Dodaj do ulubionych

NEOFILOLOGIA

IP: *.who.vectranet.pl / 81.15.225.* 18.10.04, 18:41
Chciałbym studiować któryś z kierunków na neofilologii. Marzy mi się
skandynawistyka, jednak wśród opinii o tym kierunku zdecydowanie więcej jest
narzekań niż pochwał... Interesuje mnie też wschód, a w szczególności
Japonia, jednak wydaje mi się, że kompletnie dyskwalifikuje mnie brak
zdolności manualnych (rysunku). A może ktoś z Was studiuje coś na
neofilologii (iberystyka, italianistyka, arabistyka...?) i mógłby mi coś
doradzić, opisać? Z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: heike Re: NEOFILOLOGIA IP: *.tvsat364.lodz.pl 19.10.04, 12:53
      Ja kończę właśnie filologię słowiańską i gorąco polecam. W trakcie studiów
      nauczyłam się 3 języków. Dla większości osób na moim kierunku studia stały się
      autentyczną pasją. Teraz każdy z nas, jak tylko może, "ucieka" na Bałkany. Mamy
      tam mnóstwo znajomych, poznaliśmy te kraje "od środka".Każde wakacje spędzam
      jeżdżąc po Bałkanach i cały czas poznaję nowe miejsca i za każdym razem wydaje
      mi się, że jeżeli jest gdzieś raj, to na pewno tam.
      • Gość: adziusia Re: NEOFILOLOGIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.04, 15:50
        heike a gdzie i co studiujesz??? Ja tez chcialabym studiowac jakas filologie
        ale nie wiem jaka , tyle jest do wyboru :]
        • Gość: Richelieu* Re: NEOFILOLOGIA IP: 195.117.90.* 19.10.04, 16:49
          tyle znasz języków, że możesz sobie wybrać? biegle? no to ładnie, gratuluję.
          Nie często spotyka się tak wybitnych poliglotów co znają tyle języków, że na
          filologie mogą sobie nosem kręcić i przebierać jak w ulęgałkach
          • Gość: Asia Re: NEOFILOLOGIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 18:25
            Richelieu, nie na wszystkie kierunki filologicze, na które się zdaje trzeba
            znać język biegle (wyjątkami są najpopularniejsze: anglistyka, germanistyka,
            romanistyka, iberystyka, italianistyka; choć na te dwie ostatnie czasem nie
            jest wymagana wstępna znajomość tych języków)

Autorko wątku, niemniej jednak, zdając na filologię nie wystarczy znajomość
            powiedzmy świetnie angielskiego, bo studia opierają się na literaturze,
            kulturze danego obszaru językowego, więc jakaś elementarna wiedza o tym kraju
            jest wymagana... I o ile zdarza się, że trafiając przypadkiem na np. filologię
            chorwacką, tak pokochasz studia, że fakt nieznajmości kultury, języka
            chorwackiego nie będzie cię dyskwalifikował, to żeby skończyć te studia
            zamiłowanie do danego kraju będzie konieczne...

Naprawdę czasem nie jest sztuką dostać się na studia, sztuką jest - polubić to
            co się studiuje i studia skończyć...

Poza tym NA SZCZĘŚCIE istnieje jeszcze rozmowa kwalifikacyjna dotycząca kraju
            filologii, na którą się zdaje, więc komisja poznaje czy dany kandydat naprawdę
            lubi(czy polubi) dany kierunek, czy zdaje tylko dlatego, że zna świetnie inny
            język europejski.

Jest tu tyle wątków nt filologii, poczytaj sobie, bo te studia są naprawdę
            specyficzne i poza praktyczną nauką języka, sprawy kulturowo-literaturoznawczo-
            językoznawcze zajmują olbrzymie miejsce... Taka jest filologia. Ot i tyle..
          • Gość: heike Re: NEOFILOLOGIA IP: *.tvsat364.lodz.pl 19.10.04, 22:10
            Richelieu, napisałam wyraźnie - 3 języków nauczyłam się na studiach. A czy
            biegle? Dwóch biegle, trzeciego komunikatywnie.
            • Gość: Richelieu* Re: NEOFILOLOGIA IP: 195.117.90.* 19.10.04, 22:14
              to do adziusi bylo ;)
              • Gość: adziusia Re: NEOFILOLOGIA IP: 80.51.226.* 20.10.04, 16:22
                a co było do mnie bo nie widze :)??
        • Gość: heike Re: NEOFILOLOGIA IP: *.tvsat364.lodz.pl 19.10.04, 22:05
          Studiuję w Łodzi, ale slawistyk jest sporo: najmocniejsze ośrodki w Polsce to
          Łódż,Poznań, Kraków, Opole, Gdańsk, Warszawa. Z tego, co wiem na innych
          uniwerkach też jest ten kierunek.
          W Łodzi są trzy języki do wyboru: serbski, bułgarski i słoweński. Na II roku
          dochodzi drugi język. Oprócz tego rosyjski.
          Egzamin z języka polskiego i rozmowa kwalifikacyjna z wiedzy o krajach
          bałkańskich - ale absolutne podstawy, jakby co, to mogę trochę pomóc.
    • Gość: aga Re: NEOFILOLOGIA IP: *.chello.pl 21.10.04, 20:06
      iberystyki nie polecam, nudy a poza tym niczego nas nie uczą zwłascza jezyka, a
      zajec jest bardzo duzo, nawet na V roku mam je codziennie
      • Gość: czeko Re: NEOFILOLOGIA IP: *.net 21.10.04, 21:21
        Ja jestem na iberystyce w Warszawie i powiem ze jest BARDZO FAJNIE. Hiszpanski
        i portugalski sa super, takze ciekawe zajecia i cwiczenia. Powaznie- bylam
        typem moze nie olewacza w liceum, ale zdarzalo mi sie nie chodzic. A na
        iberystyce powaznie, nie chce mi sie nie chodzic bo strace cos ciekawego....

Odmieniona przez iberystyke czeko :)
        • adziunia Re: NEOFILOLOGIA 22.10.04, 15:39
          ja chce studiowac iberystyke na UW, znajduje sie na mojej liscie kierunkow
          ktore biore pod uwage :)
          czy uczysz sie tam francuskiego??
          • Gość: czeko Re: NEOFILOLOGIA IP: *.net 22.10.04, 18:52
            Nie, nie lubie francuskiego, kontynuuje angielski :).
            • Gość: andree Re: NEOFILOLOGIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 13:59
              na UW? z kim i na jakim poziomie? szukam dobrych lektorow angielskiego na
              uniwerku...
              • Gość: czeko ang na uw IP: *.net 26.10.04, 11:24
                Bardzo polecam pania B. Mroz-Gonsalves. OGolnie znam angielski bardzo dobrze i
                czasami po prostu sie nudze, ale na jej lekcje po prostu pedze. Potrafi
                zainteresowac, zaintrygowac i sprowokowac- jest super :).
      • juulka Re: NEOFILOLOGIA 24.10.04, 19:43
        Aga, masz moze do odsprzedania ksiazke HISTORIA HISZPANII???? Jak tak to
        odezwuij sie: dorota_poland@hotmail.com

Dzieki! :)
    • Gość: maddox Re: NEOFILOLOGIA IP: *.chello.pl 23.10.04, 16:52
      tylko hungarystyka!węgierski-najpiekniejszy jezyk swiata...przynajmniej dla
      mnie.
      • Gość: adziusia Re: NEOFILOLOGIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.04, 22:54
        A gdzie studiujesz i dlaczego wybrales hungarystyke??
        • Gość: maddox Re: NEOFILOLOGIA IP: *.chello.pl 24.10.04, 00:24
          Studiuje hungarystyke na UW.Oryginalny,piekny aczkolwiek niesamowicie trudny
          jezyk.Ale lubie wyzwania! Wegry leza bilsko Polski,mozna w kazdej chwili
          wyjechac(bilet pociagiem z Wawy do Bp od 100zl).Kraj pelen osobliwosci,
          nadzwyczaj rozwinieta turystyka, male bezrobocie. Historia podobna do naszej a
          tak malo wiemy o naszych (kiedys) sasiadach!Polak Wegier dwa bratanki-wielu
          Wegrow potrafi powiedziec to po polsku.Jakie to mile!
          Jesli masz jeszcze jakies pytanie z przyjemnoscia odpowiem.Pzdr
          • juulka Re: NEOFILOLOGIA 24.10.04, 19:38
            Wracajac do pytania zalozycielki postu, wydaje mi sie, ze musisz po prostu
            wybrac region/kraj, ktory cie pasjonuje i tam probowac sie dostac. Maddox
            interesuja Wegry, mnie zawsze pasjonowaly Meksyk, Chile i Boliwia....Pozniej po
            prostu wystarczy pojsc na egzamin i zdac :)))

Powodzenia!
    • Gość: manga niderlandzki - holenderski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 16:00
      czy ktos sie orientuje czy w polsce mozna studiowac gdzies filogiu lub jakis
      inny kierunek (??) zwiazany z tym jezykiem?????
      • ilianna Re: niderlandzki - holenderski 27.10.04, 20:10
        Niderlansystyka jest tylko na Uniwersyetcie Wrocławskim. Poszukaj linku do
        strony katedry niderlandystki na www.uni.wroc.pl (po lewej strnie masz strony
        domowe i tam są linki).
        • Gość: manga Re: niderlandzki - holenderski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 20:45
          dzieki wielkie ;D

(jakos sama nie moglam znalezc i juz zaczynalam tracic nadzieje, czy w ogole w
          polsce mam szanse trafic na takie studia;))
      • Gość: maddox Re: niderlandzki - holenderski IP: *.chello.pl 29.10.04, 14:10
        na UW po 3 latach germanistyki mozesz studiowac niderlandystyke.pzdr
    • beduinka Re: NEOFILOLOGIA 28.10.04, 19:03
      Gość portalu: Kimmie napisał(a):

A może ktoś z Was studiuje coś na
      > neofilologii (iberystyka, italianistyka, arabistyka...?)

ja studiuję arabistykę - był i jest to mój kierunek marzeń... polecam to, lecz
      tym, dla których takie studia będą realizacją pasji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka