Dodaj do ulubionych

pedagogika- najlepsza uczelnia

26.06.05, 17:17
Gdzie najlepiej studiować pedagogikę? Gdzie najlepiej przygotują mnie do
zawodu pedagoga? Nie chcę w czasie tych studiów przeoleżeć 5 lat i nic się
nie nauczyć, ale zależy mi na wysokim poziomie uczelni. Z góry dziękuję za
pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ark Re: pedagogika- najlepsza uczelnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.05, 17:33
      Pedagogika jest podobno nie do pobicia na UAM w Poznaniu, dobre też są UW, UMK,
      UŚ, Akademia Ped. w Krakowie, Bydgoszczy. Na tych uczelniach powinnaś się
      nauczyć wiele
    • Gość: Tawananna* Re: pedagogika- najlepsza uczelnia IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.05, 17:44
      W rankingu "Wprost" na pierwszym miejscu jest UAM. Sama też słyszałam pozytywne
      opinie o tym kierunku. Choć z drugiej strony bardzo trudno się dostać ;).
      • jessy3 Re: pedagogika- najlepsza uczelnia 26.06.05, 17:59
        dziękuję za odpowiedzi, jestem z Małopolski, wiec wybiorę pewnie AP w Krakowie,
        ale ten Poznań jest kuszący:)
        • Gość: Tawananna* Re: pedagogika- najlepsza uczelnia IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.05, 18:42
          Pocieszę, że o AP też słyszałam pozytywne opinie;)
          • jessy3 Re: pedagogika- najlepsza uczelnia 26.06.05, 19:49
            ooo, no to baardzo się cieszę:) dzięki:)
            • Gość: David Ja też Cie pociesze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 21:16
              A pociesze Cię, że termin spładania papierów na AP - pedagogika, wszystkie
              kierunki, dla nowych jak i starych matur, upływa jutro. Więc radze sie pośpieszyć.
              • Gość: aga Re: Ja też Cie pociesze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 21:23
                a do której godziny można składac papiery?
                • Gość: ark Re: Ja też Cie pociesze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.05, 22:08
                  Zapewne do 16.00, tak jak na większości uczelni, ale niestety nie jestem pewny.
                  Trzymam kciuki, abyście zdążyli :-) A na temat AP Kraków słyszałem wiele
                  dobrych opinii, więc chyba warto. Powodzonka
                • Gość: felicja Re: Ja też Cie pociesze IP: 212.244.115.* 26.06.05, 22:12
                  ja też jestem z małopolski, ale studiuję w Poznaniu na UAMie, choc nie pedagogike (anglistyka).
                  powiem ci: opłaca się!
                  poziom znacząco wyższy (mam koleżanki z mojej szkoły na tejże anglistyce na UJ), życiowo doskonała lekcja samodzielności (bo bardzo daleko od domu!), koszty utrzymania identyczne, tyle, że rzadziej bywam w domu - ale to plus, bo łatwiej organizuję sobie czas na naukę.
                  jak chcesz być dobra w pedagogice i wiesz, że w Poznaniu jest najlepsza - odważ się! warto sie uczyć te parę lat najważniejszych na tych najlepszych uczelniach (tylko dlatego poszłam do Poznania, że tamtejsza anglistyka ma dużo wyższe notowania niż na UJ - i widzę, że słusznie; trzeba się dużo uczyć, ale to się opłaca, jestem do przodu - po semestrze z dala od domu przyzwyczajasz się i jesteś dorosła...)
                  • tawananna Re: Ja też Cie pociesze 26.06.05, 22:19
                    Z tego, co się orientuję - ani ze mnie anglistka, ani pedagożka - różnica
                    między anglistyką na UAM a UJ jest bardzo duża, między pedagogikami (UAM-AP)
                    już niekoniecznie tak wielka.

Myślę, że przy podejmowaniu decyzji o wyborze studiów trzeba brać pod uwagę
                    różne argumenty. Np. to nie tylko kwestia tęsknoty za domem, bo może akurat
                    autorka wątku mieszka na tyle blisko AP, że nie będzie musiała płacić za drogie
                    utrzymanie. I wiele innych czynników;)

Pozdrawiam ciepło

Tawi (akurat studiująca blisko domu:))
                • Gość: Dawid Re: Ja też Cie pociesze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 11:57
                  na AP do 14 -> więc pędź, pedź :-D
              • jessy3 Re: Ja też Cie pociesze 27.06.05, 00:06
                ale ja maturę dopiero zdaję w przyszłym roku, pytam, bo lubię mieć wszystko z
                góry zaplanowane:)
                • jessy3 Re: Ja też Cie pociesze 27.06.05, 00:09
                  i pomyślę nad tym Poznaniem...do Krakowa i tak musiałabym dojeżdzać, a
                  studiując w Poznaniu rzadziej odwiedziałabym dom i chyba tyle różnic
                • Gość: David Re: Ja też Cie pociesze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 11:53
                  To sie chwali ;-)

Lepiej, żeby tegoroczni maturzyści nie mieli takiego podejścia do życia jak ty,
                  bo inaczej Cieżko bedzie mi się dostać na studia :-D
    • Gość: jagoda Re: pedagogika- najlepsza uczelnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 15:28
      hmm, jessy, powiem Ci tak: co ranking to inna uczelnia wygrywa (najczęściej w
      tym samym mieście co redakcja. "wprost" jest z poznania, "perspektywy" z
      warszawy - u nich wygrała kademia pedagogiki specjalnej właśnie w warszawie).
      generalnie opinia jest taka, że wyższy poziom jest na wydziałach pedagogicznych
      na uniersytetach niż na uczelniach typowo pedagogicznych. ile w tym prawdy -
      nie wiem, faktem jest, że na uczelniach pedagogicznych jest mniejsza
      konkurencja i łatwiej się dostać.
      a o ap w krakowie słyszałam zarówno dobre, jak i złe opinie. wpisz "ap" w
      wyszukiwarkę forum, znajdziesz wątki zakładane przez samych studentów, będziesz
      miała lepsze informacje, niż te ode mnie. jak na razie życzę Ci powodzenia przy
      rekrutacji i na studiach, trzymaj się.
      ps.: o jakiej specjalności myślisz?
      • jessy3 Re: pedagogika- najlepsza uczelnia 27.06.05, 19:12
        Zastanawiam się nad społeczno - opiekuńczą i wczesnoszkolną:)
    • Gość: fifi Re: pedagogika- najlepsza uczelnia IP: w3cache.* / *.2-0.pl 27.06.05, 15:42
      Rankingi są niemiarodajne. Jeżeli we wprost uam, uw i uj mają potencjał
      intelektualny rzędu 75 pkt. a najsłabsze uniwersytety o 2-3 pkt. mniej, to to
      są dane wyssane z palca. Najbardziej miarodajna jest ocena "potencjału
      naukowego" w rankingu rzeczpospolitej i perspektyw. Jest ona oparta na
      zobiektywizowanej klasyfikacji jednostek wg kbn, na podstawie której kbn
      przyznaje uczelniom środki na badania naukowe. Ale w rankingu ten wskaźnik -
      jedyny obiektywny - stanowi zaledwie 10 procent oceny.

Jeśli idzie o pedagogikę, w całej Polsce jest słaba: prace naukowe polskich
      pedagogów są prawie nieobecne w obiegu międzynarodowym. Pod tym względem
      pedagogika jest chyba najsłabszą dyscypliną w kraju. Wg moich wiadomości
      najmniej słaba jest pedagogika na umk w toruniu (Nalaskowski).
      • Gość: soni WSSE IP: 195.42.249.* 27.06.05, 16:22
        polecam Wyzsza Szkoła Społeczno-Ekonomiczna
        www.wsseuczelnia.edu.pl
        ciekawe specjalnosci na pedagogice
      • Gość: Tawananna* Re: pedagogika- najlepsza uczelnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 16:25
        > Rankingi są niemiarodajne. Jeżeli we wprost uam, uw i uj mają potencjał
        > intelektualny rzędu 75 pkt. a najsłabsze uniwersytety o 2-3 pkt. mniej, to to
        > są dane wyssane z palca.

Absolutnie zgadzam się.

I zaczęłam zastanawiać się, w jakim kontekście to napisałeś, przeczytałam
        jeszcze raz mój post i olśnienie, tzn. poprawka;). Z rozpędu
        napisałam "Wprost", a miałam na myśli ranking "Polityki", ułożony według
        kierunków studiów. Czy miarodajny - wątpię, miarodajnych chyba nie ma, ale dla
        mnie bardziej przekonujący (bo porównania całych uczelni na niewiele zdają się,
        gdy chodzi nam o konkretny kierunek).

Pozdrawiam

Tawananna
        • Gość: kicia Re: pedagogika- najlepsza uczelnia IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 27.06.05, 21:09
          Najgorszy jest Uniwersytet Wrocławski. Całkowita padaka!
        • Gość: fifi Re: pedagogika- najlepsza uczelnia IP: w3cache.* / *.2-0.pl 27.06.05, 21:22
          Rankingi polityki wydają mi się najrzetelniejsze. M.in. dlatego, że oceniają
          poszczególne kierunki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka