Dodaj do ulubionych

Jakie studia informatyczne?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 14:40
Wybieram się na informatykę po maturze, ale zupełnie nie mam pomysłu do jakiej
uczelni się wybrać. Czy ktoś tu studiuje informę i jest
zadowolony/niezadowolony ze swojej szkoły/wydziału? Proszę o szczere opinie,
bo naprawdę jestem w kropce... :(
Obserwuj wątek
    • Gość: waw Re: Jakie studia informatyczne? IP: 217.8.186.* 23.03.05, 14:44
      polecam www.wsei.pl
      bardzo dobra uczelnia

• Gość: grzechu Re: Jakie studia informatyczne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 15:06
      Ja polecam WSISiZ (Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania), choć
      teraz nam nazwę na WIT zmieniają... W każdym razie jest to fajna szkoła, dobrze
      wyposażona. Nawet z wykładowcami nie jest tak źle :P Ja jakoś sobie radzę.
      Zresztą tu masz stronkę - www.wit.edu.pl

Życzę powodzenia.
      • Gość: Mseocki Re: Jakie studia informatyczne? IP: 80.51.205.* 23.03.05, 15:20
        Polecam Politechnikę Warszawską....................
        • Gość: f Re: Jakie studia informatyczne? IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 24.03.05, 14:27
          Jeśli chodzi o studiowanie informatyki w Warszawie to polecam tylko UW i PW ( no
          jeśli chcesz szkołę prywatną to może jeszcze PJWSTK ) . Reszta to zabawa w
          porówaniu z tymi uczelniami , wierz mi na słowo.
          • Gość: IIa Re: Jakie studia informatyczne? IP: *.crowley.pl 24.03.05, 14:54
            zabawa??? do WSISiZ'u przychodzi wiele ludzi, ktorym za drogo bylo w PJWSTK
            albo nie radzili sobie na PW i... tez odpadaj, moze nie po pierwszym roku, bo
            ten jest latwy, ale drugi juz wymiata... tym bardziej, ze w WSISiZ znajdziesz w
            znacznaej wiekszosci tych samych profesorow, co na PW (duzo mniej jest z UW i
            kilku z IBS PAN i WATu)

ogolnie polecam :)
            • Gość: kj Re: Jakie studia informatyczne? IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 16:58
              pierwszy rok jest latwy to ladni z nich naciagacze!!
              ciekawe rzeczy opowiedaja o studentach z prywatnych uczelni wykladowcy np na
              UW!!
              tam podobno jest jak w sklepie warzywnym!!
              jeden madrzejszy od ziemniaka a drugi od buraka!!!!
              moze poza poljapem!!!
              • Gość: Azziz Re: Jakie studia informatyczne? IP: *.dickensa.waw.pl / *.crowley.pl 24.03.05, 22:15
                Wybacz, ale znam paru ludzi z WSISiZ - mój dobry przyjaciel tam studiuje, i
                nieraz spotykałem się z jego znajomymi z wydziału. Są to ludzie naprawdę
                sympatyczni i inteligentni, a podobnych im jest tam więcej. Także jeśli chodzi
                o poziom nauczania to nei narzekali (a raczej narzekali - tak jak narzeka się
                na każdych studiach).

Nie rzucaj zatem inwektywami, skoro nie wiesz o czym mówisz, tym bardziej, że
                ja właśnie raczej o poljap słyszałem dość kiepawe opinie...
              • Gość: IIa Re: Jakie studia informatyczne? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.03.05, 22:24
                ci ludzie z UW pracuja tez pewnie w MilaCollege albo w tej szkole na
                Ratuszowej - tam jest nbardzo duzo takich burakow.... pozatym pamietaj, ze tacy
                o jakich myslisz, to na UW oraz na PW tez sie znajda, i to napewno wielu

co zas sie tyczy tego, ze pierwszy rok jest latwy... - poprostu trzeba wyrownac
                poziom z matematyki i umiejetnosci poslugiwania sie komputerem... pozatym
                podstawy wszyskiego zawsze sa proste

zeby wiedziec prawde, trzeba znac ludzi, a nie powtarzac to, co sie uslyszalo
                od Gozdzikowej
                • Gość: Jezzo Re: Jakie studia informatyczne? IP: *.radom.pl 24.03.05, 23:47
                  studiuje na poljapie i polecam, drogo jest ale warto jesli chcesz sie uczyc
                  oczywiscie, bo jak nie to lepiej idz gdzie jest taniej, szkoda kasy

wsisiz to tez bardzo dobra uczelnia i nie rozumiem skad te konflikty pomiedzy
                  poljapem a wsisiz;/
                  • costam09 Re: Jakie studia informatyczne? 05.04.05, 11:08
                    Nom. PolJap jest okej. WSISiZ tez. Obie uczelne sa bardzo dobrymi w swych
                    kategoriach (informtyka) i powoli wyrabiaja sobie dobra opinie na rynku pracy.
                    Nawet nie powoli , a coraz szybciej :) Prywatne uczelnie (te lepsze
                    przynajmniej, a do takich zaliczja sie te dwie) powoli uzyskuja szacunek i
                    miejsce nalezne kazdej szkole wyzszej
    • leute PW MiNI 26.03.05, 20:02
      Jestem z Politechniki Warszawskiej, wydział Matematyki i Nauk Informacyjnych,
      kierunek Informatyka. Bardzo podobają mi się te studia, jest sympatycznie,
      ciekawe przedmioty, czyste zasady i (na ogół) normalni wykładowcy - czyli tacy,
      z którymi można się dogadać. Nie mówię, że jest łatwo, o nie, ale wystarczy się
      trochę pouczyć i jest naprawdę spoko.

Wydział ten polecam zwłaszcza osobom, które lubią programowanie, bo tego jest
      najwięcej. Natomiast dla tych, którzy lubią się bawić sprzętem elektronicznym
      (jakimiś oscyloskopami itd.) polecam wydział Elektroniki i Technik
      Informacyjnych. Choć osobiście uważam, że tam jest trudniej, jest
      wielu "powalonych" wykładowców oraz laborantów - więc uwaga. Ale może patrzę
      przez pryzmat swoich zainteresowań - nie lubię zajmować się sprzętem. Tak czy
      inaczej - PW rządzi!
      • Gość: #include<stdio.h> Re: PW MiNI IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 27.03.05, 00:51
        niom MiNi PW niezły jest :) No i w głównym gmachu politechniki hehe :)
        Ale MIMUW wciąż króluje jeśli chodzi i informatyke i "gdzie zdawać żeby się nie
        dostać ://" :P
    • Gość: jack Re: Jakie studia informatyczne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.05, 11:42
      polecam UJ, świetni wykładowcy (w 90% :)), na początku jest troche pod górkę z matmą ale potem jest całkiem sympatycznie
      • Gość: gosc Re: Jakie studia informatyczne? IP: *.multi / 62.233.163.* 28.03.05, 12:59
        Jak w Krakowie to tylko AGH, wydzial EAIIE - wysoki poziom , nie tylko
        teoretyczny, lecz przede wszystkim praktyczny ;). Na UJ nauczysz sie, ale
        matematyki i moze co najwyzej teorii programowania. Reszta uczelni w Kraku jest
        daleko w tyle...
        • Gość: marek Re: Jakie studia informatyczne? IP: *.75.49.163.mielec49.ptc.pl 28.03.05, 15:02
          zeby sie dostac na EAIIE na aghu trzeba wysmienicie umiec matme bo egzamin jest
          dosc trudny... i to jest wlasnie ten bol. bo mimo ze informatyka jest scisla, to
          jednak zeby byc swietnym informatykiem nie trzeba byc deniuszem matmy. wystarczy
          ja poprostu zaliczyc na pierwszych dwoch latach...
    • Gość: noname Re: Jakie studia informatyczne? IP: *.oborniki.net / *.oborniki.net 28.03.05, 13:06
      Ja polecam UWr, nie jest łatwo ale można się wiele nauczyć :)
    • Gość: pentak ;P Re: Jakie studia informatyczne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 15:38
      Heh. Już gdzieś wcześniej o tym pisałęm ;P

Ja jestem na WSISiZ i mi się podoba. Jest sympatycznie, fajnie, uczą całkiem
      dobrze, a kadra jest ok (oczywiście, jak wszędzie znajdzie się jaeden czy drugi,
      z którym pogadać się nie da - alenikt nie jest dskonały :).
      • Gość: kosmo Re: Jakie studia informatyczne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 11:26
        Hmmm... No już kilka osób poleciło mi WSISiZ (także w innych tematach polecają
        tę uczelnię). Zajrzałem na ich stronkę (na forum jest ich reklama nawet!). Ale
        waham sięciągle... Mimo wszystko jest to uczelnia prywatna. Nie będę miał
        problemu z kasą, al;e wydaje mi się że uczelnie państwowe mają jakby iwększy
        prestiżw Polsce. Że mimo gorszego poziomu i olewania studentow, uczelnie
        prywatne są mniej rozpoznawalne. Jak to jest? Opłaca się iść na studia prywatne?
        Nie będzie po tym problemów ze znalezieniem pracy? Czy taki WSISiZ ma już
        wyrobioną markę?
        • Gość: waw Re: Jakie studia informatyczne? IP: 217.8.186.* 07.04.05, 11:35
          uczelnie prywatne równiez maja dobra marke (nie wszystkie) - tak samo jest z
          panstwowymi.
          polecam WSE-I (www.wsei.pl)
          • Gość: borsuk Re: Jakie studia informatyczne? IP: *.dickensa.waw.pl / *.crowley.pl 07.04.05, 23:02
            A ja polecam WSISiZ, czyli nowy WIT. Naprawde swietna uczelnia, ze wszystkim
            czego czlowiek zainteresowany potrzebuje by moc pracowac w zawodzie. I tez
            podam linka: www.wit.edu.pl

Pozdrawiam.
        • Gość: jesik Re: Jakie studia informatyczne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 13:19
          platne rulez! masz spokoj, wykladowcy nie pomiataja toba na wszystkie strony.
          wsisiz jest dobry z tego co slyszalem, a kilku znajomych studentow stamtad tylko
          potwierdza, ze tak jest. sam jestem na prywatnych i jest mi tam dobrze. niektore
          uczelnie prywatne juz dawno wyrobily sobie pozycje na rynku, a pracdawcy coraz
          czesciej zwracaja uwage na umiejetnosci nie na nazwe szkoly.
        • Gość: koleżanka Re: Jakie studia informatyczne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 16:09
          Pewnie że ma! :) Ja jestem na WSISiZie i nie miałam problemów ze znalezieniem
          roboty jeszcze w trakcie studiów :) Może jeszcze nie wszyscy zdają sobie sprawę
          z tego, jak dobrą uczelnie prywatne (przynajmniej te z wyższej półki, a do
          takich zalicza sięWSISiZ) wyrabiają sobie markę na rynku...
        • Gość: grzechu Re: Jakie studia informatyczne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 17:50
          Tia. Uczelnie państwowe mają większy prestiż, ale co z tego, skoro głównie lecą
          tylko na nim? Na prywatnych mają kasę i ją inwestująw sprzęt i kadrę, dzięki
          czemu prywatne już dawno są konkurencyjne wsględem państwowych, pod względem
          poziomu nauczania.

Idź na WSiSIZ i nie martw się - jak jesteśdorby i się umiesz uczyć, to robotę
          znajdziesz w fachu.
          • Gość: kknd Re: Jakie studia informatyczne? IP: *.bydgoska.krakow.pl 18.04.05, 21:11
            > Tia. Uczelnie państwowe mają większy prestiż, ale co z tego, skoro głównie lecą
            > tylko na nim? Na prywatnych mają kasę i ją inwestująw sprzęt i kadrę, dzięki
            > czemu prywatne już dawno są konkurencyjne wsględem państwowych, pod względem
            > poziomu nauczania.

buhahahaha
            a gdzie ten wasz poziom nauczania ?
            jakies sukcesy wasza uczelnia odnosi w konkursach ?
            uczelnie prywatne wogle nie sa konkurencyjne wzgledem panstwowych
            i wiesz mi ze uczelnie nie leca tylko na prestizu
            trzeba za.... od switu do nocy
            a pod wzgledem kadry i infrastruktury ?
            przejzyj sobie ranking polityki 2005
            tam sa te dwie kategorie
            PJWSTK mial najwyzsza ocena za infrastrukture ale reszta prywatnych juz bardzo blado wypadla
            kadra ? tylko PJWSTK 59 pkt reszta blado, ale i tak daleko jej do UJ 71 pkt
            • Gość: grzechu Re: Jakie studia informatyczne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 11:12
              Przejrzyj sobie rankging Wprostu.

WSISiZ na pierwszym miejscu wśród niepaństwowych niebiznesowych uczelni. I od
              trzech lat w tym rankingu jest w pierwszej trójce najlepszych.
              • Gość: kknd Re: Jakie studia informatyczne? IP: *.s.ii.uj.edu.pl 19.04.05, 11:30
                ranking wprost uznal UAM za najlepsze uczelnie
                i to bardzo duzo o nim mowi... z calym szacunkiem dla uam
                • Gość: bzyk Re: Jakie studia informatyczne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 19:58
                  proste, ze wsisiz nie ma szans w rankingach gdzie brana jest pod uwage
                  infrastruktura, biblioteki itp bo nie stoi to tu na najwyzszym poziomie. tylko
                  czy najwazniejszy jest wyglad uczelni ? (siec, sprzet informatyczny jest na
                  wsisizie b.dobry, gorzej z budynkami, biblioteka wlasnie). Myslisz, ze robiacy
                  ranking sie interesowal jakoscia sieci, czy iloscia budynkow ? A dla mnie MILION
                  razy wazniejsza jest jakosc sprzetu komputerowego i sieci, niz szeroko pojetej
                  infrastruktury.

co do kadry to glupoty wygadujesz, bo akurat ta jest bardzo dobra. poziom tez
                  jest spoko, choc zdarzaja sie gorsi np cwiczeniowcy. zreszta nie powiesz mi, ze
                  na pw wszyscy od cwiczen sa genialni, skoro wiesz, ze tak nie jest. wykladowcy
                  sa na wsisizie 1 klasa.

jedynym problemem jest podejscie niektorych ludzi, ale ci co chcieli laberowac
                  juz odpadaja badz odpadli. wiec pewnie na 2 roku nie bedzie przypadkowych ludzi,
                  choc sie pewnie tacy zdarza, jak wszedzie.

co do osiagniec, pokaz mi swoje osiagniecia. lub osiagniecia PW, WATU. ale
                  calych uczelni, nie jednostek. wiadomo, ze UW jest na najwyzszym poziomie, i do
                  nich wszytskim daleko, ale reszta uczelni stoi na podobnym poziomie.

nie wiem na ile sie interesujesz roznymi projektami informatycznymi, ale pochodz
                  sobie po # linuxowych, roznych jezykow programowania i poszukaj ludzi majacych
                  shelle z wsisizu :) nie bedzie ich tak malo.

wiadomo, ze wybitni ida na uw, ale wielu nie chce isc na inne panstwowe i
                  wybiera szkole prywatna, ktora daje duze mozliwosci. szkola ma ci dac wedke, a
                  czy z niej skorzystasz czy nie to tylko i wylacznie twoja sprawa.

a komu uczelnia wiecej dala zweryfikuje przyszlosc i wyscig technologiczny.
                  zebys sie nie zdziwil, jak dumni jak pawie absolwenci politechnik przegraja z
                  ludzmi z wsisiz czy pjwstk.

IT to nie marketing, gdzie liczy sie tylko papier. tu licza sie umiejetnosci, a
                  po ludziach co skonczyli wsisiz lub sa na starszych latach widac, ze maja
                  papiery na dobry start.

zycze weryfikacji pogladow, pzdr.
                  • Gość: kknd Re: Jakie studia informatyczne? IP: *.bydgoska.krakow.pl 19.04.05, 21:36
                    spoko ja absolwentem politechniki nie zamierzam być tylko UJ.
                    stary... co mi po jakości sieci czy kompów (oczywiscie bez przesady). u nas siedzimy w labach na pentiumIII (jakie dokladnie nie wiem bo i mi to zwisa). do programowania to w zupelnosci wystarcza.

no to ze z biblioteka jest slabo to chyba duzy minus... nie sadzisz ?
                    gdzie ma biedny student szukac niektorych materialow ? w necie nie znajdziesz wszystkiego.

a co do kadry to zdania nie zmienie. akurat kadre nie jest trudno ocenic. wystarczy poszperac po publikacjach itp.
                    nie wiem jacy cwiczeniowcy sa na pw, bo mnie to nie interesuje.
                    moje osiagniecia sa slabe, bo do wybitnych nie naleze.
                    ale UJ spore (troche dali dupy w ACM, ale w ogolnopolskich w Poznaniu byli pierwsi, no i dominacja w konkursie organizowanym przez UW i ADB bodajże - oczywiscie wszystko w tym roku).

innych osigniec ? poszukaj sobie w googlo "britannica Marian Mrozek"

co do slow o przyszlosci. no coz ciezko mi gdybac na ten temat. to samo ja moge powiedziec: obys sie nie zdziwil jak dumni jak pawie absolwenci pjwstk czy wsizu wyladuja w posredniaku (aczkolwiek informatycy za bardzo sie tym nie musza przejmowac).

co do umiejetnosci ludzi na starszych latach z wsizu no spoko ja ci moge przytoczyc przyklady ludzi od nas z drugiego roku ktorzy pisza oprogramowanie na zlecenie.

pozdrawiam
                    • Gość: bzyk Re: Jakie studia informatyczne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 22:23
                      Jestes pewien, ze przejrzales kadre WSISIZ ? I ich osiagniecia ? :) Wiesz, sam
                      mam tej uczelni troszke do zarzucenia, ale kadre ma na naprawde wysokim poziomie.

"Podstawową kadrę naukowo-dydaktyczną Uczelni stanowią pracownicy naukowi
                      Instytutu Badań Systemowych PAN i innych placówek PAN. W Uczelni pracuje ponad
                      400 nauczycieli akademickich, w tym 76 profesorów, 155 doktorów oraz 167
                      magistrów. Swoje doświadczenia, jak i niekwestionowany dorobek naukowy
                      przekazują młodemu pokoleniu między innymi następujący wybitni profesorowie:"

www.wsisiz.edu.pl/menu/wladze_uczelni.html

Wiesz, biblioteka moze jest slaba i jest to minus. Ale liczba wlasnych
                      publikacji jest imponujaca. Do wielu przedmiotow uczelnia wypuscila wlasne
                      podreczniki. Oprocz tego wiekszosc wykladowcow daje pelne materialy do
                      przedmiotu, ktore mozna sciagnac z tzw banku informacji :)

Widzisz, ja wole miec do dyspozycji konto stabilne z linuchem, dostep do baz
                      danych, podpiete asp itp niz siedziec w pieknym budynku z fontanna jak to jest
                      na niektorych prywatnych uczelniach w stolicy. Co do sieci, widzisz, robisz
                      przykladowo cisco i masz od razu spojrzenie na profesjonalna robote. Tylko tego
                      infrastruktura rankingowa nie ocenia. Ja mam zamiar byc dobrym w tym czym sie
                      chce ksztalcic, w IT, wiec mi naprawde zwisa infrastruktura. Dla mnie jak
                      napisalem wazny jest sprzet, to co nam sie udostepnia na kontach czy jakosc sieci.

Ja nie napisalem nic takiego, z czego mozna wywnioskowac ze jestem dumny jak
                      paw. Nie widzialem tez, zeby ktos z wsisizu takie cos napisal. Najazdy sa tylko
                      od osob z uczelni panstwowych, ktorzy uznali, ze maja monopol na prawde.

Wiadomo, ze lepiej miec papier z panstwowej. Ale gwarantuje Ci, ze poziomy sa
                      porownywalne. Mam znajomych w kazdej z uczelni praktycznie panstwowej w wawie.
                      Tu masz jedynie pewnosc, ze gdy sie nauczysz i bedziesz umial, to nie bedziesz
                      mial problemow z czyjegos widzimisie (no moze odejmujac jedna osobe). A jakosc
                      ksztalcenia nie odstaje od uczelni panstwowych. No nie licze tu UW, ale to jest
                      zdecydowanie elitarna uczelnia na skale tego kraju.

pzdr
                    • Gość: heheh Re: Jakie studia informatyczne? IP: *.dickensa.waw.pl / *.crowley.pl 19.04.05, 22:49
                      No tak, to nie chce nic mowic, ale po takim przerzuceniu sie argumentami,
                      wyglada na to, ze obie uczelnie sa niezle :] A WSISiZ naprawdę jest okej i ten
                      ranking to ukazuje. Ja tam nie mam nic przeciwko innym uczelniom, ale ta jest
                      po prostu naprawdę dobra, i fajnie jak ktoś Twoją budę docenia :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka