej.
            • Gość: fajna Re: do ******* IP: *.promax.media.pl 19.07.10, 15:44
              a praca w domu u osoby to nie czarny rynek. Są instytucja nawet w Polsce
              legalnie kierujące Cię do domu lub po prostu ośrodek w którym pracujesz też
              kieruje pewne osoby to bardziej zamożnych do domu. Taka opieka nie jest "czarna"
              a wręcz często pomaga w doświadczeniu- wiem bo tak było z moją chrzestną. Tylko
              do domu zwykle wolą kobiety.
              • Gość: polo Re: do ******* IP: *.chello.pl 19.07.10, 15:50
                Jeśli chcesz iść w kierunku pomagać ludziom to już lepiej iść na
                pielęgniarza ...bo kasa lepsza
            • Gość: facet na ten sam temat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.10, 21:35
              Fajnie że to napisałaś. Właśnie zastanawiam się nad medyczną szkołą policealną na kierunku Opiekun Medyczny i miałem wątpliwości czy faceci nadają się i nie są źle widziani w takiej pracy. Czy mój dyplom medyka będzie uznawany na granicą?
              • Gość: ginko Re: na ten sam temat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.10, 22:21
                Gość portalu: facet napisał(a):

> Właśnie zastanawiam się nad medyczną szkołą policealną
                > na kierunku Opiekun Medyczny i miałem wątpliwości czy faceci nadają się i nie s
                > ą źle widziani w takiej pracy.

Na pewno jednym z głównych miejsc pracy opiekunów medycznych są Domy Pomocy
                Społecznej. I tak w domach w których są mężczyźni najczęściej są zatrudniani
                opiekunowie mężczyźni. Na praktykach studenckich tydzień siedziałem na geriatrii
                i w ramach m.in. przedmiotu w DPS gdzie na kilkudziesięciu opiekunów nie było
                żadnej kobiety (DPS z ponad setką podopiecznych).
                Nie wiem tylko czy to wymóg formalny czy tak po prostu.
                • Gość: polo Re: na ten sam temat IP: *.chello.pl 20.07.10, 11:17
                  a ja jestem facetem na pielęgniarstwie .... i moim zdaniem już lepiej iść na to
                  niż na opiekuna
                  • Gość: fajna Re: na ten sam temat IP: *.promax.media.pl 20.07.10, 11:52
                    to czy bedzie uznany za granica zależy od znajomości języka i dyplomu jaki daje
                    szkoła. Ale za zwyczaj można spotkać, że szczególnie w Niemczech nie mają
                    dziewcznyny problemu z pracą jako au-pair czy opiekunka domowa. Na pewno facet
                    nie będzie gorszy od kobiety. To zależy od ośrodków..zdarza się, iż w niektórych
                    miejscach jest więcej kobiet i na odwrót. Wszystko jest dla ludzi. Jeśli,np.
                    faceta interesuje pedagogika i dobrze by sobie radził na studiach to czemu ma
                    nie iść, bo co bo głównie robią to kobiety. Tylko zauważcie, że pedagogika jest
                    często przez nie wybierana bo chcą mieć papierek uczelni wyższej, a na nic
                    innego się nie nadają. Nie mówie o wszystkich, ale większości. Ostatnio hitem
                    jest au-pair dla mężczyzn. Można spotkać w Anglii i innych krajach, że
                    single-parent family, czyli samotna kobieta z dzieckiem szuka faceta co zna
                    język, zajmie się dzieckiem, pomoze w domu i na dodatek podkreślają, że powinien
                    mieć prawo jazdy. Można takie oferty też spotkać od rodzin homoseksualnych, ale
                    to rzadkość i nie do końca takie fajne.
                  • Gość: ginko Re: na ten sam temat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.10, 11:55
                    Gość portalu: polo napisał(a):

> a ja jestem facetem na pielęgniarstwie .... i moim zdaniem już lepiej iść na to
                    > niż na opiekuna

Nie ma wątpliwości że tak jest - pielęgniarz ma większe uprawnienia niż opiekun
                    medyczny i zdecydowanie większe pole manewru jeśli chodzi o miejsca pracy. Z tym
                    że opiekuna można zrobić o wiele łatwiej, w 2 lata weekendami chociażby, a
                    pielęgniarstwo to dość intensywne 3 lata nauki i mnóstwo praktyk :)
                    • Gość: fajna Re: na ten sam temat IP: *.promax.media.pl 20.07.10, 11:58
                      nie opiekuna medycznego można zrobić w rok i to głównie w soboty i niedz. Nie
                      trzeba też matury z biologii. Więc zależy kto woli i jakie ma możliwości.
                      • Gość: polo Re: na ten sam temat IP: *.chello.pl 20.07.10, 12:35
                        ja na maturze nie zdawałem biologii a jestem na pielegniarstwie wystrczyl wos roz.
                        • Gość: fajna Re: na ten sam temat IP: *.promax.media.pl 20.07.10, 18:15
                          Polo żartujesz sobie ze mnie ja zawsze chciałam to studiować ale nawet nie
                          sprawdziłam, bo myślałam że z moim wosem mnie nie wyśmieją. A napisz coś jak
                          sobie radzisz i tak ogólnie. Polecasz ten kierunek?
                          • Gość: ginko Re: na ten sam temat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.10, 18:55
                            fajna napisał(a):

> Polo żartujesz sobie ze mnie ja zawsze chciałam to studiować ale nawet nie
                            > sprawdziłam, bo myślałam że z moim wosem mnie nie wyśmieją

Czasem wystarczy nawet podstawowy wos/historia i dostajesz się na pielęgniarstwo.

Jak coś to na UM Lublin szykuje się druga rekrutacja na pielęgniarstwo (na inne
                            pewnie też), a niektórzy z historią są wyżej na liście niż z biologią :P(2
                            przedmioty się liczą), lista z Lublina:
                            wynikirekrutacji.umlub.pl/pliki%5C_1907010%5Cpiel_Is_s_190710_rp_lp3.htm
                            • Gość: fajna Re: na ten sam temat IP: *.promax.media.pl 20.07.10, 19:21
                              juz nie czaje to nie trzeba miec pojecia o biologii tylko znac fakty hist. jaki
                              to ma sens?;p
                              • Gość: absolwentka Re: na ten sam temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.10, 19:32
                                heh hmm jakby ci to powiedzieć :) na pielęgniarstwo przyjmują każdego z maturą
                                (obojętnie jaka zdawana) byle zdana. Ja np. skończyłam technikum budowlane i też
                                mnie przyjęli:)
                                • Gość: polo Re: na ten sam temat IP: *.chello.pl 20.07.10, 19:44
                                  Na uj też jest dodatkowa rekrutacja i biora wos i bolce ja mialem sam
                                  wos i sie dostalem ... nie jest problemem sie dostac gorzej jest sie
                                  utrzymac... plus ma ten kto dobrze zan biolce ale i tak od podstaw
                                  wszystkiego ucza i musisz zdawac wiec nie ma wyjatku ...jesli chcesz
                                  isc a nawet biologia ci slabo pojdzie albo nie bedziesz jej zdawac to i
                                  tak sie dostaniesz bo po po prostu brakuje ludzi do tego zawodu a
                                  matura jak widac nie jest wyznacznikiem co kim moze byc...
                                  • Gość: fajna Re: na ten sam temat IP: *.promax.media.pl 20.07.10, 20:45
                                    polo więc to pielęgniarstwo się opłaca. MInusem jest to, że jak ktoś by mógł
                                    pisac podst biole to ma na tak żałosnym poziomie, że sie nie odważy. Wiem że
                                    trzeba się uczyć ale dobrze, że te informacje są wykładane od początku w
                                    przeciwieństwie do medycyny;p
                                    • Gość: polo Re: na ten sam temat IP: *.chello.pl 20.07.10, 23:08
                                      Fajna jesli chodzi o naukę to jest prawię jak na medycynie ale nie z
                                      wszystkich przedmiotów anatomia ...i praktyki np nie masz wakacji bo
                                      musisz byc na praktykach
                                    • Gość: ginko Re: na ten sam temat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.10, 00:15
                                      Gość portalu: fajna napisał(a):

> juz nie czaje to nie trzeba miec pojecia o biologii tylko znac fakty hist. jaki
                                      > to ma sens?;p

W przypadku pielęgniarstwa od znajomości cyklu Krebsa i fotosyntezy u roślinek
                                      typu C4, ważniejsze jest podejście i cechy charakterologiczne, po prostu :)
                                      Pielęgniarstwo trzeba w jakiś sposób czuć i mieć podejście - a to czy ktoś
                                      zdawał historie czy chemię, jest uznawane za sprawę drugorzędną jak widać. Można
                                      polemizować czy słusznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka