Gość: maciek20 IP: *.160.233.238.olsznet.ec.pl 09.02.06, 22:31 Ja już mam dosyć jedzenia ryu z sosem i spagheti...Wpisujcie swoje przepisy na ulubione potrawy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: k Re: Co wy studencj jecie? Wpisujcie proste przep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 22:36 mieszkam w domu, to mi mama gotuje ;p ale co do prostych potraw... kup sobie jakies pierogi mrozone, i te pe placki ziemniaczane nie sa raczej trudne do zrobienia, mozesz sobie kupic jakies frytki i przygotowac powiedzmy jakims miesem. jajecznica... mozesz eksperymentowac.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Co wy studencj jecie? Wpisujcie proste przep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 22:42 Ale spaghetti i ryż można jeść w tylu wariantach ;)). A każdy wariant zwykle daje się zrobić i z ryżem, i ze spaghetti... ;)) A poważniej: proste do ugotowania są różne zupy. Rosół to już esencja prostoty: pałka z kurczaka + włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por), trochę czegoś vegetopodobnego. Jak się dorzuci koncentrat, wyjdzie pomidorowa :). Inne podstawowe zupy też nie są zbyt skomplikowane w wykonaniu. Można też zrobić coś z piersią z kurczaka: np. panierowaną (jest taka gotowa panierka "Chrupiący kurczak" Kamis, wystarczy obtoczyć w tym kawałki mięsa i usmażyć), z różnymi sosami i z ryżem (ale ryżu masz dosyć ;)) itd. Albo leczo: wegetariańsko z papryki, pomidora, cukinii, cebuli, można też dołożyć kiełbasę. Można też łatwo zrobić szaszłyki i upiec w piekarniku. O naleśnikach, jajecznicy i różnych mrożonkach (oraz słoikach pieczołowicie wożonych przez studentów z domów ;)) nawet nie wspominam :). Do wszystkiego można zrobić jakieś warzywka świeże lub z mrożonki, można też ugotować ziemniaki, ale te akurat są rzadkością w studenckiej kuchni :)) Podobno większość potraw, które znamy z naszych domów, jest łatwa do zrobienia, ale ja jestem jeszcze na etapie sceptycyzmu i niewiary ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Co wy studencj jecie? Wpisujcie proste przep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 22:51 Hehe, fajny temat. W końcu ktoś się zajął studentami, którzy żyją na zupkach chińskich:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilecka logout Re: Co wy studencj jecie? Wpisujcie proste przep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 22:58 moge zaserwowac jakims przepisem wloskim:) makaron w wielu wersjach:) a tak na szybko to polecam: KUSKUS z tunczykiem i brokulami skladniki: kuskus tunczyk brokuly kostka rosolowa sol, pieprz nie podaje ilosci, bo ja zawsze robie na oko;) tunczyk z puszki odcedzasz, podsmazasz na oliwie z oliwek brokuly gotujesz, nastepnie dodajesz do tunczyka, przysmaz krociutko, na koniec dodaj przygotowany z kostki rosoł(w zaleznosci od ilosci tunczyka i brokul, ale zalej tak, zeby bylo troche "miekkie" ale zeby nie byla to zupa. rosol dodaje tylko po to zeby ten tunczyk i brokuly nie byly za suche) przygotowujesz kuskus wedle przepisu, i na koniec mieszasz wszystko razem, pyyycha! dobre, i jakie zdrowe! no i lekkostrawne:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: Co wy studencj jecie? Wpisujcie proste przep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 23:05 wbrew pozorom wazny teamt.Po pół roku zycia na zupkach chińskich robionych na glutaminie mam dość blee ochydztwo nie moge na to patrzeć,bardziej cenię jedzenie w domu przez ten post.Cały czas na zmianę te zupki i pizza:( lubie pizzę ale...ile można,zaczynam jeść zdrowo,jakies brokuły i ogolnie warzywka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C4 Re: Co wy studencj jecie? Wpisujcie proste przep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 23:06 Ogolnie to mieszkam z znajomymi i jemy na to na co mamy ochote ponieważ od okolo 4 klasy podstawowej zajolem sie gotowaniem wiec nie ma tak zle a oto skrone kilka dan: -curry -potrawka z kurczaka -kluski slaskie z sosem pieprzowym oraz jakas polendwica lub inne miesa duszone -Kwasnica po goralsku -bigos -schabowy z ziemniakami -prazonki -udko z kurczaka podsmazane z ziemniakami -frytki -Zupa jarzynowa -Zurek z kiełbasa i ziemniakami -barszcz z uszkami -devolay -kotlet z kurczaka -leczo jak kumpel przywiezie -kaszanka -jajecznica etc co chcemy to jemy. A no i zupki chinskie gorace kubki jak jestem wykonczony igotowac sie nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia2121 Re: Co wy studencj jecie? Wpisujcie proste przep 10.02.06, 12:00 ja proponuje chlebek maczany w rozklekotanym jajku do tego szczypta sioli i smazyc na maselku albo jezeli chcemy jeszcze bardziej po taniemu to na oleju ;) Gotowe mozna podawac na slodko np z konfiturą lub na slono np z pomidorem Polecam Szybkie i tanie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek20 . IP: *.160.233.238.olsznet.ec.pl 09.02.06, 23:07 Dzieki dziewczyny:)) Jutro zaczne eksperymentować.Wiecie jak to jest gdy sie wyleci spod skrzydel mamusi i tzreba sobie jakos radzic.A ten ryż i makaron to naprawde mi sie przejadl od pażdziernika ubiegego roku. Bo to zawsze bylo takie proste i szybkie> Jeszcze raz dziekuje i prosze o wpisy, bo napewno jet duzo ludzi ktorzy jedza tylko ryz itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcy Re: . IP: *.zvid.net 09.02.06, 23:13 jak juz wspomnieli poprzdnicy:) i dodatkowo: -zapiekanka-ziemniaki, troche cebulki podsmazonej plus ser i kielbasa -jajecznica ze szczypiorkiem -kotlety sojowe -ziemniaki z sosem pieczarkowym -jajka z sosem koperkowym -ryba-wystarczy nawet na parze podgrzac z przyprawa i jest pycha -tosty w piekarniku z serem-zwykly chleb, do tego szynka czy jakas kielbasa wszystko latwe w przycrzadzeniu i niedrogie:) a co najwazniejsze-warto zaopatrzyc sie w KSIAZKE KUCHARSKA:P i eksperymentowac:D smacznych dan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C4 Re: . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 07:21 No chłopie od tego są strony z przepisami oraz ksiazki kucharskie, a zapewniam ze jest tego wiele zarówno w sieci jak i na papierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Najlepsza jest "zupa ze śmietnika" IP: *.polsl.pl / *.polsl.pl 10.02.06, 00:09 Do garnka wrzucamy masło i smażymy na nim posiekaną cebulkę. Potem wrzuca się kostkę rosołową, jakąś bazę (ryż lub soczewicę), wode i gotuje się aż baza zmięknie. Do tego jakiś przecier pomidorowy. Reszta dodatków dowolna, ja tam wrzucam kukurydzę, jakieś zielsko typu szczypiorek, jak ktoś lubi mięcho to można kiełbasę pokrojoną itd... Wychodzi gęste i pożywne, a przede wszystkim smaczne, choć na takie nie wygląda (stąd nazwa:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
kejcak Re: Co wy studencj jecie? Wpisujcie proste przep 10.02.06, 00:33 piwo polecam, calkiem kaloryczne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
karolina_03 Re: Co wy studencj jecie? Wpisujcie proste przep 10.02.06, 07:45 omleciki: z dzemem pieczarkami szynką itd......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Co wy studencj jecie? Wpisujcie proste przep IP: *.smsnet.pl 10.02.06, 08:29 Hej, prosty sposob na kotlety mielone: kupujesz mieso mielone,dodajesz cebulke pokrojna drobniutko oraz kilka zabkow czosnku,jesli lubisz,moze byc tez swiezy koperek-wiosna albo szczypiorek. Dodajesz jedno jajko,zoltko i bialko,czystymi lapkami mieszkasz wszystkie skladniki,mozesz dodac jeszcze bulke zwykla bulke tylko zmiekczona woda i rozdrobniona na malutkie kawaleczki,azeby lepiej sie formowaly kotleciki. Jeszcze tylko sol i pieprz i wszystko ugniatasz. Na jednym talerzyku przygotuj sobie bulke tarta,a w innej miseczce troche wody. Bierzesz troche miesa i formujesz kotlety,takie kulki w zaleznosci od tego,jakie lubisz bardziej,wieksze,czy mniejsze.Jesli mieso bedzie Ci sie kleilo w rekach,to wkladasz reke do miseczki z woda i wilgotnym dlonmi na pewno latwiej uda Ci sie uformowac kotleta,potem wrzucasz wszystko na goraca tluszcz i co kilka minut przewracasz na druga strone.Wszystko na malym ogniu,zeby sie nie przypalilo. Proste i smaczne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia jak nie ma kasy IP: *.smsnet.pl 10.02.06, 08:35 Jak nie ma kasy,to mozna zrobic bardzo proste,a zarazem smaczne,czasem czlowiek ma juz dosc miesa ,danie gotujesz makaron,odcedzasz wrzuczasz na patelnie troche masla,do tego dodajesz ugotowany makaron,pozniej wbijasz jajko i dodajesz bialy ser,duzo bialego sera ,kawaleczki bialego sera,nie cala kostke,tylko zeby byl rozdrobniony na kawaleczki. wszystko mieszamy,dodajemy sol i pieprz,czekamy ,jak jajko sie zetnie,w mgnieniu oka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia leczo IP: *.smsnet.pl 10.02.06, 08:39 1 kg cebuli 1 kg pomidorow 1 kg papryki,czerwona,biala,zolta,byle nie zielona ,bo gorzka + mieso,moze byc piers z kurczaka pokrojona na kawaleczki albo kielbaska warzywa kroisz w kostke,wrzuczasz do garnka,gotujesz,jak puszcza sok,a bedzie go sporo,wrzuczasz mieso i niech sie razem to wszystko pogotuje,dodajesz sol i pieprz,duzo pieprzu:) pomidory warto spazyc goroaca woda,zeby zeszla skorka,troche z tym jest pracy,ale wtedy leczo jest smaczniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inna kasia Re: leczo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 18:14 leczo z cebuli, pomidorów i papryki? a gdzie podstawowy skłądnik - kabaczki? zdecydowanie kabaczki, papryka, cebula, pomidory, jakas kiełbaska czy miesko i dalej tak jak mowi kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agi Re: leczo IP: *.mikolow.net 12.02.06, 12:18 leczo-fajny przepis, ale mnie na leczo w lutym nie stac:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia do kotletow slowko IP: *.smsnet.pl 10.02.06, 08:41 przed wrzuceniem na goroacy olej,obtaczamy kotlety w bulce tartej Odpowiedz Link Zgłoś
rangersss Re: do kotletow slowko 10.02.06, 11:33 Mozna sobie zrobic ryz z warzywami samozonymi na patelce. Heheh. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili Re: Co wy studencj jecie? Wpisujcie proste przep IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 12:34 Ryż gotujesz ok. 20 - 30 min. na mleku (pół szklanki ryżu na 2 - 2,5 szklanki mleka), dodajesz cukier (migdałowy/cynamonowy/waniliowy i już masz za każdym razem inny smak ;)). Na koniec dodajesz owoce lub bakalie. Możesz też polać roztopioną czekoladą. W zależności od przyrządzenia - dobre zarówno jako deser i na pyszne śniadanko ;). Przygotowanie to ok. 45 min. Smacznego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili Re: Co wy studencj jecie? Wpisujcie proste przep IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 12:42 Placki ziemniaczne w wersji niekonwencjonalnej: do tradycyjnej wercji dodajesz warzywa (np. w sklepach są dostępne już pokojone w słoikach) i smażysz. Na koniec sos pomidorowy: na oleju smażysz cebulę (pokrojoną w talarki), dodajesz paprykę, potem keczup, przecier, trochę wody oraz przyprawy: cukier, pieprz, sól, liść laurowy (w zależności od gustu). To trzymasz pod przykrywką przez 15 min. i gotowe:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Velika Re: Co wy studencj jecie? Wpisujcie proste przep IP: *.system.szczecin.pl 10.02.06, 14:39 A naleśniki? chyba nie ma nic lepszego dla studenta:] poza tym polecam chili con carne- najprostsza potrawa na świecie a strasznie dobra:] I kurczak we wszelkiej postaci- jak mam mało czasu to jem pierś z kurczaka w jakimś sosie(najczęściej używam do zrobienia sosu gotowych fixów). ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wieniak Re: Co wy studencj jecie? Wpisujcie proste przep 10.02.06, 17:02 Ja preferuję kisiel. Przyrządzam go tak: Robię kisiel w garnku, biorę miednicę i wlewam do niej kisiel, stawiam na szafie. Jak ostygnie - jem. Jednak nie mogę jeść kiślu dzien po dniu, wiec resztę zostawiam. Gdy przyjdzie mi ochota na kisiel (z reguły po 12-14 dniach) zdejmuje miednicę, widelcem roluje warstwę kurzu z wierzchu (w środku kisiel jest świeżutki) i szamam. Odpowiedz Link Zgłoś
bkasiab Re: Co wy studencj jecie? Wpisujcie proste przep 11.02.06, 12:51 Wieniak... wlasnie na innym forum wyczytałam, ze jestesmy na jednym roku ;p ktora grupa jesli wiedziec mozna? Odpowiedz Link Zgłoś
wieniak Re: Co wy studencj jecie? Wpisujcie proste przep 11.02.06, 15:47 W większości piąta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bkasiab Re: Co wy studencj jecie? Wpisujcie proste przep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 12:27 ja w wiekszosci 4-ta ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiek Re: Co wy studencj jecie? Wpisujcie proste przep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 18:50 jak mi sie nie chce nic gotowac i nie mam pomyslu na nic lepszego to jem jajecznice na kielbasie z cebulka i serem no i zagryzam jakims pieczywkiem z maselkiem - jak dlamnie calkiem syty "obiadek" lub kolacja :) a poza tym to zywie sie ze sloiczkow przywiezionych z domu, na stolowce, albo ze wspollokatorkami gotujemy sobie jakies proste potrawki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pijawka Re: Co wy studencj jecie? Wpisujcie proste przep IP: *.net.pl 11.02.06, 19:47 Zapiekanki. Do przyrządzenia potrzebny jest olej, patelnia, chleb, ser żółty, jakaś wędlina, ketchup. Zagrzewamy patelnię z olejem. Kładziemy na tym plasterki jakiejś wędliny, smażymy do momentu, aż jest pyszna. Smażymy też chleb, aż się zrobi chrupiący i przy okazji rozpuszczamy na nim ser (umiejętnie kładąc go na przysmażoną stronę chleba po przewróceniu). Następnie kładziemy na pajdy na których rozpuścił się ser wędlinę (jeśli jeszcze tam nie leży), polewamy ketchupem i jemy. Frytki. Potrzebny będzie olej (oliwa), kartofle (ewentualnie pyry, albo ziemniaki), patelnia oraz sól (lub np. sos majonezowo-ketchupowo-musztardowy). Po obraniu ze skórki, kroimy ziemniaki tak, żeby wyglądały jak surowe frytki. Wlewamy dużo oleju (oliwy) na patelnię (tak dużo, żeby frytki mogły swobodnie w nim (niej) nurkować) i rozgrzewamy go (ją) bardzo mocno (tak mocno, żeby po wrzuceniu pyra się zaczynała od razu smażyć), ale nie tak mocno, żeby tłuszcz zaczął parować. Dodajemy kartofle i smażymy. Od tego momentu zaczynamy pilnować, żeby nie zrobiły się czarne i w odpowiednim momencie wyławiamy je i ładujemy następną porcję na patelnię z rozgrzanym tłuszczem (uzupełnianym, w miare ubywania) i tak w kółko aż do wyczerpania zapasu pokrojonych ziemniaków. Gotowe można jeść np. z solą, albo z sosem (np. musztardowo-majonezowo- ketchupowym). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pijawka Re: Co wy studencj jecie? Wpisujcie proste przep IP: *.net.pl 11.02.06, 19:53 Powinno być "miarę", a nie "miare". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agi Re: Co wy studencj jecie? Wpisujcie proste przep IP: *.mikolow.net 12.02.06, 11:52 Polecam warzywa na patelnie firmy X:)kupujesz w dyskontach spożywczych okolo 3,50zł za -450gramowe opakowanie i podduszasz na patelni do tego może być kotlecik jeśli masz albo kawałki kiełbasy, kurczaka czegokolwiek podduszone razem z tym lub warzywa z ryżem i sosem albo wersja z makaronem wreszcie same warzywa z ziołami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Co wy studencj jecie? Wpisujcie proste przep IP: 212.160.182.* 12.02.06, 12:54 FARFALLE usmazyc cebulke pokrojona, i piers z kurczaka z bazylia i oregano i wegeta. \Dodac pomidory z puszki lub swieze starte zna tace ze sparzona skorka. \Rzaem gotowac dodac pietruszke wymieszac z makaronem i posypac startym serem(lub oczywiscie parmezanem:) smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_kar Re: Co wy studencj jecie? Wpisujcie proste przep 12.02.06, 14:02 Moja koleżanka wymyśliła świetną potrawę: makaron świderki gotujemy na głęboiej patelni podsmażamy cebulkę drobno pokrojoną, pieczarki, może być też papryka surowa pokrojona (wersja lux) :) jak się to podsmaży to wrzucamy do tego ugotowany odsączony makaron smażymy wszystko przez jakiś 10 min, pod koniec dodajemy startego żółtego sera jemy z ketchupem - pyszne! Trzeba mieć tylko dobrą patelnie, żeby makaron nie przywierał podczas smażenia Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś