Dodaj do ulubionych

studia w Niemczech -prawo

08.09.04, 15:24
Hej! szukam informacji na temat możliwości studiowania prawa w Niemczech ?
Mam już kilka informacji ale będę wdzięczna za wszelkie inne np. dotyczące studiowania na Studienkoleg zanim trafi się na uniwerek .

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • inessa Re: studia w Niemczech -prawo 09.09.04, 18:03
      Czesc,
      o co konkretnie chodzi, bedzie latwiej odpowiedziec niz tak ogolnie pisac
      rozprawki.

pzdr,
      Ina
      • madzia262 Re: studia w Niemczech -prawo 10.09.04, 13:20
        Czesc :)
        najbardziej interesuje mnie to czy na każdym uniwersytecie trzeba zdawać Feststellungsprufung zanim zacznie się studiować a jeśli tak to na czym on polega ? Ten egzamin wiąże się też z nauką na Studienkolleg , więc chętnie dowiedziała bym się ile trwa nauka na nim i w ogóle czy takie Studienkolleg funkcjonują przy uniwerkach czy są to odrębne jednostki ?? a ty studiujesz może prawo w Niemczech albo studiowałaś ??

Pozdrawiam Madzia
    • plesser Re: studia w Niemczech -prawo 11.09.04, 19:18
      Feststellungsprufung i Studienkolleg dotycza ludzi z krajow 3 swiata, ktorych
      wyksztalcenie nie uznawane jest za rownorzedne niemieckiemu. Ciebie to nie
      dotyczy, bo polska matura uprawania Cie do studiowania w Niemczech. Musisz
      jedynie zdac egzamin jezykowy DSH.
      Osobiscie polecam prawo polsko- niemieckie na Viadrinie. Po 2 latach studiow na
      UW i rocznym pobycie na Socratesie zdecydowalem sie tu pozostac. Z pewnoscia
      mozesz tu otrzymac solidne prawnicze wyksztalcenie i dzieki znajomosci obu
      systemow prawnych wszczelic sie w nisze nie do konca dostepna dla prawnikow
      wyksztalconych w Polsce, czy w Niemczech.

www.rewi.euv-frankfurt-o.de/
      www.cp.euv-frankfurt-o.de/study/pl/kierunki/ppr.html
      • impostor Re: studia w Niemczech -prawo 13.09.04, 15:39
        plesserze mily:)

w takim ukladzie pozdrow ode mnie tego cwela littbarskiego. o ile nikt go przez
        wakacje nie utlukl. pozdrawiam:)
        • plesser Re: studia w Niemczech -prawo 13.09.04, 20:30
          Wlasnie rozwazam dopisanie sobie Individualarbeitsrecht w poniedzialek o 7.50 :-
          )
          • plesser Re: studia w Niemczech -prawo 13.09.04, 20:30
            dopisanie do planu- post mi wcielo za szybko
            • impostor Re: studia w Niemczech -prawo 22.09.04, 00:09
              kamikaze :))
        • lady_in_dark Re: studia w Niemczech -prawo 24.09.04, 01:21
          no ja tez uwielbiam tego Pana... zaraz po Wolffie H.v.H. :)
      • madzia262 Re: studia w Niemczech -prawo 13.09.04, 23:04
        z tym Studienkolleg to mam nadzieje ze masz racje ze obejmuje ludzi z krajow 3 swiata, bo jaa szukalam info na ten temat to znalazlam zupelnie cos innego. Wlasnie o prawie na Viadrinie myslalam ale chyba ciezko sie tam dostac ?? Czy trzeba studiowac prawo zeby pozniej studiowac na Viadrinie? , wydaje mi sie ze nie , ja bym chciala zaczac studiowanie od razu na Viadrinie lub gdzie indziej ale niewiem czy to dibry pomysl , moze lepiej postudiowac najpierw w Polsce ?
        Ze zdawania DSH będę chyba mogła być zwolniona bo mam DSD II :) Gdybym miala jakies pytania a ty moglbys odp. to na pewno sie jeszcze jakies znajda :)

Pozdrawiam
        • plesser Re: studia w Niemczech -prawo 14.09.04, 07:45
          Kiedys zdawalo sie egzamin wstepny (chyba, ze ktos mial niemieckie obywatelstwo
          wtedy przyjmowano go bez posrednictwa Polakow) organizowany we Wroclawiu przez
          UAM. Obecnie, po wejsciu do EU, egzaminow nie ma i kandydatow przyjmuje sie na
          Viadrine na podstawie swiadectw maturalnych- jak zawsze w Niemczech. Zaczyna
          sie wiec od niemieckiego Grundstudium. Od 2 roku dochodza polskie wyklady w
          Slubicach, na ktore sciaga sie profesorow z Poznania i Wroclawia.

Wlasnie kierunek zostal zreformowany i wprowadzono Bachelor and Master. Po
          Grundstudium mozesz zakonczyc studia po niemieckiej stronie z tytulem Bachelor
          i skupic sie na polskim prawie. Mozesz zrobic wiecej: czesc Hauptstudium i
          wtedy otrzymasz po niemieckiej stronie tytul Master. Oba oczywiscie obok
          polskiego magistra przyznawanego przez Poznan, bo w Slubicach masz caly czas
          polskie wyklady. Mozesz wreszcie po Masterze ostro przysiasc i przygotowac sie
          do niemeickiego Staatsexamen (egzamin na aplikacje- pierwszy szczebel do tytulu
          Rechtsanwalta). Ostatnia opcja wymaga bardzo duzej samodyscypliny. Staatsexamen
          zdaje do kilkunastu osob sposrod studiujacych na Viadrinie Polakow.

Idac na studia polsko- niemeickie trzymasz chyba dwie sroki za ogon,
          przynajmniej do momentu w ktorym musisz sie zdecydowac. Jesli sie uprzesz,
          mozesz isc tylko na Staatsexamenstudiengang, ale wtedy nie bedziesz miala
          bladego pojecia o polskim prawie, czy o fachowym slownictwie polskim. Na
          Viadrinie nie ma dotychczas NC, choc kolo tego temetu krazy sie od jakiegos
          czasu.
    • mary_an Re: studia w Niemczech -prawo 12.09.04, 09:32
      Ja studiuje prawo publiczne jako Nebenfach - nie ma zadnych problemow z
      dostaniem sie (jako Staatsexamen juz jest gorzej, bo jest wysoki NC).
      Zecy dostac sie na studia musisz po prostu zlozyc polska mature i dokument
      potwierdzajacy znajomosc jezyka (goraco polecam TestDaf - www.testdaf.de),
      potem decyduje srednia ocen.
      Obcokrajowcy musza sie teraz ubiegac przez biuro Assist w Berlinie, ale nie
      jestem pewna, czy na prawo nie jest to przypadkiem ZVS. Jak masz jakies
      pytania, daj znac, najlepiej na maila bo rzadko ostatnio bywam na forum.
      • madzia262 Re: studia w Niemczech -prawo 13.09.04, 22:57
        a gdzie studiujesz mary_an ?? mam jeszcze kilka pytan to mozesz podac mi maila to ci przesle, z gory dzieki

Pozdrawiam
        • inessa Re: studia w Niemczech -prawo 14.09.04, 14:36
          Magda, napisalam Ci duzo na priva przeczytaj.
          • madzia262 Re: studia w Niemczech -prawo 14.09.04, 17:18
            dzieki inessa za informacje na pewno mi sie przydadza , dają wiele do przemyślenia, jak bym miała jeszcze jakieś a ty byś mogła odpisać to byłabym wdzięczna ale jak coś to napisze na twoj mail :)

Pozdrawiam
          • agnes.jan Re: studia w Niemczech -prawo 08.05.17, 20:48
            Hej inessa a czy mogłabyś napisać mi także te info? Próbuję coś wyciągnąć konkretnego od Daad ale nie są zbyt zorientowani jeśli chodzi o studia NC

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka