Dodaj do ulubionych

Kuchenka elektryczna

29.04.07, 18:30
Stanelam przed trudnym wyborem kuchenki elektrycznej. Mozecie cos
poradzic,albo polecic? Kuchenka w pelni ma byc elektryczna (elektryczna plyta
i elektryczny piekarnik, raczej nie do zabudowy). Jakos nie moge sie
zdecydowac...
Ps. nie wiem po co w angielskich kuchenkach sa dwa piekarniki?
Obserwuj wątek
    • vierablu Re: Kuchenka elektryczna 29.04.07, 22:05
      > Ps. nie wiem po co w angielskich kuchenkach sa dwa piekarniki?

Ja sie zorientowalam, po co, jak przyszlo mi gotowac Christmas Dinner :)
      Tradycyjny angielski obiad jest w calosci upieczony w piekarniku - mieso,
      warzywa, yorkshire pudding, ziemniaki. Ja naprawde musialam stanac na rzesach,
      zeby to wszystko zrobic w jednym piekarniku, przy uzyciu dwoch polek. I tak
      mieso musialam przygotowac wczesniej i odgrzac tuz przed podaniem w mikrofalowce.
      • deadeasy Re: Kuchenka elektryczna 01.05.07, 01:09
        Tradycyjny angielski obiad jest w calosci upieczony w piekarniku - mieso,
        > warzywa, yorkshire pudding, ziemniaki

Hmmmm - "w calosci"??? Warzywa pieczone? "Parsnip" to owszem ale brukselki to
        sie raczej gotuje... tak przynajmniej moi tesciowie robia.

A dwa piekarniki rzeczywiscie czasem sie przydaja jak trzeba cos na raz zapiec
        w roznych temperaturach, albo jak ktos deser piecze w tym samym czasie co
        obiad... Jest mankament jednak, kurczaka na butelce sie raczej nie wykona.... ;)
        • mysz2006 Re: do deadeasy 01.05.07, 08:58
          a co to jest kurczak na butelce?
          • vierablu Re: do deadeasy 01.05.07, 13:26
            Bierzesz butelke, wlewasz do niej wode.
            Na butelke nasadzasz kurczaka. Wkladasz do piekarnika i pieczesz.
            Zamiast butelki mozna uzywac takich specjalnych stojakow.

Oczywiscie, jak ktos ma w piekarniku rozen, to te ustrojstwa do pieczenia drobiu
            nie sa potrzebne.
            • mysz2006 Re: do deadeasy 01.05.07, 14:40
              ciekawy pomysl. butelka ma sie rozumiec ma byc szklana a woda zimna? i czy ta
              woda jak sie ugrzeje ma jakos umozliwiac lepsza konwekcje ciepla? i jeszcze
              ostatnie pytanie - kurczaka z ta butelka w kuprze sie stawia czy kladzie? Pytam
              powaznie, bo mnie zaintrygowalo i planuje wyprobowac, tylko musze zdobyc
              okragla butelke bo te po dzinie sa kwadratowe :-)
              • vierablu Re: do deadeasy 01.05.07, 14:47
                A po winie za duze :).
                Swietnie sie do tych celow nadawala dawna polska butelka po smietanie.
                Jak wstawisz zimna, do jeszcze zimnego pieca, to woda i butelka beda sie
                nagrzewaly powoli i butelka nie peknie. Powinna byc zreszta z grubego szkla.
                Kurczaka sie 'sadza' na butelce, nie kladzie, bo woda sie wyleje :).
                Parujaca woda dodatkowo nawilza kurczaka od srodka i nie wychodzi suchy.
                • mysz2006 Re: do deadeasy 01.05.07, 17:09
                  vierablu napisala:
                  > Kurczaka sie 'sadza' na butelce, nie kladzie, bo woda sie wyleje :).

No to dobrze ze sie wypytalam, ja chcialam te butelke umiescic w kurczaku razem
                  z nakretka, zeby sie wlasnie nie wylalo :-PP, a teraz to juz wszystko jasne,
                  ale dzisiaj i tak nie bede eksperymentowac, lece sie szykowac na Ani Mru Mru :-D
          • deadeasy butelka do kurczaka 01.05.07, 21:36
            Jak juz dziouchy wyjasnily, kurczaka na butelke szyja do gory. Woda w butelce
            zapobiga wysychaniu kurczaka podczas pieczenia (zwlaszcza piersi kurczaka). Ja
            uzywam szklanej butelki po mleku - angielskiej, nie polskiej ;) Niektorzy
            wlewaja piwa zmieszanego z woda. Cala "kompozycje" stawiam na blasze i wsadzam
            do piekarnika - w sumie to czas przeszly, bo moj piekarnik teraz jest
            dwuczesciowy i moge co najwyzej na butelke po toniku z pubu nabic perliczke ;)
            Wode wlewam zimna stawiam na zimna blache i tyle. Podwojny plus, bo kurczaczek
            ma chrupiaca skorke z kazdej strony. Taki na blasze jesli podlewany woda to
            spodzik robi sie "sflaczaly" a ja takiej skorki na kurczaku nie lubie.
            :)

PS: butelka ani rau mi nie pekla.
            PS2: kompozycja nieco chybotliwa wiec polecam najpierw blache na polke kuchenki
            i na to postawic kurczaka. Balansowanie blachy z kurczakiem na butelce moze
            sie zakonczyc stojka w zwisie ;)
        • vierablu Re: Kuchenka elektryczna 01.05.07, 13:24
          > Hmmmm - "w calosci"??? Warzywa pieczone? "Parsnip" to owszem ale brukselki to
          > sie raczej gotuje... tak przynajmniej moi tesciowie robia.

Zapomnialam o brukselce. Te sie gotuje, marchew i pietruszke piecze.
          Niewiele jednak to gotowanie brukselki zmienia na korzysc....
          • kingaolsz Re: Kuchenka elektryczna 01.05.07, 14:46
            Brukselke mozna tez zapiekac, pokryta dodrobina oliwy z oliwek, sola i
            pieprzem :)

Kinga
            • mama5plus Re: Kuchenka elektryczna 01.05.07, 15:58
              U nas tez sie wlasnie brukselka zapieka po uprzednim obgotowaniu.
              Nawet jesli robie na cytrynowo z `bulka tarta` czy raczej chlebem kruszonym ;)
              to tez wstawiam na troche do piekarnika przed podaniem.
          • deadeasy Re: Kuchenka elektryczna 01.05.07, 21:37
            To ja mam jakis spaczony gust... ;) ja brukselke owszem, a ja tak.
    • funny.face Re: Kuchenka elektryczna 30.04.07, 00:05
      Ja mam piecyk i grill.
    • izabelski Re: Kuchenka elektryczna 30.04.07, 00:24
      sa 2 jak jest wolostojaca
      w wbudowanych 1 to default
      • duende1 Re: Kuchenka elektryczna 30.04.07, 09:36
        sa tez built-in double ovens. w nich ten gorny piekarnik jest troche mniejszy.
        • eballieu Re: Kuchenka elektryczna 01.05.07, 08:57
          JEsli mozecie sobie pozwolic na zakup kuchenki z plyta indukcyjna, to polecam.
          • duende1 Re: Kuchenka elektryczna 01.05.07, 09:37
            eballieu, a czy musialas wymieniac wszystkie garnki na takie dzialajace
            indukcyjne..?
            • yadrall Re: Kuchenka elektryczna 01.05.07, 16:11
              To niech mnie teraz ktos oswieci jak wyglada kuchenka z plyta indukcyjna (ja
              mysle o takiej z plyta ceramiczna,ale czy to jest to samo?)
              PS.dzieki za wyjasnienia w odnosnie pieklarnika-raczej przygotowywanie
              angielskiego obiadu mi nie grozi,wiec podaruje sobie ten podwojny piekarnik.
              • duende1 Re: Kuchenka elektryczna 01.05.07, 17:39
                yadrall, kuchenka z plyta indukcyjna wyglada tak samo jak plyta ceramiczna,
                wiec trzeba zapytac. nazywa sie to po prostu induction hob. i jest fajnym
                rozwiazaniem, bo plyta nagrzewa sie tylko w miejscu kontaktu z garnkiem - jesli
                polozysz garnek na polowie palnika, tylko to polowa bedzie goraca. po zdjeciu
                garnka bedzie od razu zimna. nie mozna sie taka plyta sparzyc, bo dlon
                nieaktywuje indukcji.

przynajmniej tak mnie uczono, jak sprzedawalam kuchnie :) czy jest az tak
                fajnie w praktyce to nie wiem, bo mam gaz.
                • bylemwanglii Re: Kuchenka elektryczna 11.05.07, 09:34
                  Raczej na odwrót - garnek nagrzewa się w miejscu kontaktu z płytą :) No i nie
                  wszystkie garnki można na takiej kuchni używać - są one specjalnie oznaczone.
    • szyszka11 elektrycznaplyta-jak czyscic 12.05.07, 09:26
      No wlasnie,czasami zostaje mi taki nalot,ktorego nie moge zmyc,a nie chce
      szorowac.Moze sa jakies sposoby lub preparaty dostosowane do takiego rodzaju
      zabrudzen.
      dzieki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka