Dodaj do ulubionych

WIEDZA O TEATRZE

21.06.05, 21:55
Witam...ile razy wspomne, że własnie TEN kierunek studiów wybieram, od razu
pojawiają się pytania 'a co to jest, a co mozna po tym robic?'. Nie od
dzisiaj wiadomo, że kierunki humanistyczne nigdy nie będą konkretnie
sprecyzowane, że zawsze jest to raczej poszerzanie horyzontów, niż zdobywanie
zawodu. Zdaję sobie sprawę, że po tych studiach być może nie będe mogła za
wiele zdziałać. Ale dlaczego rodzice, znajomi tak bardzo próbują zabić w
młodym człowieku chęci do nauki, do zgłębiania tajników własnych
zainteresować. Ilekroć tłumaczę, że własnie teatr to jest to, co mnie się
podoba, pojawia sie szyderczy uśmiech i gadanie typu " jeszce nie dorosłas,
chcesz życ ideą i na przyszość nie mieć grosza przy duszy". Zwracam się do
studentów tego kierunku..napiszcie mi proszę jak Wam się podoba ten kierunek,
jaką pracę zdobywają Wasi znajomi, którzy tez skonczyli wiedze o
teatrze..Dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: entomb Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 22:04
      Eee ja nie skonczylem takiego kierunku...ale powiem Ci o czyms innym. To
      wszystko zalezy od Ciebie i od tego co oczekujesz...chcesz miec wieksze
      perspektywy i szanse na duze zarobki (chociaz teraz to nic nie jest pewne) czy
      raczej realizowac siebie i poszerzac horyzonty?
      Ja wolalbym osobiscie dazyc do jakies samorealizacji, bo chyba rzeczywiscie
      pieniadz to nie wszystko i cenniejszym jest wykorzystac to zycie jakie mamy do
      konca. Dla niektorych to oznacza dorobienie sie itp a niektorzy wola zyc
      ideami, pasjami...nie wiem co jest lepsze, ciezko Ci polecic...
      To zalezy od Ciebie...a ludzie i tak beda mowili swoje ;-)
      w kazdym razie powodzenia
      • ola_rt Re: WIEDZA O TEATRZE 21.06.05, 22:20
        aż dziw bierze, że pisze to chłopak ;] Ja też tak uważam, ale moja rodzina nie
        bardzo. Mówią mi żebym studiowała anglistyke bo po tym to moge wszystko. Ale
        prawda taka, ze nie ma takeigo kierunku, po którym dostane prace od ręki.
        (sory) pieprzona pogoń za pieniądzem. Może jak założe rodzine to wtedy zaczne
        myśleć innymi kategoriami, ale teraz mi się to nie udaje. Poza tym, jaki ma cel
        studiowanie czegoś, co człowieka, krótko mówiąc, nie kręci. Ja też Ci zycze
        powodzenia !!! :).
        • Gość: entomb Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 13:57
          >aż dziw bierze, że pisze to chłopak ;]

Eeeee? a gdzie rownouprawnienie mezczyzn?

>Ja też tak uważam, ale moja rodzina nie
          >bardzo.

no nie dziwie sie, rodzina zawsze stara sie zebys miala jak najlepiej czyli:
          dobra pozycja materialna+dobry zawod+wyksztalcenie, a niestety na pierwszy rzut
          ucha teatrologia brzmi raczej nieprzyszlosciowo (co nie znaczy ze jest zla) po
          prostu taki stereotyp ze po niektorych studiach jest od razu praca a po innych
          nie

> Mówią mi żebym studiowała anglistyke bo po tym to moge wszystko. Ale
          >prawda taka, ze nie ma takeigo kierunku, po którym dostane prace od ręki.
          >(sory) pieprzona pogoń za pieniądzem.

Wiesz, jesli naprawde tak uwazasz i myslisz ze bedziesz wierna idealom to wal
          smialo na teatrologie. Tylko pamietaj zeby potem nie zalowac niczego. Jesli
          sprawia Ci to przyjemnosc i uwazasz ze to Twoje powolanie, to nie zwracaj uwagi
          na otoczenie. (imho)

>Może jak założe rodzine to wtedy zaczne
          >myśleć innymi kategoriami, ale teraz mi się to nie udaje. Poza tym, jaki ma
          >cel
          >studiowanie czegoś, co człowieka, krótko mówiąc, nie kręci.

popieram i pozzdrawiam
          entomb
    • Gość: robak Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 10:02
      ja tez się wybieram na teatrologie:)mam pytanie :gdzie zdajesz?
      • ola_rt Re: WIEDZA O TEATRZE 22.06.05, 10:47
        hej, ja na Uj..i troche mnie dziwi, że nie ma egzaminów, ale to i może lepiej.
        A Ty ?
    • Gość: robak Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 10:59
      Ja zdaje na Akademie Teatralną do Warszawy_za 10 dni mam pierwszy egzamin):)
      No i na Uj szkoda tylko ze nie ma egzaminów:(jak ci poszła maturka?
      • ola_rt Re: WIEDZA O TEATRZE 22.06.05, 11:09
        O Warszawie też myślałam, ale to dla mnie troszke za daleko. a teatrologia w
        szkole teatralnej na pewno jest lepsza, pod tym względem chcoiaż ze ma sie
        jakis kontakt ze studentami, przyszłymi aktorami itd. sam rozumiesz. Matura
        całkiem nieźle, polski rozszerzony lepije niż podstaowy, ale to tylko moje
        przeczucia, kto wie. hehe. słuchaj a długo sie uczysz historii teatru? od dawna
        sie przygotowujesz ? bo np mnie sie wydaje ze ja nie poradziłabym sobie
        najlepiej na takim egzaminie...
        • Gość: robak Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 11:13
          ja miałem teatrologie w liceum:)ale tego egzaminu to sie boje jak diabli;
          (strasznie sie boje pytań z filmu!
          mi tez poszedł rozszerzony polski lepiej niz podstawowy:)a mozna wiedziec ktory
          temat pisałas?
          • ola_rt Re: WIEDZA O TEATRZE 22.06.05, 11:29
            rany! to jakieś genialne liceum ! tylko pozazdrościć :) Pisałam interpretacje
            wierszy, jakoś nie pociągał mnie nigdy temat Żydów. Powodzenia na egzaminach i
            życze Ci, żebyś się dostał ;]
            • Gość: robak Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 11:34
              nie dziękuje:)Tobie również życze POWODZENIA!!!!!!!!
              a na teatrologie na UJ to oni biorą pod uwage tlko polski rozszerzony, czy
              sumuja podst. z rozszerz.?
              • ola_rt Re: WIEDZA O TEATRZE 22.06.05, 12:03
                z tego co mi wiadomo, to tylko punkty z rozszerzonej + drugi pzredmiot na poz.
                podstawowym spośrod hist, lub hist sztuki, lub jezyka obcego. zajrzyj na
                stronke tak wszytsko dokładnie jest napisane.
                • Gość: robak Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 12:07
                  Zycze powodzenia!!!!!(moze się spotkamy):)jednak moim marzeniem jest
                  teatrologia na AT w Wawie:)
                  • ola_rt Re: WIEDZA O TEATRZE 22.06.05, 22:32
                    Być może....do zobaczenia ;]
    • Gość: . Re: WIEDZA O TEATRZE IP: 195.117.82.* 23.06.05, 08:28
      no i ja mam taki sam problem ;/. chcialam isc na WOT badz kulturoznawstwo, ale
      tak na mnie rodzina nawrzeszczala, ze co to za kierunek, ze wstyd przed
      wszystkimi, ze nie ma pracy, ze pieniadze, ze to ze tamto bleeeeeee ;/. no i
      skoncze pewnie na jakiejs ekonomii albo czyms w tym rodzaju fu ;/. zycze Ci
      zebys przynajmniej Ty studiowala to co lubisz:). pozdrawiam :)
      • Gość: kamila Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 13:49
        sluchajcie, ja tez zdaje na wot, wiecie ile do warszawy ludzi przyjmuja w tym
        roku? ile jest mniej wiecej ludzi na miejsce?
      • Gość: Aga Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.noname.net.icm.edu.pl 23.06.05, 13:59
        1. Nie słuchaj rodziny.
        2. jeśli musisz słuchac rodziny, po roku 'ekonomii albo czegoś w tym rodzaju'
        zdawaj na wot. I rodzina będzie zadowolona, i ty.
    • Gość: robak Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 22:07
      do kamili:)
      przyjmują chyba ok. 20 osób(malutko:(
      a jak Twoje przygotowania?
    • Gość: robak Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 22:08
      i ciekawe ile jest osób na miejsce!POZDRAWIAM
      • Gość: aneta Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 22:22
        Co do słuchania rodziny:

Hmmm...mam podobny problem: chcę studiować pedagogikę, nie marzę o niczym innym
        jak praca z dziećmi, ale rodzice próbują mi wybić to z głowy, bo pracy nie
        znajdę, a jak znajdę to będę zarabiać grosze, z dziećmi nie będę sobie radzić,
        bo z roku na rok są coraz gorsze, tylko zdrowia sobie napsuję i z nerwicą
        skończę, oni woleliby widzieć mnie na farmacji, biotechnologii(mama) lub
        psychologii(tata - " to w końcu konkretny zawód, nie taka pedagogika"). Ja
        upieram się przy swoim, mam wątpliwości, czy to rzeczywiście będzie dla mnie,
        ale sama muszę sie przekonać, najwyzej zmienię kierunek studiow, a tak to do
        konca zycia bede załować, ze nie spróbowałam.
    • Gość: Tawananna* Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 22:30
      Zdawaj na wiedzę o teatrze. To Twoje marzenie i Twoje życie. Z dwojga złego,
      lepiej latami słuchać "a mogłaś iść na ekonomię" niż wyrzucać sobie, że nie
      wybrało się kierunku zgodnego z własnymi zainteresowaniami i wściekać się na
      pracę, której się nie cierpi.

Mam kolegę, który studiuje wiedze o teatrze - typowy pasjonat, jeździ ciągle na
      jakieś spektakle, przeglądy teatralne itd., studiami jest zachwycony -
      zwłaszcza atmosferą, bo miło się znaleźć wśród ludzi owładniętych podobną
      pasją;). (Swoją drogą, ja jestem kompletnie ateatralna, ale staram się
      zrozumieć wariactwa innych ;))
      • Gość: kamila Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:20
        do robaka: trudno powiedziec, dokladnie nie wiem nawet co mam zakuwac (nie wiem
        za bardzo skad wziac materialy o dramaturgii ostatnich lat, jak na razie w
        Internecie grzebie. A poza tym te pytania z filmu i wos'u!) Tobie to dobrze-
        miales teatrologie w szkole!!ja skonczylam szkole muzyczna, mnostwo godzin
        spedzilam przy klawiaturce pianina i teraz nie sadze, ze moje szanse dostania
        sie do warszawki sa duze.jakby co, to do zobaczenia 4-tego o 9.00 na tescie:)
    • Gość: Ja Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 24.06.05, 12:42
      Znam takich ludzi, którzy udają wielce zainteresowanych sztuką, w tym teatrem.
      Idą na spektakl a potem komentują i oczywiście zachwycają się wszystkim.dlatego
      czasem zrażam się do takich ludzie, a wiecie dlaczego? Dlatego, że nie są
      naturalni. Zgrywają się , przywdziewają maski i wywyższają się. Tymczasem wcale
      nie są lepsi. Na takiej wiedzy o teatrze można się nadziać na tego typu
      ludzi,podobnie w szkole teatralnej. Po takim kierunku mozna mieć mocno
      skrzywioną psychikę :-](czasami pozytywnie). A.. tak zeby nie zbaczac z tematu,
      To oczywiście nie nalezy studiować kierunku, który ktoś nam narzuca. Bo my na
      tym beznadziejnie wyjdziemy i ten ktoś tak samo. Bedą klotnie w domu, wyrzuty
      sumienia___to tak jak w miłości. Jka sie człowiek zmusi do małżenstwa to
      pzrecież nikt nie będzie zadowolony :P Partner wyczuje niechęć i prędzej czy
      poźniej wszystko sie rozleci. A jesli chodzi o studia,,nie ma nic gorszego niż
      niespełnione marzenia, który mogły się ziścić ;]
      • Gość: robak Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 17:07
        do kamili!!:)
        Tez się boje filmu bo się nim prawie wogóle nie interesuje(przynajmniej jestem
        szczery:)Wos nie jest taki straszny(ale zobaczymy jaki będzie)POZDRAWIAM
    • Gość: ggggggg Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 17:36
      Dziewczyny, nie martwcie sie. Moze i malo jest pracy po tych studiach, ale malo
      jest tez absolwentow, czego nie mozna powiedziec o takiej ekonomii. Poza tym
      wiele osob, ktore wybieraja studia zwiazane z pasja dobieraja sobie
      drugi "przyszlosciowy" kierunek. To tez jakies rozwiazanie dla zdolnych i
      ambitnych. Dla swietego spokoju mozecie zdawac tez na to na co namawiaja Was
      rodzice. Jak sie nie dostaniecie to przynajmniej nie beda miec pretensji, ze
      nie probowalyscie.
      • ola_rt Re: WIEDZA O TEATRZE 25.06.05, 08:55
        Niby dobre rozwiązanie, ale chyba niewykonalne, przynajmniej w mojej sytuacji.
        Na szczęście mnie na żadną ekonomię nie 'wysyłają', najwyżej na anglistyke. Ale
        tam też prawdopodobnie startować nie moge, bo angielski rozszerzony
        zdawałam...ale tylko pisemny, ustny jedynie podstawowy.... . Mam jeszcze drugą
        opcję- komparatystyke na filologii polskiej. No ale teraz trzeba się martwić o
        wyniki, powodzenia w poniedziałek :-)
        • Gość: Wotka Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 13:38
          a ja studiuję na WOT na AT.
          jest pare wątkow w dziale kultura/teatr.
          jesli macie jakies pytania, sluze pomoca.
          pozdro
          • greta_garbo Re: WIEDZA O TEATRZE 29.06.05, 16:28
            wiesz Wotka, to chyba lepiej słuzyć pomocą na tym forum, bo na teatralnym z
            wątku dotyczącego egzaminów wstępnych zrobił się pełen jadu wątek , jak to
            beznadziejnie jest na wocie

• Gość: smerf Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.05, 16:39
      hej greta tez zdajesz na wot?
      • greta_garbo Re: WIEDZA O TEATRZE 29.06.05, 18:35
        takie mam plany;) ale raczej ciemno widzę ich realizację
        • Gość: smerf Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.05, 18:57
          a gdzie zdajesz i dlaczego ciemno widzisz te plany?
          :)
          • greta_garbo Re: WIEDZA O TEATRZE 29.06.05, 19:03
            do AT w Warszawie
            zupełnie nie czuję się przygotowana do tych egzaminów, za późno zabrałam się za
            naukę:(
            a Ty?
            • Gość: smerf Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.05, 19:20
              ja tez zdaje na AT:)jaki stan Twojej wiedzy?ja sie boje filmu i bieżących
              aktualnosci teatralnych!!!!!1zreszta mam nadzieje dam sobie rade:)
              • greta_garbo Re: WIEDZA O TEATRZE 29.06.05, 19:34
                wiesz, jak się tak zastanawiam nad stanem swojej wiedzy, to zaczynam się
                wszystkiego bać;) ale jak mam obstawiać, to-wiedza o współczesnych problemach
                Polski i świata-bo brzmi to dla mnie dość enigmatycznie i właściwie nie wiem
                czego się spodziewać i pytania dot. sztuki "pozateatralnej", zwłaszcza
                współczesnej-rzeźba, malarstwo etc.
                szczerze mówiąc, to nie bardzo liczę, że przejdę test, a to osłabia mój zapał
                do powtarzania na egz.ustny
                nie wiesz może jak to jest z wynikami, będą od razu 4? i od kiedy zaczynają się
                ustne ?od wtorku, środy??

• Gość: Wotka Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 00:52
                  ok. rzeczywiscie lepiej pisac tutaj.
                  jak ja zdawalam na wot, to zlozylam papiery po terminie, bo bylo do konca maja,
                  a ja zlozylam 2 czerwca. przyjeli. i dowiedzialam sie,ze juz 11 czerwca
                  zaczynaja sie egzaminy!!! bylam w szoku, bo nie zamierzalam zdawac do AT,
                  jedynie na UJ.
                  dostalam sie do AT i na UJ.wybralam AT.
                  jak zdawalam to
                  1 dzien, rano test, po 2 h wyniki kto przeszedl. i juz po poludniu 1 dnia
                  mialam ustny. i pojechalam do krakowa na kursy przygotowawcze na UJ. wrocilam
                  w piatek na jezyk,ale to juz tylko formalnosc.
                  nie boj sie tak, fakt-test to sprawa kto trzeba przejsc, ale w rzeczywistosci
                  bardz\o trudno napisac 100%. mysle,ze przechodzi sie majac 50%, moze mniej.
                  na ustnym0tu juz musisz zainteresowac soba komisje. czesto pytaja o rzeczy, o
                  kt napisalas/es w zyciorysie w podaniu.
                  mnie spytali, okazalo sie ze nie uda sie mnie zagiac :)
                  pytaja tez o zycie teatralne i kulturalne w Twoim rodzinnym miescie.

trzymajcie sie i powodzenia.

sa jeszcze jakies pytania?
                  • greta_garbo Re: WIEDZA O TEATRZE 30.06.05, 11:08
                    dzięki:)
    • Gość: M. Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 29.06.05, 20:25
      Ja nie studiuję WOTu, tylko polonistykę. Ale tak po przeczytaniu sobie wątku,
      to wam wszystkim życzę żebyście u końca waszych studiów, tak samo byli
      przekonani co do wybranego kierunku, co teraz. Mam wielu znajomych, którzy
      marudzą na brak perspektyw po studiach humanistycznych a zaczynali z podobną
      pasją. Życie zmienia, zmieniają się aspiracje a potem gdy nie można znaleźć
      pracy, pasja przestaje wystarczać. Radzę pamiętać o tym od początku,
      wykorzystywać okres studiów maksymalnie od pierwszego roku i myśleć intensywnie
      nad swoją przyszłością. Jeśli można, zacząć też drugi kierunek.
      Pozdrawiam i życze powodzenia
      • Gość: smerf Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.05, 21:01
        4 jest test
        5 ogłoszenie wyników i ustny egzamin!!!!!!!
    • Gość: smerf Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 14:35
      greta wielkie dzięki za kompetentne informacje!!!!!!!!!!:)mam kjeszcze pytanko,
      czy to prwda ze na ustnym np. proszą o wymienienie wszystkich sztuk
      chronologicznie danego reżysera np. Lidii Zamkow?prosze Cie odpisz!!!!!!!!
      a jakie Ty miałas pytanie na ustnych:)? pytali Cie o historie, badz historie
      sztuki?:)
      • Gość: Wotka Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 16:17
        mogą pytać o reżyserów, oczywiscie. mnie akurat w tej kwestii spytaliio
        wymienianie nazwisk rezyserów, bez wymieniania ich spektakli. ale rownie dobrze
        moga spytac o jednego i poprosic o wymienienie paru przedstawien. nie sądze,ze
        wszystkich, tylko najwazniejszych. co do chronologii, tez nie jest to takie
        restrykcyjne, czasem wazny jest czas gdy spektakl powstal-np w kontekscie
        wydarzen politycznych.

o co mnie pytali?
        na poczatku o to kto zaprojektowal budynek T.Wielkiego. potem o zycie teatralne
        w moimmiescie. pozniej o sztuke, a dokladniej o rzezbe. pozniej, kto jest
        rektorem ASP w wawie.
        potem o rezyserow,
        o moja prace-opis spektaklu,
        potem o gombrowicza- zyciorys, a takze jego tworczosc a nawiązania do innych
        dziel literatury.
        potem o dramaturgow wspolczesnych.
        o lierature.
        i o historie, np wojne 30 letnia, o powstania, o radio wolna europa i jana
        nowaka jezioranskiego.
        to chyba wszystko...

jimka
        • greta_garbo Re: WIEDZA O TEATRZE 30.06.05, 18:35
          a ile osób jest w komisji??
          • Gość: Wotka Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 09:22
            to zalezy, ktorego dnia. ja bylam pytana pierwszego, ale wiem ze w dalszych
            dniach troche sie zmienialo.
            ja mialam J. KOeniga, J.Majcherka, W.Tygielskiego, A.Kruczynskiego.
            bywal tez u innych W.Majcherek, J.Komorowski, rektor,...
            wkazdym razie ok4-5 osob

jimka
    • Gość: smerf Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 10:56
      wotka :)a ile osób przechodzi tak przeciętnie do drugiego etapu?
      I od czego zależy, ze ma sie egzamin ustny tego samego dnia co pisemny?(od
      nazwiska? od ilosci punktów?czy może sto skąd jestes?):)
      • Gość: Wotka Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 11:55
        jak ja zdwalam, to bylo chetnych jakies 63 osoby
        do ustnego przeszlo ok 40
        a przyjeli 21 ( w tym Weronike Rosati, która zrezygnowała z "Wydziału
        Teatrologii" jak to zwykla nazywacm nie wiedząc gdzie się dostala). studiuje u
        nas teraz 21 osob, bo jedna z zaocznego przeniosla sie do nas.

data ustnego zalezy od tego na jaką literę masz nazwisko. czasem lecą od gory
        alfabetu, a czasem od dołu, na zmianę.

nie wiem, moze w tym roku pisemny i ustne sa innego dnia...

jimka
        • Gość: smerf Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 13:18
          najlepiej mieć nazwisko w samym środku:)wotka napisz mi jescze(bardzo Cie
          prosze)skąd mogę wziąść opery? ja znalazłem w internecie ponad 200(i sie ich
          ucze, ale to jest bez sensu bo o połowie to ja nawet nie słyszałem:(aha i
          napisz jakich pytan mozna sie spodziewac na ustnym z historii sztuki:)no i
          historii:) z góry wielkie dzięki:)POZDRAWIAM
          • Gość: Wotka Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 17:28
            opery?
            sa na pewno jakies przewodniki operowe, a nawet jakies ksiazki o operze pol
            zartem. lepiej wziąć niz wziąść...

skup sie lepiej na tym, by wiedziec cos o podstawowych operach, cos wiecej,
            dokladniej o samej fabule, autorze libretta i muzyki.
            chyba nie musze wymieniac tych najbardziej znanych?

z historii, moga Cie spytac o cokolwiek. jesli w tescie zrobiles bład to bardzo
            mozliwe,ze spytaja Cie wlasnie o ten blad, czy to poprawisz.

z historii sztuki? tez nie ma reguly.
            mysle,ze jak wybierasz sie na WOT to masz jakies podstawy i sobie poradzisz.
            zawsze mozesz przejzrec Bialostockiego "sztuka cenniejsza niz zloto", albo
            gombricha... i tamzapoznacsie z klasyka...

pozdrawiam

jimka

PS
            chyba AT musi mi podniesc stypednium za dodatkowe informacje dla kandydatow
            i punkt doradztwa!
            • Gość: SMERF Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 17:57
              JAK SIE DOSTANE TO PÓJDE DO REKTORA I POPROSZE GO ABY PODNIÓSŁ CI STYPENDIUM:)
    • Gość: SMERF Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 18:09
      WOTKA A JAK SIE NP. NIE ZNA ODPOWIEDZI NA PYTANIE(TAKIE RZECZY TEZ SIE ZDARZAJĄ)
      TO JAK TAK ŁADNIE WYMINĄĆ UDZIELENIA ODPOWIEDZI:)jEJU JAK JA SIE BOJE!!!!!!!!!
      TO JUZ ZA 2 DNI!!!!!!!ILE TRWA TEN EGZAMIN USTNY!!!11I CZY TO JESR STANDART, ŻE
      ZADAJĄ 10 PYTAN?(JAKOS MI SIE TO O USZY OBOIŁO:)POZDRAWIAM
      • greta_garbo Re: WIEDZA O TEATRZE 01.07.05, 18:55
        smerf, ciebie to za samą żarliwość powinni tam przyjąć:)
        no a teraz, to nie masz już innego wyjścia, tylko się tam dostać, trzeba się
        jakoś Wotce odwdzięczyć:)
        nie bój się tak, bo skoro uczciwie się uczyłeś, to nie ma powodu, żebyś się tam
        nie dostał.A co do egzaminów, to jak jest na AT oczywiście nie wiem, ale
        generalnie, jak nie znasz odpowiedzi, to próbuj chociaż o coś zahaczyć swoją
        wypowieć, o jakiś inny temat, w którym jesteś lepszy i może naprowadzisz
        komisję na to, co cię interesuje i z czego jesteś dobry.Ale to taka ogólna
        zasada zdawania egzaminów ustnych.
        W ostateczności pozostaje "nie wiem", ale nie radzę nadużywać tego zwrotu:)
        będzie w porządku
        • greta_garbo Re: WIEDZA O TEATRZE 01.07.05, 18:59
          rety!! "wypowiedź"!! oczywiście:)
        • Gość: smerf Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 19:12
          greta a zdajesz na UJ?
          boisz sie poniedziałku?:)
          • greta_garbo Re: WIEDZA O TEATRZE 01.07.05, 19:20
            nie zdaję na UJ
            trochę się boję, ale bardziej ustnego(o ile w ogóle do niego dojdę)i
            ewentualnej kompromitacji, tego, że nie będę wiedziała czegoś oczywistego.
            • Gość: smerf Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 19:25
              i to jest najgorsze jak czegos nie wiesz!!!!!i nie masz bladego pojęcia jak
              zejść na inny temat:(
              • Gość: Wotka Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 10:51
                e tam.
                nie ma sie co bać.
                czasem sie zdarza, ze komisja w takich przypadkach zaczyna sobie zartowac i sie
                smieja, troche z Ciebie a troche z Toba.
                a czasami jest nawet dobrze po prostu ich rozsmieszyc. oni, egzaminatorzy,
                czesto sie dobrze bawia na tych examach,

nie bojcie.

na tym egzaminie nie jest az tak bardzo wazna wiedza, najwazniejsze zebyscie
                czyms zaintrygowali komisje, pokazali swoje spojrzenie, zaangazowanie.
                pokazali, ze warto Was uczyc i jestescie parterami do rozmowy....

czekam na ta podwyzke!
                powodzenia

jimka
      • greta_garbo Re: WIEDZA O TEATRZE 03.07.05, 09:50
        smerf, ja wiem, upierdliwa jestem, ale jesteś pewny, że ustne są od wtorku?
        dowiadywałeś się w AT (ja tam nie dzwoniłam, ani nie byłam na dniach otwartych)?
        pytam, bo Wotka mówi, że miała wszystko 1 dnia.
        • jimka1984 Re: WIEDZA O TEATRZE 04.07.05, 16:53

jak Wam poszlo???
          • jimka1984 Re: WIEDZA O TEATRZE 04.07.05, 16:54
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30342
            zapraszam!!!
          • jimka1984 Re: WIEDZA O TEATRZE 04.07.05, 18:17

i jak?
            opowiedzcie jak bylo.

Wotka-jimka
            • greta_garbo Re: WIEDZA O TEATRZE 04.07.05, 21:40
              przeszłam test i dziś miałam rozmowę.
              kiepściutko mi ten ustny poszedł
              dzięki jimka za pamięć:)
              pozostaje tylko trzymać kciuki za smerfa:)
              • Gość: jimka Re: WIEDZA O TEATRZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 21:43
                tez mialam wrazenie po moim ustnym, ze slabo mi poszedl a jednak sie dostalam.
                nic jeszcze nie jest przesadzone. a ile bylo chetnych? ile przeszlo do ustnych?
    • ola_rt Re: WIEDZA O TEATRZE 04.07.05, 23:57
      Moi drodzy jak wam poszedł egzamin ~robak napisz coś :) Życze Wam, żebyscie się
      dostali! :). Jednoczesnie zazdroszcze egzaminów. Na UJ dla nowomaturzystów
      egzaminów nie ma, więc ja juz mogę zapomnieć o wiedzy o teatrze. Wynikami z
      matury jestem bardzo rozczarowana, ścislej wynikiem z polskiego 70/45 :(. Czasu
      nie cofnę, ale i tak będe próbować w przyszłym roku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka