Gość: cepr IP: 81.210.21.* 26.09.08, 15:26 Witam Wybieram sie do Zakopanego ok 11-10-2008r .Mam pytanko mój synek chce zobaczyc stado pasących sie owiec czy ktos wie gdzie takie stadko moge spodkac w tym okresie mogą tez być okolice zakopanego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarlaxe Re: Stado owiec 26.09.08, 15:33 hmmmmm,proponuje krupowki tam owiec a wlasciwie baranow caly kierdel;] Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Stado owiec 26.09.08, 15:40 Pod skocznię narciarską idź,tam się pasą czasami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poraj Re: Stado owiec IP: *.adsl.inetia.pl 26.09.08, 20:39 Pod skocznią to niekoniecznie. Ale ciut dalej idąc Drogą pod Reglami w kierunku Dol. Strążyskiej zawsze pasie się kierdel na pobliskiej łące. Poza tym na Gubałówce, w Dol. Kościeliskiej, Chochołowskiej, na Kalatówkach, przy drodze do Kuźnic. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Stado owiec 26.09.08, 20:52 w koscieliskiej na wyżniej kirze taka sobie bacówka stoi. i żentycy można sie napic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciupazka Re: kierdele, kierdele... IP: *.it-net.pl 28.09.08, 21:39 Po świętym Michale bacówki nieczynne, prędzej na grapach wsi podhalańskich niech owiec szuka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciupazka Re: kierdele, kierdele...i redyk IP: *.it-net.pl 28.09.08, 21:51 Zaganiane do zagród owiec (redyk jesienny) kończy się w dzień św. Michała Archanioła (29 września). pl.wikipedia.org/wiki/Redyk Kierdele! Kierdele! - Jan Kasprowicz "Idź w pole, dziewczyno, Idź, popatrz na drogę, Coś tam dzieje się, w czym ja się Rozeznać nie mogę. Słychać jakieś śpiewy, Słychać jakieś granie, Ale wszystko ginie w kurzu, W ogromnym tumanie. Pewnie do kościoła Jedzie para młoda, Na jej przedzie pan starosta I pan wojewoda." "To nie jest, matko, wesele: Kierdele! Kierdele!" "Dróżbowie na piersiach Z wstęgi niebieskimi Cwałują se na konikach Nie tykając ziemi. (Pieją druhny, żadna Głosu nie żałuje, Te druhniczki jak goździczki, Róże i leluje.) Juhasiątka pędząc Za weselną zgrają Pewnie z starych pistoletów Na wiwat strzelają. Pewnie parę młodą Bóg zaraz przywoła, Aby wreszcie przekroczyli Święty próg kościoła. Za chwilę przeszedłszy Przez świątynię Bożą Przed ołtarzem klękną społem I przysięgę złożą." "To nie jest, matko, wesele: Kierdelel Kierdele!" "A potem, ma córko, O Boże jedyny! Możeż być tu jakieś większe Szczęście dla dziewczyny! Tak było i ze mną Przed dawnymi laty: Słyszę jeszcze dziś muzykę, Śpiewy i wiwaty. Nie było cię jeszcze, Na wozach z babami Bacowie zasiedli: Włos ich siwy jak warkocze Osiwiałych jedli. Siedzą se w półkoszkach Zgarbieni bacowie, Tak się śmieją, że śmiech, zda się, Jest w każdym ich słowie. 0 czymże tak radzą Bace posiwiali? Pewnie o tym, jak przed ołtarz Szli prościutko z hali. Dobrze wypasali Kierdele, kierdele I są radzi, że Bóg szczęścia Dal im dziś tak wiele. I ja bych też rada Wypasać kierdele, Puść mnie, matko, będzie prędze I moje wesele!" Kierdele! Kierdele! Córko, między nami, Ale potem lazło szczęście Drzwiami i oknami, Dobrzem wypasała Kierdele, kierdele: Idź i zobacz, córko moja, Czyje to wesele!" "Mylisz się, matulu, To nie jest wesele, To na halę pędzą owce! Kierdele! Kierdele l Postępują przodem Juhasowie młodzi, Każdy smyczkiem po skrzypeczkach Wodzi i zawodzi. Białe psy, owczarki Z Luptowskiej osady, Strzegą ładu, strzegą składu Baraniej gromady. Za stadem się toczą Wozy strojne w wiechy: Gniade konie aż parskają Z ogromnej uciechy. Odpowiedz Link Zgłoś
przeszlakowska1 Re: Kierdele licom, a tu owiec i kóz brakuje! 04.10.08, 10:01 Troske sezon wypasu owiec przedłuzono, teroz licom stada a tu brakuje im owiec, ka sie podziały, nydyć wilki ik zezarły. Nie dziwota, że hodowcy owiec, podobnie jak w latach poprzednich, od lipca nie dostają odszkodowań za zagryzione przez wilki owce. A ataków na owce w tym roku było nie mało. Urząd Wojewódzki zapewnia baców, hodowców, ze piniondze, choć z opóźnieniem, to bedom gazdom wypłacone. "W ubiegłym roku na terenie Małopolski wilki zagryzły 353 owce, 3 krowy, 29 kóz. Tyle przynajmniej przypadków zgłosili bacowie i hodowcy. Większość zagryzień przez wilki dotyczy powiatów nowotarskiego i tatrzańskiego. I tak w ubiegłym roku na terenie gminy Szczawnica odnotowano 24 zagryzienia, w gminie Lipnica Wielka - 5, w gminie Nowy Targ - 16, Poronin - 16, Jabłonka - 13, Czarny Dunajec - 3, Łapsze Niżne - 17, Czorsztyn - 5, Kościelisko - 8, Zakopane - 4, Biały Dunajec - 3, Bukowina Tatrzańska - 1, Szaflary - 1. W tym roku ataki powtarzają się. - Zwłaszcza w Jaworkach i Poroninie - mówi Jan Janczy, dyrektor Biura Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz z siedzibą w Nowym Targu. Uwaga Gazdy i Hodowcy! Wnioski o odszkodowanie zbierane będą w terminie do 5 listopada, a pieniądze zostaną później wypłacone z rezerwy celowej. Wnioski przekazane po 5 listopada również nie przepadną - odszkodowania zostaną wypłacone w roku przyszłym. W 2007 roku kwota wypłaconych odszkodowań za szkody wyrządzone przez wilki wyniosła prawie 89 tys. zł, przez bobry - 38 tys. zł, przez niedźwiedzie - 2933 zł. Część zaległych odszkodowań za 2007 rok wypłacono w roku bieżącym, po prawie 15 tys. zł zarówno za szkody wilcze, jak i bobrze. Wypłacono także 3 odszkodowania na łączną kwotę 1720 zł za szkody wyrządzone przez rysie. W bieżącym roku do lipca najwięcej odszkodowań - prawie 17 tys. zł - wypłacono za zniszczenia spowodowane przez bobry, 500 zł - za zagryzienia zwierząt przez wilki, 5000 zł - za zniszczenia, których dokonały niedźwiedzie.(AGN)" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek czy lis moze zagryźć młodą owce??? IP: 89.204.236.* 05.05.09, 22:52 czy lis może zagryźć młodą owce?? mam siedmiomiesięcznego bernardyna i niewiem czy on czy lis zagryzł młodą owce?? Odpowiedz Link Zgłoś