Dodaj do ulubionych

FILOZOFIA + DZIENNIKARSTWO

12.11.05, 21:27
Mam prosbe do osób, któe studiują dwa kierunki, w tym chociaż jeden
wymieniony w temacie. Proszę, napiszcie, czy da się wyżyć studiując je
równolegle. Jakie są zajęcia na filozofii na UJ, ile godzin tygodniowo - to
ważne, jacy wykłdowcy, czy wstrętni, czy da się z nimi wytrzymać. Ile ćwiczen
a ile wykładów. To samo oczywiście tyczy się dziennkarstwa.
Dzięki z góry kochani!
Obserwuj wątek
    • gosia_rtk Re: FILOZOFIA + DZIENNIKARSTWO 13.11.05, 01:04
      No jak to jest no Uj to ja Ci nie powiem niestety, bo sobie studiuję na UAM (Poznań). Ale mogę za to ogólnie powiedzieć o studiowaniu dwóch kierunków - ja studiuję filozofię i socjologię, więc to chyba całkiem podobny zestawik. Jest super :-). Nie jestem jakoś przemęczona, czas na piwko mam, choć jestem osobą, dla której studia są przede wszystkim od studiowania, a potem od imprezowania :-) ( ja wiem, że niektórzy to pierwsze utożsamiają z tym drugim, no ale ja mam skrzywienie takie, że się uczyć lubię i no nie poradzę nic :P ) Zresztą filozofia i dziennikarstwo to bardzo eleganckie połączenie, tak myślę. Się nic nie zastanawiaj tylko uderzaj na oba kierunki. Ostrzegam tylko, że czasem studiowanie filozofii przeraża rodzinę, bo to takie nie pachnące kasą. U mnie na szczęście przetarł szlaki kuzyn - teolog, więc nie było takiej paniki :-) Najserdeczniej pozdrawiam przyszłą filozofkę ;-)
      • Gość: Mickiewicz Re: FILOZOFIA + DZIENNIKARSTWO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 09:45
        Jeśli interseują cię owe kierunki to nad niczym sie nie zastanawiaj. Poradzisz
        sobie na pewno :)
    • Gość: gohanka Re: FILOZOFIA + DZIENNIKARSTWO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 16:12
      Filozofię na UJ jak narazie polecam bardzo bardzo :) jeżeli podejmowałabyś Filo równolegle, sprawę masz ułatwioną - o ile normalnie w roku musisz wyrobić co najmniej 60 pkt ects, za studiowanie drugiego kierunku dostajesz już bodajże 10 pkt (więc musisz wyrobić jeszcze tylko 50, a to jak by nie patrzeć 1-2 egzaminy mniej w sesji), co przy innych jeszcze ustępstwach sprawia, że równoległe studia trwają 4 lata.
      poza tym ile godzin tygodniowo będziesz miała zależy od Ciebie - wybór kursów itd. - wiem że da się dwa kierunki pogodzić bo są u nas osoby studiujące równolegle np. prawo czy polonistykę.
      co to znaczy wstrętny wykładowca? dla niektorych każdy może być wstrętny - jeśli ma wymagania :]
      na pewno warto.
    • thela Re: FILOZOFIA + DZIENNIKARSTWO 13.11.05, 18:49
      Hehe ja juz studiuję dlatego pytam. A tak w ogóle to czy drugi kierunek można
      wziąć już po pierwszym czy dopiero po drugim roku studiów? Jak na razie
      studiuję filozofię na krakowskiej PAT, i jest bardzo zadowolona, bo studia
      raczej dla mnie znaczą głównie naukę:) Trafiłam akurat tak, żę nie mam stresu,
      bo wykładówców mam praktycznie samych księży, są po prostu świetni:)
      Dalej Was wykorzystam: powiedzcie jakie są zajęćia na dziennnnnnnnikarstwie.
      Rozumiem że gazeta codzienna jest chlebem powszednim i bez konkretnych
      wiadomości nie ma na nic szans? Jak ezgamin na UJ?
      :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka