Dodaj do ulubionych

studia podyplomowe ???????

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 10:31
Czy na studia podyplomowe można pójść bezpośrednio po licencjacie?
Czy najpierw muszę skończyć magisterkę?
Obserwuj wątek
    • Gość: LEO Re: studia podyplomowe ??????? IP: 217.8.186.* 15.10.04, 12:05
      MOZNA ISC PO LICENCJACIE
      • Gość: Gocha Re: studia podyplomowe ??????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.10.04, 12:30
        Leo, nie dośc, że w innym watku jestes roszczeniowy, to w tym siejesz
        dezinformacje. Choc w Ustawie jest luka, pozwalajaca uczelniom nie majacym
        prawa do prowadzenia studiow magisterskich prowadzic studia podyplomowe, to
        zarazem Ustawa jednoznacznie okresla, ze sluchaczem takich studiow moze byc
        tylko osoba majaca ukonczone wyzsze studia magisterskie (lub rownowazne - to
        uklon głownie w kierunku lekarzy, ktorzy pracy mgr nie pisza).
        • Gość: tosia Re: studia podyplomowe ??????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 12:41
          Jeżeli ukończę takie studia podyplomowe po licencjacie tylko- to jak ma się to
          do wykształcenia?
          Jakie będzie? Chodzi o oferty pracy , jakie wyksztalcenie podawać?
          • Gość: Gocha Re: studia podyplomowe ??????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.10.04, 12:54
            Nie ukonczysz takich studiow podyplomowych po licencjacie. Jesli ktos ci to
            proponuje, to jest to NIELEGALNE!
            • smolkowicz_a Re: studia podyplomowe ??????? 15.10.04, 13:39
              Gocha i inni!!! To co wypisujecie, to bzdury! Licencjat, to studia wyższe
              zawodowe i prawie wszystkie uczelnie oferują po nich podyplomówki!!! Nawet UJ,
              UŚ czy UW!!! I wcale nie jest to nielegalne!!!
              • Gość: leo Re: studia podyplomowe ??????? IP: 217.17.46.* 15.10.04, 14:06
                czyli miałem rację
                • Gość: podyplomowiec Re: studia podyplomowe ??????? IP: 212.244.168.* 15.10.04, 15:03
                  po licencjacie mozesz podjac studia podyplomowe. jezeli akurat nie udalo sie dostac na mgr to warto rok postudiowac. to ze studia podyplomowe prowadza uczelnie ktore nawet nie posiadaja pozwolenia to juz od sluchacza zalezy czy wybierasz ta czy inna uczelnie...
            • Gość: Richelieu* Re: studia podyplomowe ??????? IP: 195.117.90.* 15.10.04, 19:41
              fakt, smolkowicz ma rację. Są podyplomówki już po licencjacie i są legalne.
              Jednak z drugiej strony takimi podyplomówkami nawet tyłka obetrzeć nie można.
              Jak już zostało powiedziane an tym forum, jest to czyste zbijanie kasy z
              naiwnych dzieciaków. Sama pewnie prowadziłaś jakieś zajęcia na nich to wiesz,
              hehe. Ot, kursik, który ładnie się nazywa i ładnie kosztuje.

Podyplomówki z prawdziwego zdarzenia, dające konkretne umiejętności, możliwość
              dostania uprawnień państowych, są pomagisterskie bez dwóch zdań.

nazewnictwo.. śmieszne by dziewcze czy chłopię po prywatnej szkółce zarządzania
              i prywatnej podyplomówce rachunkowości na przykład twierdził, że ma
              wykształcenie podyplomowe. Ma podyplomowe, ale wartość jest porównywalna z
              notorycznymi reklamami z amertkańskich uniwersytetów oferujących BA w ciągu
              roku. Tam każdy wie co wartościowe, a co dziadostwo, w Polsce nadal naiwni
              maturzyści mają złudzenia
              • domali Re: studia podyplomowe ??????? 15.10.04, 21:08
                Czy ja wiem... Chyba nie zgodzę się z Tobą, Richelieu, że studia podyplomowe po
                licencjacie są mniej warte niż te po magisterce. Sama nazwa mówi - podyplomowe.
                A licencjat to też dyplom. Mniej moim zdaniem wart niż dyplom magistra, ale
                jednak. I skoro wystarcza na podyplomowe studia nawet na renomowanych
                uczelniach, znaczy, że chyba jednak i takie podyplomówki coś dają.
              • Gość: Gocha Re: studia podyplomowe ??????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.10.04, 21:11
                Macie rację, sypie na łeb popiół. Sprawdziłam na stronach MENiSu. To
                rzeczywiscie nie jest zabronione. Najwyraźniej nikomu taki idiotyzm jak studia
                podyplomowe po licencjacie nie przyszedł do głowy. Malo tego, odkryłam własnie,
                ze na dobra sprawe w świetle Ustawy o szkolnictwie wyzszym do akcesu na studia
                podyplomowe wystarczy matura!

Sama nauczałam na podyplomowych, na których konieczne było posiadanie dyplomu
                magistra. Było to straszne, bo nie tylko nie mozna było nikogo oblac, ale na
                dobrą sprawe nie mozna było nikomu dac poniżej czwórki. Nawet sobie nie próbuje
                wyobrazic, jak wygladaja studia podyplomowe po licencjacie.
                Ale, tak czy inaczej, zwracam honor: to jest mozliwe. Przepraszam więc, że
                wprowadziłam dezinformację.
                A o tym, co takie studia sa warte celnie napisała Richelie, więc nie będe się
                powtarzac.
                • domali Płatne studia - trochę OT 15.10.04, 22:09
                  Tak mnie naszła refleksja nafali tego wątku, a szczególnie po Twoim wpisie,
                  Gocha. Płatne studia, bez znaczenia, jakie, niosą za sobą też 'niemozliwość'
                  oblania. Moja ciotka wykładała swego czasu w pewnej znanej szkole
                  (międzynarodowej, związanej z informatyką) i8 była na cenzurowanym, bo
                  mimo 'próśb' dziekana trzykrotnie oblała jakiegoś totalnie nieprzygotowanego do
                  egzaminu kolesia i nie miała zamiaru dać mu zaliczenia ot tak. Przykre to, jak
                  się neiktórym wydaje, że płacą=wymagają, bo 'klient nasz pan'.
                  • Gość: Gocha Re: Płatne studia - trochę OT IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.10.04, 23:24
                    Pewnie często tak bywa, ale sama studiowałam na płatnym swpsie, gdzie mnóstwo
                    ludzi wyleciało po nie zdanych egzaminach. Z drugiej strony: z bezpłatnej
                    panstwowej psychologii bardzo trudno jest wyleciec. (Mówi się nawet, że sa to
                    studia, na ktore trudno jest sie dostac, jeszcze trudniej ich nie skonczyc).
    • domali Re: studia podyplomowe ??????? 15.10.04, 16:18
      To zależy od uczelni, kierunku, itd.

Informacja z SGH:

"Podstawowym warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia podyplomowe w SGH
      jest posiadanie dyplomu ukończenia uczelni wyższej - w większości przypadków
      honorowany jest dyplom magisterski (lub dyplom magistra inżyniera), jednak duża
      część studiów jako wystarczający uznaje również dyplom licencjacki
      (inżynierski)." (akson.sgh.waw.pl/podyplomowe/ogolne.html)
      Przejrzałam też z ciekawości strony UW i PW i tam też wystarcza licencjat
      (chociaż nie na każdym kierunku).
      • domali Poprawka linku 15.10.04, 16:18
        akson.sgh.waw.pl/podyplomowe/ogolne.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka