Dodaj do ulubionych

Kierunek studiów.

IP: 82.160.51.* 02.09.10, 19:16
Witam jestem obecnie w klasie maturalnej i najwyższy czas podjąć jakąś decyzje
w sprawie studiów. Zwracam się do Was z prośbą o radę dotyczącą kierunku
studiów. Przedmioty jakie będę zdawał to:

Matematyka - poziom podstawowy
Język polski - poziom podstawowy
Język angielski - poziom rozszerzony
Język niemiecki - jeśli mi się przyda to zdałbym poziom podstawowy
WOS - poziom rozszerzony
historia - poziom podstawowy lub rozszerzony(ciągle się waham, ale raczej
podstawowy)
Obserwuj wątek
    • Gość: ciacho Re: Kierunek studiów. IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 02.09.10, 21:30
      lepiej zdecyduj sie na matematyke/geografie i historie, ew. WOS. Po tych
      przedmiotach masz wieksze mozliwosci wyboru kierunkow
    • styllowka Re: Kierunek studiów. 07.09.10, 10:33
      Jeśli będziesz zdawała wszystkie te przedmioty to wachlarz możliwości jest dość wielki. Wszystko zależy od tego w czym się lepiej czujesz i co cię interesuję. Jeśli ścisłe rzeczy to idź na kierunki powiązane z ekonomią jeśli humanistyczne to może kulturoznawstwo będzie dobrym rozwiązaniem. Ja ukończyłam studia kulturoznawcze i nie zamieniłabym ich na żadne ponieważ były bardzo rozwijające i poszerzające horyzonty. Uczelnią, która specjalizuje się w humanistycznych kierunkach jest Warszawska Wyższa Szkoła Humanistyczna. Możesz sprawdzić ich ofertę :)
    • zadania.mat.fiz Re: Kierunek studiów. 07.09.10, 13:09
      www.tropiciel.maturzysty.pl/
    • Gość: Marlena Re: Kierunek studiów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 18:37
      Matematyka - koniecznie rozszerzona. Wcale nie jest taka straszna jak się wydaje. Nie jestem żadnym matematycznym geniuszem a codziennie ćwiczenia i powtarzanie materiału udało mi się osiągnąć naprawdę bardzo dobry poziom. A reszta jak uważasz. historii nie polecam jeśli nie myślisz bardzo poważnie o prawie, bo po co nerwy tracić. Ja zdawałam WOS, jeśli interesujesz się polityką to nie będziesz miał praktycznie żadnych problemów bez żadnych większych przygotować. Geografia też się przydaje, z mojej klasy sporo zdawało ten przedmiot na różnym poziomie, wszyscy zdali.
      Ważne jest, żeby mieć jak najwięcej przedmiotów na rozszerzonym poziomie, bo wtedy takie punkty są mnożone przez wyższy współczynnik i jesteś do przodu. A rozszerzenie polega przede wszystkim na MYŚLENIU, oczywiście przydaje się ogólna wiedza z danego przedmiotu, ale jeśli nie umiesz logicznie tego wszystkiego spajać, nie ogarniesz.

Studia?........ Powiem krótko - to fakt, po niektórych jest ciężej dostać porządną pracę, ale prawda jest taka, że jeśli ktoś ma ambicje i jest dobry w tym co robi, wybije się bez problemu. Tak więc możesz sobie studiować cokolwiek, a jeśli masz siłę przebicia, dasz sobie rade.
      • Gość: z. Re: Kierunek studiów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 18:56
        Studia?........ Powiem krótko - to fakt, po niektórych jest ciężej dostać porzą
        > dną pracę, ale prawda jest taka, że jeśli ktoś ma ambicje i jest dobry w tym co
        > robi, wybije się bez problemu. Tak więc możesz sobie studiować cokolwiek, a je
        > śli masz siłę przebicia, dasz sobie rade.
        ;) hmm taaaaak mow do mnie jeszcze ,w kraju gdzie co drug mlody Polak studiuje ,a badziewnych uczelni jak to powyzej wyroslo jak grzybow po deszczu.
        sila przebicia to mit
        • Gość: Tawananna* Re: Kierunek studiów. IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.10, 19:41
          > ;) hmm taaaaak mow do mnie jeszcze ,w kraju gdzie co drug mlody Polak studiuje
          > ,a badziewnych uczelni jak to powyzej wyroslo jak grzybow po deszczu.
          > sila przebicia to mit

Eee, bez przesady, siła przebicia jednak pomaga. Jeśli oczywiście towarzyszy jej, o czym wspomniał przedmówca, bycie dobrym w tym, co się robi. Rynek pracy to nie raj, ale tak źle nie jest (zwłaszcza jeśli nie kończy się "badziewnej uczelni" i dba o doświadczenie zawodowe w czasie studiów).

• Gość: deuter Re: Kierunek studiów. IP: *.aster.pl 09.09.10, 19:26
      proponuje przyłożyć sie do matematyki i zdać rozszerzenie+rozszerzony angielski i jest szansa że po studiach nie wylądujesz na kasie w biedronce.
      • Gość: heh Re: Kierunek studiów. IP: *.chello.pl 09.09.10, 20:31
        a gdzie?
        • Gość: deuter Re: Kierunek studiów. IP: *.aster.pl 10.09.10, 07:23
          Powszechnie wiadomo że osoby które zdały rozszerzoną matematyke i angielski po studiach zostają co najmniej posłami, ewentualnie jak powinie sie noga to ambasadorami w zacnych krajach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka