Dodaj do ulubionych

Europeistyka. {Jaka jest?

IP: *.net137.okay.pl 04.04.06, 19:17
Za Wikipedią:

"Według tego rozporządzenia absolwent europeistyki powinien posiadać podstawową wiedzę z zakresu socjologii, politologii, ekonomii, funkcjonowania stosunków międzynarodowych oraz o państwie i prawie, wzbogaconą o znajomość europejskiej tradycji, historii i kultury, społeczno-politycznych uwarunkowań integracji europejskiej (ze szczególnym uwzględnieniem adaptacji i przynależności Polski do Unii Europejskiej), struktury oraz prawnych i ekonomicznych aspektów funkcjonowania Wspólnot Europejskich, a także umiejętności rozumienia i analizowania zagadnień społecznych, politycznych, prawnych i ekonomicznych Unii Europejskiej. Absolwent będzie przygotowany do podjęcia pracy w administracji rządowej i samorządowej, instytucjach i organizacjach krajowych i międzynarodowych, organach Wspólnot Europejskich, przedsiębiorstwach współpracujących z krajami Unii Europejskiej oraz placówkach kulturalnych, wydawnictwach i środkach masowego przekazu."

Ile w tym fikcji, a ile prawdy? Zależy mi przede wszystkim na opiniach uczących jak i studiujących na europeistyce. Dużo złego mówi się o tym kierunku - że jest ogólnikowy, że nie wiąże się z żadnymi ofertami pracy, itp. Jak to naprawdę jest?
Obserwuj wątek
    • yo_anna4 Re: Europeistyka. {Jaka jest? 04.04.06, 21:13
      tez chciałabym się dowiedzieć, bo w mam zamiar złożyć papiery na zaoczną
      europeistyke na SWSZ im. Gen. Jerzego Ziętka :) w Kato
    • Gość: gh Re: Europeistyka. {Jaka jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 21:19
      www.law.uni.torun.pl/index.php?jezyk=1&strona=96
      To by sie mniej wiecej zgadzało. Ja studiuje na 1 roku i jest naprawde fajnie,
      duzo nauki :/ A ta sesja szykuje sie szczegolnie ciezka... :(
    • quille Re: Europeistyka. {Jaka jest? 04.04.06, 21:25
      ja studiuje na UJ i jest naprawde fantastycnie - ludzie, zarówno ci studiujący
      jak i uczący są naprawde spoko, można się wiele dowiedzieć, wybór przedmiotów
      jest bardzo duży, każdy znajdzie to, co go interesuje - w zasadzie totalny
      misz-masz: socjologia, ekonomia, antropologia, przedmoty ściśle unijne,
      gospodarcze, prawnicze... jak cos kogos zainteresuje, to może dalej "ciągnąc"
      dany zestaw przedmiotów, np zrobić tylko wstęp do socjologii i nie bawić się wtą
      ścieżkę, a zając się przedmotami dyplomatycznymi czy prawniczymi

atmosfera jest wręcz genialna, nasz Hogwart w Przegorzałach ma klimat wiecznych
      wakacji :) studiuję tez prawo, więc mam porówanie, tam to jest totalnie sztywno
      • tlenny Re: Europeistyka. {Jaka jest? 07.04.06, 22:11
        a w jakim wymiarze studiujesz te dwa kierunki? np. czy np. europeistykę na
        dziennych, a prawo na zaocznych? [prawo też na UJ?]
        Wydaje mi się bardzo ciekawe takie połączenie, zastanawiam się wlaśnie nad tymi
        dwoma kierunkami.
        Pzdr.
      • quille Re: Europeistyka. {Jaka jest? 08.04.06, 00:32
        obydwa dziennie, obydwa na UJ, obydwa na II roku :) połączenie jest bardzo
        przyjemne :)
    • Gość: sylwia Re: Europeistyka. {Jaka jest? IP: 195.136.92.* 04.04.06, 23:34
      studiujesz na UJ europeistykę?myslałam że to jedna ze specjalizacji na
      stosunkach międzynarodowych...
      • quille Re: Europeistyka. {Jaka jest? 05.04.06, 12:38
        nie, kiedyś to była specjalizacja na kulturoznawstwie, teraz może i jakaś jest
        na stosunkach, nie wiem
        w każdym razie teraz to osobny kierunek, w formie lic i sum, w osobnym
        instytucie europeistyki na wydziale Studiów Międzynarodowych i Politycznych
        • Gość: mm8 Re: Europeistyka UW program IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 15:50
          www.europeistyka.uw.edu.pl/2005_2006.htm
          • Gość: mmm8 Re: Europeistyka UW program IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 15:51
            specjalizacje:www.europeistyka.uw.edu.pl/specjalizacje.htm
            • quille Re: Europeistyka UW program 08.04.06, 21:17
              no ok, tylko ja pisałam, ze studiuję na UJ... nie wiem jakie są specjalizacje na
              UW...
              • quille Re: Europeistyka UW program 08.04.06, 21:17
                tzn już wiem :)
    • alex_koz europeistyka. Poznań (UAM) 08.04.06, 21:46
      ja sama nie wiem czy mam polecac europeistyke i nie chodzi tutaj o Poznan, ale
      tak generalnie. tzn. na pewno bym ja polecala jako drugi kierunek, ja procz
      euro studiuje jeszcze prawo i uwazam, ze ot jest dobre polaczenie.

jezeli chodzi o program studiow -akurat sie zmienil bodjaze 2 lata temu, ja
      jeszcze mam te stary, a ten nowy podobno lepszy. Jak w cytacie z
      wikipedii "absolwent powinien posiadac podstawowa wiedze z dziedzin.....". i
      wlasnie o ta podstawowa wiedze chodzi. na UAM sa przedmioty i z prawa, i z
      ekonomii, i ze sztuki, kultury, socjologii etc. i wszystko byloby fajnie, gdyby
      nie to ze przez to ze wszystkiego jest tak po trochu to nie mozna powiedziec
      kim sie jest tak naprawde i co moznaby po tym robic.

podobnie jezyki obce, niby 3 jezyki ale do poziomu filologii (jaki niby mamy
      osiagnac) to Nam sporo brakuje, i caly wlasnie szereg takich roznych uwag mam.
      a co do ofert pracy, ja bym cudow nie spodziewala; chcac pracowac w sprawach
      europejskich poszlabym na prawo (ktore wcale nie jest az takie straszne jak sie
      mowi) i pracowala nad jezykami. i tyle.
      • tlenny Re: europeistyka. Poznań (UAM) 09.04.06, 21:22
        :]
        Do pozomu filologii? Hmmm... A ile macie godzin lektoratu?
        • alex_koz Re: europeistyka. Poznań (UAM) 09.04.06, 21:39
          no wlasnie o to chodzi, ze przewodniki po moich studiach i opracowania
          uczelniane podaja, ze celem jest nauka "jezykow na poziomie filologii", my sie
          zawsze z tego smiejemy bo nijak ma sie do rzeczywistosci. angielski 4 godziny,
          francuski/niemiecki 6 godzin, rosyjski 2 godziny.
          ocencie sami zatem.
          • Gość: Fabbi Re: europeistyka. Poznań (UAM) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 18:14
            zgadzam się z Alex- na europeistyce na UAMie masz do zdania obowiązkowe certyfikaty, jednak ,żeby je zdać wiekszość ludzi bierze dodatkowe kursy,gdyż poziom lektoratów nie jest wystarczający, aby zdać je satysfakcjonująco;
            poza tym informator na temat tego kierunku podaje,że kształca specjalistów
            w dziedzinie europejskiej, prawda jest taka,że bez własnego zgłębiania wiedzy
            w danej dziedzinie, np. wspólnotowego prawa materialnego,znasz tylko generalne podstawy;
            zgodnie ze starym programem studiów(zmienił się od czasu nowej matury)nie masz możliwości wyboru specjalizacji,zagadnień,które cię szczególnie interesują;
            • Gość: mari Re: europeistyka. Poznań (UAM) IP: *.icpnet.pl 25.07.06, 00:38
              eee tam, marudzicie:)
              też studiuję europeistykę na UAMie i jestem mega zadowolona:) języki na
              naprawdę dobrym poziomie:) kierunek bardzo ciekawy, praca na pewno się
              znajdzie. uczy elastyczności. a połączenie z prawem - wymarzone.
              • alex_koz Re: europeistyka. Poznań (UAM) 25.07.06, 01:04
                mari,
                sorry, ale padlam po twoim poscie, szczegolnie po
                >"języki na
                > naprawdę dobrym poziomie:) "
                na pewno studiujemy to samo???
                )))
                --
                nie oglądam telewizji rządowej
                zasada pierwsza:czytaj ze zrozumieniem
    • Gość: jasiek Re: Europeistyka. {Jaka jest? IP: 82.160.98.* 25.07.06, 09:17
      Dziwi mnie troche,jak ktos mowi,ze to latwy i przyjemny kierunek.Wcale nie jest latwy-bo wymaga sie od nas(studentow europeistyki),zebysmy zdawali i ekonomie i np. psychologie spoleczna,i prawo i msg.Ja niestety nie jestem az tak elastyczny,zeby byc dobrym i z przedmiotow typowo humianistycznych i z przedmiotow ekonomicznych.Tu trzeba byc po prostu wszechstronnym,co wcale nie jest takie latwe! Pozdrawiam
      • Gość: tazza Re: Europeistyka. {Jaka jest? IP: *.unreg.tvk.wroc.pl 26.07.06, 18:05
        > Wcale nie jest latwy-bo wymaga sie od nas(studentow europeistyki),zebysmy
        zdawali i ekonomie i np. psychologie spoleczna,i prawo i msg.

psychologia społeczna jest akurat bardzo przyjemna :)
        ale fakt są to studia dające wiedze z róznych dziedzin co akurat mi się podoba,
        jednak (przynajmniej u mnie) dużo jest przedmiotów politologicznych. Wszystko
        zależy od danej uczelni, bo jedna moze bardzoej skoncentrowac się na prawie i
        mechanizmach funkcjonowania ue, poszczegolnych krajow itd, inna na kulturze,
        dorobku i roznorodnosci europy a jeszcze inna na systemach politycznych
        (nachylenie politologiczne ;)

niemniej jednak ciekawy kierunek :) polecam
    • juka1986 Re: Europeistyka. {Jaka jest? 26.07.06, 19:39
      doradzam nie europiestyke a SM na Cllegium Civitas- WARTO!
      :)
      • Gość: Złoty Wiechu Re: Europeistyka. {Jaka jest? IP: *.autocom.pl 26.07.06, 19:53
        A ja będę studiował dziennie Amerykańską Europeistykę na specjalności
        Dalekowschodniej i specjalizacji Austrlijskiej w systemie wieczorowo zaoczno
        eksternistycznym korespondencyjnie przez internet z elementami kształcenia na
        odległość. Sudia nie płatne, na Uniwersytecie w Półtusku!!!! Mam szansę na
        pracę po tym...?
        • Gość: ehhh Re: Europeistyka. {Jaka jest? IP: 82.160.98.* 26.07.06, 21:19
          mysle,ze masz predyspozycje,zeby zostac bobem budowniczym,powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka