Dodaj do ulubionych

Nie ROZUMIEM!!!!!!

IP: 194.150.99.* 02.07.05, 12:00
niech mi jakis inteligentny człowiek wytłumaczy dlaczego 4,5 tys. osob
zdawalo na prawo?! co w tym jest ciekawego?! czy chodzi wam o prace w tym
skorumpowanym sądownictwie, czy o co??? jest tyle ciekawych kierunków,
chociażby astrofizyka, gdzie o ile się orientuje jest 1 os. na jedno
miejsce!!! Przypuszczam, ze praca po takim kierunku jest 100 razy ciekawsza i
lepiej platna niz po prawie. Wytlumaczcie mi?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ligia Re: Nie ROZUMIEM!!!!!! IP: *.ids.pl 02.07.05, 12:26
      Ile jest miejsc pracy po astrofizyce? Co po tym można robić? Ilu jest
      potrzebnych prawników, tanich i dobrych? Na jaki temat kandydaci sa bardziej
      poinformowani- prawa czy astrofizyki? Rok temu zdawałam na prawo, w przyszłym
      roku też spróbuję :) Ale będzie to już dopełnienie tego, co mam nadzieję robić w
      życiu, a nie zawód wykonywany przeze mnie :)
      • Gość: m Re: Nie ROZUMIEM!!!!!! IP: 194.150.99.* 02.07.05, 12:58
        z twojej riposty niestety nie wynika nic konkretnego :-( miejsc po astro fizyce
        jest pełno, wspomne chociaż amerykanów którzy bardzo chętnie zatrudniają
        polaków bo są mądrzy i stosunkowo tani (mowimy tu o zabkach rzedu 8 tys. zł.)
        Twoje pytanie, "co po tym mozna robic" tym bardziej utwierdza mnie w
        przekonaniu, ze przyszli prawnicy maja dość zawężoną wiedzę o świecie i
        nauce... I ty pojawia się kolejna odpowiedz na twoje kolejne pytanie. Po
        astrofizyce mozesz bez problemu zdac na prawo gdyż poziom wiedzy a
        przedewszytskim logicznego rozumowania jest niewspółmiernie większy niz
        potencjalnego humanisty. Nie chce umniejszać roli zawodu prawnika, po prostu
        nie rozumiem dlaczego 4,5 tys. osob chce to robić?!
        • Gość: Ligia Re: Nie ROZUMIEM!!!!!! IP: *.ids.pl 02.07.05, 13:27
          Ja nie napisałam, ze nei wiem co można po tym kierunku robić tylko napisałam, że
          rczej wiele kandydatów, a szczególnie maturzystów tego nie wie. Jeśli źle
          formułowałam tamten post, jeśli z niego wyikało, że to ja nie wiem, to przepraszam.
          W społeczeństwie utarło się, ze prawnik to ktoś mądry, szanowany, z ogromną
          wiedzą i wysokimi zarobkami. W mojej rodzinie nie ma tradycji prawniczych wiec
          dzisiaj cieszę się, ze jednak trafiłam na inny kierunek, zresztą przeze mnie
          najbardziej uwielbiany, a prawo to było rzucenie się za resztą. Wątpię czy
          dostałabym się na aplikację chyba że decydować o tym będzie uczciwy egzamin. A
          tego, jak przekonałam się rok temu, nikt nie jest mi w stanie zagwarantować.
          Patrząc z innej perspektywy- jeśli faktycznie będzie uczciwy dostęp do aplikacji
          to będzie dużo prawników, radców prawnych itd. itp. a co za tym idzie usługi
          potanieją i będą dostępne większej ilości ludzi.
          Poza tym na pewno nie dla wszystkich jest to pierwszy kierunek, a więc
          niekoniecznie prawem chcą się w przyszłości zajmować.
          Nie wiem co trzeba zdawa na astrofizykę, ale dla humanistów egzamin na prawo
          raczej powinien być łatwiejszy do przejścia.
          Na koniec, wydaje mi się że mimo wszystko większość ludzi wybiera prawo, bo ma
          stereotypowy obraz prawnika w głowie.
        • ola_rt Re: Nie ROZUMIEM!!!!!! 02.07.05, 13:42
          Masz rację M. I co jest najśmieszniejsze ten egzamin na Uj nie był pzreznaczony
          dla humanistów. Pzrecież to włąsnie humanisci są pozbawieni(nie wszyscy)
          logicnego myślenia. Prędzej umysły ścisłe by sobie poradziły z tym egzaminem, bo
          tzrebab ylo szybko myśklec, nawet liczyć. I wiele osób myśli tak samo jak ja.
        • Gość: monia Re: Nie ROZUMIEM!!!!!! IP: *.icpnet.pl 02.07.05, 17:06
          8 tyś. złotych to zarabia w USA kelnerka a nie astrofizyk, ale poza tym zgadzam
          się z Tobą, też nie rozumien tego wilczego pędu na prawo, ja bym na takich
          studiach umarła z nudów:-)
    • janek0 Re: Nie ROZUMIEM!!!!!! 02.07.05, 13:43
      Gość portalu: m napisał(a):

> niech mi jakis inteligentny człowiek wytłumaczy dlaczego 4,5 tys. osob
      > zdawalo na prawo?! co w tym jest ciekawego?! czy chodzi wam o prace w tym
      > skorumpowanym sądownictwie, czy o co??? jest tyle ciekawych kierunków,
      > chociażby astrofizyka, gdzie o ile się orientuje jest 1 os. na jedno
      > miejsce!!! Przypuszczam, ze praca po takim kierunku jest 100 razy ciekawsza i
      > lepiej platna niz po prawie. Wytlumaczcie mi?
      To bardzo proste: W Polsce jest 1673 notariuszy. Co roku zawieranych jest około
      400 tysięcy transakcji na rynku nieruchomości (przymus notarialny jest) Taksa
      notarialna za jedną transakcję jest rzędu kilku tysięcy zł. Tzn. niespełna 1700
      notariuszy obsługuje rynek wart (skromnie licząc) miliard złotych rocznie. To
      samo jest z adwokatami, radcami itp.

KPW ?
    • Gość: Richelieu* Re: Nie ROZUMIEM!!!!!! IP: *.zyg2.brewet.pl / *.zyg2.brewet.pl 02.07.05, 14:17
      wiesz dlaczego? bo znajomi, z którymi kontakt miałam wtedy, kiedy studiowałam
      prawo, sądzą, że obecnie jestem już kilka lat po nim, co skutkuje tym, że np.
      wczoraj kolejny raz w ciągu ostatniego roku, podszepnęli mi gdzie potrzebny
      jest prawnik i jest mała konkurencja. Nie cierpię kumoterstwa, ale sam fakt, że
      pracy dla mnie jako prawnika byłoby mnóstwo, gdyby nie to, że prawnikiem nie
      jestem.
    • Gość: s Re: Nie ROZUMIEM!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 17:23
      Ja nie rozumiem, dlaczego Ty patrzysz na to w ten sposób. Jeśli ktoś chce
      studiować prawo, to jest to jego i wyłącznie jego sprawa. Każdy ma wolny wybór i
      zdaje na takie studia, na jakie chce. "co w tym jest ciekawego?!" pytasz?
      Widocznie dla tych, ktorzy na to zdają, jest to ciekawe. I przypuszczam ze dla
      kogoś kto marzy o prawie, astrofizyka jest tak samo nudna jak dla Ciebie prawo.
      Ludzie! zrozumcie, że każy woli coś innego...
      Dodam, że studiuję socjologię.
      • Gość: m Re: Nie ROZUMIEM!!!!!! IP: 194.150.99.* 02.07.05, 18:09
        nie twierdze ze prawo nie moze byc ciekawe, pytam- dlaczego az tyle osob chce
        studiowac ten kierunek skoro na świecie dzieją się o wiele ciekawsze, rzeczy ;-
        ) niz zbrodnie, przestepstwa gospodarcze, rozwody itp
        • pewien_student bo 02.07.05, 18:17
          prawnik jest zawodem uniwersalnym, i dopoki szlag nie trafi obecnego systemu i
          cywilizacji, potrzebnym. po prawie wcale nie trzeba byc prawnikiem - starczy
          zwrocic wieksza uwage na jakis aspekt prawa i pod tym katem szukac pracodawcy
          (albo sam sie nim stac). no i nie kazdy idzie na studia ze wzgledu na
          zainteresowania (tylko na pieniadze) wiec wisi mu to czy sa ciekawsze rzeczy czy
          nie.

ja studiuje dyplomacje jakby co, nie prawo, wiec bardziej szczegolowe pytania
          prosze kierowac do prawnikow przyszlych :P
          • Gość: m Re: bo IP: 194.150.99.* 02.07.05, 18:24
            właśnie, gdyby ludzie zajmowali sie rzeczami naprawde waznymi na tym świecie
            (nauka, sztuka, cokolwiek, co pcha ta cywilizacje do przodu) to nie byłoby
            potrzebnych az tylu prawników, wiec tak sobie myśle, ze fajnie by świat
            wygladał gdyby ludzie przestali patrzec na studia jako przepustke do "grubej
            kasy". Zapewniam, ze nawet po najbardziej "nie trendy" kierunku można duzo
            zarabiac, pod warunkiem ze jest się pasjonatem. ;-)
            • Gość: ella19 do pewien_student IP: *.interpc.pl 07.08.05, 19:14
              Gdzie studiujesz dyplomacje????
              • in_di_ra Re: do pewien_student 07.08.05, 22:20
                Lol, dyplomatka ze mnie jak z koziego ogona waltornia, ale studia moga byc ciekawe.
                Gdzie takie są?
        • Gość: magda Re: Nie ROZUMIEM!!!!!! IP: 80.51.226.* 07.08.05, 21:51
          mo|e dlatego ze a| tyle osób sie tym interesuje-nie zastanawiales sie nad tym?
    • Gość: kaś Re: Nie ROZUMIEM!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 00:32
      bo prawo jest bardzoiej popularne, bo prawo jest łatwiejsze!!, bo je łatwiej
      ukonczyc. na astrofizyke ida ludzie z zamiłowania lub ewentualnie ci co sie nie
      dostali gdzie indziej (ale ci rownie szybko odpadaja)
      a prawo jest przereklamowane.
      ja wlasnie zaczynam matematyke. kiedys chciałąm na astronomie (we wrocku jest
      tylko astronomia z tych astro). moze kiedys, jako 2-gi lub 3-ci kierunek.
      wlasnie bardziej z ciekawosci. fizyka, astronomia same w sobie sa szalenie
      ciekawe i to na pewno sa super studia, choc nie naleza do najłatwiejszych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka