Dodaj do ulubionych

proszę o opinię

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 13:16
Proszę doradźcie!
Mam dylemat.Zdaję na maturze biolę,polski,angiel i niemiec{wszystko na
rozszerz.zastanawiam sie jeszcze nad wos-em},a problem w tym że nie do końca
wiem jakie studia wybrać.Jakie waszym zdanie studia są najbardziej
przyszłościowe po zdawaniu tych przedmiotów?
{Uwzględniam jeszcze opcję studiowania za granicą-w Niemczech..ale co?..}
Z góry dziękuję za wasze opinie:)
peace
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: proszę o opinię IP: 194.146.128.* 19.04.06, 16:16
      Zdajesz połowę szkolnych przedmiotów na maturze, nie wiadomo, czym się
      interesujesz - jak mamy doradzać? Zdawałam maturę cztery lata temu, wtedy się
      jeszcze szło na studia zgodne z tym, co człowieka interesowało, jakaś inna
      epoka to była ;)
      • Gość: z. Re: proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 16:18
        i nie wiem czy nie lepsza,jak sie czlowiekowi zamarzył inny kierunek niż
        dotychczasowy spokojnie mógł sobie zdawać ,a teraz?eh szkoda gadac
      • Gość: M. Re: proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 17:49
        Gość portalu: Aga napisał(a):

> Zdajesz połowę szkolnych przedmiotów na maturze, nie wiadomo, czym się
        > interesujesz - jak mamy doradzać? Zdawałam maturę cztery lata temu, wtedy się
        > jeszcze szło na studia zgodne z tym, co człowieka interesowało, jakaś inna
        > epoka to była ;)

A dziś na maturze trzeba zdawać co najmniej trzy przedmioty, a ambitni mogą
        chyba z siedem, jak mnie pamięć nie myli, więc nie pisz, jak nie wiesz...
        Im więcej zdaje się przedmiotów, tym większe ma się szanse na studia. Taki los
        dzisiejszych maturzystów...
        • Gość: Aga Re: proszę o opinię IP: 194.146.128.* 19.04.06, 18:21
          Wiem, ile można zdawać przedmiotów, co nie zmienia faktu, że taki ich rozrzut
          niewiele o danym człowieku mówi. Trudno zatem powiedzieć, co go interesuje i w
          związku z tym, jaki kierunek studiów ma wybrać.
          PS. Na starej maturze też się trzy przedmioty zdawało... ;)
          • Gość: M. Re: proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 18:54
            No to fakt, autorka wątku nie napisała, czym się interesuje... :)

Przepraszam za naskok, ale zirytował mnie post w innym wątku i się
            wyładowywałam we wszystkich. ;)
            • Gość: a night_view Re: proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 20:38
              Macie rację-jakoś tak wyszło że nie uwzględniłam zainteresowań:){sorki za
              nieporozumienia.}
              Jednak zainteresowania mam różnorodne i problem w tym że bym sie w wielu
              dziedzinach widziała.Lecz co jest pewne -nie należę do ścisłowców i te
              wszystkie kierunki z chemią,matmą i fizą mozna spokojnie wyeliminować.
              Więc krążę w okolicach humanistycznych ,biznesowych kierunków.{Z takich na
              pograniczu to psychologia by mnie interesowała,ale wiecie jak wygląda sytuacja
              na rynku,oraz samo "dostanie" sie na te studia to ciężka sprawa,oprócz tego
              jeszcze jest ochrona środowiska-z biologicznych,ale jakoś mnie to nie pociąga}.
              Więc proszę napiszcie co waszym zdaniem warto studiować po zdawaniu tych
              przedmiotów na maturze>:)
              • Gość: M. Re: proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 22:37
                A myslałaś o dziennikarstwie? Może nie jest łatwo się dostać, ale chyba warto
                spróbować. Tyle że wtedy ten WOS jest Ci nizbędny. Nie wiem, czy nie
                historia... W każdym razie języki obce są pomocne. :)
                Tak jakoś pomyslałam, bo to moje drugie marzenie. :) Pierwszym była
                psychologia. Nie dostałam się na państwową, jestem na prywatnej. Zdecydowanie
                zadowolona.
                Myslę, że warto, żebyś chociaż sprobowała złożyć papiery na psychologię tam,
                gdzie wiesz, że nie było najgorzej w tamtym roku (na umcs30os./miejsce; na uw
                27). Poszukaj tam, gdzie psychologia nie była aż tak bardzo oblegana.

A trochę medycznie? Fizjoterapia jest chyba ciekawa, a na pewno przyszłościowa.
                Po biologii, polskim i chyba angielskim ustnym przyjmowali na AM w ubiegłym
                roku. Tyle że też mocno oblegana (mniej od psychologii... ;)).
                Poza tym inżynieria środowiska na SGGW, dietetyka na AM.
                Ja zastanawiałam się jeszcze nad położnictwem.

Pedagogiki specjalnej nie polecam, sama zeń zrezygnowałam w sumie w ostatniej
                chwili. Choć to w sumie zależy od tego, czego się oczekuje od przyszłej
                pracy. :)

Sama nie wiem, co można robić po kierunkach typu filologia angielska, jak nie
                uczyć w szkole... No chyba że ktoś jest wybitny, wtedy ma większe możliwości.

Nie wiem, czy w czyms pomogłam, ale rok temu, choć doskonale wiedziałam, co
                chcę robić, mając świadomość, że mogę się nie dostać na wymarzone studia i nie
                wiedząc, że rodzice mnie wspomogą finansowo na prywatnej uczelni, miałam dosć
                podobne rosterki... :)
                • Gość: a night_view Re: proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 21:08
                  Bardzo Ci dziękuję za twe informacje.Widzę że znalazłam "pokrewną duszę"gdyż
                  gdzieś w głębi moim 1.marzeniem byłaby też psychologia a 2.dziennikarstwo:)Co
                  to tego pierwszego to 15os.na 1 miejsce było na UŚ ,który by mnie najbardziej
                  interesował z uniwersytetów{co do psychologii},niestety trochę dużo..a do tego
                  słyszałam że jest jakiś "test",którego wszyscy się obawiają.Biorę jeszcze pod
                  uwagę Uwr-choć tam pewnie jeszcze większa "nawałnica"będzie.Co do
                  dziennikarstwa to owszem chęci są ale gorze z możliwościami,nie wiem czy im Wos
                  wystarczy.Orientujesz sie może gdzie było w zeszłym roku mało kandydatów na 1
                  miejsc.a mimo to dobry poziom?Mam także wątpliowści co do tego czy w ciągu 1
                  roku dam rady nauczyć sie porządnie tego Wosu{jakoś specjalnie sie tym nie
                  interesuję:/}.Poza tym ,z tych kierunków które wymieniłaś to nie za bardzo wiem
                  na czym ta inżynieria środowiska polega{dużo chemii?}jakbyś mi mogła to w paru
                  słówkach przybliżyć{lub ktoś inny kto wie:}byłabym bardzo wdzięczna.Jeszcze raz
                  dziękuję za info i pozdrawiam.
                  • Gość: prosba Re: proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 21:11
                    moesz pisac bez tych { } ??? skutecznie zniechecaja do czytania twojego tekstu.
                  • Gość: M. Re: proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 11:15
                    Co do inżynierii środowiska, to pomerdalo mi się ciut. :) Otóż ten kierunek
                    jest typowo techniczny, więc odpada. :) Ech, przepraszam. :)
                    Miałam na myśli technologię żywności, to coś w stylu dietetyki, tylko daje
                    większe możliwości.

A na dziennikarstwo ostatecznie nie złozyłam papierów. Myślałam o Uniwersytecie
                    Warmińsko - Mazurskim w Olsztynie, ale to chyba za daleko dla Ciebie.

No cóż... Widzę, że masz jeszcze rok. Dlatego, nie ma co panikować. Ucz się
                    WOSu, chyba warto chociaż spróbować. ;)
                    No i przejrzyj wymagania uniwerków, o których piszesz, na psychologię. Być może
                    sama biologia nie wystarczy... Ale trzymam kciuki!
              • very_martini Re: proszę o opinię 21.04.06, 23:21
                to może MISH? Większość uczelni je teraz prowadzi

16%VOL
                22%VAT

--
                takie tam... forum homeopatia
        • Gość: Daniela Re: proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 14:08
          To bzdura, że trzeba zdawać jak najwięcej przedmiotów, aby dostać się na studia!
          Ja zdawałam tylko polski, angielski i historię; dostałam się na 3 kierunki
          studiów (filologia rosyjska, filologia norweska i socjologia). Trzeba stawiać na
          jakość, a nie ilość!
          • Gość: M. Re: proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 14:39
            I ciekawa jestem, co zamierzasz robić po którymkolwiek z tych kierunków
            (pomijając filologię norweską, bo podejrzewam, że niewielu ją kończy, więc może
            dawać jakieś możliwości pracy)... :)

Bo w zasadzie wystarczy zdawać polski, ankielski i WOS, żeby dostać się na
            filologię polską, ankielską, kulturoznawstwo, pedagogikę, pedagogikę specjalną
            itp. Tylko, jesli nie jest się wybitnym nie osiągnie się wiele więcej, jak
            uczenie w szkole. Chyba że ktoś tego właśnie chce, a studia kończy dla
            przyjemności jedynie. No to wtedy droga wolna. :)

Pozdrawiam.
    • Gość: sylwia Re: proszę o opinię IP: 195.136.92.* 21.04.06, 15:24
      3 tyg przed maturą zastanawiasz się czy zdawać wos? nie wypełnialiscie w szkole
      zadnych deklaracji?teraz masz juz drogę zamkniętą.
      • Gość: M. Re: proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 15:49
        Jak nie czytasz wszystkich wypowiedzi, to nie krytykuj...

Bo koleżanka maturę ma za rok. :P
        • Gość: z. Re: proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 16:10
          No wiesz M nie krytykuj ,aż tak bardzo tego,że ktos tam wybiera filologię ,może
          pragnie zostac tlumaczem czy uczyć w szkole....
          • Gość: M. Re: proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 22:21
            Myślę, że aż tak bardzo nie skrytykowałam... :) Napisałam przecież, że jesli
            ktos właśnie to chce robić, to w porządku.
            Jesli kogoś uraziłam, to przepraszam. :)

Pozdrawiam.
            • Gość: z. Re: proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 22:30
              Mnie nie uraziłaś;)ale co poniektorzy mogliby to troche odebrać
    • Gość: sylwia Re: proszę o opinię IP: 195.136.92.* 22.04.06, 08:51
      aaa,no tak,nie czytalam wszystkich postów :P
      w takim razie inaczej : na rok przed maturą już wiesz co zdajesz?:P
      • Gość: a night_view Re: proszę o opinię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 14:40
        Tak-wiem już prawie do końca co będę zdawała na maturze:)Ten wos też sie chyba
        do tego zalicza.Ktoś wspomniał o Mish-u.Brzmi ciekawie,czy jednak na te studia
        nie trzeba mieć jakichś "ponadprzeciętnych umiejętności humanistycznych"?A poza
        tym trzeba pewnie zdawać historię-czy jestem w błędzie?Jakby ktoś mógł
        przybliżyć te studia i rekrutację będę bardzo wdzięczna.Co do psychologii to
        nie tracę nadzieji:)
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka