Dodaj do ulubionych

CEW matematyka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 15:44
Już troszkę czasu od CEW-u z matematyki upłynęło, a mnie ciągle męczy...

Nie lubię przesadzać, ale w tym roku CEW z matematyki, który miał być
porównywalny do "nowej matury" to była po prostu kpina. Wyglądało to jak
coroczny egzamin wstępny na MIM- wielokrotnego wyboru, 30 pytań na 30 minut,
a niejednym pytaniu odpowiedzi dotyczyły różnych wątków adanie i trzeba było
inne rzeczy liczyć. Czepiając się drobiazgów, to na poziomie podstawowym
miało nie być logarytmów, funkcji wykładniczej, równania okręgu i nierówności
koła i co??... wąki te pojawiły się kilkakrotnie. Zresztą widać po samych
wynikach CEW-u, że egzami był nieporównywalnie trudniejszy z nową maturą.
Ciekawe tylko co mogą zrobić pokrzywdzeni?

To wszystko, cały system szkolnictwa w Polsce to wielki paradoks!

Dziękujemy Uniwersytetowi Warszawskiemu za ODWALANIE roboty!
Pozdrawiam
Ania.
Obserwuj wątek
    • Gość: opryszek Re: CEW matematyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 16:02
      chyba nie ma pokrzywdzonych przecież wyniki z cew'u mają być odpowiednio
      przeliczone tak żeby były porównywalne z nową maturą(chyba wynik osoby n-tej z
      list kandydatów z nową maturą ma byc porównany z wynikiem osoby m-tej z listy
      ludzi piszących egzamin i wyniki te mają zostac uznane za równe, z resztą do
      końca nie pamiętam można o tym sobie poczytać na stronie mimu), tak że ma być
      dosyć sprawiedliwie. zresztą przecież jest to egzamin na informatyke i matme na
      mim jakby wyłonili tych najlepszych gdyby wszyscy mieli po 100% a nie da sie
      ukryć że idą tam najwieksze mózgi
      • acidfoka Re: CEW matematyka 04.07.05, 23:50
        Matematyki nie pisaly tylko osoby zdajace na MIMUW ... nie wiem czy tam sie
        przelicza czy tez nie ... ja zdawalem na geografie i tez musialem pisac ... coz
        tu duzo gadac ... kto byl ten widzial .... tragedia .... popatrzcie na
        wyniki ... jezli tak wygladalaby matura ponad polowa zdajacych na UW nie
        zaliczyloby jej.

pozdrawiam
    • ford.prefect Re: CEW matematyka 04.07.05, 17:07
      > Nie lubię przesadzać, ale w tym roku CEW z matematyki, który miał być
      > porównywalny do "nowej matury" to była po prostu kpina. Wyglądało to jak
      > coroczny egzamin wstępny na MIM- wielokrotnego wyboru, 30 pytań na 30 minut,

30 pytań na 90 minut, a nawet prawie 105, jeśli dodać kwadrans na wypełnianie.

> Czepiając się drobiazgów, to na poziomie podstawowym
      > miało nie być logarytmów, funkcji wykładniczej, równania okręgu i nierówności
      > koła i co??... wąki te pojawiły się kilkakrotnie.

"Zakres egzaminu
      Centralny Egzamin Wstępny z Matematyki obejmuje zakres podstawy programowej nauczania matematyki w szkole średniej."
      (z www.uw.edu.pl/pl.php/rekrutacja/rek0506/cew/mat.html)

Logarytmy, funkcja wykładnicza, równania okręgu i nierówność
      koła nie mieszczą się w programie LO? No nie żartuj.

> Zresztą widać po samych
      > wynikach CEW-u, że egzami był nieporównywalnie trudniejszy z nową maturą.
      > Ciekawe tylko co mogą zrobić pokrzywdzeni?
      > Dziękujemy Uniwersytetowi Warszawskiemu za ODWALANIE roboty!

Nie wiem jak gdzie indziej, ale na MIMUW wyniki CEWM są jeszcze wymnażane przez odpowiedni współczynnik (patrz: zasady rekrutacji).
      • acidfoka Re: CEW matematyka 04.07.05, 23:57
        1. oczywiscie, ze 90 pytan ... 30 zadan, ale do kazdego po trzy odpowiedzi ...
        i nalezalo n wszystkie trafnie odpowiedziec TAK lub NIE

2. nie programm LO lecz minimum ... .bylo jasno okreslone co ma byc na nowej
        maturze i na jakim poziomie ... UW twierdzilo, ze robi egzamin wedle tych
        samych zasad .... kto byl ten widzial ... i to nie tylko moja opinia, ze
        podstawowy byl trudniejszy ...

3. Na MIMUW punkty sa wymnazae przez odpowiedni wspolczynnik - racja ... tylko
        nei wiem czy inne wydzialy tez beda sie w to bawic ... ale to juz zdaje sie
        nikogo nie obchodzic ... chyba, ze sie myle i na innych wydzialach tez bedzie
        jakis sensowny przelicznik ... na co osobisice licze zdajac na geografie ...

Pozdrawiam
        • ford.prefect Re: CEW matematyka 05.07.05, 00:31
          > 1. oczywiscie, ze 90 pytan ... 30 zadan,
          > ale do kazdego po trzy odpowiedzi ...
          > i nalezalo n wszystkie trafnie odpowiedziec TAK lub NIE

No tak, kwestia definicji.

> 2. nie programm LO lecz minimum ... .bylo jasno okreslone co ma byc na nowej
          > maturze i na jakim poziomie ... UW twierdzilo, ze robi egzamin wedle tych
          > samych zasad .... kto byl ten widzial ...

Nie wiem co i gdzie twierdzono, wiem natomiast, co jest w opisie na oficjalnej stronie UW - "egzamin będzie obejmował podstawę programową". Dlatego pytam czy ta wielka tajemna wiedza jaką jest znajomość funkcji logarytmicznej, wykładniczej i równania okręgu na płaszczyźnie nie znajduje się w tejże podstawie?

> i to nie tylko moja opinia, ze
          > podstawowy byl trudniejszy ...

Czy ja wiem? Rozszerzony był ciekawszy, to na pewno. :)
    • Gość: bbb Re: CEW matematyka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.07.05, 12:18
      czy gdzies mozna znalezc ten test? z checia bym zobaczyla, bo matme pisalam na
      maturze...
      • ford.prefect Re: CEW matematyka 05.07.05, 13:35
        > czy gdzies mozna znalezc ten test? z checia bym zobaczyla, bo matme pisalam na
        > maturze...

Z tego roku jeszcze nie. Z zeszłych lat są tutaj:
        www.mimuw.edu.pl/portal/studia/rekrutacja/testy-egz.pdf

To w zasadzie ten sam test - te same zasady, ten sam stopień trudności, tyle samo zadań. Teraz po prostu podzielili go na dwie części.
    • Gość: Ola Re: CEW matematyka IP: *.aster.pl 11.07.05, 12:47
      A czy gdzies mozna znalezc wyniki cew z matmy ale wszystkich zdawajacych?
      • ford.prefect Re: CEW matematyka 11.07.05, 13:29
        Gość portalu: Ola napisał(a):

> A czy gdzies mozna znalezc wyniki cew z matmy ale wszystkich zdawajacych?

Zestawienie wszystkich wyników było tylko na wydziale. Być może jeszcze jest.
        Spędziłem nad nim jakieś 30 minut, więc jeśli masz jakieś ogólne pytanie, to może mogę pomóc. Na pamięć oczywiście tego nie pamiętam. :)
        • Gość: Ola Re: CEW matematyka IP: *.aster.pl 12.07.05, 20:49
          Ech...juz niewazne. Nie dostalam sie na geografie. Ale dupa, a tak bardzo chcialam tam isc ale matma mnie przerosla. Zreszta geografia tez byla nieporownywalnie trudniejsza na Cew niz na maturze. Tak to jest urodzic sie o rok za wczesnie :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka