Dodaj do ulubionych

ile dać dziecku na studia??

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.08.05, 19:22
Moja córka dostała się na studia (UG) Zastanawiamy się z mężem jaką "pensję"
powinniśmy jej wypłacać. Czy moglibyście coś nam doradzić, np jaka jest
minimalna suma za jaką można się utrzymać i co się na takie minimum składa?
Bo w naszym przypadku będzie to raczej niewiele ponad minium, niestety...
Akademik ma kosztować 260, nie wiem za to czy istnieje jeszcze coś takiego
jak stołówki studenckie? Za "moich czasów" była duża stołówka blisko
akademików na Polankach, czy ona jeszcze działa? A czy są jakieś dopłaty do
stołówek lub akademików dla biedniejszych studentów UG?
PS
Podobno już wcześniej był wątek o podobnym temacie. Gdyby ktoś potrafił mi go
zalinkować, byłabym bardzo wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • Gość: t Re: ile dać dziecku na studia?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 19:51
      dziewczyna no wiekszosc chce duzo pieniedzy na jakies bajki perfumy komorka i inne pierdoly
      ja dalbym 400 zl oprocz oplacenia mieszkania powinna sie utrzymac nawet za 300 zl no ale ja jestem chlopcem ktory tez sie wybiera na studia
    • e_r_i_n Re: ile dać dziecku na studia?? 06.08.05, 20:14
      Ja na pierwszym roku studiow dostawalam od rodzicow 700zl. Za akademik placilam
      bodajze 150zl. Tez studiowalam w Gdansku.
      Stolowka na Polankach jeszcze 4 lata temu byla. Natomiast z tego co wiem,
      zmienily sie zasady dofinansowania posilkow studentow w tego typu miejscach,
      wiec nie wiem, jakie tam moga byc teraz ceny.
      Corka moze skladac wniosek o stypendium socjalne i dofinansowanie miejsca
      w akademiku, jesli Panstwa dochod w 2004 roku nie przekracza 569zl netto.
    • Gość: kaja Re: ile dać dziecku na studia?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 20:19
      ja dostaje od rodzicow 70zł tygodniowo i bez problemów na wszystko mi
      wystarcza. nie wliczam w to oczywiscie oplat za mieszkanie. wiekszosc jedzenia
      przywoze z domu, ale na chleb, ser, mleko, slodycze i wiele rzeczy mi spokojnie
      starcza. ale z domu zawsze przywoze obiad na caly tydzien. a co do kosmetkow to
      czesc kyupuje sama, czesc kupuja mi rodzice
      • bailey84 Re: ile dać dziecku na studia?? 06.08.05, 22:36
        bo masz tak ze mozesz jedzenie z domu wziac co tydzien, ja studiowalam 400km od
        mojego rodzinnego miasta i musialam na cale 7dni w tygodniu zarcia sobie
        zalatwic
        a co do stolowek - bardziej sie oplaca samemu nauczyc sie gotowac
    • Gość: mama tez studentki Re: ile dać dziecku na studia?? IP: *.kam.pl 06.08.05, 21:21
      Poznan.800,- (mieszkanie-drogo 400+prąd i internet ale pokój 1-osob.w 2osobowym
      mieszkaniu studenckim, bilet sieciówka 32,-chyba,reszta wystarcza na
      życie,ubranie i cała resztę,żadnych stołówek,gotuje sama, sporo jedzenia z domu(
      pierogi,gołąbki,sałatki, itd. przesyłane przez PKS-odległość od domu
      140km),przyjeżdża rzadko(do domu i zpowrotem to wydatek 50zł),lepiej podać coś
      przez kierowcę PKS są bardzo wyrozumiali wobec studentów. Zależy co się
      studiuje,jeśli ogrom nauki ważne jest mieszkanie a w nim spokój.
      • Gość: 12 Re: ile dać dziecku na studia?? IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 06.08.05, 22:03
        Na życie, nie licząc mieszkania 350zł. Do domu jeżdżę raz na miesiac i nic nie
        przywożę. Sama sobie gotuję albo chodzę na stołówkę. Za te pieniadze kupuję
        jedzenie, jakieś kosmetyki, czasem coś do ubrania i jeszcze pieniądze na jakaś
        imprezę. Całe szczęście, że dziadkowe też czasem coś dadzą.
    • Gość: p@sztet Re: ile dać dziecku na studia?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 22:23
      na WSZYSTKO powinno spokojnie starczyć 600 - 700 zł (dojazd do domu w granicach
      60 - 100 km)
    • Gość: aga Re: ile dać dziecku na studia?? IP: *.monki.net.pl 06.08.05, 22:27
      myślę że o tym powinna pani pogadac z córką, chyba jest na tyle odpowiedzialna,
      że nie będzie kantować rodziców i zawyżać stawek. Ja też się wybieram na
      studia, i mamuśka mówi, że 800 to minimum (Wawa), na co ja w śmiech bo wiem, że
      sporo mi zostanie raczej z tej sumy i będę mogła jeszcze coś mamuśce od czasu do
      czasu zakupić :]
      • Gość: Aga Re: ile dać dziecku na studia?? IP: 194.146.128.* 06.08.05, 23:55
        A gdzie zamierzasz mieszkać? Bo fascynuje mnie twoja oszczędność (mnie 600 zł
        kosztuje samodzielny pokój, wliczając to opłaty...).
        • Gość: p@sztet Re: ile dać dziecku na studia?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 22:15
          W akademiku, a twój pokój jest z "DŻAKUZI"?
          • Gość: Aga Re: ile dać dziecku na studia?? IP: 194.146.128.* 09.08.05, 09:33
            Nie, po prostu cenię sobie spokój, brak karaluchów i prywatność. ;)
    • Gość: m. Re: ile dać dziecku na studia?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 22:35
      Mi by wystarczylo 200-250 zl oprocz mieszkania, ale to zalezy od potrzeb corki
      • bailey84 Re: ile dać dziecku na studia?? 06.08.05, 22:37
        wyjdz do sklepu i sprobuj jedzenie kupic to zobaczysz, czy wystarczy 50zl
        tygodniowo na to i jeszcze na inne rzeczy
        nie zapominajmy o jeb.nych kserowkach na uczelni - masa tego i kasy idzie...
    • bailey84 Re: ile dać dziecku na studia?? 06.08.05, 22:39
      wroclaw - akademik 280zl plus okolo 500zl miesiecznie - taki byl moj zywot i
      wlasnie to dopiero bylo wystarczajaco. Mialam problemy bo bylam osoba palaca,
      wiec na fajki trzeba bylo wyzebrac ale dalo sie rade (znaczy sie wyzebrac, tu
      podaje sume bez zebrania)
      zawsze trzeba wziac pod uwage xero na uczelnie, zakup ksiazek i innych pie..
      jedzenie, wyjscie gdzies na lody czy cos, no i sytuacje specjalne jak na
      przyklad choroba, kiedy za leki trzeba dac 50-100zl :(
      • facecja Re: ile dać dziecku na studia?? 07.08.05, 00:47

> wroclaw - akademik 280zl

czyżby Słowianka? :)

mogłabym wiedzieć, co studiujesz, skoro kserówki Cię tak wykańczają? może to,
        co ja ;)

• Gość: ds polanki:) Re: ile dać dziecku na studia?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 23:39
      akademik obecnie 260- jeszcze w zeszlym roku placilam 150:(
      bilet miesieczny ok. 40zl (podwyzka byla, niestety)
      poza tym ok. 50zl tygodniowo, pod warunkiem, ze wracalam na weekend do domu.
      stolowki juz na polankach nie ma.
    • Gość: frygija Re: ile dać dziecku na studia?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.05, 23:39
      krakow - 800 zl w tym za mieszkanie 350zl (w tym media) ale wiem ze ludzie zyja
      za 700, 600 zl nawet i placa tez okolo 300 zl za mieszkanie

Przy akademiku za 250 wydaje mi sie ze 600 to minimum
    • facecja Re: ile dać dziecku na studia?? 07.08.05, 00:44
      zależy:
      - jak daleko mieszka i jak często będzie w domu
      - jesli nie bedzie większości jedzenia przywozić w domu, to czy umie gotować
      czy postawi raczej na stołówki
      - co studiuje: czy kierunek wymagający drogich popomcy - np. architektura czy
      malarstwo, czy będzie mogła korzystać z ksiazek starszych, np. z biblioteki,
      czy koniecznie z nowych (ewentualnie kserowanych, ale też amsa pieniędzy idzie)
      - czy akademik daleko jest od uczelni i serca miasta - czyli czy potrzebny
      jest miesięczny
      - czy jest towarzyska - czyli ile przeciętnie wydaje na wypady ze znajomymi,
      także kino, teatr etc.
    • Gość: ;-) Re: ile dać dziecku na studia?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 11:15
      daj jej tak na styk. jak chce wiecej niech udziela korepetycji (nawet za 15 zł
      za godzine to juz coś, jeśli np. w tygodniu bedzie udzielać tylko 3 godziny to
      juz jest 45 zł, a za to coś można sobie kupić, lub też pójść do kina), niech
      rozdaje ulotki (zawsze tez jakas kasa) i te pe.
      polecam tez aby na przyszłośc zrobiła kurs wychowawców kolonijnych. pracując
      przez miesiąc jako wychowawca w wakacje mozna spokojnie zarobic około 1500 zł,
      co na pewno ułatwi sytuacje Wam - rodzicom i nauczy córkę oszczędności i
      samodzielności.

PS. mówię z pozycji studentki
      • Gość: a Re: ile dać dziecku na studia?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 11:21
        A co studiujesz??? Bo ja dostalam sie na lekarski, myslisz ze bede miala czas
        dodatkowo zarabiac?!
        • Gość: ;-) Re: ile dać dziecku na studia?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 11:27
          matematyke. u mnie 1 semestr tez byl straszy (odsiew 50%), korki dawałam od
          początku. mysle ze jak ktoś ma czas na łażenie po knajpach/kinach/teatrach i te
          pe i te de to na pewno znajdzie troche czasu na prace
          • facecja Re: ile dać dziecku na studia?? 07.08.05, 13:12
            to też zależy, co się studiuje, taka matma czy jezyki obce na pewno mają
            wzięcie, ale z niektórymi kierunkami gorzej... np. kogo wybierze mama ucznia
            jako korepetytora jezyka angielskiego? studenta anglistyki czy studenta prawa,
            który też być może bardzo dobrze zna angielski?
            • Gość: ;-) Re: ile dać dziecku na studia?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 15:25
              jako student prawa tez moze dawac korki - tylko w tym przypadku trzeba opuscic
              na cenie. a korki z historii tez sa popularne. nawet moja siostra do matury
              brała
              • facecja Re: ile dać dziecku na studia?? 07.08.05, 15:54
                to może ma jakieś młodsze koleżanki? bo ja coś znaleźć chętnych na historię nie
                mogę. a niemca wolą się uczyć u studentów germanistyki. spuścić za bardzo też
                nie można - poniżej 10 to już moze spaść ponizej granicy opłacalności - jak np.
                trzeba kawałek dojechać. szkoda, że nie mam talentu do chemii i fizyki. takie
                pole do popisu, konkurencja niewielka ;)
                • Gość: Jasmin Re: ile dać dziecku na studia?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.05, 22:21
                  Nio ja mam to szczęście. Biologia, chemia fizyka mata to mój żywioł ;D i
                  dawanie korków się naprawdę opłaca. Wielu ludzi biega na korki bo nie rozunmie
                  podstaw;) w klasie maturalnej spróbowałam dawać korki i okazał się to bardzo
                  opłacalnym zajęciem...podczas studiów też zamieżam sobie tak dorobić!
                  Rodzice zapewnią mi minimum na przetrwanie ale na przyjemności wolę sobie sama
                  zarobić! Tak jest uczciwie! Na razie mówią o 600 - 700 zł ale to i tak jest
                  jeszcze dyskusyjne wszystko ;/
                  • Gość: Kaś Re: ile dać dziecku na studia?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 00:20
                    moj brat student ekonomii dawał korki i z matmy i z angla. wiec wszystko jest
                    mozliwe
                  • Gość: zapominalski KRAKÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 13:22
                    ja tam ide do krk, u mnie mowa w domu cos o 350 pln oprocz mieszkania i oplaty
                    za studia :] ponadto jestem bardzo rozrywkowy, wiec jezeli braknie hajsu to
                    wybierzemy sie na zakupy (czesto zapominam placic) :] hehe. w ogole moze ktos
                    chetny na spodnie Vertusa (warte 110pln) sprzedam za 60 :]
    • Gość: winna Re: ile dać dziecku na studia?? IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 07.08.05, 13:30
      hmmm moi rodzice tez bedą mieli problem z utzymaniem mnie na studiach - licze
      ze na pierwszym roku bede miala stypendium soc (za rok juz nie ma co liczyc bo
      brat skonczyl studia i pracuje). Wezme tez kredyt studencki (w zeszlym roku
      miesiecznie wychodzilo 600 zl) a reszte dolozą mi rodzice - w sumie potrzebuje
      ok 1000 zl by utrzymac sie w wawie (mieszkanie z oplatami niecale
      500zl,jedzenie 300 ode mnie i 300 od wspollokatorki, bilet miesieczny 40,
      soczewki kontaktowe 50 raz w miesiacu podroz do domu 40. moze uda mi sie co
      roku w wakacje odrobic wiekszą czesc kredytu.
      • madai Re: ile dać dziecku na studia?? 07.08.05, 13:49
        ja dostaje 100 zl tygodniowo. mieszkania nie licze, bo mam swoje. Wg mnie
        bardziej oplaca sie chodzic gdzies na obiady, niz gotowac tylko dla jednej
        osoy. Przez jeden semestr praktycznie codziennie gotowalam obiad tylko dla
        siebie i nie dosc, ze stracilam kupue czasu, to jeszcze pieniedzy. bo jak sie
        pojdzie do sklepu, to wiadomo-to sie dorzuci, tamto i suma wychodzi niezla.
        dodam, ze nie przywoze nic z domu, zakupy robie sobie sama. Mysle, ze spokojnie
        70 zl tygodniowo powinno wystarczyc. [studiuje w Krakowie]
        • Gość: *paula* Re: ile dać dziecku na studia?? IP: *.tomaszow.mm.pl 07.08.05, 15:54
          Ja studiuje w łodzi. Za mieszkanie płace 300zł i dostaje 100zł na każdy
          tydzień. Z tego jedzenie, bilety mzk, podróże do domu, książki, rozrywki i
          nauka włoskiego(80zł miesięcznie) Jakoś mi starcza. Ale w tym roku chyba mi
          spłynie stypendium więc moja sytuacja sie zdecydowanie poprawi! :>
          • Gość: pav Re: ile dać dziecku na studia?? IP: *.inter / *.inter-c.pl 07.08.05, 22:20
            studia w poznaniu:300 na mieszkanie + jakies 70-100 na tydzien,troche jedzenia z
            domu,obiady przewaznie na uczelni. spokojnie wystarcza "na zycie", ksiazki
            (kesro) i na rozrywki (w rozsadnej ilosci) czasem udaje sie tez cos odlozyc
    • Gość: zabiello Re: ile dać dziecku na studia?? IP: *.mt.pl / *.mt.pl 07.08.05, 23:54
      ja dostaje 500 zl z biletami wlacznie ( 120 km od krakowa ), akademik 220,-
      bilet raz na dwa, trzy tygodnie jakies 16,- ; nie chodze na stolowke, choc
      spokojnie zmiescilbym sie w tym , kupuje sobie skladniki i sam gotuje w
      akademiku, jak jade do domu przywozre obiad na jakies 3-4 dni. Wystarcza
      spokojnie na impreze od czasu do czasu, zeby sobie na jakies NIEWIELKIE luksusy
      jedzeniowe, na bilet na koncert raz na jakis czas. Uczelnia umozliwia
      wypozyczenie podrecznikow za darmo. Jak sobie odłoże kase, to sobie jakies
      ubranie czasem kupie, a jak nie, to rodzice mi juz ufunduja, ale ich nei chce
      zdzierac nazbyt. Ogólnie to 500,- spoko , ale jak ktos chce sobie czesciej jakis
      ciuch zakupic, to mozna 600,- ;)
      • Gość: gigi Re: ile dać dziecku na studia?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 12:08
        ja się orientowałam wwsród znajomych w wawie, sama też od października
        zaczynam. ok 200 km od wawy, i wszyscy mówią, że 800 zł starczy, mieszkanie mam
        za 350 z opłatami, dojdzie jeszcze internet do tego, soczewki i milet raz na 3
        miesiące. Gotowa zamierzam sama, przynajmniej na początek spróbuję. Do domciu
        raz na miesiac. a! i mam rodzine w wawie więc moze od czasu do czasu mnie
        poratują obiadkiem u siebie. No i mam nadzieje że po pierwszycz czy drugim
        semsstrze dostane stypendium naukowe, no i zapomogi od dziadków, 50-100
        miesięcznie,ale to raczej na przyjemności pójdzie, ew książki.

Ile płacicie za ksiażki, ksero na studiach? Wszystko trzeba kupi w pażdzierniku
        czy ta kwota jakoś się rozkłada?
        • Gość: g Re: ile dać dziecku na studia?? IP: *.chello.pl 08.08.05, 12:13
          Od siebie dodam, ze koszty wynajmu pokoju sa podobne do kosztow akademika. Bilet
          (Karta Miejska) na 3 miesiace na wszystkie linie (tramwaje, metro, autobusy)
          kosztuje 80 PLN (50% znizki dla studentow). Za 500 PLN + pieniadze na wyzywienia
          da sie spokojnie przezyc. Na poczatku roku dobrze jest zgromadzic wieksza sume
          pieniedzy na podreczniki. Ja osobiscie planuje zaciagnac kredyt studencki.

> No i mam nadzieje że po pierwszycz czy drugim semsstrze dostane stypendium
          > naukowe,

Stypendium naukowe jest przyznawane dopiero od trzeciego semestru (czyli od II
          roku studiow).
        • Gość: zabiello Re: ile dać dziecku na studia?? IP: *.mt.pl / *.mt.pl 08.08.05, 12:45
          ja tam robilem kserówki przed egzaminami ;) hehe a książki to w większości jak
          będziesz szybka, pozyczysz w uczelnianej bibliotece.
    • futszencja Re: ile dać dziecku na studia?? 08.08.05, 12:10
      ja mieszkam 230 km od Krakowa, raz na miesiac do domu, rodzice beda mi dawac 800
      zl, przy czym 350 na mieszkanie pojdzie i 50 na miesieczny bilet
      • Gość: obibok Re: ile dać dziecku na studia?? IP: 80.51.14.* 08.08.05, 12:55
        a ja studiuję w Krakowie. 310 płaciłam w tym roku za mieszkanie,a na resztę
        wydatków dostawałam od rodziców ok. 250 zł (w tym pieniądze na bilet
        miesięczny -47 zł). W okresie listopad-kwiecień praktycznie nie brałam od
        rodziców kasy, bo...zarabiałam sama. Na korkach. I mam nadzieję, ze tak samo
        bedzie w tym roku. :)
    • eressea Re: ile dać dziecku na studia?? 08.08.05, 15:26
      Szczecin /chłopak/ - 750 i ani grosza więcej. W tym pokój dwuosobowy, wszelkie
      dojazdy, ubrania, ewentualne leki, kosmetyki, telefon itd. Co miesiąc przyjeżdża
      do domu i wtedy dostaje trochę obiadków na zapas :)

Poznań /dziewczyna/ - jak wyżej. Ale pokój jednoosobowy.

Takie kwoty są wystarczające.

Podręczników nie polecam kupować. Taniej wychodzi ksero /Poznań 0.08 zł/. Warto
      już na początku stanąć w kolejce do uczelnianej biblioteki, tam można zaopatrzyć
      się w większość podręczników.
      • Gość: szok!!! Re: ile dać dziecku na studia?? IP: *.tosa.pl 08.08.05, 17:49
        ja od d2 lat studiuje w poznaniux. mieszkam w akademiku - 160 zlotych. dostaje
        280 socjala, więc dla mnie zostaje 120. rodzice dorzucają 200 miesięcznie.
        nigdy mi nie brakowało na nic. bardzo często chodzę na imprezy, do kina czy do
        teatru. chociaż nie pamiętam kiedy ostatnio wykupiłam sieciówkę, ale to
        bardziej z przekory.
        piszecie o kwoatch rzędu 800, 1000 zlotych!!!
        bez przesady! nauczcie się porządnie gospodarować pieniędzmi! ludzie jesteśmy
        dorośli! a jak zabraknie? do pracy! i nie wykręcajcie sie brakiem czasu, bo
        tpo bzdura. jestem na ciężkim kierunku na UAM, od lipca br zaczęłam pracować i
        zostaje na rok.
        pomyślcie czasem o tym, że studia to pewien przełom. a jak widzę wy wciąż jak w
        liceum...
        • eressea Re: ile dać dziecku na studia?? 08.08.05, 18:11
          Gość portalu: szok!!! napisał(a):

> ja od d2 lat studiuje w poznaniux. mieszkam w akademiku - 160 zlotych. dostaje
          > 280 socjala, więc dla mnie zostaje 120. rodzice dorzucają 200 miesięcznie.
          > nigdy mi nie brakowało na nic. bardzo często chodzę na imprezy, do kina czy do
          > teatru. chociaż nie pamiętam kiedy ostatnio wykupiłam sieciówkę, ale to
          > bardziej z przekory.
          > piszecie o kwoatch rzędu 800, 1000 zlotych!!!
          > bez przesady! nauczcie się porządnie gospodarować pieniędzmi! ludzie jesteśmy
          > dorośli! a jak zabraknie? do pracy! i nie wykręcajcie sie brakiem czasu, bo
          > tpo bzdura. jestem na ciężkim kierunku na UAM, od lipca br zaczęłam pracować i
          > zostaje na rok.
          > pomyślcie czasem o tym, że studia to pewien przełom. a jak widzę wy wciąż jak w
          >
          > liceum...

Nie patrz ma życie innych przez pryzmat swojego. Każdy z nas ma własne i jak je
          przeżyjemy to nasza sprawa.

btw, masz w takim razie /po odliczeniu akademika/ 320 zł, to nie jest mała suma.
          • umbradomini1 Re: ile dać dziecku na studia?? 08.08.05, 18:19
            Tak, 320 to dużo:P
            Mnie się udaje za tyle przeżyć, po odliczeniu telefonu i biletu, bo mam
            mieszkanie, więc nie mów, że 320 to mało:P
            • futszencja do kogoś kto ma cytat; ja nie chce umierac.... tyl 09.08.05, 02:43
              ja chcialam tylko zapytac skad ten cytat: ja nie chce spać....
              • umbradomini1 Re: do kogoś kto ma cytat; ja nie chce umierac... 09.08.05, 08:49
                Z Capotego "Śniadanie u Tiffany'ego"

Chyba to dopiszę wreszcie do sygnaturki, bo dużo osób pyta, choć z drugiej
                strony takie pytania są miłe:)
        • Gość: tennen Re: ile dać dziecku na studia?? IP: 82.146.225.* 08.08.05, 23:21
          niektorzy nie dostana socjala ani akedemika..wiec jak ktos musi zabolic okolo
          350 zlotych za samo mieszkanie i tak jak Ty chce miec ponad 300 zlotych 'na
          zycie' to nie dziw sie ze razem wychodze wieksze kwoty...
    • Gość: mia Re: ile dać dziecku na studia?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 12:04
      ja dostaje 900.studiuje we Wroclaiwu. 300 to pokoj pozostle 600 na
      wydatki.Wszystkie wydatki. podroze+ciuchy+kosmetyki.To naprawde baaaardzo duzo.
      Znajomi oscyluja w granicach 700-800-1000. Wszystkim na Wszystko wystarcza.
      pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka