Gość: herbacieta IP: *.mikolow.sdi.tpnet.pl 13.06.04, 13:44 czy mozna jeszcze w tym roku przed 15 lipca zdac gdzies w Polsce lub ościennych krajach egzamin toefl?. prosze o odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rasta Re: TOEFL IP: *.net / *.net 13.06.04, 13:50 a to ja dorzuce pytanko: na jakim poziomie jest ten egzamin??? w porownaniu np. z CAE, bo slyszalem ze w miare latwy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: TOEFL IP: *.markom.krakow.pl 13.06.04, 14:51 jest latwiejszy - inny, ale tez latwiejszy - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pokec Re: TOEFL IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.04, 19:39 Jest po prostu inny. Jak ktoś dostanie jakieś 280 pkt na 300 to może mówić, że łatwy... Na pewno jest BARDZIEJ OBIEKTYWNY niż te wszystkie FCE, CAE - nie ma żadnych (oficjalnych) kursów, podręczników zmienianych co dwa lata i wymagań. Są tylko materiały ukazujące specyfikę egazminu. Idziesz i faktycznie sprawdzasz swój poziom języka a nie to czy dobrze opanowałeś wiedzę podaną w aktualnych podręcznikach polecanych przez instytucję egzaminującą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: TOEFL IP: *.markom.krakow.pl 13.06.04, 19:47 no tak - w koncu jest amerykanski ... ale obiektywnie rzecz biorac zdawanie egzaminow UCLES jest raczej wyrazem proznosci zdajacego - poza uczelniami polskimi nikt ich nie preferuje - nawet w Cambridge wymogi jezykowe sa podane w punktach TOEFL'a - i jest latwiejszy od UCLES - nawet od FCE ... taka jest prawda - (no chyba ze to strzelanie w prawidlowe odpowiedzi jest bardziej efektywne) - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pokec Re: TOEFL IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 01:25 Od czego to skrót UCLES? Czy chodzi właśnie o FCE, CAE i CPE? Chodzi Ci o to, że one są preferowane tylko przez polskie uczelnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pokec Re: TOEFL IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 01:28 Ok - już wiem :) University of Cambridge Local Examinations Synicate Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: TOEFL IP: *.markom.krakow.pl / *.markom.krakow.pl 14.06.04, 16:33 no tak - tylko polskie uczelnie sa w nie jeszcze wpatrzone i "a Ti, a Ti" wolaja na TOEFL - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: TOEFL IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 13.06.04, 16:18 mnie sie wydaje ze toefl w wersji komputerowej w warszawie mozna zdawac codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: TOEFL IP: *.markom.krakow.pl 13.06.04, 17:25 w Polsce nie ma komputerowej wersji egzaminu TOEFL - najblizej jest chyba w Berlinie - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: TOEFL IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 13.06.04, 17:40 jak to nie ma jak sam zdawalem? tyle ze w krakowie, w konkretnie ustalonym terminie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: TOEFL IP: *.markom.krakow.pl 13.06.04, 17:57 nie ma od jakichs dwoch lat - zostala zniesiona, a nie - "nigdy nie istniala" - zniesiona w ramach ciec kosztow przez ETS - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: TOEFL IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 13.06.04, 17:59 ooo, to zwracam honor. Zdawałem w wakacje 2001. Odpowiedz Link Zgłoś