Dodaj do ulubionych

INFORMATYKA I EKONOMETRIA

27.12.05, 23:37
zastanawiam sie nad tym kierunkiem, ale jeszcze nad innymi. dlaczego warto
isc/ nie isc na te studia? co wam sie podoba/ nie podoba? jakie przedmioty i
gdzie najlepiej studiowac?
Obserwuj wątek
    • mistrz_patelni Re: INFORMATYKA I EKONOMETRIA 28.12.05, 10:53
      Mi osobiście kierunek nie przypadł do gustu.Myślałem, że to informatyka +
      ekonomia, niestety okazało się odwrotnie.Troche było programowania na pierwszym
      roku, ale to same podstawy, systemy operacyjne , bazy danych tez malo.
      Duzo ekonomii, statystyki itp.
      Poszedlem na ten kierunek poniewaz na informatyke bylo ok 10 osob na miejsce, a
      na IiE chyba 1.2 czy 2.Teraz jestem na 4 roku i powiem szczerze że żałuję.
      Jeśli kręci Cię ekonomia, to te studia są dla Ciebie, natomiast jeśli lubisz
      matematykę i programowanie to dużo tu dla siebie nie znajdziesz.
      • rahamata Re: INFORMATYKA I EKONOMETRIA 28.12.05, 12:39
        a gdzie studiujesz?
    • Gość: gienio Re: INFORMATYKA I EKONOMETRIA IP: *.astral.lodz.pl 28.12.05, 10:53
      najlepiej na UŁ . Jak lubisz matme i jeszcze troche matmy to zapraszam :D
      Pracuje sie potem w funduszach inwestycyjnych,ubezpieczeniowych,bankach itd.
      Generalnie jedyny sensowny teraz kierunek ekonomiczny :D Ofkoz mozna sobie wziac
      informatyke jako specjalizacje i nawet niezle potem z praca ale IMHO ekonometria
      lepsza :D

• Gość: gienio Re: INFORMATYKA I EKONOMETRIA IP: *.astral.lodz.pl 28.12.05, 10:55
        Kolega wyzej jest ksiazkowym przypadkiem zle wybranych studiow :D Mi sie podoba ;p
      • rahamata Re: INFORMATYKA I EKONOMETRIA 28.12.05, 12:27
        a na ktorym roku jestes? duzo jest trudnych przedmiotow? duzo trzeba sie uczyc?
    • tye Re: INFORMATYKA I EKONOMETRIA 28.12.05, 12:34
      ja studiuje informatyke i ekonometrie (jako drugi kierunek). mam zamiar wybrac
      jako specjalnosc statystyke ubezpieczeniowa. jak na razie nie jest tak zle (2
      rok). jezeli tylko uda mi sie wszystko pozaliczac i przejsc sesje jeszcze
      bardziej bedzie mi sie podobalo:)

tak, jak wspomnial ktos wyzej, duzo tutaj ekonomii- sporo zalezy od miejsca
      studiowania. ja jestem na uniwerku i tutaj podejscie jest bardzo teoretyczne. z
      informatyka nasz kierunek nie ma zbyt wiele wspolnego, ale chyba nikt na to nie
      liczyl. ja nastawilam sie na to, ze informatyki praktycznie nie bedzie. troche
      sie zawiodlam;), bo niestety przedmioty matematyczno-informatyczne, chociaz
      okrojone, to jednak sa...
      jezeli masz jakies szczegolne pytanie, to pisz na maila:)
      pozdr.
      • rahamata Re: INFORMATYKA I EKONOMETRIA 28.12.05, 12:39
        gdzie studiujesz?
        • tye Re: INFORMATYKA I EKONOMETRIA 28.12.05, 12:41
          UG
    • rahamata Re: INFORMATYKA I EKONOMETRIA 29.12.05, 18:32
      up
    • Gość: Marszczyn Re: INFORMATYKA I EKONOMETRIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 21:57
      A ja polecam. normalnych informatykow jest juz sporo, ale wiekszosc z nich nei nadaje sie do miczego innego niz klepanie kodow. uwazam ze to bardzo dobry kierunek z duzymi perspektywami pracy zawodowej ale pod jednym warunkiem: trzeba wyjsc poza program studiow i duzo pracowac samemu. niestety programy tego kierunku w Polsce zawieraja za duzo wiedzy humanizujacej albo ekonomicznej, a za malo czystej informatyki, a wymagania dla absolwentow od pracodawcow stanowczo wykraczaja poza program. na pierwszym roku duuuzo matematyki: analiza matematyczna, algebra liniowa, logika, rachunek prawdopodobienstwa (to sa osobne przedmioty) z informatyki: liux, pearl,html,od trzeciego roku wiecej informy: java i C++. filozofia i demografia (nie wiem po co)i oczywscie przedmioty ekonomiczne. wada jest to, ze jest to najtrudniejszy kierunek ze wszystkich ekonomicznych i najlatwiej z niego wyleciec. Ja studiuje IE na pierwszym roku na Akademii Ekonomicznej w Krakowie i jest to moj drugi kierunek, z pierwszego na 70% zrezygnuje bo informatyka bardzo mi sie spodobala (jestem kobieta). Krakow jest pieknym miastem, uczzelnia ma wlasny kampus z nowymi budynkami dydaktycznymi, basenem i wielka hala sportowa.mamy dobra kadre naukowa(od nas wywodzi sie prof. Hausner), ale wybierz miasto ktore jest najblizej Ciebie.Mysle, ze poziom studiow jest wszedzie podobny byleby tylko byla to uczelnia panstwowa.
      • Gość: lol_niezly Re: INFORMATYKA I EKONOMETRIA IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 21.01.06, 22:08
        > A ja polecam. normalnych informatykow jest juz sporo, ale wiekszosc z nich nei
        > nadaje sie do miczego innego niz klepanie kodow.

Dawno nie slyszalem tak.... heh...debilnej wypowiedzi.
        Jesli nie wiesz na czym polega informatyka i czym sie rozni od informatyki i
        ekonometrii to niech Ci inni wytlumacza, bo ja nie zamierzam marnowac mojego
        czasu.Mam kumpla i wiem co sie robi na IiE - to po prostu ekonomia z ELEMENTAMI
        proramowania - myslenia i algorytmiki tam nie ucza.
        • Gość: gienio Re: INFORMATYKA I EKONOMETRIA IP: *.astral.lodz.pl 22.01.06, 15:38
          >- myslenia tam nie ucza.
          zebys sie nie zdziwil.
          • Gość: zły Re: INFORMATYKA I EKONOMETRIA IP: 87.207.198.* 22.01.06, 16:16
            od was wywodzi się Hausner - to musi być w takim razie jedna z najgorszych
            uczelni w Polsce, Hausner to był delikatnie mówiąc człek nic nie umiejący
            zrobić do końca..... najdelikatniej to określiłem.....
            • Gość: z. Re: INFORMATYKA I EKONOMETRIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 16:37
              Hmm , a z AGH wywodzi sie Handke,który dokonał najbardziej nienormalnej i
              chorej reformy edukacji od czasów chyba II wojny światowej.Dziwne ,koszmarne
              twory typu gimnazja i 3 letnie ( w praktyce 2,5 !!licea),nie jestem obroncą
              Hausnera ale nie generalizuj chłopcze bo to trochę wstyd,żeby przyszły mgr
              rozumował w ten sposób.
              • Gość: zły PRZEDEWSZYSTKIM INŻYNIER !!!!!!!! IP: 87.207.198.* 22.01.06, 20:45
                NIE MAGISTER - BARDZIEJ MI ZALEŻY NA TYTULE INŻYNIERA (MIMO ŻE JEST NIŻSZY OD
                MAGISTRA) - MAŁO KTO MOŻE POCHWALIĆ się tytułem inżyniera - najpierw dla mnie
                liczy się inzynier a potem takie badziewie co maja wszyscy czyli "magister" ;P
                • Gość: gienio Re: PRZEDEWSZYSTKIM INŻYNIER !!!!!!!! IP: *.astral.lodz.pl 22.01.06, 20:49
                  LOL
                • Gość: z. Re: PRZEDEWSZYSTKIM INŻYNIER !!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 21:37
                  A ja nigdy,nigdy buuuuuuuu ,nie będę panem inżynierem ,pardon panią inżynierką,
                  buuuu,i co mi ten podwójny magistr , no po co po co .Nawet nie mam technikum
                  elektrycznego ;(((((((.EHHHh,jeju jak sie zdołowałam,idę spalić wszystkie
                  książki.
            • Gość: gienio Re: INFORMATYKA I EKONOMETRIA IP: *.astral.lodz.pl 22.01.06, 16:51
              Akurat rzad Belki byl najbardziej kompetentnym rzadem III RP.I wez ty mi powiedz
              ,ze bylo inaczej.
              • Gość: z. Re: INFORMATYKA I EKONOMETRIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 17:26
                Napewno, w porownaniu z tym o sie dziej teraz ale Handke był w rządzie
                Buzka,trochę pamiętam jeszcze te 4 -chore reformy.
            • Gość: dobry Re: INFORMATYKA I EKONOMETRIA IP: *.chello.pl 25.02.06, 00:58
              przeciez Hausner to byl nalepszy minister finansow od czasow Balcerowicza. Szkoda ze jego dzielo nie zostalo ukonczone. Ja bym sie chwalil gdyby taki czlowiek ukonczyl moja uczelnie
      • Gość: rita Re: INFORMATYKA I EKONOMETRIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 22:30
        Marszczyn , jak będziesz mieć makro na 2 r.z Kowalskim,to na bank będziesz mieć
        pyt."mój przyjaciel Hausner",już to przerabiałam , bezsens, a wogóle to sporo
        tam Świrów -patrz Osiewalski,także ,się tak nie ciesz ,bo jak będziesz mieć
        ekonometrię to poznasz co to studiowanie.
    • mx-5 Re: INFORMATYKA I EKONOMETRIA 21.01.06, 22:18
      Lolek dobrze gada.Informatyka i ekonometria jest tym co powiedzial gdzies wyzej
      cktos: jesli lubisz ekonomie i matematyke i lubisz jakies obliczenia
      statystyczne, prace w banku, urzedzie statystycznym itd. to te studia sa dla ciebie.
      Owszem mozesz sobie wziac informatyke jako specjalizacje, ale w porownaniu z
      prawdziwym informatykiem bedziesz zaledwie robaczkiem.
      Ogolnie kierunek fajny, chyba najlepszy z mozliwych ekonomicznych.
      Zdecydowanie warto go studiowac, jesli chcesz isc na cos ekonomicznego.
    • beatrycze123 Re: INFORMATYKA I EKONOMETRIA 22.01.06, 20:16
      To chyba zależy, czy bardziej interesuje cię ekonomia, czy informatyka... Ze swojej strony oczywiście polecam własną uczelnię- SGH- i kierunek metody ilościowe w ekonomii i systemy informatyczne. W sumie to to samo, tylko nazwą się różni od IE. Sporo jest u nas na początku humanistycznych przedmiotów- filozofia, socjologia, historia, potem już standardowo- rachunek, algebra, analiza, ekonometria, statystyka, metody optymalizacyjne i wiele, wiele innych...
    • rahamata Re: INFORMATYKA I EKONOMETRIA 05.02.06, 16:45
      jak poszla sesja?
      • Gość: gienio Re: INFORMATYKA I EKONOMETRIA IP: *.astral.lodz.pl 05.02.06, 18:04
        co ty nie wiesz ze na IiE sesja koczy sie w kwietniu ?:D
        • Gość: Aga Re: IE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 23:20
          A ja zapraszam na UŁ. Studiuje informatyke i ekonometrie na 2 roku, kierunek mi
          sie podoba. Ale jest to kierunek dla wytrwałych, którzy lubią sie uczyc. jesli
          ktos liczy ze sie prześlizgnie to sie myli. Przynajmniej u mnie tak jest. I
          baardzo bardzo duzo matematyki na początku...

Kierunek inteesujący, najtrudniejszy sposórd innych ekonomicznych, ale moim
          zdaniem warto.

Aha, i nie kazdy konczy sesje w kwietniu, ja jestem juz dawno po, wiec
          mozna...Mozna tez zdawac na amych 5 i miec srednia 4,8 czego jestem przykładem.
          pozdrawiam!
          • Gość: Club_Elite Re: IE IP: *.ghnet.pl 24.02.06, 23:55
            tak wogole jestes super sexi zaj**** laska mądra sprytna i wogole fullwypas jak
            wiekszos bans-lans lasek z akademi ekonomicznych - przszyle ekonomistki
            finansistki i jeszcze (co najlepsze)informatyczki co sie na studiach za duzo nie
            nauczą i nie zmęczą niemniej jednak mają bardzo wysokie mniemanie o sobie...
            • Gość: z. Re: IE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 00:26
              Hmmm,co to slang? bo jakoś nie zrozumiałam,taak polskiej mowy na AE
              zapomniałam,bo wiesz my sie wogóleee nie musimy uczyć.Sami sobie wpisujemy 4 do
              indeksu,bo za piątki musimy postawić flaszkę dziekanowi.
              • Gość: Club_Elite Re: IE IP: *.ghnet.pl 25.02.06, 01:00
                no jasne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka