Dodaj do ulubionych

Jakie studia?

12.04.11, 13:52
Cześć wam wszystkim.
Chciałbym sie polecić w takiej sprawie, gdyż za rok będę zdawał maturę. Chcę zdawać polski podstawowy matematykę podstawową angielski podstawowy lub rozszerzony historia rozszerzona i wos podstawowy. I w związku z tym chciałbym zapytać na jakie studia moge iść.?
Chciałbym na prawo. Ale jak tam jest? I czy po skończonych studiach jest praca? Dobrze płatna? Jakie studia mi polecicie ? Chodzi mi o lokalizacje.
Obserwuj wątek
    • puenta7 Re: Jakie studia? 31.05.11, 17:18
      Jakbyś chciał iść na prawo, to najlepiej zrób rozszerzony polski, rozszerzony angielski, rozszerzoną historię i rozszerzony WoS (ze wszystkich przedmiotów musiałbyś mieć wyniki po 80-90%), żeby myśleć o prawie. Nie będę nawet wspominać o problemach z robieniem aplikacji, że niektórzy pracują za darmo przez całą aplikację itp. Ale jakbyś robił coś innego, to mógłbyś robić za jakąś sekretarkę czy urzędnika czy w kasie w banku, a do takiej roboty bierze się np. osoby po ekonomii czy administracji, a to tego można tam iść po prawie, więc miałbyś duże problemy z szukaniem roboty. A wielu absolwentów prawa robi za 1000-1200zł miesięcznie. Jak ktoś ma 1500-1800zł w dużym mieście (jak np. Warszawa), to jest dobrze. Rzadko się zdarza, żeby ktoś miał 3 tysiące zł. Więc nie wiem czy odpowiadałyby Ci zarobki o takiej wysokości, bo jest duże prawdopodobieństwo, że zarabiałbyś poniżej 2 tysiące zł miesięcznie. A dodam, że istnieją magistrzy prawa, którzy pomimo dobrych ocen pracują w sklepie spożywczym za kasą albo siedzą na zasiłku dla bezrobotnych. W moim mieście jest oprócz uniwerku prywatna uczelnia z prawem i rocznie te studia kończy ok. 1700 osób w moim mieście, a jest to średniej wielkości miasto. A policz ilu absolwentów prawa jest w takiej np. Warszawie, gdzie na uniwerku są studia dzienne, wieczorowe i zaoczne, a do tego kilka prywatnych uczelni z dziennym i zaocznym prawem. Policz ile jest absolwentów prawa co roku w całym kraju i policz czy rynek da radę ich wchłonąć.
      • empireofmind Re: Jakie studia? 18.05.12, 19:50
        Prawo jest ogólnie ciekawe, ale aby wyróżnić się później z tłumu trzeba mieć specjalizację w jakimś konkretnych obszarze prawa.
        I najlepiej od początku mieć ustalone priorytety, to pomaga skupić się na konkretnych celach.
    • grochu0 Re: Jakie studia? 19.09.13, 19:54
      Dzisiaj niestety żadne kierunki nie zapewniają pracy. Praca jest dla osób naprawdę wytrwałych i elastycznych, którzy potrafią odnaleźć się w każdej sytuacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka