Dodaj do ulubionych

psychologia UW UJ czy SWPS

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 23:01
witam mam pytanie co do uczelni: zastanawiam sie nad UW i UJ (kierunek
psychologia badz psychologia stosowana)niestety nie jestem w stanie
powiedziec jak poszla mi matura-jestem zadowolony ale bez nadmiernego
entuzjazmu. zatem zastanawiam sie nad SWPS czy ktos moglby mi powiedziec czy
studenci tam sa <jak to zostali niejednokrotnie okresleni na forach>
niezbyt 'kumaci' <oczywiscie nie chcialbym obrazic zadnego studenta z SWPS-to
jedynie podsumowanie licznych wypowiedzi forumowiczow>. wiem ze wlasciwie to
nei ma znaczenia(ucze sie dla siebie i bla bla bla) ale nie chcialbym uczyc
sie na uczelni gdzie nie 'dogadalbym' sie z kolegami z roku.
mam pytanie tez do UJ iUW czy mozna tam w razie zlych wynikow maturalnych
uczeszczac jako hmm 'wolny student'? dziennie ale platnie? nie bardzo sie w
tym orientuje i nie wiem czy jest taka (w ogole) mozliwosc. slyszalem ze
tylko nie liczni zasluzyli na te 'miano'.
bede bardzo wdzieczny za wszelkie informacje. takze za opinie na temat danych
uczelni. dziekuje.
Obserwuj wątek
    • tocqueville Re: psychologia UW UJ czy SWPS 03.06.06, 23:02
      polecam prywatną uczelnię
    • Gość: M. Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 13:16
      Jeśli dostaniesz się na państwowe - szczególnie na UW, to zdecydowanie idź tam.
      Jeśli dostaniesz się na wieczorowe, to też raczej idź tam. A jeśli nie, to SWPS
      jest ok. :) Ja studiuję tu od roku, nie ma jednak reguły jesli chodzi o
      inteligencję studentów. :) Nie jest jakoś wybitnie trudno dostać 3, a już
      zupełnie niemożliwe jest wyrzucenie ze szkoły - jest się w niej, dopóki się ma
      czym zapłacić za kolejne poprawki (niektórzy niektóre egzaminy zdają nawet po 8
      razy). Ale, żeby mieć 4, 5 czy 6, trzeba się już nieźle napocić.
      Ja spędzam dużo czasu na nauce, bardzo mnie to interesuje i chcę być w tym
      dobra. Myślę, że SWPS daje mi taką możliwość. Podobno później pomagają w
      załatwianiu staży itp.
      W mojej grupie są 24 osoby, z czego chyba 3 mają średnią powyżej 4, niektórzy
      oblali 1, 2, 3 egzaminy w sesji zimowej. Niczego nie można uogólniać. No ale
      podejrzewam, że poziom studentów jest na pewno niższy niż na UW czy UJ. Na
      szczęście wyniki matury nie są odpowiednim wyznacznikiem tego, czy ktoś będzie
      dobrym psychologiem. Myślę, że jśsli chcesz nim być, to SWPS stwarza taką
      szansę. Przejrzyj ofertę dydaktyczną, programy kół naukowych itd. i zdecyduj. :)
      • Gość: hmm Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 20:04
        Decyzja należy do Ciebie. Jeśli dostaniesz się na dzienne państwowe to na nie
        idź (choćby z powodu zaoszczędzenia ok. 40 tysięcy :)). Myślę, że jeśli nie ma
        konieczności, to nie warto być studentem na studaich wiezorowych. Ja polecam
        SWPS. Sama tam studiuję i była to moja decyzja- zrezygnowałam z wieczorowych na
        UJ. Poziom studentów jest różny. Jego ocena zależy od twojego poziomu.
        Zazwyczaj jest kilka osób z wyższej półki, z którymi bez problemu można się
        dogadać. Choć czasem jest tak, że tępota niektórych doprowadza mnie do
        frustracji. No i czasem jest problem z pracami grupowymi na ćwiczeniach, gdy
        np. sama piszę pracę i podpisuję ją nie jednym, ale czterema nazwiskami. Ale
        nie zawsze tak jest :). Studia na SWPS są bardziej nastawione na jednostkę,
        więc jeśli szukasz uczelni, która zapewni Ci wiele kierunków rozwoju to SWPS
        spełnia te wymagania.
        • Gość: Agatka Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 20:21
          A dlaczego nie warto byc studentem wieczorowym?
          • Gość: hmm Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 12:30
            Wg mnie jeśli nie ma potrzeby by być na wieczorowych to nie warto. Płacić
            trzeba tyle ile za prywatne dzienne. A co oferują wieczorowe poza tym, że są
            PAŃSTWOWE ??? Na uczelni prywatnej, np. SWPS masz prawie niegoraniczoną liczbę
            możliwości rozwoju, najlepszą kadrę w Polsce, która zawsze ma dla ciebie czas,
            świetny sprzęt. Jak to ma się więc do wieczorowych, gdzie często jesteś
            postrzegany jako student II kategorii??
            • svenka_se Re: psychologia UW UJ czy SWPS 08.07.06, 21:23
              Niestety hmmm, nie zgodze sie z tym co piszesz, absolutnie.
            • Gość: M. Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 00:14
              Niestety jako studentka na prywatnej SWPS jestem traktowana jako ktoś II
              kategorii, dlatego, jesli będziecie mieli szansę na wieczorowe (ja dostałam się
              na wieczorowe na UMCS i zrezygnowałam... :/), to z niej skorzystajcie.
    • Gość: psyche Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.acn.waw.pl 04.06.06, 20:36
      Gość portalu: bluebaloo napisał(a):

> mam pytanie tez do UJ iUW czy mozna tam w razie zlych wynikow maturalnych
      > uczeszczac jako hmm 'wolny student'? dziennie ale platnie?

Na UW, jesli sie nie dostaniesz na dzienne, mozesz probowac na wieczorowe. Na wieczorowych
      palacisz. Ale bedac studentem wieczorowym mozesz chodzic na zajecia z dziennymi. Wiecej mozesz
      poczytac na:
      www.psychologia.pl/dla_kandydatow.php?id=3&sub_id=1#b
      • Gość: myosotis_ola Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.07.06, 11:38
        Hej! Ja słyszałam, że pod względem psychologii najlepszą uczelnią jest SWPS!
        Ale to są płatne studia, więc ja składam na UW :) To mój priorytetowy kierunek.
        Jak szacujesz swoje wyniki matury? Może się spotkamy w październiku ;)
        • svenka_se Re: psychologia UW UJ czy SWPS 09.07.06, 11:50
          Ja niestety nie uznaje prywatnych uczelni. Wole te panstwowe. Ja studiuje w
          Poznaniu. Mozliwe, ze SWPS jest najlepsza, ale wolałabym chyba studiowac
          wieczorowo niz dziennie na SWPS.
          Pozdrawiam:)
          • Gość: myosotis_ola Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.07.06, 13:09
            Ja podobnie... Dlatego uparłam się na UW. Ale muszę przyznać, że jeśli chodzi o
            poziom to króluje SWPS...
            • svenka_se Re: psychologia UW UJ czy SWPS 09.07.06, 13:11
              Moze Ola, ale wiekszosc wykładowcow, to wykładowcy z UAM-u, czy UW, wiec
              dlatego poziom jest taki jaki jest:)
              • Gość: messerschmitt Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 13:59
                a mi SWPS kojarzy się z moją przygłupią koleżanką z LO która nie dostała się
                nawet na Wyszyńskiego
                • Gość: MMM*** Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 14:10
                  hehe, a mi prywatne kojarzą się z przygłupią koleżanką z LO która studiuje na
                  Łazarskim a sadzi się jakby to Harvard był :D:D Ale to już inny wątek...
                  Nie wiem jak na UW, ale na UJ program wieczorowych pokrywa się z dziennymi,
                  zajęcia są w tych samych godzinach, a na dyplomie nikt Ci nie napisze,że to
                  były studia wieczorowe:P
                  • svenka_se Re: psychologia UW UJ czy SWPS 09.07.06, 14:32
                    Dokładnie, na UAM jest tak samo jak na UJ. Zajecia dziennych pokrywaja sie z
                    wieczorowymi. Poza tym wolałabym płacic za uczelnie panstwowa niz za prywatna,
                    bo pozniej tez beda na to patrzec. Masz racje nikt nie napisze, ze konczyło sie
                    psychologie w trybie wieczorowym.
                    Pozdrawiam.
                    • Gość: M. Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 14:59
                      Ech, też pewnie przygłupia jestem. Tyle że na parę kierunków bym się ze swoją
                      maturą dostała. Życzę wam powodzenia, bo wiem, że na psychologię nielatwo jest
                      się dostać. Nawet na wieczorową.
                      I jeśli będziecie mieli szansę studiować państwowo, to ją wykorzystajcie. Ja
                      nie poszłam na wieczorowe na UMCS, bo było mi tam trochę nie po drodze.
                      Ale cieszę się, że jestem na SWPS, bo lepsze to, niż studiować kierunek, który
                      by absolutnie mnie nie cieszył...
                      • Gość: myosotis_ola Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.07.06, 15:34
                        Ja też jestem za tym żeby studiować na państwowej uczelni. Nie składam na żadną
                        prywatną. Jeśli się od razu nie dostanę na psychologię na UW (dziennie) to
                        pójdę na coś innego (mniej obleganego) a potem wezmę psychologie jako drugi
                        fakultet albo będę kombinować coś z przeniesieniem... Ale na prywatne nie
                        pójdę!!!
                        • ragazzo11 Re: psychologia UW UJ czy SWPS 09.07.06, 22:47
                          u nas w kraju wszystko jest pokrecone i poodwracane do góry nogami. na
                          zachodzie to studiowanie w prywatnych dobrych uczelniach jest bardziej
                          prestiżowe, u nas większy prestiż ma się to starych sal cuchnących zgnilizną i
                          ławek na wpół zrzartych przez mole czy inne robactwo.

• Gość: wowo Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 22:54
                            ale u nas nie ma dobrych uczelni, tym bardziej prywatnych. więc poco mam płacić
                            grube tysiące za te gó.. skoro mogę uczyć się za darmo??
                            • Gość: MMM*** Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 23:31
                              Hehe jeśli dla kogoś głównym miernikiem dobrej uczelni jest pachnąca, super
                              wyposażona sala to pogratulować tylko :D:D:D
                              W zdecydowanej większości te cudne sale są wypełnione przez puste dzieciaczki z
                              zamożnych domów, które nie studiują ale opie..** się za pieniądze rodziców...
                              • ragazzo11 Re: psychologia UW UJ czy SWPS 10.07.06, 00:06
                                no i tu się mylisz, bo na płatnych studiach jest mnóstwo młodzieży ze średnio
                                lub małozamożnych rodzin. na dziennych studiach bezpłatnych sa ci, których było
                                wczesniej stac na kursy przygotowawcze, kursy językowe za granicą itd. samo
                                urodzenie w bogatszej i lepiej sytuowanej nie jest wprawdzie wyznacznikiem
                                lepszej wiedzy i zdolności a daje większe szansę w boju o miejsce na uczelni.
                                nie wspominam już o układach i pseudo-rekrutacjach, gdzie pula miejsc
                                przeznaczona jest dla dzieci lekarzy, prawników, dziennikarzy i innych.

to nie jest rok 95 i na uczelniach prywatnych nie ma tylko "bananowej"
                                młodzieży.

o stereotypach jest już coś na pierwszym roku psychologii.
                              • Gość: hmm Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 10.07.06, 10:22
                                Sądząc po waszych wpisach cieszę się, że nie znam was osobiście.
                                Wasz język i maniery pozostawiają dużo do życzenia. Wspaniała przyszła kadra
                                psychologów w Polsce- nic dodać, nic ująć!
                                Nie będę się spierać, które studia są lepsze- państwowe czy prywatne żeby nie
                                rozpoczynać kolejnej głupiej i niekończącej się dyskusji.
                                Co do "opie***" się za pieniądze rodziców, to proszę Cię nie żartuj sobie, bo
                                gdyby zrobić statystyki, kto ciężej pracuje, to może przypadkiem okazać się, że
                                prywatni wysilają się bardziej choćby po to, aby zarobić na czesne lub na
                                stypendium.
                                Wszystko i tak zależy od Twojego podejścia- czy Ci zależy czy nie- a jeśli na
                                państwowych mają specjalne łopaty do nakładnaia lepszej wiedzy to tylko
                                pozazdrościć...
                                Przyszła pani psycholog, która straciła swój honor decydując się na studia prywatne
                                • Gość: wowo Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 10:46
                                  Co do "opie***" się za pieniądze rodziców, to proszę Cię nie żartuj sobie, bo
                                  gdyby zrobić statystyki, kto ciężej pracuje, to może przypadkiem okazać się, że
                                  prywatni wysilają się bardziej choćby po to, aby zarobić na czesne lub na
                                  stypendium.

No właśnie, jaki wpływ ma przemęczenie pracą i ogólny brak czasu do nauki na
                                  osiągane wyniki i poziom wiedzy studentów z prywatnych szkółek?
                                  Dla mnie to jak porównywać piłkarza amatora który pracuje jako kelner z
                                  zawodowcem. Sorry, ale to że jesteście na prywatnych świadczy o waszym
                                  niedouczeniu z ogólniaka, a martwiąc się o utrzymanie i o czesne odstajecie
                                  coraz bardziej od tych którzy mogą się poświęcić nauce i dopiero po studiach
                                  zajmować się konkretną pracą.
                                  • Gość: blue baloo Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 11:36
                                    dziekuje za liczne odpowiedzi niestety nadal mam mnoswto watpliwosci, widze ze
                                    opinie sa rozne, ale slyszalem wiele dobrego o tej 'prywatnej szkolce' <jak to
                                    okreslil niejaki wowo> jaka jest SWPS. musze przyznac ze nie do konca zgodze
                                    sie ze stwierdzeniem jakoby studenci uczelni prywatnych byli niedouczeni- moze
                                    i tacy sie zdarzaja ale po co generalizowac(?), oczywiscie to tylko moje zdanie.
                                    wowo-> a Ty co studiujesz i gdzie? (oczywiscie pytam z ciekawosci:) )
                                    mam jednak pytanie dotyczace wieczorowych na UJ-czy wowczas uczeszcza sie na
                                    zajecia razem ze studiujacymi dziennie, brak jakichkoliwek podzialow czasowych
                                    itp.? z gory dzieki łans egen :) pozdrawiam
                                    • Gość: wowo Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 11:54
                                      prawo na UW, dziennie
                                      • Gość: bluebaloo Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 12:20
                                        szczerze mowiac mialem ochote napisac jakas cieta reposte ale chyba sobie
                                        daruje, jednak wowo mam paru znajomych na UW (oczywiscie studiujacych dziennie)
                                        i musze przyznac ze nadmierna blyskotliwoscia to oni nie grzesza co wiecej
                                        moglbym w tej sytuacji podobnie jak Ty generalnie stwierdzic ze na UW dostaje
                                        sie kazdy nie zaleznie od zdolnosci,a tym bardziej posiadanej wiedzy kto ma po
                                        prostu znajomosci. prymitywnie generalizuje podobnie jak Ty (twierdzac ze na
                                        prywatnych uczelniach znajduja miejsce nieuki).
                                        skoro studiujesz w wawie na pewno wiele slyszales o SWPS moze zapodaj pare
                                        opinii na jej temat, podejrzewam ze na pewno troche o tej uczelni slyszales-
                                        bede wdzieczny.
                                        • Gość: wowo Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 12:47
                                          taaa, błyskotliwością za to grzeszą studenciny z prywatnych , ale tylko
                                          makijażu i wyżelowanych włosów ;) słuchaj jesteś żałosny albo żałosna bo nie
                                          możesz pogodzić się z elementarnym faktem że między studentami dziennymi z
                                          renomowanych uczelni, a z prywatnych szkółkek na które się ląduje ponieważ jest
                                          się za słabym na studia państwowe jest taka różnica że tylko zaślepieniec lub
                                          zwykły prowokator jej nie dostrzeże! Jeśli chodzi o SWPS to wiem kto z moich
                                          znajomych tam trafił, i to że jest to przechowalnia dla tzw. zlotej młodzierzy
                                          czyli zwykłych obiboków i aktorów młodego pokolenia z czwartorzędnych seriali ;)
                                          I proszę mi nie rzucać tekstów typu "ja tam studiuję czyli jestem głupia" - bo
                                          ja tego do końca nie wiem ale bazując na doświadczeniu, artykułach prasowych i
                                          zdrowym rozsądku mogę powiedzieć że z zdecydowanej większości to jest prawda.
                                          • Gość: bluebaloo Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 13:10
                                            sluchaj po co sie tak rzucasz skoro w zaden sposob Cie nie atakowalem(no
                                            przynajmniej nie swiadomie). jak juz pisalem nie mam takiego doswiadczenia i
                                            wyrobionych pogladow na temat niektorych uczelni jak Ty (bo niby po co
                                            zakladalbym ten watek, Watsonie?) zaznaczam ze w Warszawce nie studiuje a moja
                                            opinia wylacznie opiera sie na artykulach prasowych w ktorych niejednokrotnie
                                            SWPS(konkretnie o tej uczelni dyskutujemy) pod wzgledem kierunku jakim jest
                                            psychologia plasowala sie na najwyzszym 1 miejscu, wyprzedzajac tak przeceniany
                                            przez Ciebie panstwowy UW. Opierajac sie na wszelakich rankingach w glowie mi
                                            sie nie miesci ze na SWPS studenci to sami pseudointeligenci z 'l jak luv'. a
                                            Twoje motto w stylu: pokaz mi swoj makijaz a powiem Ci na jakiej uczelni
                                            studiujesz, kompletnie nie odpowiada dzisiejszym realiom.
                                            • Gość: wowo Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 13:23
                                              Twoje motto w stylu: pokaz mi swoj makijaz a powiem Ci na jakiej uczelni
                                              studiujesz, kompletnie nie odpowiada dzisiejszym realiom.

Wejdź na kampus UW lub do Biblioteki, potem pogadamy. Przeciętna dziewczyna z
                                              UW jest na tyle inteligentna że potrafi się ubrać gustownie i z klasą nawet
                                              jeśli nie grzeszy specjalnie swoją urodą;)Nie chcem za bardzo jechać po tych z
                                              wyższych szkółek gotowania i marketingu, ale krżótko mówiąc one nie mają tego
                                              wdzięku, który działa przeważnie na tak zwanych dresów czyli ostry makijaż bez
                                              żadnego polotu, fryzura a la bokserka Guzowska i do tego obrzydliwe obścisłe
                                              dżinsy w których zagotowana i krzywa dupa nie przyciągnęłaby co najwyżej
                                              zbieracza puszek lub jakiegoś łysego spod bloku.
                                              Mówisz że jesteś w tych sprawach niedoświadczony a ja dalej twierdzę że między
                                              studentami różnych typów szkół występują kolosalne różnice.
                                              • Gość: wowo Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 13:25
                                                sorry za błędy ort i logiczne , ale kto mądry zrozumie mój sens a z drugiej
                                                strony to jak mam je wyedytować ??!!
                                  • Gość: hmm Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 10.07.06, 14:23
                                    Szanowny wowo: Twoja racja, święta racja, a jeśli ktoś inny ma rację, to i tak
                                    Twoja jest bardziej świętsza od jego racji. Nie będę się kłócić.
                                    Ton Twojej wypowiedzi wskazuje na to, że masz kompleksy- proponuję wizytę u
                                    najbliższego psychologa.
                                    Niedouczona po liceum na pewno nie jestem.
                                    Co do pracy na studiach, to tu się słonko mylisz. W dzisiejszych czasach
                                    siedzenie w książkach to tylko pół sukcesu, drugie pół stanowi doświadczenie
                                    zawodowe i praktyka.
                                    Osóbki. która poświęca się tylko i wyłącznie nauce dzisiaj nikt nie zatrudni.
                                    Encyklopedię każdy ma w domu. Co do konkretnej pracy- najpierw trzeba ją dostać.
                                    Bycie darmozjadem na utrzymaniu rodziców i państwa w wieku 25 lat chwalebne
                                    podobno nie jest.
                                    • Gość: wowo Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 16:35
                                      najlepiej obarczyć kogoś kompleksami, jak nie dajesz rady znaleźć jakichkolwiek
                                      argumentów ;)
                        • Gość: M. Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 01:19
                          Gość portalu: myosotis_ola napisał(a):

> Ja też jestem za tym żeby studiować na państwowej uczelni. Nie składam na
                          żadną
                          >
                          > prywatną. Jeśli się od razu nie dostanę na psychologię na UW (dziennie) to
                          > pójdę na coś innego (mniej obleganego) a potem wezmę psychologie jako drugi
                          > fakultet albo będę kombinować coś z przeniesieniem... Ale na prywatne nie
                          > pójdę!!!

Jasne, lepiej sobie studiować na rachunek podatników coś, co Cię tak naprawdę
                          nie interesuje...

Boże, uchroń mnie i moich bliskich przed takimi psychologami...
    • Gość: bluebaloo Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 13:17
      i jeszcze raz zwracam sie z zapytaniem jak jest z tymi wieczorowymi na UJ??
      ktos moglby napisac cos wiecej na ten temat?
      • Gość: hmm Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 10.07.06, 14:09
        Generalnie jest tak jak na dziennych, możesz z nimi również chodzić na zajęcia.
        Są to po prostu dzienne płatne.
        • Gość: bluebaloo Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 14:13
          dzieki za rzeczowa informacje:) (rozumiem ze nie bede miec zajec wieczorem np.
          po 19?) pozdrawienia dla Ciebie i dla wowo.
          • Gość: hmm Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 10.07.06, 14:25
            Rok temu dostałam się na zwykłą i na stosowaną psychologię i z tego co pamiętam
            to zajęcia proponowali w granicach godziny 15.
            Polecam forum studentów psychologii- jest tam wątek na ten temat.
          • Gość: MMM*** Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 14:25
            Ja też studiuje wieczorowo na UJ, wykłady są razem z dziennymi, a godziny
            ćwiczeń są naprawde różne, ja najpóźniej kończyłam o 17.Dodam jeszcze iż
            studenci wieczorowi(przynajmniej na moim kierunku) mają bardziej ściśnięty plan
            (miałam piątek i prawie cały czwartek wolne)
            • Gość: Moi Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.06, 16:21
              A jest możliwe takie "ponaginanie" planu żeby mieć tylko 2 dni zajętę studiami
              <na wieczorowych oczywiscie ;)> ?
              • Gość: MMM*** Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 16:40
                Na wykłady nikt Ci nie każe chodzić, a jak umiejętnie dopasujesz sobie grupy to
                może i 2 dni wystarczą :>
                • Gość: ;))) Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 08:54
                  Bardzo proszę o odpowiedź ;)
                  -
          • Gość: hmm Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 10.07.06, 19:07
            Kilka argumentów podałam, a Ty widocznie nie umiesz czytać ze zrozumieniem.
            • Gość: hmm Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 10.07.06, 19:14
              To było oczywiście do wowo.

Do autorki postu:
              Jak dostaniesz wyniki z matury i przejdziesz rekrutację to sama zdecydujesz
              gdzie chcesz studiować. W SWPS masz najlepszą w Polsce kadrę, nieograniczone
              możliwości rozwoju, dobrze zaopatrzoną bibliotekę. Minusem jest to, że ludzie są
              różni- lepsi i gorsi oraz wysokie czesne.
              Na państwowych nie studiowałam, więc oceniać nie mogę. Jeśli się dostaniesz na
              dzienne to bez dyskusji je wybierz. Jeśli na wieczorowe- to przemyśl swoją
              decyzję. Pozdrawiam
              • Gość: bluebaloo Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 19:50
                no z minuty na minute stesuje sie coraz bardziej bo to juz jutro <orany>. do
                wszelkich formalnosci nawet glowy nie mam:/
                hmm- rozumiem ze studiujesz na SWPS(?) wnioskuje ze chyba jestes zadwolona wiec
                to z pewnoscia ulatwia mi wybor oczywiscie na pierwszym miejscu sa dzienne ale
                SWPS swoja oferta naprawde wydaje mi sie nie-najgorsza, wrecz bardzo dobra
                opcja. dzieki jeszcze raz za opinie! pozdrawiam
              • pilar85 Re: psychologia UW UJ czy SWPS 11.07.06, 08:35
                Nie próbujesz nas czasem przekonać, że studia wieczorowe na uniwersytecie są
                gorsze od dziennych w szkole prywatnej? ;) Jeśli tak, to proszę Cię....
                • Gość: M. Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 09:14
                  Wieczorowe studia na uniwersytecie, to nic innego jak studia dzienne płatne.
                  Dlatego trzeba zastanowić się, za co się płaci, bo czesne na wieczorowych na UW
                  i na dziennych w SWPS jest praktycznie jednakowe.
                  Na szczęście mentalność Polaków troszkę się już zmienia i pracę znajdują
                  absolwenci SWPS. Tyle że psychologię rocznie kończy baaaaaaardzo wielu ludzi,
                  dlatego ogólne szanse na pracę w tym zawodzie są strasznie małe i myślę, że tą
                  szansę będą mieli najlepsi i to już chyba mniej ważne czy z UW czy z SWPS.
                  Gdybym ja miała zatrudnić absolwenta UW z 3 na dyplomie albo absolwenta SWPS z
                  5, bez wahania wybrałabym tego drugiego...
                • Gość: hmm Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 11.07.06, 15:02
                  Nie przekonuję. Udzielam tylko informacji. Decyzję każdy musi podjąc sam, bo
                  każdy ma inne priorytety...
    • Gość: halo UTA Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.06, 18:57
      halo UTA
      • Gość: MMM*** Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 13:06
        Ja bym wołała kogoś z 3 na dyplomie z UW czy UJ niż kogoś z 5( buahahaha) z
        jakiejś badziewnej prywatnej szkółki.
        • Gość: hmm Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 11.07.06, 15:06
          O ile wiem SWPS badziewna nie jest :/ Wykładowcy są ci sami, materiał
          przerabiany na zajęciach jest zazwyczaj identyczny jak np. na UW, a w niektórych
          wyjątkach nawet poszerzony w SWPS. Testy układają ci sami wykładowcy więc ich
          poziom jest jednakowy. Różnice mogą dotyczyć tylko egzaminów ustnych, bo tych na
          pierwszym roku w SWPS jest mało.
        • Gość: M. Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 16:07
          Gość portalu: MMM*** napisał(a):

> Ja bym wołała kogoś z 3 na dyplomie z UW czy UJ niż kogoś z 5( buahahaha) z
          > jakiejś badziewnej prywatnej szkółki.

No, gdyby SWPS było badziewną prywatną szkółką, to ja też wolałabym tego z UW.
          Ale nie jest. Ech...
          A to, co piszesz świadczy tylko o Twoim poziomie i słabej znajomości polskich
          psychologów...
          • svenka_se Re: psychologia UW UJ czy SWPS 11.07.06, 16:12
            A ja sprawdziłabym doswiadczenie i umiejetnosci obu osob, i dopiero pozniej
            wybrałabym. Nie ma znaczenia czy UW czy SWPS.
            • Gość: M. Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 16:23
              :)
              • Gość: harmider Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 16:34
                ja bym wolał kogoś kto przeszedł selekcję 90 proc z matury i testu
                predyspozycji, zamiast przypadkowych ludzi którym przyśniło się zostać
                psychologiem mimo że wiedzy brakuje. nie sądze żeby 5 na SWPS było więcej warte
                niż na UW mimo wszystko. z drugiej strony na Uw żadko zdarzają się takie oceny
                • Gość: harmider Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 16:35
                  chodzi o to że 5 na na SWPS jest mniej warte niż na UW, ale i tak 3 są
                  żadkością na uniwerku
                  • Gość: M. Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 16:52
                    Gość portalu: harmider napisał(a):

> chodzi o to że 5 na na SWPS jest mniej warte niż na UW, ale i tak 3 są
                    > żadkością na uniwerku

Być może, wcale nie przeczę, że 5 na UW jest mniej watre niż 5 na SWPS. Mówię
                    tylko, że 5 na SWPS więcej jest warte niż 3 na UW. Tylko tyle. ;)
                    • Gość: psyche Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 20:11
                      Hej, dołącze sie do forum bo wlasnie dostalam wyniki i z polskiego jestem
                      załamana niecale 50 % z podst i rozszerz.!!! tragedia! i teraz stawiam
                      pytanie ,czy mam jakiekolwiek szanse na UJ na psychologie na wydziale
                      filozoficznym ??? na dzienne ...wątpie ale może wieczorowe...ale z drugiej
                      strony..wieczorowe są niewiele tansze od SWPS ..a tam studiuje moja
                      przyjaciołka i musze zdementowac plotki ,że tam są nieuki ,barbie itp. bo
                      ona ,po pierwsze zdawala na maturze biol. chem. i fiz. rozszerz i wszytstkie
                      miala ok 70-80 % ,po drugie skonczyla 1 rok i wiem jak zakuwała i
                      przeżywała ,że nie zaliczy ..dlatego opinie o tej szkole mam pozytywna i to nie
                      jest "szkoła dla głupoli". jedyne co mnie powstrzymuje to czesne ...:/
                      jest tu ktos z UJ z wydzialu filozof. ,psychologii ????
                      • Gość: bluebaloo Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 20:25
                        psyche-z tego co sie orientuje to psychologia na UJ zarowno na filozoficznym
                        jak i komunikacji spolecznej jest bardzo oblegana, choc w wiekszej mierze
                        zalezy to od popularnosci samego kierunku. My sle ze szanse na pewno posiadasz
                        zalezy jak poszly Ci inne przedmioty(moze nimi nadrobisz) bo przeciez matury
                        nie zdajemy tylko i wylacznie z polskiego;).
                        • Gość: psyche Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 22:22
                          miło mieć jakieś wsparcie :) wiec inne przedmioty to ang 94% i 58% i historia
                          sztukii 44% i 80% spodziewalam sie o wiele lepszych wyn ikow przede wszystkim z
                          polskiego i teraz mam dylematr czy jest sens gdziekolwiek skladac papiery ,a na
                          filologie jakakolwiek to raczej nie mam szans z tym polskim...
                    • ragazzo11 Re: psychologia UW UJ czy SWPS 11.07.06, 20:16
                      nieśmiało właczę się do do tej dyskusji.

już na 1 roku psychologii uczy się studentów, aby nie oceniać z góry i nie
                      wartościować nikogo i niczego.
                      dlatego dyskusję tę uważam za pozbawioną merytorycznej wartości.

nie jestem studentem ani UW, ani SWPS. Studiuję w WSFiZ i dobrze mi z tym.
                      • Gość: hmm Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 11.07.06, 21:05
                        Masz rację. Wszak zgodnie z teorią dysonansu poznawczego wzrasta wartość
                        możliwości wybranej a spada odrzuconej. Tak więc każdy swojego zdania bronił
                        będzie :)

• Gość: harmider Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 21:33
                      mi chodziło o to że 3 na uw więcej warte niż 5 na SWPS ale 2 razy zrobiłem nie
                      wiem dla czego ten sam błąd więc dałem już sobie spokój ;)
                      • Gość: M. Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 23:27
                        Gość portalu: harmider napisał(a):

> mi chodziło o to że 3 na uw więcej warte niż 5 na SWPS ale 2 razy zrobiłem
                        nie
                        > wiem dla czego ten sam błąd więc dałem już sobie spokój ;)

Nie wiem na jakiej podstawie taki wniosek... Studiujesz i tu i tu, żeby mieć
                        porównanie??

Może i trafiają do SWPS nieroby, barbie, itp., itd., ale jednak większość
                        wykładowców to również pracownicy uniwerków (głównie UW). Jakoś nie mogę sobie
                        wyobrazić, żeby osoby, które tak niemiłosiernie tępią u nas głupotę i lenistwo,
                        jak choćby pani prof. Skarżyńska, specjalnie u nas układały łatwiejsze testy
                        niż na UW.

W czasie poprzedniej sesji zdawałam egzamin z biologicznych mechanizmów u dr
                        Ostaszewskiego. Wcześniej miałam przyjemność(?) widzieć test sprzed kilku lat z
                        UW. Na moim egzaminie wiele pytań się powtórzyło, a już na pewno były na
                        porównywalnym poziomie trudności.

Nie przeczę, że jestem słabsza od studentów psychologii na UW. Śmiem jedynie
                        twierdzić, że nie dane mi było nawet napisać tego testu predyspozycji. A
                        matura, która nie poszła mi wcale źle, bo dostałabym się na naprawdę wiele
                        kierunków na państwowych uczelniach, nie świadczy wcale o tym, jakimi będziemy
                        psychologami...
                        • Gość: psyche Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 09:59
                          "A
                          matura, która nie poszła mi wcale źle, bo dostałabym się na naprawdę wiele
                          kierunków na państwowych uczelniach, nie świadczy wcale o tym, jakimi będziemy
                          psychologami..."

czy to jest aluzja do mojej wypowiedzi ?

• Gość: M Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 11:21
                            > czy to jest aluzja do mojej wypowiedzi ?

Absolutnie nie. wcale nie porównuję swoich wyników z Twoimi, tylko z wykresami
                            przedstawiającymi średnie krajowe wyników z zeszłego roku.

Tobie jak życzę powodzenia na trudnej drodze do zostania studentem psychologii.
                            • Gość: psyche Re: psychologia UW UJ czy SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 11:28
                              Dziękuje:)
                              I zgadzam się z Tobą ,że wynik matury o niczym nie świadczy o tym czy ktoś
                              bedzie dobrym psychologiem czy nie.( pocieszam bo nie poszlo mi
                              rewelacyjnie :P )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka