Gość: inspe IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.10.10, 02:07 Witam! Gdzie w Warszawie można zrobić studia II stopnia z informatyki mając w kieszeni dyplom z innej dziedziny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: g00ras Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.10.10, 19:51 A cóż to za dziedzina. Moim zdaniem w grę wchodzą tylko część kierunków technicznych bądź matematyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inspe Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.10.10, 20:38 Psychologia + solidna praktyka zawodowa w IT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g00ras Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.10.10, 20:45 Na uczelni nie będzie ich obchodzić praktyka zawodowa. Przy psychologi będzie tyle różnic programowych, że to nie przejdzie. Chyba, że jakaś prywatna uczelnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inspe Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.10.10, 21:41 No nie no... W sumie mamy przecież proces boloński... Wiem na pewno, że na Uniwersytecie Łódzkim się da. Ale jednak wolałbym chyba coś w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.10, 22:25 > No nie no... W sumie mamy przecież proces boloński... Tak. Mamy. I w tejże karcie bolońskiej jest mowa o uzupełnieniu różnic programowych. Po psychologii masz różnic na jakieś... 3 lata studiów. Nie przesadzajmy. Czemu nie zrobisz inżynierskich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inspe Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.10.10, 23:01 Na UJ ani na SGH żadnych różnic nie trzeba uzupełniać, więc nie mówicie mi, że tak zmiana kierunku jest niemożliwa. Jak nie pytam czy się da, pytam gdzie jeszcze się da. Jak to wygląda na PJWSTK? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belial Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.10, 17:28 > Na UJ ani na SGH żadnych różnic nie trzeba uzupełniać, więc nie mówicie mi, że > tak zmiana kierunku jest niemożliwa. Jak nie pytam czy się da, pytam gdzie jesz > cze się da. Jak to wygląda na PJWSTK? Nie wiem o jakiej informatyce piszesz - to dziś bardzo szerokie określenie. Jezeli chodzi ci np. o informatykę wykładaną na wydziałach matematyki i informatyki np. UW, PW, UJ to nie ma takiej możliwości, żebyś po psychologii robił magisterkę z informatyki. Po prostu dobre wydziały mają zapisane w swoich regulaminach studiów iż kontynuować można tam naukę jedynie po kierunku pokrewnym którym psychologia dla informatyki nie jest. Nie znam się natomiast na innych wydziałch oferujących "informatykę" - na jakimś prywatnym gó...e w stylu PJWSTK pewnie się da, bo kaska nie śmierdzi, ale to kpina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: informatyk Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 21:52 nie bede sie wypowaidal, ale popytaj po uzelniach, ktore Cie interesuja, popytaj w innych czy cos takiego jest molziwe, ale z racji ze jest to kierunek techniczny to raczej tylko po technicznych i tych zwiazanych z informatyka, ale po samej psychologii, chyba ze bedziesz na jakiejs informatyce ze specjalnoscia ktora zostala stworzona dla takich osob ktore zmienaja kierunek, dostanuiecie jakies podstawy i lizniecie cos informatyki, ale inaczej rudno chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inspe Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.10.10, 22:59 Dlaczego kpina? Akurat SGH wzoruje się na systemie London Scholl of Economics. O ile się nie mylę również najlepsze uczelnie amerykańskie, w tym słynny M.I.T stosują takie rozwiązania. To też dla Ciebie są prywatne, gó...ne uczelnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belial Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.10, 09:20 Kpiną jest, że ktoś po licencjacie z psychologii może uzyskać mgr z informatyki, ale tak jak napisałem "informatyka" informatyce nie jest równa i na szczęście nie wszędzie jest to możliwe. Ponadto czego dotyczy wzorowanie się na systemie Scholl - produktów do obuwia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inspe Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.10.10, 18:18 Musisz więc koniecznie napisać kilku noblistom pokroju Daniela Kahnemana żeby w zębach odnieśli swoje doktoraty, profesury i inne Noble przedstawicielom nauk ścisłych z krwi i kości :) No bo niby czemu po psychologii można bez uzupełniania różnic studiować matematykę lub ekonomię na najlepszych polskich uczelniach, a informatyki nie? Literówka, oczywiście. Przychrzaniasz się, czy prezentujesz typową dla niektórych umysłów ścisłych tępotę w zakresie myślenia twórczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belial Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: 178.73.48.* 14.10.10, 19:33 > No bo niby czemu po psychologii można bez uzupełnian > ia różnic studiować matematykę lub ekonomię na najlepszych polskich uczelniach, > a informatyki nie? Oczywiście, że można, ale od początku. Wymień wydziały matematyki owych (twoim zdaniem) najlepszych polskich uczelni gdzie można studiować matematykę (II stopień) po licencjacie z psychologii. Dawaj - oświeć mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 15:15 przestancie jezdzic po autorce watku, bo slusznie pyta, gdzie moze studiowac. a ma wybor i to spory. To nie jest tak, ze po psychologii nie mozna informatyki studiowac!!!! na wielu uczelniach mozna, nawet nie tylko na slabych prywatnych. nawet na uw mozna, tylko trzeba zdac egzamin. rekrutacja jest wszedzie rozna. o pjwstk slyszalam dobre opinie, moj kolega tam studiuje, ale jest drogo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 15:18 przepraszam, to autor watku, nie autorka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kghm Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: *.prothost.com 18.10.10, 15:44 Gość portalu: iza napisał(a): >. To nie jest tak, ze po psychologii nie mozna informatyki > studiowac!!!! Oczywiście, że można - zaczynając studia od pierwszego roku, a nie tak jak się wydaje autorowi "na gębę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynik Hmmm IP: 178.73.49.* 22.10.10, 19:18 > Oczywiście, że można - zaczynając studia od pierwszego roku, a nie tak jak się > wydaje autorowi "na gębę". To chyba Tobie jednak coś się wydaje rekrutacja.uni.lodz.pl/katalog.php?op=info&id=ZUI_D(15)&kategoria=studia_2 Dla absolwentów studiów licencjackich, inżynierskich, magisterskich wszystkich kierunków. Czy trzeba Ci jakoś dodatkowo wyjaśniać co oznaczają "wszystkie kierunki"? Pytanie nie było o to czy można, ale o to gdzie jeszcze można. :) Ponoć można jeszcze na Politechnice Poznańskiej(tak w temacie nic nie znaczących uczelni prywatnych :)), ale nie znam szczegółów. Może ktoś wie coś więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Da się, da się. IP: 85.222.87.* 09.01.11, 18:22 Nie tylko na gębę, ale nawet za darmo informatykaefs.swspiz.pl/ W FAQ: Interesują mnie studia II -go stopnia, ale nie jestem absolwentem kierunku informatycznego. Czy mogę ubiegać się o przyjęcie? Na studia II -go stopnia dokumenty mogą składać także absolwenci kierunków niezwiązanych z informatyką. Na podstawie wyników testu kompetencyjnego, przeprowadzonego na początku projektu, będą realizowane zajęcia wyrównawcze z zakresu informatyki i fizyki dla studentów tego wymagających. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belial Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: 178.73.48.* 14.10.10, 19:38 Może inaczej - wymień twoim zdaniem najlepsze wydziały matematyki w tym kraju. Zadanie masz ułatwione, bo na prywatnej uczelni matematyki sobie nie postudjujesz oszołomie, ergo są to wydziały uczelni państwowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inspe Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.10.10, 19:46 www.mini.pw.edu.pl/~gagolews/mini_studia_II_stopnia_matematyka/?q=SMAD Może byś tak się czegoś dowiedział o świecie zanim zaczniesz wyzywać ludzi od oszołomów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belial Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: 178.73.48.* 14.10.10, 20:31 "wszystkich innych kierunków, którzy posiadają odpowiednie przygotowanie matematyczne " "Szczegółowe informacje dotyczące zasad przeprowadzania postępowania kwalifikacyjnego i rekrutacji na studia II stopnia znajdują się w Uchwałach Rady Wydziału MiNI PW z dn. 25 czerwca 2009 r. (nr: 33/IV/2009, 34/IV/2009 oraz 35/IV/2009)" Jak dotrzesz do ww. uchwał to daj znać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: informatyk Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 21:38 ja tam nie wiem nie bede sie sprzeczal bo na podstawie jednego kierunku mozna dojsc do pewnych odkryc w innej dziedzinie, doktorat mozna zrobic z calkiem innej dziedziny niz kierunek ukonczonych studiow, takze i ten schemat jest mozliwy. Chodzi tu glownie o to ze na kierunkach technicznych na pierwszych latach material z maty, fizy itd jest podobny wiec owi studenci maja podstawy, ktore sa wykladane na kierunkach technicznych potem sie juz specjalizuja w jakiejs dzialce, bedac po psychologii, prawie tych podstaw sie nie przerabi, ale to nie znaczy ze ktos po innym kierunku jak informatyka nie bedzie informatykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inspe Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.10.10, 22:55 Trochę przesada z tymi podstawami, bo wychodzi na to, że 80% materiału to nieprzydatna teoria, 10% nauka nieprzydatnych rozwiązań praktycznych oraz jakieś 2,5% przydatnej teorii i 7,5% przydatnej praktyki. Dlatego oferta PJWSTK wygląda ciekawie - wygląda na to, że na studiach magisterskich większość przedmiotów ma charakter praktyczny. Tyle że trochę drogo i w sumie słyszałem trochę niepochlebnych opinii, że niby niski poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: załamka szkoda gadać IP: 195.82.180.* 14.10.10, 23:58 Gość portalu: inspe napisał(a): > Trochę przesada z tymi podstawami, bo wychodzi na to, że 80% materiału to niepr > zydatna teoria Przydatne to jest umiejętność kładzenia kafelek albo umiejętność wyregulowania zaworów w golfie ale chyba nie o to chodzi w studiowaniu? Sorry studia to nie zasadnicza szkoła zawodowa. Studia powinny przede wszystkim uczyć umiejętności...uczenia się. Bez tego mógłbyś i 100 godzin robić "praktyczne" rzeczy, a to wszystko gó....o będzie warte za 10 czy 20 lat. >Tyle że trochę drogo i w sumie słyszałem trochę niepochle > bnych opinii, że niby niski poziom. Co tu się dziwić skoro biorą ludzi, którzy równie dobrze mogą mieć takie takie pojęcie o informatyce jak mechanik samochodowy o florystyce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inspe Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.10.10, 22:49 Niestety, nie ma tam żadnych obostrzeń, które dyskwalifikowałby psychologa. Skąd wiem? Ano dwóch moich pracowników tam studiuje. A Ty po prostu dałeś d%$y w tym temacie i musisz z tym żyć, przykro mi. Ps: Jesteś absolwentem Politechniki, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 23:57 Spoko, studiuj. Ale najpierw pokaż, że masz wiedzę ze studiów inżynierskich/licencjackich z informatyki. I nie zasłaniaj się jakimiś pwcośtam, że niby praktyka blablabla. Chcesz praktyki? Idź na kurs. Jeszcze się okaże, że oszukasz system (tak, nazywajmy rzeczy po imieniu) i zdobędziesz jakże szanowany tytuł naukowy magistra w dwa lata. Czyli krócej niż licencjat. Bo do tego się to sprowadza, panie psychologu. Mam głęboką nadzieję, że jeśli nie posiadasz wiedzy ze studiów pierwszego stopnia, to odsieją cię testy wstępne na dowolną uczelnię na drugi stopień informatyki. Naprawdę wierzę w te testy. Bo to już jest przesada, tytul naukowy, który miał być poważny sprowadza się do dwuletniego kursu z informatyki - i tyle ten papier z napisem 'magister' jest powoli wart. Naprawdę, bądźmy poważni. Wybierz inżynierskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynik Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.10.10, 00:28 > Naprawdę, bądźmy poważni. Wybierz inżynierskie. Za długo. Popieram autora wątku. Ja wolałem pójść tutaj i zaledwie po dwóch latach mogę udawać, że studiowałem 5 lat :). I tak zwykle o dostaniu pracy decydują projekty/doświadczenie. rekrutacja.uni.lodz.pl/katalog.php?op=info&id=ZUI_D(15)&kategoria=studia_2 Mgr to w IT coraz częściej tylko warunek wstępny pozwalający przebrnąć przez zautomatyzowaną część rekrutacji, więc skoro nie widać różnicy to po co przepłacać? Ja zaoszczędzony czas zainwestowałem w naukę Javy i... opłaciło się! Zresztą o o się gorączkujecie? Przecież do zdania wszyscy studenci mają to samo i jeśli gość jest cienki to odpadnie....? A może po prostu boicie się, że jakiś absolwent po kosmetologii przysiądzie do Analizy 2 i okaże się lepszy od jaśniepanów ynżynierów? O. Chyba tutaj Was boli. Trafiłem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: 195.82.180.* 15.10.10, 01:14 > Zresztą o o się gorączkujecie? Przecież do zdania wszyscy studenci mają to samo Ale nie mają przecież tego samego! Gdyby musieli by zdawać to samo to kolega musiałby robić różnice programowe -czyli de facto 5 lat studiów, a on myśli, że wycwani się dwoma latami. > A może po prostu boicie się, że jaki > ś absolwent po kosmetologii hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belial Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.10, 11:40 Jeśli jest jak piszesz to miałeś rację. Tak czy inaczej uważam, że to kpina i nie powinno dochodzić do takich sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
whatso Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. 15.10.10, 11:59 Zależy jak spojrzeć. Konflikt na linii kształcenie akademickie/kształcenie zawodowe jest dużo starszy i szerszy i tutaj go nie rozwiążemy. A że mgr z innego kierunku? W wielu krajach to standard z którego wyłączone jest bodajże tylko medycyna i prawo. Poza tym warto zauważyć, że "informatyk" to w sumie nasz lokalny wymysł, obecnie dość anachroniczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: 195.82.180.* 16.10.10, 11:38 whatso napisał: > Poza tym warto zauważyć, że "informatyk" to w sumie nasz lokalny > wymysł, obecnie dość anachroniczny. Dokładnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 23:45 Nie ma nic o uzupełnianiu różnic, bo nikt nie zakłada, że ktoś będzie chciał zacząć 4ty rok bez wiedzy z pierwszych 3ch. Wiele przedmiotów na informatyce magisterskiej ma podstawy w przedmiotach wcześniejszych. To jest niedoskonałość tego systemu. System Boloński zakłada, że idąc na studia magisterskie masz do nich przygotowanie, ew nadrobisz braki. Ty do informatycznych studiów na poziomie magisterskim przygotowania nie masz, a braków masz do nadrabiania na 3 lata. Na serio doradzam zrobienie studiów inżynierskich, bo magister informatyki po licencjacie z psychologii to dla mnie śmiech na sali i kpina w żywe oczy wszystkim tym, którzy męczyli się na analizie czy asd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: załamka Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: 195.82.180.* 14.10.10, 23:48 Gość portalu: inspe napisał(a): > Psychologia + solidna praktyka zawodowa w IT. Nie no litości. A czy da się zrobić magisterkę na budownictwie po licencjacie z prawa ? Czy da się zrobić aplikację po budownictwie ? Zejdź na ziemię chłopie. U mnie w grupie są osoby z innego kierunku które robią magisterkę na moim ALE MUSZĄ ZA TO UZUPEŁNIĆ RÓŻNICE PROGRAMOWE, a dodam że kierunki mają przez pierwsze 3 lata z grubsza bardzo podobny program. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 23:58 Dokładnie, to są studia, to nie jest dwuletni kurs programowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: 109.243.202.* 16.10.10, 12:33 Mam koleżankę, która zrobiła studia inżynierskie z informatyki i teraz siedzi na studiach uzupełniających. Mówi, że równie dobrze można zrobić 2letnią szkołę policealną+różne kursy i załapać się w międzyczasie chociaż na pół etatu do jakiejś firmy IT, to można być też dobrym pracownikiem jak np. inżynier. I ta koleżanka w trakcie studiów inżynierskich sama chodziła do zaocznej szkoły policealnej, bo tam było dużo praktycznych zajęć, a w tej pracy liczy się praktyka, a papierek jest na dalszym planie. Wydaje mi się, że osoba, która trochę w tym ,,siedzi" ma jakąś wiedzę na ten temat P. S. Załamka-nie ma czegoś takiego jak licencjat z prawa czy psychologii. To są studia jednolite magisterskie, trzeba chodzić 5 lat, żeby dostać dyplom. Tak samo jednolita magisterska jest m. in. medycyna, stomatologia, farmacja, weterynaria, analityka medyczna itp. (wiem, bo mam rodzinę i znajomych na uczelniach medycznych, psychologii itp., poza tym specjalnie sprawdzałam to na stronach uczelni medycznych, rolniczych i uniwerków) Odpowiedz Link Zgłoś
big.ot Bezsensu 15.10.10, 09:30 Nie ważne czy dla wiedzy czy dla papierka - zaczynanie studiów od 4 roku, będzie wyglądało w cv jak co najwyżej kurs zawodowy (zakładając oczywiście, że się to skończy nie mając podstaw z pierwszych 3 lat). Oczywiście można też gdybać o tym jak to mało praktycznych rzeczy się uczy (na co komu matematyka w informatyce ? :D ) i że to niepotrzebne itd. Można przecież wziąć kolesia i przez 5 lat uczyć go non stop C++ albo C# tylko potem się nie dziwcie jak po 5 latach z uczelni wyjdzie małpa do klepania kodu, a nie informatyk... Odpowiedz Link Zgłoś
whatso Re: Bezsensu 15.10.10, 11:19 Coś za coś. W obecnym systemie mamy za to rzeszę quasi-matematyków po Polibudzie, którzy poza rozdętym ego niedużo sobą prezentują. A! I żeby jeszcze coś z tej matmy po jakimś czasie realnie pamiętali to byłoby dobrze. Ostatnio na rozmowie kwalifikacyjnej poprosiłem 10 absolwentów PW (od 4 do 5 lat po studiach) żeby przemnożyli mi prostą macierz przez skalar. Ot tak - podstawy, nawet w co lepszych liceach robi się takie rzeczy. Dwóch pamiętało jako tako notację. Nie przemnożył żaden. Więc nie przesadzajmy z tą matmą... To fajny trening dla umysłu, ale nikt nie powiedział, że podobnych rezultatów nie da się osiągnąć grając na przykład dużo w szachy w brydża. Poza tym współczesne IT to nie tylko technikalia. Można wręcz powiedzieć, że techniczni odgrywają z roku na rok coraz mniejszą rolę. Na miejscu autora zainteresowałbym się więc raczej jakimiś studiami z zakresu zarządzania projektami IT - psychologia na pewno się tutaj przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juztupisalem Re: Bezsensu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.10, 22:56 > Coś za coś. W obecnym systemie mamy za to rzeszę quasi-matematyków po Polibudzi > e... nareszcie jakis gosc powiedzial cos madrego, ktory w dodatku wie co mowi i jest zorientowany bo wielu tu takich co jeszzce studiow nie skonczyli a gadaja jak swiat po nich wyglada Takich ludzi brakuje nam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynik A moze to? IP: 178.73.49.* 23.10.10, 13:24 Skoro kolega ma już jakieś doświadczenie to może lepiej tutaj: www.wwsi.edu.pl/pg.php/arth/315/ Jak znalazł nadaje się do zarządzania mądralami z Polibudy, którzy potracili młodość na algebrach, analizach, m. dyskretnych, fizykach, kryptologiach i algorytmikach w stopniach zaawansowania od I do III i teraz burzą się, że nikt im za to nie chce zapłacić na stanowisku junior softwer divelopera... Papier w naszym kraju musi być... jakiś. Więc mądrze jest zdobyć jest jakikolwiek i podpierać to doświadczeniem - po paru latach już nikt nie patrzy na to jaką uczelnie delikwent kończył. Odpowiedz Link Zgłoś
whatso Na UW 19.11.10, 13:47 Wygląda na to, że na MIMUW też się da. www.mimuw.edu.pl/studia/msui/nabor.html Kandydatów na studia widzimy przede wszystkim wśród osób, które uzyskały licencjat na Wydziale Matematyki, Informatyki i Mechaniki UW lub analogiczny na innej uczelni; nie wyklucza to jednak możliwości starania się o przyjęcie na studia osób z licencjatami z innych uczelni. Wszyscy kandydaci muszą stanąć przed Wydziałowa Komisją Rekrutacyjną, która ocenia ich przygotowanie na podstawie złożonych dokumentów, przeprowadzonych egzaminów testowych oraz rozmowy kwalifikacyjnej. Jeszcze parę lat temu nie do pomyślenia... Ciekawe jak ten odsiew wygląda w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Na AGH? IP: 85.222.87.* 13.01.11, 01:49 To ciekawe. Na jaki wydziale? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aghfan Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: 85.222.87.* 13.01.11, 17:24 Cos bajki opowiadasz. Szukalem po wszystkich wydzialach na stronie AGH i nic takiego nie znalazlem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szymon Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: *.aster.pl 26.02.11, 00:12 Na PJWSTK specjalnie dla takich "przypadków" zrobili kierunek "Informatyka społeczna". Nauczysz się tam informatyki od strony praktycznej pod kątem humanistów więc beż dużych ilości matmy ale nie dostaniesz też pełnego tytułu magistra informatyki a jedynie informatyki społecznej. Środki na nauke idą z unii gdyż to chyba jedyna uczelnia z takim kierunkiem. Na PJWSTK do tytułu magistra informatyki musiałbyś mieć nadrobione różnice programowe czyli jak koledzy wcześniej wspomnieli praktycznie całe 3,5 letnie studia. Nie powinno być problemu na mniejszych prywatnych uczelniach ale imho lepiej mieć zrobioną informatykę społeczną na PJWSTK niż magistra informatyki z innych prywatnych uczelni. Mimo wszystko jeśli zależy Ci na dyplomie to oprócz PJWSTK w Warszawie liczy się w zasadzie tylko Politechnika i Uniwersytet Warszawski a oni takiej możliwości raczej nie dadzą (chociaż kto wie z Politechniką..). SGH też, jasne ale w kierunkach biznesowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inspe Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: 178.73.49.* 26.02.11, 21:02 No nie wiem. Informatyka to jednak co innego niż informatyka społeczna. Poza tym prestiż uczelni ma największe znaczenie na samym początku kariery - potem to już bardziej patrzy się na doświadczenie i certyfikaty. Więc tak sobie myślę, że może lepiej zrobić magisterkę na krzaczastej uczelni i równolegle MCTIP, niż uzupełniać na PW czy UW jakieś arcyniezbędne dla bazodanowa przedmioty typu zaawansowana elektronika, ogólna teoria względności, czy rachunek różniczkowy 1,2,3 Co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: df Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.11, 21:55 Informatyka społeczna to tylko nazwa specjalności. Sam kierunek i tak nazywa się informatyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inspe Re: Informatyka - magisterskie po innym kierunku. IP: 178.73.49.* 26.02.11, 22:06 Ale i tak chyba na "normalną" nie można się przenieść. A program jest w sposób jawny skrojony dla ludzi, którzy nic nie mieli wspólnego z ani z IT, ani z analizą danych. Z mojego punktu widzenia - nudy. Odpowiedz Link Zgłoś