Dodaj do ulubionych

studia dzienne i praca

IP: *.attu.pl 27.05.05, 22:35
zamierzam rozpoczac studia dzienne (humanistyczne) od przyszlego roku nie w
swoim miescie (w Toruniu), i mam ambicje zeby pracowac jednoczesnie, zeby moi
rodzice nie musieli na mnie zbyt duzo pieniazkow wydawac, bo i za wiele ich
nie maja, i glupio mi od nich juz brac...
kto z Was pracowal jednoczesnie na dziennych i radzil sobie, potrafil sie sam
utrzymac, lub choc czesciowo - czy to jest realne? mysle o pracy moze
wieczorami, moze w jakiejs knajpie, ksiegarni, moze w weekendy...
mysle ze skoro wieczorowi nierzadko pracuja i sie jeszcze ucza, to i dzienny
da rade...
jakie sa Wasze doswiadczenia w tej materii...
no i najwazniejsze - jak z dostepnoscia tej pracy.. studenci z Torunia - licze
na odzew :)
dzieki :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Richelieu* Re: studia dzienne i praca IP: *.localdomain / 80.48.249.* 28.05.05, 00:55
      Nie jestem z Torunia;) ale brawo za poświęcenie. Nie często spotyka się chęć
      pracowania wynikającą z ulżenia rodzicom, dużo częściej jest to pęd do
      zapisywania CV.
      Da się, coraz częściej pracodawcy zatrudniają wyłącznie studentów, którzy tak
      układają sobie grafik aby im pasowało. Pół etatu, nie więcej, na pierwszym roku
      może Cię przytłoczyć nadmiar obowiązków. Bardzo chętnie przyjmują w barach fast
      food, w telepizzy na przykład. Stacje benzynowe, jako że całodobowe, też są
      otwarte na studentów.
      • Gość: astana Re: studia dzienne i praca IP: *.attu.pl 28.05.05, 12:58
        taka powazna praca do CV to mysle od III roku gdzies, na razie finansowy mus i
        nie mam zamiaru wybrzydzac co do rodzaju tej pracy :)
        naprawde nikt tu nie pracowal w czasie dziennych studiow :)
    • tweety8 Re: studia dzienne i praca 28.05.05, 14:24
      Witam
      Też nie jestem z Torunia, ale przez całe studia (do 4 klasy ogólniaka)
      pracowałam i dalej pracuję jako lektor języka obcego. Inne osoby bardzo często
      dawały korepetycje, dla dziewczyn jeszcze są promocje w supermarketach - dobra
      praca na weekend, jedna koleżanka poważnie się zajęła Avonem. Toruń to raczej
      większe miasto więc zapewne możliwości jest sporo. Na każdej uczelni są takie
      instytucje jak Biura Kariery i inne organizacje ułatwiające studentom
      poszukiwanie pracy.
      Powodzenia
      • Gość: alka Re: studia dzienne i praca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 19:13
        hej Astana! A na co konkretnie się wybierasz?? Na różnych kierunkach różnie to
        bywa. Ja wiem na przykład jak jest na socjologii. Daj znać na co idziesz a
        posataram się to sprawdzić. Buźka!
        • Gość: astana Re: studia dzienne i praca IP: *.attu.pl 29.05.05, 02:32
          ja wlasnie wybieram sie na socjologie :D
          • rr.richelieu Re: studia dzienne i praca 29.05.05, 02:48
            co Wy będziecie robić po socjologii? staniecie się takimi zrzędliwymi babami
            jak ja, a to nie jest chyba to o czym marzycie;)
            • Gość: astana Re: studia dzienne i praca IP: *.attu.pl 29.05.05, 13:55
              ja tam licze na przygode intelektualna przez pare lat, bo takiego zawodu jak
              socjolog przeciez nie ma :) obecnie chyba obojetne co skonczysz (no a ja czuje
              edukacyjny niedosyt - chce zaglebic sobie jakas dziedzine wiedzy - koniecznie
              spolecznej, bo nigdy nie odczuwalam przyjemnosci (a raczej talentu :) w
              grzebaniu sie we wzorach, tablicach mendelejewa, atomach, a takze w rozbieraniu
              zdan na czynniki pierwsze i uczenia sie dat itp), licza sie Twoje umiejetnosci,
              praktyki (nie rozumiem tego ze wiekszosc moich znajomych woli przeleniuchowac
              wakacje, a potem marudzic ze pracy nie ma :/ ), jezyki! (to moj priorytet-niemal
              cala zarobiona kase w wakacje przeznaczam na kurs, podreczniki etc, zamierzam za
              rok skonczyc edukacje angola (CPE), a potem szlifowac nastepny), determinacja,
              ogolne obycie w swiecie, zyciu (podroze, takze te zarobkowe duza daja) etc etc...
              mysle ze socjologia daje elastycznosc, nie jestes "zaszufladkowany" zawodowo, w
              wysztalceniu w CV wpisujesz socjolog, a na reszte pracujesz i wymyslisz sam i
              to mi sie podoba, bo lubie niezaleznosc :)
        • Gość: astana Re: studia dzienne i praca IP: *.attu.pl 30.05.05, 22:03
          przypominam sie alce - proszac o odpowiedz :)
      • Gość: cynick Re: studia dzienne i praca IP: *.noname.net.icm.edu.pl 28.05.05, 19:50
        Nie, no z tym "wiekszym miastem" to OSTRO przesadzilas :>
    • Gość: astana Re: studia dzienne i praca IP: *.attu.pl 29.05.05, 20:30
      up :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka