Dodaj do ulubionych

Studia prywatne

IP: *.elknet.pl / 80.48.227.* 23.05.05, 23:32
cześć! Ostatio słyszałem w radiu o jakies uczelni prywatnej, która proponuje
pierwszy semestr studiów za darmo, jesli kandydat spełni jeden z kilku
warunków. Wśród nich jest uzyskanie świadectwa ukończenia szkoły średniej z
wyróżnieniem. Jeśli taka osoba uzyska na koniec pierwszego semestru średnią ok
4,5 to dalej studiuje za darmo. Czy ktoś z Was coś o tym słyszał? Czy warto?

pzdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: Studia prywatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 00:40
      Też słyszałam, to dość częsta ostatnio strategia szkół, mająca na celu
      ściągnięcie jak najlepszych osób.

Jeśli faktycznie marzysz o studiowaniu na tej uczelni, warto. Jeśli nie,
      potraktuj to jako awaryjne rozwiązanie i zdawaj na wymarzony kierunek
      państwowy.

Pamiętaj jednak, że:
      - uczelnie proponujące takie rozwiązanie często od razu wymagają dostarczenia
      świadectwa maturalnego, a promocja dotyczy tylko pierwszej, letniej rekrutacji.
      - przedłużenie bezpłatnego studiowania dzięki wysokiej średniej odbywa się
      zwykle co semestr, ew. co rok. Czyli studiowanie za darmo do końca dzięki
      wysokiej średniej w I semestrze jest nierealne.
      - musisz liczyć się z uzyskaniem niższej średniej. Czy będziesz wtedy w stanie
      zapłacić za studia? Weź to pod uwagę.
      - jedna wpadka na egzaminie może Cię dużo kosztować - w wielu szkołach średnia
      jest co prawda przeliczana co semestr, ale liczona nie z jednego semestru, a od
      początku studiów...

Pozdrowienia

Tawi
    • Gość: dew Re: Studia prywatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 12:19
      hmmm coz, szkoly prywatne tez musza walczyc o studentow. Jak sie zdawalem do
      szkol wyzszych to mi jedna ze szkol prywatnych proponowala caly rok studiow za
      darmo i mozliwosc uzyskania stypendium na latach wyzszych. I to wlasnie dzieki
      swiadectwu z wyroznieniem i uzyskaniu bardzo dobrych wynikow u nich na egzaminie
      wstepnym (co ciekawe - nie byl obowiazkowy :P) - ktory ja traktowalem jako
      sprawdzenie sie przed zdawaniem na UW. Zainteresowala mnie ta szkola jako deska
      ratunkowa jakbym sie nie dostal na UW. Wiec poprosilem o regulamin tej
      "promocji", popytalem sie troche ludzi o to jak to jest mozliwe itd. No i sie
      dowiedzialem... pierwszy rok wlasnie byl za darmo jezeli po 1 semestrze mialem
      srednia powyzej 4,5, a jezeli nie to chyba - o ile sie nie myle - mialem im
      zwracac ta kase ktora we mnie "zainwestowali". Jak pytalem sie studentow o ten
      rok za darmo to sie smiali, ze wszyscy o tym slysza, a osoby ktora by to dostala
      jeszcze nikt nie widzial, bo jak ktos ma srednia zblizajaca sie do 4,5 to
      zostaje na czyms udupiony. Wiec jednym slowej okazalo sie to utopia. Wiec i
      Ciebie ostrzegam przed tym... aaaa i jeszcze jedno... w tej szkole bylo tak, ze
      1 rok bylo niby bezplatnie lub tanio, a nikt nie chcial mi mowic cen na 2 roku
      itd... kolega poszedl do tej szkoly... cena na latach wyzszych byla o kilka
      tysiecy(!) wyzsza niz normalna cena na roku pierwszy. wiec uwazaj na takie
      pulapki...
    • syrenka0 CC, WSZP, Koźmin 24.05.05, 14:23
      hej
      zastanawiam sie ciagle nad studiowaniem socjologii. Nie wiem co wybrac.
      Collegium Civitas (www.civitas.edu.pl), Wyższa Szkoła Zarządzania Personelem -
      bardzo ciekawy program i specjalności (www.wszp.edu.pl)czy moze Koźmińskiego?
      WSZP ma jednak najciekawszy program (moim zdaniem) ale pozostałe tez niczego
      sobie. Tylko, ze WSZP ma specjalnosci na studiach licencjackich a pozostałe
      dopiero ma magisterskich.
      • Gość: viva Re: CC, WSZP, Koźmin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 15:12
        troche ciezko te szkoly porownywac... CC jest szkola typowo humanistyczna,
        Kozminski ma status szkoly ekonomicznej, a WSZP jest mloda szkola i malo znana.
        To co Ci radze to probuj sie dostac na UW na socjologie - bez watpienia bys
        wyszla na tym najlepiej. Jakby cos nie wyszlo to raczej CC...ale trudno miec do
        konca przekonanie do tych szkol prywatnych :/
        • syrenka0 Re: CC, WSZP, Koźmin 24.05.05, 15:21
          czy to oznacza, ze uczelnie prywatne są gorsze?
          ale WSZP ma specjalnosci po licencjacie, a ja chce studiowac drustopniowo.
          Najpierw lic.a pózniej mgr
          • Gość: more Re: CC, WSZP, Koźmin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 15:56
            oceniajac wage studiow i dyplomu, a takze mozliwosci znalezienia pozniej
            pracy... nie ma watpliwosci, ze studia na UW czy innych dobrych panstwowych
            uniwersytetach, beda bardzo duzym plusem w porownaniu ze szkolami prywatnymi. I
            to dotyczy kazdego kierunku. Mam troche znajomych na prywatnych uczelniach... te
            szkoly ich bardzo zmienily, po maturze mowili, ze szkoly prywatne sa do dupy, ze
            w zyciu nie chcieli by tam skonczyc. Nie dostali sie na uczelnie panstwowe - jak
            wiekszosc. Poszli na uczelnie prywatne, mieli zdawac po roku znow na uczelnie
            panstwowe. nie zdawali. skupili sie na "zyciu studenckich" , a na egzamin
            umawiaja sie indywidualnie w ... pubie, wszyscy zdaja, nie chcesz egzaminu to
            moze wystarczy sciagnac prace jakas z netu i oddac.... uwazaja ze jest fajnie i
            korzystaja z zycia... strach zapytac sie co bedzie potem.... najsmieszniejsze
            jest to, ze jak pojdziesz na spotkanie co do rekrutacji na danej uczelni
            prywatnej to cie powala jaki oni maja poziom, ile wymagan, jakie sukcesy itd.
            ale w trakcie studiow odkryjesz inna prawde.... placisz i masz. powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka