Dodaj do ulubionych

Czy warto...na informatyke

14.06.04, 02:42
Czy warto wybrac sie na studia informatyczne jesli niewiele wie sie o
komputerach? W internecie siedze duzo ale pozatym to nic. Wydaje mi sie takze
ze to raczej meski zawod (ale moze sie myle). Moze ktos kto studiuje
informatyke moglby powiedziec czy jest ciezko i co z tego duzego dzialu
najlepiej wybrac? Co o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • klara_z Re: Czy warto...na informatyke 15.06.04, 16:35
      Hej, właśnie kończę pierwszy rok studiów informatycznych (a dokładniej
      Informatyka Stosowana w PWSZ w Białej Podlaskiej)... i przyznam Ci się
      szczerze, że też niewiele wiedziałam o komputerach... ważne, że Cię to
      interesuje i chcesz się dowiedzieć czegoś więcej ;)
      Tak ogólnie nie jest łatwo - mamy dużo matmy i elektroniki (ble) i trochę
      programowania, ale dla chcącego nic trudnego... jeśli się postarasz, to uda Ci
      się to skończyć :)
      U mnie na roku na początku było 120 osób (w tym 5 dziewczyn :)), po pierwszym
      semestrze zostało 90 osób - dziewczyny utrzymały się wszystkie. Teraz jesteśmy
      prawie po sesji i znowu sporo osób odpadnie, ale dziewczyny pewnie wszystkie
      zostaną... (ja na pewno ;)). Poza tym fanie jest w takiej męskiej grupie :)
      Trzmymaj się i nie rezygnuj. Powodzenia.
    • ff_voice Re: Czy warto...na informatyke 15.06.04, 18:40
      Zaznaczam, że studentem jeszcze nie jestem, złożyłem dopiero podanie. To, że
      niewiele wiesz o komputerach w tym momencie wcale Cię nie dyskwalifikuje - na
      studiach z tego co mi wiadomo wszystko zaczyna się od kompletnych podstaw.
      Jedyny mankament to taki, że być może nie do końca wiesz, na czym to polega i
      czy masz do tego predyspozycje, a kiedy się dowiesz, to może być za późno.
      Jeśli jednak jesteś dobra z matmy, chcesz to studiować, kręci Cię to i wiesz,
      że będzie Ci to sprawiało przyjemność, to się dłużej nie wahaj.
      IMO (a jestem facetem) w takim męskim gronie wcale nie jest fajnie...
      Zwłaszcza, jeśli już poprzednie 4 lata spędziło się w praktycznie męskiej (bo
      mat-fiz) klasie... Moim zdaniem dziewczyny powinny być wręcz uprzywilejowane na
      egzaminach - już na wejściu powinny mieć tak z 10% punktów :) Chętnie podjął
      bym ryzyko niedostania się, byle tylo uświadczyć na swym kierunku bardziej
      zróżnicowane pod względem płciowym grono :)
      • Gość: Richelieu* Re: Czy warto...na informatyke IP: 217.98.107.* 16.06.04, 01:17
        jak to nie jest fajnie w męskim gronie? byłam na mat-fizie w liceum i było
        bardzo fajnie ;). Poza tym pracowałam w damskim gronie, gdzie były wyłącznie
        urzędniczki, żadnego urzędnika i to było straszne ;/ Podobnie ze szkołami, czym
        niższy poziom tym więcej kobiet tak, że w podstawówce 1 mężczyzna / 10 kobiet i
        jest dokładnie to samo co w urzędach.

druga sprawa informatyka
        będziesz musiała udowadniać wszystkim na około, że jesteś 2 razy lepsza od
        mężczyzny, w dodatku nawet pomimo swojej lepszości Twój szef, jeśli będzie
        szowinistą, a o takich nietrudno, i tak zatrudni do najbardziej prestiżowych
        stanowisk mężczyznę bo się lepiej kojarzy. Oczywiście jest mnóstwo kobiet
        informatyków, które mają się dobrze, ale one są naprawdę wybitne w zawodzie.
        Pomyłki kobiety inforamtyka są rozdmuchiowane dużo bardziej niż pomyłki
        mężczyzny. Chyba, że zdobędziesz takie certyfikaty znajomości oprogramowania
        albo nawet stopień doktora to Twoje kompetencje informatyczne wreszcie nie będą
        podważane.

to tak od strony pracy, a nie tego że kierunek niedobry, bo gdy ktoś się
        interesuje to każdy kierunek dobry
    • yanni Re: Czy warto...na informatyke 15.06.04, 22:44
      Dziekuje bardzo za mile slowa zachety. Pozdrawiam.
    • Gość: Krzysiek Re: Czy warto...na informatyke IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.04, 13:57
      Czy masz testy na UJ na informatykę.
      Czy mogłabyś mi powiedzieć tylkoile jest zadań i ile czasu na rozwiązanie
      zadań??
      Bardzo ci o to prosze. Mój e-mail to ksdob@interia.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka