Dodaj do ulubionych

WIĘCEJ UNIWERSYTETÓW ???????????????

21.10.05, 22:21
witam, przeczytałem właśnie na stronie magazynu "dlaczego", że od tego roku
wejdą w życie przepisy ułatwiające używanie przez szkołę wyższą w nazwie słowa
"uniwersytet". Ma się to wiązać ze złagodzeniem kryteriów, jakie szkoła wyższa
powinna spełniać aby być uniwersytetem. Cytuję z wikipedii:"Jednostki
organizacyjne uniwersytetu posiadają uprawnienia do nadawania stopnia
naukowego doktora co najmniej w dwunastu dyscyplinach, w tym przynajmniej po
dwa uprawnienia w dziedzinach nauk humanistycznych, społecznych lub
teologicznych, matematycznych, fizycznych lub technicznych, przyrodniczych
oraz prawnych lub ekonomicznych.". Czy zatem o złagodzenie tych kryteriów
chodzi? Sam jako student Uniwersytetu Śląskiego kierunek geologia jestem
stanowczo przeciwny takim rozwiązaniom, które będą w oczywisty sposób
prowadzić do zmniejszenia wartości uniwersytetów, a także uzyskanych na nich
dyplomów. Czy ktoś posiada jakiekolwiek informacjie w tej kwestii?????
Obserwuj wątek
    • Gość: Xen Re: WIĘCEJ UNIWERSYTETÓW ??????????????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.10.05, 22:45
      sprawa z uniwersytetami ma zwiazek z unifikacja przepisow i dostosowaniem ich do unijnych. wprowadzony zostanie system bolonski, podzial wszystkich studiow na system 3+2. juz w chwili obecnej nazwy naszych politechnik i innych uczelni na angielski tlumaczy sie jako 'uniwersytet politechniczny' i takie tam. wiec uczelnie zmienia nazwy i tym sposobem bedziemy mieli we wroclawiu uniwersytet wroclawski, uniwersytet techniczny (polibuda), uniwersytet przyrodniczo techniczny (akademia rolnicza) - i to stanie sie na wiekszosci uczelni. z tego co gdzies wyczytalem miano uniwersytetu bedzie mogla dostac uczelnia majaca prawo nadawac stopien doktorski w chyba przynajmniej 6 dyscyplinach - nie wiem jak to sie odnosic bedzie do uczelni prywatnych, one raczej nie nadaja nikomu stopni naukowych. I nic wielkiego sie nie zmieni - kolegia nauczycielskie nie nadaja tytulow doktorskich, szkoly prywatne tez nie... i nie ubolewalbym nad tym, ze uniwersytetow bedzie wiecej - Ty nic nie tracisz! Pomysl o ludzich ktorzy koncza kierunek techniczny na politechnice - ja wolalbym miec dyplom politechniki niz uniwersytetu, bo powszechnie uznaje sie ze uniwersytet niewiele wie o kierunkach technicznych... Poza tym UJ, UW, UWr, UAM dalej beda tymi samymi uczelniami ktorych marka jest powiedzmy rozpoznawalna w kraju - majac dyplom takiej uczelni nie musisz martwic sie, ze straci na wartosci...
    • Gość: HellHax Re: WIĘCEJ UNIWERSYTETÓW ??????????????? IP: *.ghnet.pl 22.10.05, 00:33
      trwpp napisał:

> witam, przeczytałem właśnie na stronie magazynu "dlaczego", że od tego roku
      > wejdą w życie przepisy ułatwiające używanie przez szkołę wyższą w nazwie słowa
      > "uniwersytet". Ma się to wiązać ze złagodzeniem kryteriów, jakie szkoła wyższa
      > powinna spełniać aby być uniwersytetem. Cytuję z wikipedii:"Jednostki
      > organizacyjne uniwersytetu posiadają uprawnienia do nadawania stopnia
      > naukowego doktora co najmniej w dwunastu dyscyplinach, w tym przynajmniej po
      > dwa uprawnienia w dziedzinach nauk humanistycznych, społecznych lub
      > teologicznych, matematycznych, fizycznych lub technicznych, przyrodniczych
      > oraz prawnych lub ekonomicznych.". Czy zatem o złagodzenie tych kryteriów
      > chodzi? Sam jako student Uniwersytetu Śląskiego kierunek geologia jestem
      > stanowczo przeciwny takim rozwiązaniom, które będą w oczywisty sposób
      > prowadzić do zmniejszenia wartości uniwersytetów, a także uzyskanych na nich
      > dyplomów. Czy ktoś posiada jakiekolwiek informacjie w tej kwestii?????

ja tez nie chce zeby nazwe agh przerobili na uniwersytet bo jak na
      uniwersytecie są takie młotki jak Ty to zdecydowanie wole być po "Akademii"
      • trwpp Re: WIĘCEJ UNIWERSYTETÓW ??????????????? 22.10.05, 11:15
        sam jesteś młotem, co potwierdza twój idiotyczny post
    • Gość: Aga Re: WIĘCEJ UNIWERSYTETÓW ??????????????? IP: 193.0.117.* 22.10.05, 12:17
      Tyle że te przepisy utrudnią zdobycie uczelni nazwy uniwersytetu - mniejsze i
      nowe placówki jak UwB czy UZ teraz muszą się sprężyć, by utrzymać tę zaszczytną
      nazwę, bo nie spełniają podanych kryteriów. Nie wiem zatem, stąd ta obawa, że
      teraz ma być łatwiej o "uniwersytet" w nazwie.
      • Gość: xyz Re: WIĘCEJ UNIWERSYTETÓW ??????????????? IP: *.olsztyn.mm.pl 22.10.05, 13:31
        Politechinkom raczej trudno bedzie zdobyc mozliwosc doktoryzowania na
        kierunkach humanistycznych, prawnych i ekonomicznych (jezeli w ogole takie
        kierunki posiadaja)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka