Dodaj do ulubionych

Studia w Szkocji

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.16, 15:48
Cześć, zastanawiam się nad tym, czy jest tu ktoś, kto studiuje/studiował w Szkocji, gdyż jestem aktualnie w klasie maturalnej i planuje studiowanie Applied Computing lub innej formy IT na Stirling University albo University of Dundee. Otóż mam dwa pytania:
1. Jak się ma sprawa z ilością godzin na BSc dziennym (konkretniej czy da się to jakoś racjonalnie połączyć z pracą na pół etatu)?
2. Jak się przygotowywaliście do IELTS/innych egzaminów językowych?
Z góry dzięki za odpowiedź :)
Obserwuj wątek
    • dagalubimaliny Re: Studia w Szkocji 16.09.16, 09:38
      Wszystko brzmi tak strasznie skomplikowanie... A nie lepiej po prostu zacząć studia na polskim uniwersytecie, ale metodą e-learningową? Wtedy będziesz mógł spokojnie uczyć się w Szkocji
      • Gość: wojtek Re: Studia w Szkocji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.16, 19:49
        Nie, żebym się czepiał, ale to tak jakby pojechać do Egiptu na all inclusive - według mnie bez sensu.
    • goskarybka Re: Studia w Szkocji 23.09.16, 17:03
      zgadzam sie z dagalubimaliny! Nie lepiej skończyć polską uczelnię? Nie będziesz musiał przejmować się dodatkowymi egzaminami i kursami. Wiele Polaków zagranicą studiuje w ten sposób. Moja znajoma na co dzień mieszka w Stockton a magisterkę robi sobie e-learningowo na www.zpsb.pl/e-learning/ i bardzo sobie to chwali, bo ma kontakt z ojczystym językiem, a potem dyplom może sobie przecież przetłumaczyć na język angielski
    • joa66 Re: Studia w Szkocji 25.09.16, 18:50
      Do ezgzaminów z angielskiego przygotowujesz się praktycznie od podstawówki, to po prostu znajomość języka. Aby rozpracować ten konkretnie egzamin, wystarczy (przy odpowiedniej znajomości języka) przerobić kilka testów dostępnych na rynku.

Jeżeli chodzi o łączenie pracy i studiów. Nie wiem jak ty wygląda przy BSc, ale w przypadku BA bywa trudno - na waciki zarobisz na pewno, czy na utrzymanie (i jakim kosztem), trudno powiedzieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka