Gość: xdxdxdk IP: *.promax.media.pl 18.07.10, 13:18 zanjde po tym pracę w dużym mieście? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kt Re: opiekun medyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.10, 13:24 zapewne. W jakimś Domu pomocy społecznej, albo zakładzie opiekuńczo leczniczym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ***** Re: opiekun medyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.10, 14:37 Czasem też ośrodki pomocy społecznej zatrudniają takich opiekunów, żeby kilka razy w tygodniu odwiedzali ciężko chore osoby w domach i zajmowali się tymi osobami-umyli, podali leki itp. Czasem można też się ogłaszać np. w gazetach i nieraz ludzie, którzy mają chorych rodziców, a pracują i nie mogą siedzieć cały czas przy rodzicach, zatrudniają takich opiekunów, żeby pomagali rodzicom itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kt do ******* IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.10, 14:41 heh proponujesz jej czarny rynek? Jestes jakaś niepoważna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajna Re: do ******* IP: *.promax.media.pl 19.07.10, 15:42 a skąd wiadomo, że pisała to laska " proponujesz jej czarny rynek?" facet tego nie może skończyć? Miałam okazje mieszkać za granicą i tam nie tylko na filmach ale w realu też ten zawód wykonują głównie faceci często też mają skończony nasz odpowiednik terapeuty zajęciowego z policealnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajna Re: do ******* IP: *.promax.media.pl 19.07.10, 15:44 a praca w domu u osoby to nie czarny rynek. Są instytucja nawet w Polsce legalnie kierujące Cię do domu lub po prostu ośrodek w którym pracujesz też kieruje pewne osoby to bardziej zamożnych do domu. Taka opieka nie jest "czarna" a wręcz często pomaga w doświadczeniu- wiem bo tak było z moją chrzestną. Tylko do domu zwykle wolą kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polo Re: do ******* IP: *.chello.pl 19.07.10, 15:50 Jeśli chcesz iść w kierunku pomagać ludziom to już lepiej iść na pielęgniarza ...bo kasa lepsza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facet na ten sam temat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.10, 21:35 Fajnie że to napisałaś. Właśnie zastanawiam się nad medyczną szkołą policealną na kierunku Opiekun Medyczny i miałem wątpliwości czy faceci nadają się i nie są źle widziani w takiej pracy. Czy mój dyplom medyka będzie uznawany na granicą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ginko Re: na ten sam temat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.10, 22:21 Gość portalu: facet napisał(a): > Właśnie zastanawiam się nad medyczną szkołą policealną > na kierunku Opiekun Medyczny i miałem wątpliwości czy faceci nadają się i nie s > ą źle widziani w takiej pracy. Na pewno jednym z głównych miejsc pracy opiekunów medycznych są Domy Pomocy Społecznej. I tak w domach w których są mężczyźni najczęściej są zatrudniani opiekunowie mężczyźni. Na praktykach studenckich tydzień siedziałem na geriatrii i w ramach m.in. przedmiotu w DPS gdzie na kilkudziesięciu opiekunów nie było żadnej kobiety (DPS z ponad setką podopiecznych). Nie wiem tylko czy to wymóg formalny czy tak po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polo Re: na ten sam temat IP: *.chello.pl 20.07.10, 11:17 a ja jestem facetem na pielęgniarstwie .... i moim zdaniem już lepiej iść na to niż na opiekuna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajna Re: na ten sam temat IP: *.promax.media.pl 20.07.10, 11:52 to czy bedzie uznany za granica zależy od znajomości języka i dyplomu jaki daje szkoła. Ale za zwyczaj można spotkać, że szczególnie w Niemczech nie mają dziewcznyny problemu z pracą jako au-pair czy opiekunka domowa. Na pewno facet nie będzie gorszy od kobiety. To zależy od ośrodków..zdarza się, iż w niektórych miejscach jest więcej kobiet i na odwrót. Wszystko jest dla ludzi. Jeśli,np. faceta interesuje pedagogika i dobrze by sobie radził na studiach to czemu ma nie iść, bo co bo głównie robią to kobiety. Tylko zauważcie, że pedagogika jest często przez nie wybierana bo chcą mieć papierek uczelni wyższej, a na nic innego się nie nadają. Nie mówie o wszystkich, ale większości. Ostatnio hitem jest au-pair dla mężczyzn. Można spotkać w Anglii i innych krajach, że single-parent family, czyli samotna kobieta z dzieckiem szuka faceta co zna język, zajmie się dzieckiem, pomoze w domu i na dodatek podkreślają, że powinien mieć prawo jazdy. Można takie oferty też spotkać od rodzin homoseksualnych, ale to rzadkość i nie do końca takie fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ginko Re: na ten sam temat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.10, 11:55 Gość portalu: polo napisał(a): > a ja jestem facetem na pielęgniarstwie .... i moim zdaniem już lepiej iść na to > niż na opiekuna Nie ma wątpliwości że tak jest - pielęgniarz ma większe uprawnienia niż opiekun medyczny i zdecydowanie większe pole manewru jeśli chodzi o miejsca pracy. Z tym że opiekuna można zrobić o wiele łatwiej, w 2 lata weekendami chociażby, a pielęgniarstwo to dość intensywne 3 lata nauki i mnóstwo praktyk :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajna Re: na ten sam temat IP: *.promax.media.pl 20.07.10, 11:58 nie opiekuna medycznego można zrobić w rok i to głównie w soboty i niedz. Nie trzeba też matury z biologii. Więc zależy kto woli i jakie ma możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polo Re: na ten sam temat IP: *.chello.pl 20.07.10, 12:35 ja na maturze nie zdawałem biologii a jestem na pielegniarstwie wystrczyl wos roz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajna Re: na ten sam temat IP: *.promax.media.pl 20.07.10, 18:15 Polo żartujesz sobie ze mnie ja zawsze chciałam to studiować ale nawet nie sprawdziłam, bo myślałam że z moim wosem mnie nie wyśmieją. A napisz coś jak sobie radzisz i tak ogólnie. Polecasz ten kierunek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ginko Re: na ten sam temat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.10, 18:55 fajna napisał(a): > Polo żartujesz sobie ze mnie ja zawsze chciałam to studiować ale nawet nie > sprawdziłam, bo myślałam że z moim wosem mnie nie wyśmieją Czasem wystarczy nawet podstawowy wos/historia i dostajesz się na pielęgniarstwo. Jak coś to na UM Lublin szykuje się druga rekrutacja na pielęgniarstwo (na inne pewnie też), a niektórzy z historią są wyżej na liście niż z biologią :P(2 przedmioty się liczą), lista z Lublina: wynikirekrutacji.umlub.pl/pliki%5C_1907010%5Cpiel_Is_s_190710_rp_lp3.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajna Re: na ten sam temat IP: *.promax.media.pl 20.07.10, 19:21 juz nie czaje to nie trzeba miec pojecia o biologii tylko znac fakty hist. jaki to ma sens?;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: na ten sam temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.10, 19:32 heh hmm jakby ci to powiedzieć :) na pielęgniarstwo przyjmują każdego z maturą (obojętnie jaka zdawana) byle zdana. Ja np. skończyłam technikum budowlane i też mnie przyjęli:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polo Re: na ten sam temat IP: *.chello.pl 20.07.10, 19:44 Na uj też jest dodatkowa rekrutacja i biora wos i bolce ja mialem sam wos i sie dostalem ... nie jest problemem sie dostac gorzej jest sie utrzymac... plus ma ten kto dobrze zan biolce ale i tak od podstaw wszystkiego ucza i musisz zdawac wiec nie ma wyjatku ...jesli chcesz isc a nawet biologia ci slabo pojdzie albo nie bedziesz jej zdawac to i tak sie dostaniesz bo po po prostu brakuje ludzi do tego zawodu a matura jak widac nie jest wyznacznikiem co kim moze byc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajna Re: na ten sam temat IP: *.promax.media.pl 20.07.10, 20:45 polo więc to pielęgniarstwo się opłaca. MInusem jest to, że jak ktoś by mógł pisac podst biole to ma na tak żałosnym poziomie, że sie nie odważy. Wiem że trzeba się uczyć ale dobrze, że te informacje są wykładane od początku w przeciwieństwie do medycyny;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polo Re: na ten sam temat IP: *.chello.pl 20.07.10, 23:08 Fajna jesli chodzi o naukę to jest prawię jak na medycynie ale nie z wszystkich przedmiotów anatomia ...i praktyki np nie masz wakacji bo musisz byc na praktykach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ginko Re: na ten sam temat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.10, 00:15 Gość portalu: fajna napisał(a): > juz nie czaje to nie trzeba miec pojecia o biologii tylko znac fakty hist. jaki > to ma sens?;p W przypadku pielęgniarstwa od znajomości cyklu Krebsa i fotosyntezy u roślinek typu C4, ważniejsze jest podejście i cechy charakterologiczne, po prostu :) Pielęgniarstwo trzeba w jakiś sposób czuć i mieć podejście - a to czy ktoś zdawał historie czy chemię, jest uznawane za sprawę drugorzędną jak widać. Można polemizować czy słusznie. Odpowiedz Link Zgłoś