Dodaj do ulubionych

Europeistyka

IP: *.nysa.punkt.pl / *.punkt.pl 24.02.05, 16:04
Jestem po filologii angielskiej i chciałabym zacząć studiować zaocznie
Europeistykę bo może mi się to przydac do tłumaczeń. Proszę o opinię
studentów Europeistyki.CZY WARTO???
Obserwuj wątek
    • Gość: NIE ! Re: Europeistyka IP: *.aster.pl 24.02.05, 16:20
      NIE !
    • Gość: lilly Re: Europeistyka IP: *.nysa.punkt.pl / *.punkt.pl 24.02.05, 16:22
      dlaczego???
      • Gość: amonea Re: Europeistyka IP: *.lodz.msk.pl / *.devs.futuro.pl 24.02.05, 18:05
        Nie jestem autorka powyzszej odpowiedzi, ale sie z nia zgadzam :-)
        nie wiem czy europeistyka na kazdym uniwerku wyglada tak samo. ja bede pisac o
        UMCS w Lublinie
        Nie wiem po co do tlumaczen studia filozoficzno - historyczne. Europeistyka
        (pieknie brzmi, prawda? Tak nowoczesnie!!) to studia, na ktorych poznaje sie
        dokladnie historie Europy, jej filozofie i kulture. Poniewaz to studia
        miedzywydzialowe, jest tez troche jednosemestralnych przedmiotow typu:
        ekonomia, prawo, informatyka i wszystkiego po trochu.
        Studia konczy sie z tytulem mgr filozofii albo mgr historii (CHYBA ZE COS SIE
        ZMIENILO i jest juz mgr europeistyki)
        Droga lilly, jak to sie ma do tlumaczen???
        • Gość: Tawananna* Re: Europeistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 18:16
          Europeistyki są bardzo różne.

Poznańska np. nie ma nic wspólnego ze studiami międzywydziałowymi czy dokładnym
          poznawaniem historii, filozofii czy kultury Europy. Znajduje się na Wydziale
          Prawa i Administracji i duża część zajęć dotyczy prawa europejskiego, Unii
          Europejskiej itd.

Niezależnie od tego, mam poważne wątpliwości, czy jakakolwiek europeistyka jest
          w tym wypadku przydatna. Lepiej już byłoby chyba pójść na studia
          specjalistyczne (najlepiej ścisłe, techniczne itd.) i później zajmować się
          tłumaczeniami o tematyce technicznej, medycznej czy jakiejkolwiek innej. Można
          też iść na drugą filologię i nauczyć się drugiego języka, by np. tłumaczyć z
          jednego na drugi. Można też iść na jakieś studia podyplomowe, np. do szkoły
          tłumaczeń (często są przy uniwersytetach) i podnieść swoje kwalifikacje w
          zakresie tłumaczeń. Można też iść np. na amerykanistykę i poznać jeszcze lepiej
          tamtejsze realia, kulturę i wszystkie konteksty przydatne tłumaczowi. Ale
          europeistyka, zwłaszcza zaoczna (i, domyślam się, od początku czyli 3-letnia
          licencjacka lub 5-letnia magisterska), jest moim zdaniem raczej bez sensu.
    • Gość: lilly Re: Europeistyka IP: *.nysa.punkt.pl / *.punkt.pl 24.02.05, 19:09
      ale ja tłumaczę właśnie teksty prawne i ekonomiczne, wię może zyskałabym wiedzę
      na temat prawa i ekonomii oraz struktur europe3jskich...
      • Gość: Tawananna* Re: Europeistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 19:15
        Jeśli tak, to idź na taką europeistykę jak poznańska - o wyraźnym profilu
        prawniczym.

Tylko cały czas mam poważne wątpliwości, czy te studia są Ci potrzebne - może
        lepiej byłoby poszukać np. jakiejś podyplomówki tłumaczeniowej o takim profilu
        tematycznym? Informacje prawniczo-ekonomiczne możesz sobie doczytać, nie
        potrzebujesz do tego od razu studiów europeistycznych...
      • Gość: kojonkowski Re: Europeistyka IP: *.acn.waw.pl 24.02.05, 22:45
        Gość portalu: lilly napisał(a):

> ale ja tłumaczę właśnie teksty prawne i ekonomiczne, wię może zyskałabym wiedzę
        > na temat prawa i ekonomii oraz struktur europe3jskich...
        Istnieją studia podyplomowe dla tłumaczy w dziedzinie prawa, ekonomii itp.
    • Gość: Quille Re: Europeistyka IP: *.ists.pl / *.ists.pl 24.02.05, 19:57
      studiuję europeistykę na UJ i bardzo mi się ten kierunek podoba - atmosfera
      jest fantastyczna, ludzie (zarówno kadra jak i studenci) również

co do przedmiotów, to jest ogromny misz-masz - właściwie wszystko w zarysie:
      ekonomia, socjologia, antropologia, politologia, historia sztuki,
      międzynarodowe stosunki polityczne i gospodarcze, literatura itp - gdy cos cię
      zainteresuje ciągniesz to dalej (no dziedzictwo kulturowe, metodologia badań
      społecznch itp)

ponadto dużo przedmiotów o tematyce unijnej - procesy integracyjne, prawo
      wspólnotowe, sprawowanie wymiaru sprawiedliwości, handel unijny, instytucje
      unii, finanse unii, regionalizm

a do tego takie przedmioty jak prawo międzynarodwe, dyplomatyczne i konsularne,
      geografia polityczna i gospodarcza Europy, filozofai, etyka, psychologia
      społeczna

wybór jest więc bardzo duży - isnieje tzw kanon - 25 przedmiiotów, które wedle
      uznania można robić przez 3 lata (studia są licencjackie, dopiero potem idzie
      się na SUM), ograniczenia to jedynie tzw system prerekwizytów

ja jestem bardzo zadowolona, bo choć słyszę głosy, że takie studia to pewnego
      rodzaju sztuczny twór, to pasują do moich szerokich zainteresowań i pozwalają
      na wybór tego, co mnie najbardziej interesuje

ogólnie to polecam je każdemu, kto nie boi się wiedzy z, czasem diametralnie
      różnych dziedzin - nie zamineiłabym ich na żadne inne ;-)

• Gość: Quille Re: Europeistyka IP: *.ists.pl / *.ists.pl 24.02.05, 19:59
      zapomniałam

w odpowiedzi na pytanie autorki wątku - studia na pewno dobre do poszerzenia
      horyzontów i zainteresowania się czymś nowym, ale czy to będzie miało jakieś
      zastosowanie w tłumaczeniach - nie sądzę...
      • Gość: 111 Re: Europeistyka IP: *.crowley.pl 24.02.05, 23:17
        A może jakieś podyplomowe z dziedziny UE?
    • Gość: Pablo Kimono A warszawska (UW) Europeistyka - jaka jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 02:34
      jak w temacie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka