Dodaj do ulubionych

UJ filologia romanska/ hiszpanska/ portugalska itd

02.07.05, 11:00
zlozyl ktos jeszcze na to??? lub na inne filologie?
podawajcie wyniki...
teraz tylko czekac do 7 lipca :)
podajcie nazwe fil. w temacie posta...
napiszcie tez, jak wam idzie czytanie ksiazek :D
Obserwuj wątek
    • klymenystra portugalska/romanska 02.07.05, 16:27
      z tym, ze na romanskiej juz jestem :)
      a-jako zem stara matura, to ksiazek nie musze czytac, tylko sie z wiedzy o
      portugalii i gramatyki polskiej przygotowac. co niniejszym czynie. od jutra ;)
      pozdrawiam
      • Gość: dagmarra romanska! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 17:00
        aaaa! to tu! mam Cie :)
        no to przyznaj sie, jak to jest na tej romanskiej, bo ja sie niniejszym
        wybieram, jezykoznawstwo wlasnie skonczywszy czytac... i wszystko inne tez :)
        • klymenystra Re: romanska! 02.07.05, 17:55
          a piknie jest :) jesli tylko lubisz gramatyke opisowa i literature i jestes w
          stanie zniesc lacine, to polecam naprawde :)
          oj smiszne studia, czasem straszno a czasem jak w przedszkolu, ale bardzo
          wesolo, tylko egzaminow duzo :P
          pozdrawiam :)
          • Gość: dagmarra Re: romanska! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 19:45
            czuje sie nieusatysfakcjonowana :) wiecej napisz, wieeecej!
            jacy ludzie przewazaja? fajni jacys? b. wysoki poziom? zajecia caly czas po
            francusku? examy ciezkie? i ile sie uczylas frencza? oraz za ktorym podejsciem
            udalo Ci sie dostac? jak za pierwszym, to wieeelki rispekt! :)
            • klymenystra Re: romanska! 03.07.05, 15:17
              jejaaa
              alors
              ludzie generalnie bardzo bardzo ok- sa oczywiscie potworki, kujonki i takie
              inne, ale to mniejszosc :) w tej chwili najwiecej moich znajomych to ludzie z
              roku :)
              poziom- ehgm... wiec moze zaczne od tego, ze moj poziom juz na wstepie byl
              niezly (8 lat nauki+ rok pobytu we Francji + olimpiady + dalf), wiec troche sie
              zawiodlam- znaczy- jesli chodzi o poziom jezykowy ludzi. spodziewalam sie
              takich conajmniej dwujezycznych. a tu- ni. ale szybko sie nadgania, bo z kolei
              zajecia sa prowadzone na wysokim poziomie, duzo wymagaja- co tu gadac- trza sie
              uczyc :) prawie wszystkie zajecia po francusku (poza lacina, historia i
              filozofia), ale (szczegolnie w pierwszym semestrze) czesto przechodza na
              polski, jak widza poploch w oczach pierwszaczkow :) moi znajomi czasem na
              poczatku byli zalamani po wykladach- ze nie nadazaja z notowaniem czy ze nie
              rozumieja, ale w drugim semestrze sytuacja sie bardzo poprawila. do wszystkiego
              mozna sie przyzwyczaic:)
              dostalam sie za pierwszym podejsciem (i na pierwszym miejscu :P)- ale wcale nie
              bylo trudno. na 120 punktow ludzie mieli po 64 i sie dostali- moze to tlumaczy
              poziom... w kazdym razie- jestem zadowolona :)
              pozdrawiam
              • Gość: dagmarra Re: romanska! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 16:22
                wieeeelkie MERCI za tegoż posta :)
                to dlugo zes sie fryncza uczyla - ja prawie 3 lata, wiec nie wiem, czy nie za
                wysoko mierze z ta filologia :( boje sie strasznie, jeszcze ten exam, o ktorym
                nic nie wiadomo... i tak wiem, ze sie nie dostane, bo mialam slaby wynik matury
                z polskiego, ale najwyzej bede tworzyc sztuczny tlum :)
                pocieszajace jest to, ze dostali sie ludzie majacy nieco ponad polowe
                punktow... ale widzisz - najgorsze jest to, ze w tym roku NIC nie wiadomo, juz
                dwa razy dzwonilam, zeby mi podali przelicznik punktow dla nowomaturzystow, ale
                nikt nie mogl mi tej informacji udzielic :( moze sami jeszcze nie wiedza :P
                startujesz jeszcze na portugalska... a dasz rade na dwoch filologiach?
                zastanawialam sie, czy mozna zaczac w pierwszym roku dwa kierunki? napisz
                prosze, co o tym sadzisz, chetnie przeczytam.
                i... milej nauki do wstepnego :>
                • klymenystra Re: romanska! 04.07.05, 11:26
                  no z ta nowa matura to jest przekret, ja w ogole nie wiem, ajk to bedzie, bo
                  podobno na romanskiej 1/6 miejsc jest dla starych maturzystow- znaczy 10. to
                  ile w takim razie na portugalskiej? ghrrr...
                  nie przejmuj sie, ze sie uczylas 3 lata- sa tu ludzie, ktorzy zaczeli w liceum,
                  a tak porzadnie to przysiedli w czwartej klasie przed matura :) i sobie nawet
                  radza.
                  na dwoch filologiach rade mam nadzieje dac- czesc przedmiotow jest
                  przepisywana, gramatyka opisowa to teoria praktycznie ta sama co we francuskim,
                  tylko nad literatura i nad historia (i praktycznym oczywiscie :)) trzeba bedzie
                  przysiasc.
                  od pierwszego roku dwa kierunki jest bardzo trudno zaczac- musisz miec na to
                  zgode uczelni. niektorzy tak robia- ale nie polecam- bo studia jako takie, a
                  jeszcze jezykowe i na pierwszym roku nie sa latwe. nie wiesz, jak sobie
                  bedziesz radzic- lepiej poczkeac rok, dwa lata. ja sama sie zastanawiam, czy
                  nie lepiej startowac na portugalska za 2 lata, ale wtedy juz chcialabym jechac
                  do lizbony na stypednium, wiec musze teraz.
                  ha
                  a moja wiedza o portugalii jak na razie jest rowna zero.
                  bu
                  pozdrawiam serdecznie :)))
                  • Gość: dagmarra Re: romanska! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 14:09
                    ech... wiec tak na dobra sprawe na fil. romanska jest dla nowomaturzystow 50
                    miejsc... szkoda tylko, ze uj nie podal zadnego przelicznika punktow na
                    stronie, nie wiadomo tez, ile osob w tym roku zlozylo tam papiery...
                    z ta portugalska to chyba nie mozesz za rok probowac - gdzies czytalam, ze
                    nabor jest co 2 lata, ale moge sie mylic :)
                    chcialabym studiowac tez turystyke, stad moje pytanie o dwa kierunki na
                    pierwszym roku, w krakowie niestety nie ma takiej mozliwosci, bo na ujocie
                    turystyki nie ma :( myslalam, zeby wziac zaocznie w moim miescie (wielkim
                    miescie swietej wiezy, czestochowa zwanym), ale w tym roku dam sobie na
                    wstrzymanie :)
                    na razie marze o tym, zeby sie dostac na ujot - zlozylam tez papiery na
                    kulturoznawstwo, jutro sa wyniki (AAA!)...
                    klymenystro, powiedz no mi jeszcze z autopsji - duzo jest historyji na tej
                    filologii romanskiej? bo ja historii mowie NIE! nie lubie strasznie, zatem
                    napisz mi, czy ludzie, ktorzy tego kompletnie nie trawia, maja szanse przezyc
                    examy :) i nie mowie tu o historii literatury oczywiscie - bo ta jak
                    najbardziej mi odpowiada - ale mam na mysli historie francyji...
                    czekam na odpowiedz :] i pozdrawiam tez :]
                    • klymenystra Re: romanska! 04.07.05, 15:14
                      totez pisze ze za dwa lata powinnam probowac, gdybym byla rozsadna :) bo i
                      nabor co dwa lata.
                      na uj turystyka jest- nazywa sie to marketing i zarzadzanie w turystyce i w
                      zeszlym roku bylo najbardziej obleganym kierunkiem. probuj za rok, ze sredniej
                      sie tam dostac, jesli Cie to interesuje.
                      historia... znaczy jest tak- pani profesro mila i kochana, wyklady nudne jak
                      barszcz i to od rewolucji francuskiej- do egzaminu musisz znac cala historie-
                      ale wystarczy ogarniecie pewnych procesow, dzienne daty tylko wyjatkowo itd.
                      pani raczej nie oblewa (chyba, ze sie nie wie, kim np byl diderot), ale zdac na
                      dobra ocene jest ciezko :( wiem z autopsji, bo egzamin z historii byl moim
                      ostatnim i przed mialam srednia 4.9 a po- 4.7. jak zwykle- wszystko zalezy od
                      szczescia. historii nie ma sie co bac- warto napisac w ciagu roku referat- ja
                      tego nie zrobilam i zaluje. moze chociaz 4 by bylo :/
                      ojoj
                      egzaminy juz pojutrze, a ja w lesie...
                      no ale nic
                      zycze powodzenia rowniez na kulturoznawstwie i pozdrawiam
                      ps
                      w ktorym moiejscu macie egzamin?
                      • mila6 Re: romanska! 04.07.05, 16:46
                        mi jeszcze nie napisali gdzie mam egzamin i o której :( mogliby się pospieszyć,
                        bo w środe wyjeżdżam już :P
                        • Gość: dagmarra Re: romanska! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 22:23
                          dziekuje klymenystro za wszelakie informacje :)
                          a co do exama - nie znacie dnia ani godziny....
                          nadal, niestety :)
                          wyniki z kulturoznawstwa przelozono na piatek, bo dostali 700 podan i teraz
                          musza cos z nimi zrobic :> stracilam ostatnia nadzieje :>
                          • klymenystra Re: romanska! 05.07.05, 08:18
                            "nie porzucaj nadzieje... "
                            :))
                            lepiej, zebys sie na filologie dostala, takie fajne ludzie studiuja, a nie
                            jakies kulturoznawstwa :P
                            :)
                            zartuje- trzymam kciuki :)
                            pozdrawiam
                            • dagmarra Re: romanska! 05.07.05, 10:40
                              fajne ludzie na filologii? a to mię pociesza niezmiernie :)
                              ale pewnie same dziewczynki :> wiesz, ja w liceum bylam w klasie lingwistycznej
                              z ingliszem i francuskim wlasnie - czy ja wiem, czy ludzie takie fajne?
                              a kulturoznawstwo bylo wlasciwie calkowicie rezerwowo i asekuracyjnie, gdyz
                              chcialam zrobic wielkiego szturma na Krakow, lecz chyba mi nie wyjdzie :>
                              ksiazki te wszystkie mundre przeczytalam kazda 1 raz, pamietam cos niecos, ale
                              i tak stresuje sie straaasznie!!! jutro wyjezdzam juz do Krakowa i nocuje w
                              jakims akademiku, bo gdyby 7 lipca exam byl rano, to musialabym wstac o 4, zeby
                              jechac pociagiem o 5.20 :)
                              jade z nastawieniem pt. "porobie sobie sztuczny tlum na examie i bedzie kul",
                              bo na nic juz nie licze niestety :( ale chociaz moze troche pozwiedzam :P
                              pozdrawiam i powodzenia :)
                              • Gość: pretty-woman Re: romanska! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 10:47
                                Nie martw sie, ja jade z takim samym nastawienie. Jeszcze milosza nie
                                pzeczytalam. Za to przy Hebercie za kazdym razem zasypialam;P Tragedia jakas.
                                Szkoda,ze nie jestem "stara" maturzystka.
                                • dagmarra Re: romanska! 05.07.05, 11:02
                                  aaau, Noblista jest tragiczny! Hełbełt dosc ciekawy (pomijajac rozdzialy o
                                  inkwizycji i templariuszach, czyli znienawidzona przez Dag historyje),
                                  jezykoznawstwo zabawne (morfemy aglutynacyjne chaakteryzuja sie
                                  jednofunkcyjnoscia... whatever it means), Jesien interesujaca (gotowane
                                  kosci :P), a cwiczenia dla gimnazjum uswiadomily mi,ze przez okres liceum
                                  chyba cofnelam sie w rozwoju :)
                                  po-wo-dze-nia :D
                                  pretty - na co skladasz? romanska? ile punktow z frencza i polaka?
                                  • pretty-woman Re: romanska! 05.07.05, 11:57
                                    Dla mnie jesykoznawstwo jest w porzadku i ta ksiazka do gimnazjum. Wydaje mi
                                    sie, ze moj mozg nastawil sie juz na wakacje:)) Stad ta moja sennosc przy
                                    Helbelcie;P i Miloszu.

Ja skladam na portugalska, nie na romanska:))
                                    Ale wyniki moge Ci przeciez i tak napisac:
                                    polski: 79/88
                                    angielski 96/91
                                    A twoje?
                                    • dagmarra Re: romanska! 05.07.05, 14:12
                                      well...
                                      polski 59 i 75
                                      fryncz 94 i 83
                                      ten polski podst nie wyszedl... nie wiecie jak to jest - licza go czy go nie
                                      licza w koncu? he?
                                      • pretty-woman Re: romanska! 05.07.05, 14:20
                                        Mnie sie wydawalo, ze nie, bo w kryteriach rekrutacji wyraznie jest napisane:
                                        polski na poziomie rozszerzonym. Z drugiej strony, jak sie wypelnialo
                                        formularz, to trzeba bylo wpisac tez wyniki z poziomu podstawowego. Sczezr
                                        mowic: nie mam pojecia...

A wiesz moze, w jakim stopniu liczy sie matura, a wjakim egzamin?
                                        Wolalabym, zeby bardziej liczyla sie matura. Bo na egzamin w ogole nie czuje
                                        sie przygotowana:( Niby cos wiem, ale to "cos" pewnie nie wystarczy, zeby go
                                        jakos dobrze napisac:(

I kiedy maja byc wyniki?
    • nanangoo Re: UJ filologia romanska/ hiszpanska/ portugalsk 02.07.05, 21:33
      Hello dagmarra:) Widzę, że okupujesz każde forum:))
      Jeśli jest tu ktoś już studiujący filologię hiszpańską, to niech się odezwie i
      podzieli swoimi wrażeniami! Może jest coś o czym powinnam wiedzieć zanim będę
      tam studiować (oby! oby!)
      Pzdr:)
      • emiliaaa Re: UJ filologia romanska/ hiszpanska/ portugalsk 03.07.05, 23:49
        a gdzie składasz papiery na hiszpański?
        • nanangoo Re: UJ filologia romanska/ hiszpanska/ portugalsk 04.07.05, 17:48
          Jak w temacie na UJ, ale wszelkie informacje o studiowaniu filologii
          hiszpańskiej mile widziane:) Pozdrawiam serdecznie:)
        • Gość: madzikkk Re: UJ filologia romanska/ hiszpanska/ portugalsk IP: *.interkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 14:01
          tak czytam sobie wasze teksty i mysle sobie taz cos napisze...boje sie kurcze
          troche..a najgorsze est to ze kurcze nie mam pojecia na czym ma polegac ten
          egzamin ech co za swiat:/ pozdrawiam pa pa do jutra
    • Gość: bubek Re: UJ filologia romanska/ hiszpanska/ portugalsk IP: *.chello.pl 04.07.05, 14:41
      A wiecie moze ile jest osob na miejsce na poszczegolne filologie?
      • klymenystra Re: UJ filologia romanska/ hiszpanska/ portugalsk 04.07.05, 15:15
        na stronie uj masz podane ile bylo rok temu- to sie jakos drastycznie do tej
        pory nie zmienialo, wiec mozna sobie orientacyjnie popatrzec.
        pozdrawiam
    • Gość: alessandra Re: UJ filologia romanska/ hiszpanska/ portugalsk IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.05, 11:45
      wreszcie podali termin!
      lecę studiować plan Krakowa w poszukiwaniu ulicy Olszewskiego:)
      pozdrawiam i do zobaczenia w czwartek;)
      • pretty-woman Re: UJ filologia romanska/ hiszpanska/ portugalsk 05.07.05, 14:22
        Zaraz przy Rynku:))
        Ja przed chwila sprawdzilam.
        • klymenystra Re: UJ filologia romanska/ hiszpanska/ portugalsk 06.07.05, 09:37
          rozdzielili starych i nowych :)
          wyniki maja byc do 15, n`est-ce pas ?
          • Gość: alessandra Re: UJ filologia romanska/ hiszpanska/ portugalsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 13:42
            tym razem pozdrawiam już z Krakowa:)
            buszuję i zmagam się z komunikacją miejską;) swoją drogą dobrze ukryli to
            Paderevianum... na italianistykę złożyły 153 osoby jeśli to kogoś interesuje
            powodzenia jutro:)
            • klymenystra Re: UJ filologia romanska/ hiszpanska/ portugalsk 06.07.05, 13:48
              uo Matko bosko- przeciez to strasznie duzo. a nie wiesz, jak na inne?
              pozdrawiam
    • kariasha FILOLOGIA HISZPAŃSKA UJ / stara matura 06.07.05, 21:50
      Sluchajcie,bo sie troche przestraszylam:
      czy ludzie z nowa matura maja egzamin na Olszewskiego a ci ze stara na
      Ingardena w budynku Wydzialu Chemii UJ ?
      bo to raczej niemozliwe zeby na erku podali mi zle miejsce egz :PP
      dajcie znac bo juz niewiele czasu zostalo:P
      pozdrawiam
      • klymenystra Re: FILOLOGIA HISZPAŃSKA UJ / stara matura 06.07.05, 21:50
        na to wyglada :)
        pozdrawiam
        • Gość: alessandra Re: FILOLOGIA HISZPAŃSKA UJ / stara matura IP: *.kracen.hor.net.pl 08.07.05, 16:43
          nie wiem jak z innymi filologiami, egoistycznie spojrzałam tylko na listę
          italianistyki;) ale w którymś wątku była o tym m owa(chyba na forum kandydatów
          na UJ)
          pozdrawiam:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka