Dodaj do ulubionych

Pytanie do studentów informatyki

IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 20.02.05, 01:30
Witam.Od października zacząłem studiować informatykę na jedej z najlepszych
uczelni państwowych w Polsce.Z matematyki jestem dość niezły,więc dostałem
się < ciężko,ale jakoś się udało> :)) Niestety nigdy wcześniej nie
programowałem i ta sztuka strasznie mnie przeraża.Nie potrafię programować
tak szybko i tak zręcznie jak jest to wymagane (obecnie walczę z drzewami i
przy okazji-rekurencją ) :P
Chodzi mi o to,czy programowania da się nauczyć ,czy jest to
kwestia "urodzenia się z tym" ??? Narazie spędzam na programowaniu większość
czasu,ale wyraźnie mi to nie idzie :(( Może macie jakieś porady co do nauki
programowania ( chodzi mi konkretnie o wyrobienie sposobu myślenia i
podejścia do problemu).Będę wdzięczny za wpisy,szczególnie studentom
UW,PW,UJ,AGH,PP i innych prestiżowych uczelni :]
Obserwuj wątek
    • Gość: Giercio Re: Pytanie do studentów informatyki IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 20.02.05, 07:12
      Blahahhahahahhahaaaaa Czlowieniu programowanie wchodzi tylko i wyloncznie przez
      przegob... Jak nie kumasz to Ci sprostuje. Najlepiej wchodzi przez palce,
      nadgarstki i lokcie. Chcesz sie nauczyc programowania to programuj. Nikt Cię
      tego nie nauczy tego samemu 3ba sie nauczyc.
      • Gość: PPP Re: Pytanie do studentów informatyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 08:48
        Ja skończyłem studia informatyczne ... ale jednego nie mogę zrozumieć gdzie ty się pchasz skoro nigdy wcześniej nawet nie liznąłes programowania???? Chyba zły kierunek wybrałeś...ja w szkole podstawowoej zacząłem pisać pierwsze programy w Pascalu...później były wirusy w c++ :) i tak szło ... ale wcale teraz nie jestem jakimś super programistą.....może być ci ciężko ale życzę powodzenia.
        • Gość: emds Re: Pytanie do studentów informatyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 09:36
          znam ludzi ktorzy poszli na PP i PW na informe, w zyciu nie napisali zadnego
          programu przedtem, a teraz pracuja w dobrych firmach i niezle zarabiaja
    • Gość: kk Re: Pytanie do studentów informatyki IP: 195.150.224.* 20.02.05, 10:13
      programowania da się nauczyć
      studiuję na UJ, gdzie uczelnia pomyslala o ludziach którzy moga nie być jeszcze super programistami, ale niezli z nich algorytmicy i matematycy
      na pierwszym roku masz dwa przedmioty Wstęp do programowania (typowo praktyczny przedmiot, na cwiczeniach pisze sie proste programiki, jak praca ze wskaźnikami, listy, hanoi, labirynt i takie tam duperele, na zaliczenie masz dwa większe projekty ja pisałem snake'a w trybie graficznym i tysiąca na trzy osoby 2xkomputer + 1xgracz, przedmiot mozna zaliczyc eksternistycznie, na pierwszym roku jest także programowanie I na którym uczą jeszcze podstaw innych języków jak np C++) mam ludzi na roku (pierwszym) którzy nigdy nie pisali programów, a teraz świetnie im to wychodzi.
      • Gość: mgr Re: Pytanie do studentów informatyki IP: 212.244.168.* 20.02.05, 11:53
        lej czlowieku na progrmaowanie. zaliz tylko na 3 jak Cie to nie interesi. ja tak zrobilem na studiach. robie w zakladzie energetycznym opiekuje sie siecia komputerowa i jakos cale 5 lat przeszedlem. nie lubie tego za to prakty jestem dob ry bo przeciez o to chodzi. korzystamy z gotowych aplikacji i jest ok 2500zl daja i leje teraz na studia. nigdy tego nie umialem projekty kumpel mi robil wiec piwko pijemy do dzis!!! nie przejmuj sie
      • Gość: gość Re: Pytanie do studentów informatyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.05, 13:23
        Jeśli dobrze czujesz matematykę, to nauka programowania nie powinna ci sprawić
        problemów.

Aha - jeszcze jedno - nie słuchaj opinii niewyżytych frustratów - wśród
        informatyków znajdziesz tysiące osób z kompleksami. Skoncentruj się na studiach
        i nie przejmuj się nimi. Pracę znajdziesz na pewno.
    • Gość: Puchatek Re: Pytanie do studentów informatyki IP: *.udn.pl 20.02.05, 15:26
      practice make perfect:)
    • Gość: :) Re: Pytanie do studentów informatyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.05, 22:02
      Programowanie jest okropne. Też sie wybieram na informe, ale nie lubie
      programoc, aczkolwiek wiem o co tu chodzi. A na jakich jestes studiach, gdzie i
      jaka specjalnosc?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka