mamalgosia 03.11.05, 15:35 Może weźmiemy udział? biblia.wiara.pl/?grupa=6&art=1130550735&dzi=1130550665 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamalgosia Re: konkurs biblijny 03.11.05, 15:53 nie wiem, co to "b" oznacza w pierwszym pytaniu. Odpowiedz Link
mama_kasia Re: konkurs biblijny 03.11.05, 15:59 To i tak nieźle. Ja zupełnie z niczym tego nie kojarzę Ale nie podpowiadaj, nie podpowiadaj ) Odpowiedz Link
sion2 Re: może sion coś wie? 03.11.05, 19:00 Kompletnie nie mam pojęcia o co chodzi )))), no to wymyslcie coś. Odpowiedz Link
anton1 Re: konkurs biblijny 03.11.05, 21:00 Moze chodzi o role z Qumran (dokladniej mowic resztki) dotyczace Ksiegi Wyjscia... 4Q Exodus b (beta) Odpowiedz Link
mamalgosia Re: konkurs biblijny 04.11.05, 10:00 antonie, wiem, że chodzi o Qumran. 4 to oznacza, że zwoje znalezione w czwartej grocie, Ex, że chodzi o Księgę Wyjścia. Ale to "b" czy "beta" jak mówisz, to nie wiem... Odpowiedz Link
anton1 Re: konkurs biblijny 04.11.05, 16:43 Witaj, powiem szczerze, ze roznie sie niektore rzeczy oznacza i tez tak w 100 procentach tych niuansow jeszcze nie rozumiem. Czasem po "Ex" wystepuje tylko "b" a czasem tez i "b" a pozniej tez i "beta". Jedni pisza tak: 4Q 13 (4Q Exod b), a inni pisza tak 4Q Exodus b b (czyli beta). Z tego co wiem, te male literki oznaczaja poszczegolne "szczatki", ktore dotycza danego pisma. Ta mala literka "b" ma oznaczac: "Six fragments with remains of Exod 1—5.". Oto inne przyklady odnosnie Ks. Wyjscia: 4Q 14 (4Q Exodc) 4Q Exodus c b J. E. Sanderson, DJD XII, 97—125, pls. XVI—XX. Thirty-six (36) fragments with remains of Exod 7—18. 4Q 15 (4Q Exodd) 4Q Exodus d b J. E. Sanderson, DJD XII, 127—128, pl. XXI. A single fragment with remains of Exod 13:15-17 followed directly by Exod 15:1. 4Q 16 (4Q Exode) 4Q Exodus e b J. E. Sanderson, DJD XII, 129—131, pl. XXI. A single fragment with remains of Exod 13:3-5. 4Q 17 (4Q Exod-Levf) 4Q Exodus-Leviticus f b F. M. Cross, DJD XII, 133—144, pls. XXII. It might be most ancient of the biblical manuscripts to come from Qumran, copied towards 250 BC. Its contents are practically identical to MT. Remains of Exod 38—Lev 2. 4Q 18 (4Q Exod g) b J. E. Sanderson, DJD XII, 145—146, pl. XXI. A single fragment with remains of Exod 14:21-27. 4Q 19 (4Q Exod h) b J. E. Sanderson, DJD XII, 147—148, pl. XXII. A single fragment with remains of Exod 6:3-6. 4Q 20 (4Q Exod j) b J. E. Sanderson, DJD XII, 149—150, pl. XXI. Minute fragments with remains of Exod 7—8. 4Q 21 (4Q Exod k) b J. E. Sanderson, DJD XII, 151, pl. XXI. A single fragment with remains of Exod 36:9-10. 4Q 22 (4Q palaeoExod m) b P. W. Skehan, E. Ulrich, J. E. Sanderson, DJD IX, 51—130, pls. VII—XXXIII. Another lengthy copy of Exod in palaeo-Hebrew characters, Samaritan in type. Jak sie jeszcze wiecej upewnie to dam znac. Jezeli bedziesz cos wiecej wiedziec, to prosze o informacje. Pozdrawiam Anton Odpowiedz Link
mamalgosia Re: konkurs biblijny 04.11.05, 21:23 Spotkałąm się z rozróżnianiem kolumn - może to włąśnie oznacza a lub b? Nie wiem. Bierzesz udział w konkursie? Bo ja tak, napaliłam się Odpowiedz Link
anton1 Re: konkurs biblijny 04.11.05, 22:03 Z pewnoscia jest to dobra rzecz, jezeli sie do tego dobrze podejdzie. Ostatnio mam troche, wiecej niz troche, innych spraw, wiec chce sie tez i z nich wywiazac. Nie biore wiec udzialu w tym konkursie. Zycze Cie sukcesow (nie tylko w tym konkursie, ale i w rozoju dobrego charakteru). Anton Odpowiedz Link
mamalgosia Re: konkurs biblijny 05.11.05, 10:01 antonie, a w razie czego mogę Cię podpytywać? Odpowiedz Link
anton1 Re: konkurs biblijny 05.11.05, 23:29 mamalgosia napisała: > antonie, a w razie czego mogę Cię podpytywać? Jezeli chcesz, to mozesz to czynic. Aby nie "gorszyc" innych, mozesz wysylac mi pytania prywatnie. Nie zawsze tam zagladam, bede musial sie przyzwyczaic. Odpowiedz Link
anton1 Re: konkurs biblijny 04.11.05, 22:04 Nie martw sie, do zbawienia nie potrzebne. Ineresujace, ale mniejszej wagi niz. np. wiara, milosc, poboznosc itd. Odpowiedz Link
barbie-torun do anton1 05.11.05, 04:55 > np. wiara, milosc, poboznosc itd. a ja zawsze myśłałam, że "większej wagi" są wiara, nadzieja i miłość (zaś najwieksza z nich to miłość) Odpowiedz Link
anton1 Re: do anton1 05.11.05, 23:38 barbie-torun napisała: > > np. wiara, milosc, poboznosc itd. > > a ja zawsze myśłałam, że "większej wagi" są > wiara, nadzieja i miłość (zaś najwieksza z nich to miłość) > > Witaj, praktykowanie zarowno wiary, jak i milosci,jak i poboznosci itd. jest "wiekszej wagi" od tego, czy ktos zna odpowiedzi czy nie w tym konkursie. I to mialem na mysli. W swojej wypowiedzi nie szeregowalem tych przymiotow charakteru i nie czynilem ich gradacji. One wszystkie wazniejsze sa od tego konkursu. Jezeli chodzi Ci natomiast o gradacje poszczegolnych cech charakteru to o tych trzech (wiara, nadzieja i milosc) rzeczywiscie w takiej kolejnosci pisze Ap.Pawel. Innym ciekawym tekstem jest odnosnie naszych staran jest: 2 Piotr. 1:5-11 "I wlasnie dlatego dolózcie wszelkich staran i uzupelniajcie wasza wiare cnota, cnote poznaniem, Poznanie powsciagliwoscia, powsciagliwosc wytrwaniem, wytrwanie poboznoscia, Poboznosc braterstwem, braterstwo miloscia. Jesli je bowiem posiadacie i one sie pomnazaja, to nie dopuszcza do tego, abyscie byli bezczynni i bezuzyteczni w poznaniu Pana naszego Jezusa Chrystusa. Kto zas ich nie ma, ten jest slepy, krótkowzroczny i zapomnial, ze zostal oczyszczony z dawniejszych swoich grzechów. Dlatego, bracia, tym bardziej dolózcie staran, aby swoje powolanie i wybranie umocnic; czyniac to bowiem, nigdy sie nie potkniecie. W ten sposób bedziecie mieli szeroko otwarte wejscie do wiekuistego Królestwa Pana naszego i Zbawiciela, Jezusa Chrystusa."(BW) Pozdrawiam Anton Odpowiedz Link
mamalgosia Re: konkurs biblijny 05.11.05, 10:03 antonie, oczywiście, masz rację. Ale fajna zabawa, a przy okazji służy poznaniu Biblii- to cożś pożytecznego. Poza tym: czy wszytsko co robisz jest konieczne do zbawienia? Odpowiedz Link
mama_kasia Re: konkurs biblijny 05.11.05, 11:05 Mamalgosiu, ja biorę udział Tylko mi tutaj za bardzo nie podpowiadaj )) Odpowiedz Link
mamalgosia Re: konkurs biblijny 05.11.05, 12:13 nie ma sprawy, aczkolwiek nie widze nic złegow konsultacjach Odpowiedz Link
direta Re: konkurs biblijny 05.11.05, 15:39 ja też biorę udział. Dzięki za link. Lubię "połamać glowę" zwlaszcza biblijnie. Oj bedą mieli kłopot organizatorzy )) Jak nas się tylu zgłosi i same mole książkowo-biblijne... Odpowiedz Link
anton1 Re: konkurs biblijny 05.11.05, 23:27 mamalgosia napisała: > antonie, oczywiście, masz rację. Ale fajna zabawa, a przy okazji służy poznaniu > > Biblii- to cożś pożytecznego. > Poza tym: czy wszytsko co robisz jest konieczne do zbawienia? Tez lubie szukac odpowiedzi, na pytania ktore nie znam. Czasem nawet w gronie znajomych przy jakiejs okazji ktos przygotowywuje "kokurs biblijny". Napisalem to tylko tak, aby osobom dla ktorych ten konkurs jest za trudny sie nie martwily. I nic wiecej. Odpowiedz Link
mamalgosia po I turze 09.11.05, 10:12 No cóż, nie wygrałam Ale nie zniechęcam się. Jak na razie II tura idzie mi słabiutko. O jakiego króla chodzi??? Odpowiedz Link
mama_kasia Re: po I turze 09.11.05, 10:31 Pierwsza tura poszła mi słabo, ale teraz nadganiam król Sedecjasz Odpowiedz Link
mamalgosia Re: po I turze 09.11.05, 11:57 Ja to zrozumiałąm w ten sposób, że nic sie na razie nie da nadganiać, bo to jest miesiąc próbny i chyba każdy tydzień liczy sie na nowo. To dobrze, bo wyobraź sobie, że mi się nie wyświetliły dwa ostatnie pytania (proste,. o tłumaczenia Biblii) i straciłam przez to punkty(( W sumie mam 22, a tak miałąbym 25. Podobno pełna parą konkurs ruszy od pierwszej niedzieli adwentu i sądzę, że wtedy właśnie punkty się będą sumować. Odpowiedz Link
mama_kasia Re: po I turze 09.11.05, 13:42 Wiem o tym Miałam zaledwie 18 punktów, ale teraz idzie mi dobrze Odpowiedz Link
mamalgosia Re: po I turze 09.11.05, 15:55 mi chyba też, wydaje mi się, że wiem wszytsko, aczkolwiek co do tego zaginionego listu do pewnej gminy to mam wątpliwości - mnie uczono, ze nic nei zaginęło, tylko listy przeredagowano. Oczywiście jeśli chodzi o Korynt, bo nic innego mi nie przychodzi do głowy Odpowiedz Link
mama_kasia Re: po I turze 09.11.05, 16:05 W Liście do Kolosan jest notka. To masz na myśli? Odpowiedz Link
mama_kasia uczciwość 09.11.05, 16:13 A jednak zastanawiam się nad tym, czy uczciwie z naszej strony jest rozwiązywać tutaj na forum konkurs z wiara.pl? Co tym sądzicie? Co innego jest konsultowanie się prywatne, a co innego tak na ogólnie dostępnym forum. Tak to czuję. Zastanówcie się razem ze mną, proszę, bo nie daje mi to spokoju. Odpowiedz Link
mamalgosia Re: uczciwość 09.11.05, 16:18 dobra, to możemy skończyć. ALe np. z jednym z moich kolegów też o tym rozmawiam i wiem, że on też bierze udział. Chodzi Ci o to, że na priva, czy że w ogóle? Odpowiedz Link
mama_kasia Re: uczciwość 09.11.05, 17:41 No właśnie sama nie wiem. Wyobraziłam sobie sytuację: rozwiązujemy zadania. Pytamy o to, czego nie wiemy, radzimy się. Jest, załóżmy, grupa 5 osób. Konsultujemy się i wysyłamy odpowiedzi. Wszyscy mamy super 1-e miejsce. Narażamy w ten sposób redakcję na dodatkowe koszty - bo nagradzają całą piątkę. Nie pasuje mi to. To jest dla mnie nie w porządku. Co innego pytanie osób, które w konkursie udziału nie biorą. Ale może się mylę..., może przesadzam... Odpowiedz Link
mamalgosia Re: uczciwość 09.11.05, 19:29 no dobra, to koniec rozmów. Chyba że na tematy organizacyjne Odpowiedz Link
mama_kasia od "wiary.pl" :-) 10.11.05, 08:19 Kontynuujemy nasz wątek )))) Dostałam dzisiaj maila od organizatora konkursu biblijnego, który rozwiał moje wątpliwości "Witam Jeśli to rozwieje wątpliwości moralne co do wątku "uczciwość" na forum Gazety.pl - to jako organizator i redaktor konkursu nie mam absolutnie nic przeciwko dalszym Waszym rozmowom i wymienianiem wiadomości. Celem konkursu jest życie wg. Pisma, a do tego jest potrzebne najpierw poznanie go - nagrody i miejsca są sprawą drugorzędną - i będą losowane jeśli będzie więcej osób mających maksymalną ilość punktów. A tak nawiasem mówiąc - nie do konca zostały przez Was zasady odczytane - w edycji "próbnej" punkty się sumują jednak - bo będzie nagroda miesiąca. Później dopiero się "zerują" i rozpoczyna się edycja roczna Pozdrawiam serdecznie ks. Adam Sekściński" Niezły z księdza detektyw, co? ) Odpowiedz Link
direta Re: od "wiary.pl" :-) 10.11.05, 11:05 Może i tak, chociaż ja myślę, ze dużo przyjemniej kiedy każdy sam dojdzie niż miałby mu ktoś podpowiedzieć? Zwłaszcza, że odpowiedzi będą podane, więc jeśli chodzi o poznanie Biblii to cel zostanie osiągnięty. A jak się człowiek bardziej naszuka i napoci, to i przyjemność większa. Ja jestem przeciwna by tu pisać odpowiedzi. Ale nie musicie brać mojego zdania pod uwagę. - Niby nie muszę tu zaglądać, tyle, że są tu ciekawe sprawy techniczne, no i jest link. Poza tym pojawienie się wątku na górze przypomina mi, ze mam zajrzeć na wiara pl i nie przegapić kolejnego pytania. Zaznaczajcie jakoś listy z odpowiedziami nie chciałabym sobie popsuc niechcący przyjemnści samodzielnego znalezienia odpowiedzi. Ania Odpowiedz Link
mamalgosia Re: od "wiary.pl" :-) 10.11.05, 11:47 Dla mnie to szkoda, ze się sumują - przez to dziadostwo, że mi się te łatwe pytania nie pokazały(( Ale nie to jest najważniejsze, tylko sam udział, więc się nie zniechęcam i gram dalej. Tym bardziej, ze tym razem moim zdaniem mam odpowiedzi na wszytskie pytania Odpowiedz Link
mamalgosia ale przyznam się 10.11.05, 11:48 że z samą tylko wiedzą z głowy i papierową Biblią - bez netu - nie zaszłabym daleko( Odpowiedz Link
mama_kasia III tura 15.11.05, 10:58 "Proszę wymienić trzy (w sumie) przypadające w 2005 i 2006 roku okrągłe (czyli z zerem na końcu) rocznice ważnych wydarzeń związanych z Pismem Świętym, jego tłumaczeniem, interpretacją itp - w tym jedną ponad tysiącletnią." Może mała podpowiedź, gdzie szukać? Jedną rocznicę mam, ale dwie pozostałe... Tylko nie odpowiadajcie wprost Odpowiedz Link
mamalgosia Re: III tura 15.11.05, 11:27 ja szukałam brutalnie w google co dziesięć lat Ale ten król zydowski... (pyt. 2c) zabił mi ciweka. jak na razie mam aż 4 kandydatów do tego tytułu. moim zdaniem trochę to nieprecyzyjne Odpowiedz Link
mama_kasia Re: III tura 15.11.05, 11:40 to podobnie jak ja z tymi królami, ale skłaniam się ku najbardziej oczywistemu Odpowiedz Link
mamalgosia Re: III tura 15.11.05, 14:12 Oczywisty? Dla mnie żaden nie jest oczywisty! Czy na literę A, czy drugi na A, czy ten na S, a może ten na J? Odpowiedz Link
mama_kasia Re: III tura 15.11.05, 14:37 Byłabym bardziej za tym na H ))) Czytałam sobie dzisiaj historię Izraela na wierze.pl i tak najbardziej mi pasuje, ale ciągle nie jestem pewna. Za to z rocznicami raczej dam sobie spokój, chyba że mnie natchnie. Poszukiwania nie dają rezultatów. Odpowiedz Link
mamalgosia Re: III tura 15.11.05, 15:54 Ten H to przeczytałam, ze przez Oktawiana został w Rzymie NAZWANY "królem żydowskim",ale w sumie nim nie był, bo był tylko pół-Żydem. Chyba, że masz innego na H Odpowiedz Link
mama_kasia Re: III tura 16.11.05, 08:45 Tego, tego mam na myśli. Jak dla mnie nazwany, czyli został mu dany taki tytuł. A w pytaniu jest "noszący tytuł". Odpowiedz Link
mamalgosia Re: III tura 16.11.05, 10:53 no dobrze, więc niech zostanie. Ale przyznaj, ze czasem pytania mogą być wieloznacznie odebrane. Widziałam, że będzie forum związane z tym konkursem, cieszę się, może tam właśnei będzie można rozwiać wątpliwości Odpowiedz Link
mama_kasia atlas biblijny 15.11.05, 13:40 Przy okazji szukania odpowiedzi na jedno pytanie, znalazłam link do atlasu biblijnego. Mnie zachwycił. Polecam, zajrzyjcie www.anova.org/sev/atlas/htm/ Odpowiedz Link