Dodaj do ulubionych

Archeologia

IP: *.biol.uni.torun.pl 18.04.05, 13:08
Hej!
Mozecie mi powiedziec jak jest na archeologii? Interesuje mnie szczegolnie
UMK, ale chetnie dowiem sie jak jest na innych uczelniach. Czy studia sa
ciekawe? Czy jest ciezko? Jakie sa perspektywy pracy? Warto to studiowac?
Bardzo prosze o odpowiedz :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Ethlinn Re: Archeologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 23:06
      Jak wybierzesz archeo i potem powiesz o tym komukolwiek to od większosć ludzi
      usłyszysz że też chcieli to kiedyś studiować;-))
      To bardzo fajne studia, ciekawe, dużo fajnych ludzi, niezapomniane wyjazdy, i w
      ogóle...
      Perspektyw pracy w archeo nie ma praktycznie żadnych, a już nie ma co marzyć o
      czymś stałym, dobrze płatnym. Nie w tym kraju.
      Studiowanie jednak archeologii bardzo rozwija, i mimo że praktycznie nikt z
      moich znajomych ze studiow nie pracuje obecnie w zawodzie, każdy jakoś sobie
      radzi, a zaznaczam ze każde z nas robi cos innego.
      Jeśli tylko Cię to interesuje - na pewno warto spróbować.
      • Gość: me Re: Archeologia IP: *.master.pl 19.04.05, 08:23
        Hej mam też pytanie związane z archeologią gdzie lepiej studiować w toruniu czy
        w poznaniu?
        • Gość: j-cobb Re: Archeologia IP: *.ostnet.pl 19.04.05, 17:08
          Podobno archeologie najlepeij studiować gdzieś, gdzie jest niewielka liczba
          ludzi na roku (np. 30 w Rzeszowie). Archeologia to kierunek wymagajcy dużo
          praktyki, ćwiczeń itp. A ciężko takowe przeprowadzić dla kilkuset studentów. To
          opinia nie tylko moja, ale także paru znajomych studentów tego kierunku i kilku
          archeologów pracujących w zawodzie:)
          • Gość: Ethlinn Re: Archeologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 21:17
            U mnie na roku było ok. 10 osób;-)
            UKSW
    • Gość: qwerty Re: Archeologia IP: *.torun.mm.pl 25.04.05, 11:28
      Obecnie jestem na IV roku archeologii na UMK w Toruniu, polecam te studia
      ludziom marzącym o pięcioletnich wakacjach, na naukę starczy poświęcić 2
      tygodnie w roku (przed sesjami)i zdawać na piątki;)Zajęcia mam obecnie 2 razy w
      tygodniu. Studia ogólnie rzecz biorąc są nudne, z małymi wyjątkami jak
      np.ćwiczenia z antropologii:). Perspektywy pracy żadne, wszyscy przerażeni
      widmem końca studiów kombinują jakby tu się przekwalifikować;)
      • snoopy4 Re: Archeologia 25.04.05, 11:50
        skonczylam archo na uw. zajecia byly z wieczorowymi, wiec na najbardziej
        obleganych bylo sporo osob, ale na pewno nie tyle ile u mojego meza na sgh.
        generalnie wspanialy czas. mam porownanie z moim drugim kierunkie, gdzie jest
        bez sensu. wszystko na archeo bylo interesujace, wykladowcy rozumiejacy
        problemy. ja sie uczylam, bo mnie to interesowalo, ale duzo znajomych nie i
        przeszlo przez 5 lat. mozna bylo sporo imprezowac. z praca nie mialam problemu
        ani w czasie studiow ani po. teraz pracuje w zagranicznej firmie. wazna jest
        znajomosc jezykow. ja znam 3, a na archeo mozna tez sie ich uczyc-wyjazdy,
        ksiazki w obcych jezykach.
    • Gość: Aga Re: Archeologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 19:46
      A czy za takie wyjazdy na ćwiczenia, praktyki trzeba placic?
      • amonea Re: Archeologia 28.04.05, 22:19
        w lodzi trzeba (nawet za wyjazd w pole do rolnika na mazurach) + wyzywienie we
        wlasnym zakresie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka