dagmarra 02.07.05, 11:00 zlozyl ktos jeszcze na to??? lub na inne filologie? podawajcie wyniki... teraz tylko czekac do 7 lipca :) podajcie nazwe fil. w temacie posta... napiszcie tez, jak wam idzie czytanie ksiazek :D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klymenystra portugalska/romanska 02.07.05, 16:27 z tym, ze na romanskiej juz jestem :) a-jako zem stara matura, to ksiazek nie musze czytac, tylko sie z wiedzy o portugalii i gramatyki polskiej przygotowac. co niniejszym czynie. od jutra ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dagmarra romanska! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 17:00 aaaa! to tu! mam Cie :) no to przyznaj sie, jak to jest na tej romanskiej, bo ja sie niniejszym wybieram, jezykoznawstwo wlasnie skonczywszy czytac... i wszystko inne tez :) Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: romanska! 02.07.05, 17:55 a piknie jest :) jesli tylko lubisz gramatyke opisowa i literature i jestes w stanie zniesc lacine, to polecam naprawde :) oj smiszne studia, czasem straszno a czasem jak w przedszkolu, ale bardzo wesolo, tylko egzaminow duzo :P pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dagmarra Re: romanska! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 19:45 czuje sie nieusatysfakcjonowana :) wiecej napisz, wieeecej! jacy ludzie przewazaja? fajni jacys? b. wysoki poziom? zajecia caly czas po francusku? examy ciezkie? i ile sie uczylas frencza? oraz za ktorym podejsciem udalo Ci sie dostac? jak za pierwszym, to wieeelki rispekt! :) Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: romanska! 03.07.05, 15:17 jejaaa alors ludzie generalnie bardzo bardzo ok- sa oczywiscie potworki, kujonki i takie inne, ale to mniejszosc :) w tej chwili najwiecej moich znajomych to ludzie z roku :) poziom- ehgm... wiec moze zaczne od tego, ze moj poziom juz na wstepie byl niezly (8 lat nauki+ rok pobytu we Francji + olimpiady + dalf), wiec troche sie zawiodlam- znaczy- jesli chodzi o poziom jezykowy ludzi. spodziewalam sie takich conajmniej dwujezycznych. a tu- ni. ale szybko sie nadgania, bo z kolei zajecia sa prowadzone na wysokim poziomie, duzo wymagaja- co tu gadac- trza sie uczyc :) prawie wszystkie zajecia po francusku (poza lacina, historia i filozofia), ale (szczegolnie w pierwszym semestrze) czesto przechodza na polski, jak widza poploch w oczach pierwszaczkow :) moi znajomi czasem na poczatku byli zalamani po wykladach- ze nie nadazaja z notowaniem czy ze nie rozumieja, ale w drugim semestrze sytuacja sie bardzo poprawila. do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic:) dostalam sie za pierwszym podejsciem (i na pierwszym miejscu :P)- ale wcale nie bylo trudno. na 120 punktow ludzie mieli po 64 i sie dostali- moze to tlumaczy poziom... w kazdym razie- jestem zadowolona :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dagmarra Re: romanska! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 16:22 wieeeelkie MERCI za tegoż posta :) to dlugo zes sie fryncza uczyla - ja prawie 3 lata, wiec nie wiem, czy nie za wysoko mierze z ta filologia :( boje sie strasznie, jeszcze ten exam, o ktorym nic nie wiadomo... i tak wiem, ze sie nie dostane, bo mialam slaby wynik matury z polskiego, ale najwyzej bede tworzyc sztuczny tlum :) pocieszajace jest to, ze dostali sie ludzie majacy nieco ponad polowe punktow... ale widzisz - najgorsze jest to, ze w tym roku NIC nie wiadomo, juz dwa razy dzwonilam, zeby mi podali przelicznik punktow dla nowomaturzystow, ale nikt nie mogl mi tej informacji udzielic :( moze sami jeszcze nie wiedza :P startujesz jeszcze na portugalska... a dasz rade na dwoch filologiach? zastanawialam sie, czy mozna zaczac w pierwszym roku dwa kierunki? napisz prosze, co o tym sadzisz, chetnie przeczytam. i... milej nauki do wstepnego :> Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: romanska! 04.07.05, 11:26 no z ta nowa matura to jest przekret, ja w ogole nie wiem, ajk to bedzie, bo podobno na romanskiej 1/6 miejsc jest dla starych maturzystow- znaczy 10. to ile w takim razie na portugalskiej? ghrrr... nie przejmuj sie, ze sie uczylas 3 lata- sa tu ludzie, ktorzy zaczeli w liceum, a tak porzadnie to przysiedli w czwartej klasie przed matura :) i sobie nawet radza. na dwoch filologiach rade mam nadzieje dac- czesc przedmiotow jest przepisywana, gramatyka opisowa to teoria praktycznie ta sama co we francuskim, tylko nad literatura i nad historia (i praktycznym oczywiscie :)) trzeba bedzie przysiasc. od pierwszego roku dwa kierunki jest bardzo trudno zaczac- musisz miec na to zgode uczelni. niektorzy tak robia- ale nie polecam- bo studia jako takie, a jeszcze jezykowe i na pierwszym roku nie sa latwe. nie wiesz, jak sobie bedziesz radzic- lepiej poczkeac rok, dwa lata. ja sama sie zastanawiam, czy nie lepiej startowac na portugalska za 2 lata, ale wtedy juz chcialabym jechac do lizbony na stypednium, wiec musze teraz. ha a moja wiedza o portugalii jak na razie jest rowna zero. bu pozdrawiam serdecznie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dagmarra Re: romanska! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 14:09 ech... wiec tak na dobra sprawe na fil. romanska jest dla nowomaturzystow 50 miejsc... szkoda tylko, ze uj nie podal zadnego przelicznika punktow na stronie, nie wiadomo tez, ile osob w tym roku zlozylo tam papiery... z ta portugalska to chyba nie mozesz za rok probowac - gdzies czytalam, ze nabor jest co 2 lata, ale moge sie mylic :) chcialabym studiowac tez turystyke, stad moje pytanie o dwa kierunki na pierwszym roku, w krakowie niestety nie ma takiej mozliwosci, bo na ujocie turystyki nie ma :( myslalam, zeby wziac zaocznie w moim miescie (wielkim miescie swietej wiezy, czestochowa zwanym), ale w tym roku dam sobie na wstrzymanie :) na razie marze o tym, zeby sie dostac na ujot - zlozylam tez papiery na kulturoznawstwo, jutro sa wyniki (AAA!)... klymenystro, powiedz no mi jeszcze z autopsji - duzo jest historyji na tej filologii romanskiej? bo ja historii mowie NIE! nie lubie strasznie, zatem napisz mi, czy ludzie, ktorzy tego kompletnie nie trawia, maja szanse przezyc examy :) i nie mowie tu o historii literatury oczywiscie - bo ta jak najbardziej mi odpowiada - ale mam na mysli historie francyji... czekam na odpowiedz :] i pozdrawiam tez :] Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: romanska! 04.07.05, 15:14 totez pisze ze za dwa lata powinnam probowac, gdybym byla rozsadna :) bo i nabor co dwa lata. na uj turystyka jest- nazywa sie to marketing i zarzadzanie w turystyce i w zeszlym roku bylo najbardziej obleganym kierunkiem. probuj za rok, ze sredniej sie tam dostac, jesli Cie to interesuje. historia... znaczy jest tak- pani profesro mila i kochana, wyklady nudne jak barszcz i to od rewolucji francuskiej- do egzaminu musisz znac cala historie- ale wystarczy ogarniecie pewnych procesow, dzienne daty tylko wyjatkowo itd. pani raczej nie oblewa (chyba, ze sie nie wie, kim np byl diderot), ale zdac na dobra ocene jest ciezko :( wiem z autopsji, bo egzamin z historii byl moim ostatnim i przed mialam srednia 4.9 a po- 4.7. jak zwykle- wszystko zalezy od szczescia. historii nie ma sie co bac- warto napisac w ciagu roku referat- ja tego nie zrobilam i zaluje. moze chociaz 4 by bylo :/ ojoj egzaminy juz pojutrze, a ja w lesie... no ale nic zycze powodzenia rowniez na kulturoznawstwie i pozdrawiam ps w ktorym moiejscu macie egzamin? Odpowiedz Link Zgłoś
mila6 Re: romanska! 04.07.05, 16:46 mi jeszcze nie napisali gdzie mam egzamin i o której :( mogliby się pospieszyć, bo w środe wyjeżdżam już :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dagmarra Re: romanska! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 22:23 dziekuje klymenystro za wszelakie informacje :) a co do exama - nie znacie dnia ani godziny.... nadal, niestety :) wyniki z kulturoznawstwa przelozono na piatek, bo dostali 700 podan i teraz musza cos z nimi zrobic :> stracilam ostatnia nadzieje :> Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: romanska! 05.07.05, 08:18 "nie porzucaj nadzieje... " :)) lepiej, zebys sie na filologie dostala, takie fajne ludzie studiuja, a nie jakies kulturoznawstwa :P :) zartuje- trzymam kciuki :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dagmarra Re: romanska! 05.07.05, 10:40 fajne ludzie na filologii? a to mię pociesza niezmiernie :) ale pewnie same dziewczynki :> wiesz, ja w liceum bylam w klasie lingwistycznej z ingliszem i francuskim wlasnie - czy ja wiem, czy ludzie takie fajne? a kulturoznawstwo bylo wlasciwie calkowicie rezerwowo i asekuracyjnie, gdyz chcialam zrobic wielkiego szturma na Krakow, lecz chyba mi nie wyjdzie :> ksiazki te wszystkie mundre przeczytalam kazda 1 raz, pamietam cos niecos, ale i tak stresuje sie straaasznie!!! jutro wyjezdzam juz do Krakowa i nocuje w jakims akademiku, bo gdyby 7 lipca exam byl rano, to musialabym wstac o 4, zeby jechac pociagiem o 5.20 :) jade z nastawieniem pt. "porobie sobie sztuczny tlum na examie i bedzie kul", bo na nic juz nie licze niestety :( ale chociaz moze troche pozwiedzam :P pozdrawiam i powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pretty-woman Re: romanska! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 10:47 Nie martw sie, ja jade z takim samym nastawienie. Jeszcze milosza nie pzeczytalam. Za to przy Hebercie za kazdym razem zasypialam;P Tragedia jakas. Szkoda,ze nie jestem "stara" maturzystka. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmarra Re: romanska! 05.07.05, 11:02 aaau, Noblista jest tragiczny! Hełbełt dosc ciekawy (pomijajac rozdzialy o inkwizycji i templariuszach, czyli znienawidzona przez Dag historyje), jezykoznawstwo zabawne (morfemy aglutynacyjne chaakteryzuja sie jednofunkcyjnoscia... whatever it means), Jesien interesujaca (gotowane kosci :P), a cwiczenia dla gimnazjum uswiadomily mi,ze przez okres liceum chyba cofnelam sie w rozwoju :) po-wo-dze-nia :D pretty - na co skladasz? romanska? ile punktow z frencza i polaka? Odpowiedz Link Zgłoś
pretty-woman Re: romanska! 05.07.05, 11:57 Dla mnie jesykoznawstwo jest w porzadku i ta ksiazka do gimnazjum. Wydaje mi sie, ze moj mozg nastawil sie juz na wakacje:)) Stad ta moja sennosc przy Helbelcie;P i Miloszu. Ja skladam na portugalska, nie na romanska:)) Ale wyniki moge Ci przeciez i tak napisac: polski: 79/88 angielski 96/91 A twoje? Odpowiedz Link Zgłoś
dagmarra Re: romanska! 05.07.05, 14:12 well... polski 59 i 75 fryncz 94 i 83 ten polski podst nie wyszedl... nie wiecie jak to jest - licza go czy go nie licza w koncu? he? Odpowiedz Link Zgłoś
pretty-woman Re: romanska! 05.07.05, 14:20 Mnie sie wydawalo, ze nie, bo w kryteriach rekrutacji wyraznie jest napisane: polski na poziomie rozszerzonym. Z drugiej strony, jak sie wypelnialo formularz, to trzeba bylo wpisac tez wyniki z poziomu podstawowego. Sczezr mowic: nie mam pojecia... A wiesz moze, w jakim stopniu liczy sie matura, a wjakim egzamin? Wolalabym, zeby bardziej liczyla sie matura. Bo na egzamin w ogole nie czuje sie przygotowana:( Niby cos wiem, ale to "cos" pewnie nie wystarczy, zeby go jakos dobrze napisac:( I kiedy maja byc wyniki? Odpowiedz Link Zgłoś
nanangoo Re: UJ filologia romanska/ hiszpanska/ portugalsk 02.07.05, 21:33 Hello dagmarra:) Widzę, że okupujesz każde forum:)) Jeśli jest tu ktoś już studiujący filologię hiszpańską, to niech się odezwie i podzieli swoimi wrażeniami! Może jest coś o czym powinnam wiedzieć zanim będę tam studiować (oby! oby!) Pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
emiliaaa Re: UJ filologia romanska/ hiszpanska/ portugalsk 03.07.05, 23:49 a gdzie składasz papiery na hiszpański? Odpowiedz Link Zgłoś
nanangoo Re: UJ filologia romanska/ hiszpanska/ portugalsk 04.07.05, 17:48 Jak w temacie na UJ, ale wszelkie informacje o studiowaniu filologii hiszpańskiej mile widziane:) Pozdrawiam serdecznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzikkk Re: UJ filologia romanska/ hiszpanska/ portugalsk IP: *.interkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 14:01 tak czytam sobie wasze teksty i mysle sobie taz cos napisze...boje sie kurcze troche..a najgorsze est to ze kurcze nie mam pojecia na czym ma polegac ten egzamin ech co za swiat:/ pozdrawiam pa pa do jutra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubek Re: UJ filologia romanska/ hiszpanska/ portugalsk IP: *.chello.pl 04.07.05, 14:41 A wiecie moze ile jest osob na miejsce na poszczegolne filologie? Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: UJ filologia romanska/ hiszpanska/ portugalsk 04.07.05, 15:15 na stronie uj masz podane ile bylo rok temu- to sie jakos drastycznie do tej pory nie zmienialo, wiec mozna sobie orientacyjnie popatrzec. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alessandra Re: UJ filologia romanska/ hiszpanska/ portugalsk IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.05, 11:45 wreszcie podali termin! lecę studiować plan Krakowa w poszukiwaniu ulicy Olszewskiego:) pozdrawiam i do zobaczenia w czwartek;) Odpowiedz Link Zgłoś
pretty-woman Re: UJ filologia romanska/ hiszpanska/ portugalsk 05.07.05, 14:22 Zaraz przy Rynku:)) Ja przed chwila sprawdzilam. Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: UJ filologia romanska/ hiszpanska/ portugalsk 06.07.05, 09:37 rozdzielili starych i nowych :) wyniki maja byc do 15, n`est-ce pas ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alessandra Re: UJ filologia romanska/ hiszpanska/ portugalsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 13:42 tym razem pozdrawiam już z Krakowa:) buszuję i zmagam się z komunikacją miejską;) swoją drogą dobrze ukryli to Paderevianum... na italianistykę złożyły 153 osoby jeśli to kogoś interesuje powodzenia jutro:) Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: UJ filologia romanska/ hiszpanska/ portugalsk 06.07.05, 13:48 uo Matko bosko- przeciez to strasznie duzo. a nie wiesz, jak na inne? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kariasha FILOLOGIA HISZPAŃSKA UJ / stara matura 06.07.05, 21:50 Sluchajcie,bo sie troche przestraszylam: czy ludzie z nowa matura maja egzamin na Olszewskiego a ci ze stara na Ingardena w budynku Wydzialu Chemii UJ ? bo to raczej niemozliwe zeby na erku podali mi zle miejsce egz :PP dajcie znac bo juz niewiele czasu zostalo:P pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: FILOLOGIA HISZPAŃSKA UJ / stara matura 06.07.05, 21:50 na to wyglada :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alessandra Re: FILOLOGIA HISZPAŃSKA UJ / stara matura IP: *.kracen.hor.net.pl 08.07.05, 16:43 nie wiem jak z innymi filologiami, egoistycznie spojrzałam tylko na listę italianistyki;) ale w którymś wątku była o tym m owa(chyba na forum kandydatów na UJ) pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś