Gość: artykuł w polityce IP: *.pec.poznan.pl 21.10.04, 07:58 polityka.onet.pl/162,1195885,1,0,artykul.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Student WNE UW Re: cała prawda o WSSE-artykuł w polityce IP: *.chello.pl 21.10.04, 09:52 Tiaa. Teraz już wiemy kto "nienawidzi Polski i Polaków" bo krytykuje wspaniałą WSSE. Założyciel Szkoły W. Pomykało obwinia syjonistów o spisek przeciwko Uczelni, ale do tego już zdążył przyzwyczaić(odezwa W. Pomykało „Przeciw syjonistom i ich pomocnikom" - kwiecień '68). Jakoś trudno zwolennikom WSSE uwierzyć, że studiowanie na WSSE to nie jest dobra inwestycja. Szkoda mi obecnych studentów WSSE bo po ukończeniu studiów( o ile się da - MENiS o rok przedłużył pozwolenie na prowadzenie ekonomii) będą rozgoryczeni- na pewno liczą na dobre wykształcenie a tu kiszka będzie. Ciekawie słowa wypowiedziała prof. Maria Gmytrasiewicz:"Mam nadzieję, że studenci SGH tego nie słuchają". Dla niezorientowanych prof. Gmytrasiewcz prócz wspaniałej WSSE wykłada też na SGH i WSEI - ciekawe jak to jest możliwe bez spadku jakości prowadzonych zajęć, ale to już osobny wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: cała prawda o WSSE-artykuł w polityce IP: 217.8.186.* 21.10.04, 15:22 w koncu pisza o jednej z najwiekszych uczelni prywatych w Wawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: cała prawda o WSSE-artykuł w polityce IP: 195.117.90.* 21.10.04, 16:15 dzięki za ten link, to już drugi;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: cała prawda o WSSE-artykuł w polityce IP: 217.8.186.* 21.10.04, 16:19 a gdzie pierwszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: cała prawda o WSSE-artykuł w polityce IP: 195.117.90.* 21.10.04, 17:29 nie o wsse, tylko o wszystkich prywaciarzach. Gość nazywał się artykuł w proficie, tak jak dziś nazywa się artykuł w polityce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ender Re: cała prawda o WSSE-artykuł w polityce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 17:01 Wierzę w informacje zawarte w tym tekscie-"Polityka" ma solidną publicystykę, więc jeżeli to prawda to powinni czym prędzej zamykac takie szkółki-które powstaja jak grzyby po deszczu tylko po to by zapełniać kieszenie założycielom i kadrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: cała prawda o WSSE-artykuł w polityce IP: 217.8.186.* 22.10.04, 08:32 jesli zamkna wszystkie uczelnie prywatne to powiedz mi gdzie sie pomieszcza wszyscy ludzie na panstwowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ender Re: cała prawda o WSSE-artykuł w polityce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 09:43 Słuchaj-takich szkółek jest po prostu za dużo i one nie dają wykształcenia tylko pseudo-wykształcenie.Są dobre szkoły prywatne które jak najbardziej powinny funkcjonować-Collegium Civitas,SWPS,Kożminski,WSB-NLU w Nowym Sączu,ale niestety WSSE sie do takich nie zalicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka WSSE Re: cała prawda o WSSE-artykuł w polityce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 12:13 Nie mam pojęcia o co tobie człowieku chodzi? Tam musisz sam się uczyć i nie masz podanych informacji na tacy. Więc zamiast się czepiać szkół prywatnych zwróćcie uwagę na inne problemy. Może lepiej wam to wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student UW Re: cała prawda o WSSE-artykuł w polityce IP: 193.0.68.* 22.10.04, 12:38 A gdzie wg Ciebie podają wiedzę "na tacy"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddr Re: cała prawda o WSSE-artykuł w polityce IP: *.man.busko.pl 22.10.04, 11:20 wiesz nie wszyscy musza byc studentami (licencjatami, magistrami) jest tyle pieknych zawodów np murarz, tynkarz, akrobata. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Student Re: cała prawda o WSSE-artykuł w polityce IP: 62.233.197.* 22.10.04, 12:23 A może lepiej skopiować wzory z krajów gdzie szkolnictwo wyzsze tworzy najwięcej specjalistów i noblistów? W USA bardzo łatwo jest mieć i prowadzić szkołę wyższą (np. Wyższa Szkoła McDonalda ucząca o hamburgerach). Ale tam są niezależne organizacje tworzące ranking wszystkich szkół. I jeden stan uzanje tylko 80 pierwszych na liście (Floryda - studia medyczne), a inny 270 (Alaska - studia medyczne). A jeżeli chodzi o studia biznesowe to pierwsza sprawa - akredytacja (np AASCB) a następnie miejsce na liście i wszystko. Dostęp do nauki jest bardzo łatwy (a o to chodzi) a z drugiej strony idąc do jakiejś szkoły wyższej od razu wiesz czy twój dyplom będzie wystarczający by prowadzić praktykę lekarską na Florydzie za $ 870 000 rocznie czy tylko zosatje ci Alaska za ok $ 200 000 rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo do Ender IP: 217.8.186.* 22.10.04, 14:28 czlowieku ni kazdego jest stac na takie drogie szkoły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: do Ender IP: 195.117.90.* 22.10.04, 14:58 i nie każdego stać nawet na 250-300 miesięcznie. Są studia bez czesnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: do Ender IP: 217.17.46.* 22.10.04, 15:07 są owszem, ale niektorzy np.pracuja zawodowo i nie moga wtedy uczyc sie dziennie. A nie zarabiaja tyle, zeby opalcic tak wysokie czesne. pozdrawiam widze, ze tutaj sa osoby ktore znaja zycie tylko z opowiadan albo ksiazek, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ender Re: do Ender IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 15:26 Okay to twoje zdanie,szanuje je ale czy nie lepiej zapłacic toche więcej i mieć o wiele większą wiedze i lepsze wykształcenie?Przeciez i tak z dyplomem tej rangi szkoły co WSSE nie dostaniesz żadnej dobrej pracy. Jest tez inne wyjscie-isć na zaoczne lub iweczorowe np. na uniwerek warszawski i starać sie o stypendium socjalne a przy okazji pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasna Re: do Ender IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 16:21 System stypendialny właśnie został gruntownie zreformowany. Nie liczy się dyplom, tylko człowiek ze swoimi umiejętnościami. Leniwy frustrat po filozofii/ekonomii/prawie/politologii na UW ma mniejsze szanse na zatrudnienie w porównaniu do absolwenta Niższej Szkoły Zarządzania Czynnikami Produkcyjnymi (wymyślam) w Pcimiu Górnym ze znajomością dwóch jezyków biegle, prawem jazdy, znajomością MS Office i opracowaną ścieżką kariery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Student Re: do Ender IP: 62.233.197.* 22.10.04, 16:49 Nie rozumiem dlaczego na siłę chcecie kogoś ulepszać. Jeżeli ktoś chce studiować w WSSE to niech to robi, jego wybór. Osobiście uważam iz każdy powinien mieć własną drogę bo inaczej świat z "1984" stanie sie faktem. Z drugiej strony patrząc najlepsze polskie szkoły sa gdzieś około 450 miejsca w rankingu światowym. Czy je też zamierzacie zamknąć??? Bo jak dla mnie to wszytsko co jest poniżej miejsca 300-tnego to już TRAGEDIAAA :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: do Ender IP: 195.117.90.* 22.10.04, 16:59 czesne na zaocznych państwówkach wynoszą od 1000 do 2000 za semestr. W nielicznych przypadkach architektury, medycyny wynoszą ponad 3 tys za semestr. Ale Ciebie nie interesują takie kierunki. Stąd 300x5 to 1500, a 300 to jedne z najniższych czesnych, z reguły są wyższe sięgając 400, a nawet 500 i więcej. Dlatego mówienie o swojej biednej pozycji, że musi się pracować jest rzępoleniem. Leonku, słońce, masę osób pracuje i studiuje, w tym ja. I nie ma tu nic do rzeczy, że w moim wieku już nie wypada wyłącznie studiować, bo mając 20 lat też pracowałam. stąd mówienie o wyższości wsse nad państwówką z czesnymi takimi samymi jest nieporozumieniem. Chyba, że nie uznajesz państwówek i nie wiesz, że czesne jest takie samo jak w Twojej kochanej szkole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student WNE UW WSSE czy jakaś inna uczelnia -wybór należy do Was IP: *.chello.pl 22.10.04, 17:17 jw. A najlepiej to wyjedźcie z tego dzikiego kraju. System edukacyjny kraju, w którym można zostać profesorem nie mając ani jednej publikacji indeksowanej przez ISI to szczyt absurdu. Np. studia w Belgii czy Holandii(anglojęzyczne) nie są drogie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: WSSE czy jakaś inna uczelnia -wybór należy do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 20:11 Znam osobę,która dopiero co obroniła magistra na turystyce . Poprostu kpina, poziom zajęć na które chodziła i pracy ,ktorą napisala. Tragedia !!!!! a nikt jej szkoły się nie czepia.Licencjata też broniła w W-wie na turystyce paranoja. Szla na pseudo-kolokwium, na które trzeba było nauczyć się 2 kartek na pamięć. I co nikt tych szkół nie zamyka. Więc zajmijcie się czymś co wam wychodzi i nie debatujcie o sprawach o których nie macie pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: WSSE czy jakaś inna uczelnia -wybór należy do IP: 195.117.90.* 22.10.04, 21:00 jak to się nie czepia, mówimy o ogólnym dziadostwie prywaciarzy, poza nielicznymi z górnej półki Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: WSSE czy jakaś inna uczelnia -wybór należy do 22.10.04, 21:03 A ja mam dla ciebie takie pytanie. Co byś zrobiła gdyby ktoś zaproponował ci pracę w prywatnej uczelni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: WSSE czy jakaś inna uczelnia -wybór należy do IP: 195.117.90.* 22.10.04, 23:18 gdybym wyrobiła się czasowo w macierzystej szkole, co jest bardzo prawdopodobne, i nie miała nic innego do roboty, to oczywiście, że uczyłabym. Mało tego, uczyłam już w jednym z prywaciarzy i to były najlżej zarobione pieniądze w życiu. Można się starać, przygotowywać do zajęć, wymyślać ciekawe ćwiczenia, ale na koniec i tak ma się nakaz z góry ile maksymalnie można wyrzucić. Studenci na państwówce potrafią mnie czasem zagiąć, z mojego sztandarowego przedmiotu, tacy są niektórzy dobrzy. W prywaciarzach takich rodzynków nie ma niestety i nie dość, że nie wolno za dużo wymagać, kto wie, czy w ogóle cokolwiek można wymagać, to jeszcze na koniec i tak całą skalę ocen trzeba przesunąć w dół, bo ustalony odsetek się nie mieści. Mówi się, że wykładowcy mają po kilka etatów. Czym lepszy wykładowca tym mniej do zajęć się przygotowuje, stąd 10 godzin, to faktycznie 10 godzin i ani minuty na przygotowanie. W państwówce takiemu szczylowi jak ja, przygotowanie 1 lekcji zajmuje przynajmniej godzinę I tu, przechodząc do sedna, można mieć przekonanie o prywaciarzach bardzo złe, ale dopóki jest się za krótkim aby zmienić ich jakość zostaje tylko możliwość starobabinego narzekania ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Student Re: WSSE czy jakaś inna uczelnia -wybór należy do IP: 62.233.197.* 22.10.04, 21:29 Faktycznie 450 miejsce w rankingu światowym to jest dopiero dziadostwo!!! Zamknąć UW i nie zaniżać średniej europejskiej!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Student Re: WSSE czy jakaś inna uczelnia -wybór należy do IP: 62.233.197.* 22.10.04, 21:39 Hmmmmmm, ranking szkół europejskich zawiera 125 pozycji, nie ma ani jednej szkoły z Polski. Faktycznie wszystkie szkoły w Polsce są kiepskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebek Re: WSSE czy jakaś inna uczelnia -wybór należy do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 22:05 sprawdzałeś kryteria tego rankingu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Student Re: WSSE czy jakaś inna uczelnia -wybór należy do IP: 62.233.197.* 22.10.04, 22:43 Chyba raczej obiektywne ed.sjtu.edu.cn/rank/2004/Methodology.htm Criteria Indicator Code Weight: 1. Quality of Education Alumni of an institution winning Nobel Prizes and Fields Medals Alumni 10% 2. Quality of Faculty Staff of an institution winning Nobel Prizes and Fields Medals Award 20% 3. Highly cited researchers in 21 broad subject categories HiCi 20% 4. Research Output Articles published in Nature and Science* N&S 20% 5. Articles in Science Citation Index-expanded and Social Science Citation Index SCI 20% 6. Size of Institution Academic performance with respect to the size of an institution Size 10% !!!!! Total 100% * For institutions specialized in humanities and social sciences such as London School of Economics, N&S is not considered, and the weight of N&S is relocated to other indicators. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebek Re: WSSE czy jakaś inna uczelnia -wybór należy do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 00:03 No, z Noblami u nas faktycznie cienko. Czyli pozamykać to wszystko w cholerę i już! A jak tam wypadają inne kraje z dawniejszego bloku? Jest ktoś z Wegier, Czech, itd.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Student Re: WSSE czy jakaś inna uczelnia -wybór należy do IP: 62.233.197.* 23.10.04, 00:15 Ranking europejski: ... 18. Moscow Stare University - Rosja między 80 a 125. University Szeged - Węgry Czyli inne kraje post-komunistyczne też wypadają niezbyt dobrze. Z tego wynika że jednak edukacja w krajach po-Stalino-Breżniewo-Jaruzelo-Kwaśniewskowatych wygląda niezbyt dobrze. To widać, różnica jednak jest dość znaczna i widoczna dla każdego dla studiował także gdzieś poza Polską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ender Re: WSSE czy jakaś inna uczelnia -wybór należy do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 22:17 No,tylko matołku podstawowe kryterium tego rankingu to osiągniecia naukowe tzn. prowadzone badania a nie dydaktyka a gdyby twórcy tego rankingu znali poziom niektórych prywatnych w Polsce to powiedzieli by co najwyżej" K.... kto za to płaci?". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: WSSE czy jakaś inna uczelnia -wybór należy do IP: 62.233.197.* 23.10.04, 00:26 Prywatne to mały pikuś ale co z państwowymi???? Kasa z budżetu leci ogromna a badań, publikacji, wyników brak. Na świecie nawet nie wiedzą jakie w Polsce są ośrodki naukowo-badawczo-dydaktyczne. Zresztą my też nic nie wiemy o krajach podobnych np o Nigerii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ender Re: WSSE czy jakaś inna uczelnia -wybór należy do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 10:08 No stary prwadziwy deszcz mamony-ok.0,5% z budżetU,przy średniej unijnej min.3,5%.A poza tym "Polityka" napisała,że jedyne powazne prace badawcze odbywaja sie na UW i UJ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Student Re: WSSE czy jakaś inna uczelnia -wybór należy do IP: 62.233.197.* 23.10.04, 11:03 3,5%?????? O ile wiem to zamiar 3% jest wpisany w strategii lisbońskiej jako cel w 2010 roku. A dzisiaj spełnia go tylko Irlandia. A badania na UW - jakos o nich mało słychać w prestiżowych czasopismach. W indeksie filadelfijskim też nie widac naukowców z Polski. Przestajmy się szczycić czymś co nie istnieje, polska nauka jest dużo poniżej średniej europejskiej i taki jet fakt. A ci co czegos dokonali zostali albo zgnojeni przez "prof. dr hab.", albo już wyjechali z tego kraju tam gdzie moga czegos dokonać. Owszem, pieniadze są potrzebne w badaniach empirycznych, ale my nawet w teorii nie mamy dokonań. A tutaj nie potrzeba dużych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebek Re: WSSE czy jakaś inna uczelnia -wybór należy do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 13:08 A ile jest uczelni w ogóle w Europie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Student Re: WSSE czy jakaś inna uczelnia -wybór należy do IP: 62.233.197.* 23.10.04, 13:34 Tego nie wiem, ranking europejski obejmuje 125, światowy 500 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebek Re: WSSE czy jakaś inna uczelnia -wybór należy do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 13:47 już wiem. Jest ich w przybliżeniu 4000 - w samej Europie. Jak wielu noblistów z wszelkich nagradzanych dziedzin wiedzy było do tej pory? I trzeba też pamiętać, że w większości pochodzą oni głównie ze Stanów (dlatego Oxford i Cambridge w skali światowej wypadają gorzej, chociaż są naprawdę świetnymi uczelniami) Warto zrobić taką statystykę, żeby przestać się przejmować tym rankingiem. Nie mówi on dokładnie o niczym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Student Re: WSSE czy jakaś inna uczelnia -wybór należy do IP: 62.233.197.* 24.10.04, 10:34 Oj mówi, mówi. Zdecydowanie wolałbym być absolwentem szkoły która znajduje się w rankingu niż SGH. Zreszta uważam iż akurat SGH jest kiepska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebek Re: WSSE czy jakaś inna uczelnia -wybór należy do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 11:38 A ja jestem całkiem zadowolony z mojego Uniwersytetu Łódzkiego. Odebrałem całkiem przyzwoitą edukację, która się sprawdza. Też w kontaktach międzynarodowych. Nie mam kompleksów tylko dlatego, że UŁ nie wydał żadnego noblisty. Poza tym złóż sobie wszystko do kupy - liczbę dotychczasowych noblistów, forsę wydawaną na badania, liczbę uczelni na świecie, nasze długoletnie faktyczne zamknięcie na świat - i wyjdzie z tego, że 450 miejsce UJ nie jest wcale takie ostatnie. Uszy do góry, kolego, SGH to też świetna uczelnia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Student Re: WSSE czy jakaś inna uczelnia -wybór należy do IP: 62.233.197.* 24.10.04, 11:55 Akurat tu się z tobą nie zgodzę. Kończyłem 2 kierunki na SGH, studiowałem w Hiszpanii, USA i ostatnio w Belgii (podyplomowe). SGH wypada jednak najmarniej, wszystko robione pod wykładowcę i kasę dla niego. Porównanie jest lekko mówiąc druzgocące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebek Re: WSSE czy jakaś inna uczelnia -wybór należy do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 12:09 Ale z tego wynika, że bardzo dużo zrobiłeś! Więc chyba ta SGH nie zaszkodziła ci za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Student Re: WSSE czy jakaś inna uczelnia -wybór należy do IP: 62.233.197.* 24.10.04, 12:27 Nie traktuję tego jako szkodzenia i czasu straconego. Wydaje mi się iż prawie w każdej szkole czegos można się nauczyć. Uważam iż jednak w porównaniu ze średnią szkołą europejską, SGH nie wytrzymuje konkurencji. I nie chodzi tutaj o warunki lokalowe i zaplecze (vide uczelnie w USA) ale o podejscie do studenta, możliwośc współpracy z wykładowca, poziom osób wykładających, program studiów i poszczególnych przedmiotów. W Polsce wykłacowca pracuje na kilku etatach (jak wykrył MENiS rekordzista miał 17 pełnych etatów) i nie obchodzi go nic innego. A poziom studiów??? Przykład z życia: ostatnie studia podyplomowe ze stosunków prawnych UE na SGH pani wykładowczyni mówi o "filarach" UE i uczy rzeczy które od 5 lat sa nieaktualne. Jak zobaczyłem notatki osoby uczeszczającej na te studia to się przeraziłem - wiedza sprzęd 10 lat, a czasami nawet więcej (np. współpraca w zakresie spaw karnych i policji). I to jest straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebek Re: WSSE czy jakaś inna uczelnia -wybór należy do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 14:15 Nie całkiem rozumiem. Czy ktoś obalił filary? Jeśli się mówi o Traktacie z Maastricht, nie można tego odłączyć od trzech (niektórzy mówią, że czterech) filarów. Za mało dajesz kontekstu, żebym mógł docenić niewiedzę wykładowców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Student Re: WSSE czy jakaś inna uczelnia -wybór należy do IP: 62.233.197.* 24.10.04, 14:32 3 filary ustanowił traktat z Maastricht w 1993 roku ale sam traktat był modyfikowany i w 1997 roku w Amsterdamie (wszedł w życie 1999) i w Nicei w 2001 (obowiązuje od lutego 2003 ). I o to mi chodzi, brak przerobienia obecnie obowiązującego traktatu a przedstawienie tego z 1993 roku jako obowiązującego. Przykład: nazwanie III filaru "Wymiar Sprawiedliwości i Spraw Wewnętrznych" zamiast obecnie obowiązującego "Współpraca policyjna i sądowa w sprawach karnych". I nie chodzi nawet o samą nazwę ale zakres systemu decyzyjnego bo duża część III filaru przeszła do pierwszego a o tym nie było mowy. To są podstawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student WNE UW a to w dużej mierze dlatego że sa wieloetatowcy IP: *.chello.pl 25.10.04, 08:39 ...i nie mają czasu na twórczą pracę. Bo kiedy mają mieć skoro mają niekiedy po 50 i więcej magistrantów i kilku doktorantów w ciągu roku. Nie ma opcji, żeby promotor pilnował reguł sztuki przy pisaniu prac, samemu pogłębiając wiedzę. Plagiatyzm to tylko jedno z wielu tego skutków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Student Re: a to w dużej mierze dlatego że sa wieloetatow IP: 62.233.197.* 25.10.04, 22:51 To następny kamyk do mojej kupki :))))))) Dlatego podział na prwyatne i państwowe jest trochę bez sensu jeżeli wszystkie są kiepskie na tle edukacji europejskiej. Przychylając sie do opinii moderatora powyższego forum by zamykać kiepskie szkoły, zamknijmy wszystkie :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebek Re: a to w dużej mierze dlatego że sa wieloetatow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 23:04 Ale cię ten ranking zdołował. Idź do kina, byle nie na polski film, bo mógłby cię dobić. Najlepiej by było całą Polskę zamknąć i spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ender Re: a to w dużej mierze dlatego że sa wieloetatow IP: *.noname.net.icm.edu.pl 26.10.04, 15:45 Weż człowieku nie rób porównania państwowych z prywatnym takimi jak WSSE bo tylko wkurzasz ludzi-a co do rankikgu przypominam że dotyczył on tylko osiągnięć naukowych a nie dydaktycznych.Te ostatnie są poza tym na wielu prywatnych na żenującym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Student Re: a to w dużej mierze dlatego że sa wieloetatow IP: 62.233.197.* 26.10.04, 16:48 Ranking dotyczył dydaktyki i nauki, to nie był ranking ośrodków badawczych a szkół wyższych. Po drugie, nie popieram WSSE i uważam ją za szkołę kiepską w porównaniu do np. UW, ale nie uważam iż powinno się ją przez to zamykać. To sam rynek (czytaj pracodawcy) powinni je zweryfikować. Ponieważ bardzo często na tym forum padało słowo "kiepska szkoła" w nawiązaniu do szkół prywatnych a wychwalanie szkół państwowych to pozwoliłem sobie mieć inną ocenę i zaliczyłem wszystkie do szkół kiepskich. Są tylko mniej lub bardziej kiepskie i tyle. Bardzo dobre są w pierwszej dwusetce rankingu światowego ewentualnie pięćdziesiątce europejskiej. Następni w kolejności są co najwyżej dobrzy a reszta jest kiepska i tyle. A nasi się nie łapią. Oczywiście możemy porównywać się z Rumunią i Nigeria, ale chyba nie taka konkurencja nas satysfakcjonuje. Już kiedyś słyszałem o „drugiej Japonii” i „szóstej gospodarce świata”, może warto jednak skonfrontować rzeczywistość z faktami i przestać żyć mrzonkami o wielkości polskiej gospodarki, szkolnictwa, nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebek na pocieszenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 16:44 Poczytaj sobie polityka.onet.pl/1,1,8,8155961,24337755,1267028,0,forum.html Odpowiedz Link Zgłoś