madzia262 08.09.04, 15:24 Hej! szukam informacji na temat możliwości studiowania prawa w Niemczech ? Mam już kilka informacji ale będę wdzięczna za wszelkie inne np. dotyczące studiowania na Studienkoleg zanim trafi się na uniwerek . pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inessa Re: studia w Niemczech -prawo 09.09.04, 18:03 Czesc, o co konkretnie chodzi, bedzie latwiej odpowiedziec niz tak ogolnie pisac rozprawki. pzdr, Ina Odpowiedz Link Zgłoś
madzia262 Re: studia w Niemczech -prawo 10.09.04, 13:20 Czesc :) najbardziej interesuje mnie to czy na każdym uniwersytecie trzeba zdawać Feststellungsprufung zanim zacznie się studiować a jeśli tak to na czym on polega ? Ten egzamin wiąże się też z nauką na Studienkolleg , więc chętnie dowiedziała bym się ile trwa nauka na nim i w ogóle czy takie Studienkolleg funkcjonują przy uniwerkach czy są to odrębne jednostki ?? a ty studiujesz może prawo w Niemczech albo studiowałaś ?? Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
plesser Re: studia w Niemczech -prawo 11.09.04, 19:18 Feststellungsprufung i Studienkolleg dotycza ludzi z krajow 3 swiata, ktorych wyksztalcenie nie uznawane jest za rownorzedne niemieckiemu. Ciebie to nie dotyczy, bo polska matura uprawania Cie do studiowania w Niemczech. Musisz jedynie zdac egzamin jezykowy DSH. Osobiscie polecam prawo polsko- niemieckie na Viadrinie. Po 2 latach studiow na UW i rocznym pobycie na Socratesie zdecydowalem sie tu pozostac. Z pewnoscia mozesz tu otrzymac solidne prawnicze wyksztalcenie i dzieki znajomosci obu systemow prawnych wszczelic sie w nisze nie do konca dostepna dla prawnikow wyksztalconych w Polsce, czy w Niemczech. www.rewi.euv-frankfurt-o.de/ www.cp.euv-frankfurt-o.de/study/pl/kierunki/ppr.html Odpowiedz Link Zgłoś
impostor Re: studia w Niemczech -prawo 13.09.04, 15:39 plesserze mily:) w takim ukladzie pozdrow ode mnie tego cwela littbarskiego. o ile nikt go przez wakacje nie utlukl. pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
plesser Re: studia w Niemczech -prawo 13.09.04, 20:30 Wlasnie rozwazam dopisanie sobie Individualarbeitsrecht w poniedzialek o 7.50 :- ) Odpowiedz Link Zgłoś
plesser Re: studia w Niemczech -prawo 13.09.04, 20:30 dopisanie do planu- post mi wcielo za szybko Odpowiedz Link Zgłoś
lady_in_dark Re: studia w Niemczech -prawo 24.09.04, 01:21 no ja tez uwielbiam tego Pana... zaraz po Wolffie H.v.H. :) Odpowiedz Link Zgłoś
madzia262 Re: studia w Niemczech -prawo 13.09.04, 23:04 z tym Studienkolleg to mam nadzieje ze masz racje ze obejmuje ludzi z krajow 3 swiata, bo jaa szukalam info na ten temat to znalazlam zupelnie cos innego. Wlasnie o prawie na Viadrinie myslalam ale chyba ciezko sie tam dostac ?? Czy trzeba studiowac prawo zeby pozniej studiowac na Viadrinie? , wydaje mi sie ze nie , ja bym chciala zaczac studiowanie od razu na Viadrinie lub gdzie indziej ale niewiem czy to dibry pomysl , moze lepiej postudiowac najpierw w Polsce ? Ze zdawania DSH będę chyba mogła być zwolniona bo mam DSD II :) Gdybym miala jakies pytania a ty moglbys odp. to na pewno sie jeszcze jakies znajda :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
plesser Re: studia w Niemczech -prawo 14.09.04, 07:45 Kiedys zdawalo sie egzamin wstepny (chyba, ze ktos mial niemieckie obywatelstwo wtedy przyjmowano go bez posrednictwa Polakow) organizowany we Wroclawiu przez UAM. Obecnie, po wejsciu do EU, egzaminow nie ma i kandydatow przyjmuje sie na Viadrine na podstawie swiadectw maturalnych- jak zawsze w Niemczech. Zaczyna sie wiec od niemieckiego Grundstudium. Od 2 roku dochodza polskie wyklady w Slubicach, na ktore sciaga sie profesorow z Poznania i Wroclawia. Wlasnie kierunek zostal zreformowany i wprowadzono Bachelor and Master. Po Grundstudium mozesz zakonczyc studia po niemieckiej stronie z tytulem Bachelor i skupic sie na polskim prawie. Mozesz zrobic wiecej: czesc Hauptstudium i wtedy otrzymasz po niemieckiej stronie tytul Master. Oba oczywiscie obok polskiego magistra przyznawanego przez Poznan, bo w Slubicach masz caly czas polskie wyklady. Mozesz wreszcie po Masterze ostro przysiasc i przygotowac sie do niemeickiego Staatsexamen (egzamin na aplikacje- pierwszy szczebel do tytulu Rechtsanwalta). Ostatnia opcja wymaga bardzo duzej samodyscypliny. Staatsexamen zdaje do kilkunastu osob sposrod studiujacych na Viadrinie Polakow. Idac na studia polsko- niemeickie trzymasz chyba dwie sroki za ogon, przynajmniej do momentu w ktorym musisz sie zdecydowac. Jesli sie uprzesz, mozesz isc tylko na Staatsexamenstudiengang, ale wtedy nie bedziesz miala bladego pojecia o polskim prawie, czy o fachowym slownictwie polskim. Na Viadrinie nie ma dotychczas NC, choc kolo tego temetu krazy sie od jakiegos czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_an Re: studia w Niemczech -prawo 12.09.04, 09:32 Ja studiuje prawo publiczne jako Nebenfach - nie ma zadnych problemow z dostaniem sie (jako Staatsexamen juz jest gorzej, bo jest wysoki NC). Zecy dostac sie na studia musisz po prostu zlozyc polska mature i dokument potwierdzajacy znajomosc jezyka (goraco polecam TestDaf - www.testdaf.de), potem decyduje srednia ocen. Obcokrajowcy musza sie teraz ubiegac przez biuro Assist w Berlinie, ale nie jestem pewna, czy na prawo nie jest to przypadkiem ZVS. Jak masz jakies pytania, daj znac, najlepiej na maila bo rzadko ostatnio bywam na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia262 Re: studia w Niemczech -prawo 13.09.04, 22:57 a gdzie studiujesz mary_an ?? mam jeszcze kilka pytan to mozesz podac mi maila to ci przesle, z gory dzieki Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
inessa Re: studia w Niemczech -prawo 14.09.04, 14:36 Magda, napisalam Ci duzo na priva przeczytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia262 Re: studia w Niemczech -prawo 14.09.04, 17:18 dzieki inessa za informacje na pewno mi sie przydadza , dają wiele do przemyślenia, jak bym miała jeszcze jakieś a ty byś mogła odpisać to byłabym wdzięczna ale jak coś to napisze na twoj mail :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agnes.jan Re: studia w Niemczech -prawo 08.05.17, 20:48 Hej inessa a czy mogłabyś napisać mi także te info? Próbuję coś wyciągnąć konkretnego od Daad ale nie są zbyt zorientowani jeśli chodzi o studia NC Odpowiedz Link Zgłoś