Dodaj do ulubionych

informatyka czy j.angielski

13.06.05, 18:40
jak myslicie co warto studiowac mam ozliwosc podjac studia zaoczne j.angielski(nkjo) lub informatyka z ekonometria co byscie wybrali??
Obserwuj wątek
    • Gość: Szczery Re: informatyka czy j.angielski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 10:23
      Widzisz - agielski znaja wszyscy, i specjalizowanie sie w samym tylko jezyku nie
      ma sensu. Nie znajdziesz po tym pracy w zawodzie i 5 lat studiow idzie na smieci :/
      • Gość: Tawananna* Re: informatyka czy j.angielski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 10:41
        E, nie przesadzajmy - język niby znają wszyscy, ale poziom tej znajomości
        często lepiej przemilczeć. Są ludzie, którzy nawet świetnie potrafią
        się "dogadać", ale ktoś musi sformułować w tym języku np. ważny dokument
        prawny.
      • Gość: Tawananna* Re: informatyka czy j.angielski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 10:45
        E, nie przesadzajmy - język niby znają wszyscy, ale poziom tej znajomości
        często lepiej przemilczeć. Są ludzie, którzy nawet świetnie potrafią
        się "dogadać", ale ktoś musi sformułować w tym języku np. ważny dokument
        prawny.

Inna sprawa, że zaoczne NKJO niekoniecznie jest najlepszym rozwiązaniem - bo
        strasznie trudno jest nauczyć się języka zaocznie - wybór takich studiów trzeba
        przemyśleć.

Z kolei informatyka (o informatyce z ekonometrią wypowiadać się nie będę) to
        studia dobre dla osób, które faktycznie pasjonują się sprawami informatycznymi,
        mają na ten temat dużą wiedzę i będą poświęcać rozwijaniu swoich umiejętności i
        zainteresowań także czas poza studiami - bo studia informatyczne są niestety
        zwykle o milę za faktyczną informatyką.

Poza tym można, parafrazując wypowiedź z postu wyżej, napisać, że teraz
        komputer to standard i wszyscy umieją się nim posługiwać... ;) I choć będzie to
        na wyrost, bo poziom obsługi komputera znamy równie dobrze jak poziom
        znajomości języka... to jednak jest wielu pasjonatów, którzy mają ogromną
        wiedzę praktyczną - a pracodawcy w tej dziedzinie większą wagę przywiązują do
        umiejętności niż do wykształcenia.
    • Gość: monika1 Re: informatyka czy j.angielski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 11:26
      jeżeli naprawdę interesuje cię informatyka i jesteś w tym dobry to wybierz
      informatykę, języka wszędzie się nauczysz
    • Gość: damek Re: informatyka czy j.angielski IP: 212.244.168.* 14.06.05, 18:58
      idz na iforme jak lubisz.
    • Gość: gosc Re: informatyka czy j.angielski IP: *.pronet.lublin.pl 15.06.05, 10:58
      Jesli informatyka z ekonometria ma byc 5-letnia mgr to zdecydowanie
      informatyka. Po NKJO bedziesz mial papiery, ale poziom angielskiego w Kolegiach
      (biorac pod uwage fakt, ze angielski jest absolutna podstawa na fil.ang.) jest
      przewaznie ponizej krytyki.
      • Gość: Xen Re: informatyka czy j.angielski IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.06.05, 14:44
        nie mam pojecia skad wzial Ci sie poglad, ze poziom jezyka w kolegiach jest niski? jesli o praktyczna znajomosc jezyka, sposob mowienia i takie tam to po 3 latach absolwenci kolegium prezentuja najczesciej wyzszy poziom niz studenci filologii. Ci drudzy jednak zdobywaja jeszcze w tym czasie cala mase innej wiedzy, bo nie samym jezykiem mowionym czlowiek na filologii zyje :)
        inna sprawa, ze studiowanie jezyka zaocznie mija sie z celem - predzej mozna sie na kursach jezykowych czegos nauczyc :)
      • Gość: Tawananna* Re: informatyka czy j.angielski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 17:22
        > Po NKJO bedziesz mial papiery, ale poziom angielskiego w Kolegiach
        > (biorac pod uwage fakt, ze angielski jest absolutna podstawa na fil.ang.)
        > jest
        > przewaznie ponizej krytyki.

Również nie wiem, skąd ten pogląd... Oczywiście, z NKJO jest taki problem, że
        bywają filie filii filii i tam faktycznie poziom może być różny, ale w dobrym
        NKJO poziom praktycznej nauki języka jest bardzo wysoki. Zresztą wiele osób bo
        NKJO idzie na uzupełniejące studia magisterskie na filologię i kończy edukację
        z mgr filologii.
    • coconut1984 Re: informatyka czy j.angielski 16.06.05, 07:22
      ja bym wybrala informatyke daje bardziej konkretne wyksztalcenie, moze mowie
      tak bo sama bylam przez rok na zaocznej filologii (w jednej z prywatnych szkol)
      i zalamal mnie strasznie niski poziom, nic sie nie nauczylam przez rok oprocz
      kilku nowych slowek, w ogole bylo niesamowicie nudno, wkolko tylko angielski i
      angielski zadnego zroznicowania, ale moze komus by to nie przeszkadzalo, teraz
      jestem na pw i jak dla mnie jest super
      • Gość: Xen Re: informatyka czy j.angielski IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.05, 10:21
        zaoczna filologia? super :P zastanawialem sie zawsze czy znajduje sie ktos na tyle naiwny zeby pojsc na takie cos... nie wiem co wyobrazaja sobie wszyscy idacy na jakakolwiek prywatna, zaoczna filologie... bo porzadne uczelnie z reguly nie poroponuja czegos az tak niemadrego :)
        • coconut1984 Re: informatyka czy j.angielski 16.06.05, 12:12
          no ja tam poszlam raczej z desperacji bo sie nie dostalam nigdzie ale odrazu
          wiedzialam ze nie chce tego, rok tam spedzony przyprawil mnie prawie o jakas
          depresje, mialam mylne pojecie o tym ze lepiej robic COS niz nic aby nie wypasc
          z rytmu nauki, skonczylo sie na tym ze tylko wywalilam sporo kasy wbloto, nic z
          teog nie wynioslam itd, ale z drugiej strony rok tam pozwolil mi uswiadomic
          sobie czego naprawde chce i jaki kierunek chce studiowac - to jedyne pozyteczne
          co mnie tam spotkalo, szkole ogolnie wspominam bardzo negatywnie
          • Gość: aaagateczka Re: informatyka czy j.angielski IP: *.chelm.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.05, 12:34
            a mozna wiedziec w jakim miescie ta szkola? bo ja tez myslalam o prywatnej i
            moze akurat to ta sama co ta gdzie Ty chodzilas...
            • coconut1984 Re: informatyka czy j.angielski 16.06.05, 13:12
              w Warszawie na ul. Urbanistów
          • Gość: gosc Re: informatyka czy j.angielski IP: 212.244.168.* 16.06.05, 20:02
            mysle ze infa sie przyda. po nkjo tylko szkola jezeli sie chce pracowac w swoim wyuczonym zawodzie. oczywiscie mozna w biurze ale po co robic angola i zamykac sie w 4 scianach biura. co do infy to wszedzie dzis jest komp i umiejetnosci jego obslugi (nawet te zaawansowane) zawsze sie przydaja!!
            polecam infe chociaz sam jestem po podyplomowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka