Dodaj do ulubionych

psychologia na UG - przekręty

24.01.03, 18:41
Jestem studentem psychologii na UG. Jakie było moje zdziwienie, kiedy
dowiedziałem się że w tym roku szkolnym na moim kierunku przyjęto 80
studentów na studia dzienne, a do sesji podchodzi 147! Skąd się pojawiło 67
studentów??? Spadli z nieba? Oficjalnie liczba wolnych słuchaczy miała
wynosić około 10 osób, doliczmy jeszcze kolejnych 10 osób które przyszły z
innych kierunków bez egzaminów (socjologia, politologia). Skąd jednak
pojawiło się kolejnych 40 osób???? W odwołaniach do rektora negatywnie
rozpatruje się podania ludzi którym zabrakło 0.25 punktu (wiem, bo mamy
zajęcia z wieczorowymi). Rzecz jasna rektor mógł przyjąć nawet 40 osób (nikt
jednak nie wie ile dokładnie, takie informacje nie są podawane do wiadomości
publicznej). Jakie kryteria obowiązywały przy przyjmowaniu 40 osób na
kierunek na który w tym roku starało się dostać 20 osób na miejsce? Moi
drodzy : prywata i nepotyzm rządzą wszędzie. A na naszych "wspaniałych"
etycznych kierunkach są prawdziwą plagą. Piszę o tym bez osobistego żalu czy
goryczy : jestem studentem psychologii już drugi rok. Ale przykro mi kiedy
miejsca dla ludzi pragnących studiować ten kierunek, są zajmowane przez
córeczki i syneczków bogatych i wpływowych cwaniaczków z rejonów trójmiasta.
A jak jest u was?
Obserwuj wątek
    • Gość: studentka Re: psychologia na UG - przekręty IP: *.nsm.pl / *.nsm.pl 25.01.03, 11:48

Sama nie zostałam przyjęta na psychologię dzienną. Pisałam odwołanie, ponieważ
      zabrakło mi bardzo malutko punktów... niestety nic to nie dało...
      zdecydowałam się na studia wieczorowe. Świadomość, że na dziennych studiują
      osoby, które miały niecałe 28 punktów ( a limit przyjęć był od 45) dobija...To
      nie sprawiedliwe!
    • Gość: mariusz Re: psychologia na UG - przekręty IP: *.gdynia.mm.pl 29.06.03, 23:34
      up

wwyszukałem ten wątek... dawno był zakładany ale nadal aktualny chyba ;-)
    • Gość: jk Re: psychologia na UG - przekręty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.03, 14:04
      Ja byłam na 101 miejscu,zabrakło mi 1,25 czyli jedno pytanie żle,no i nie ma
      mnie wśród tych 147.Czyli przyjęli 47 gorszych,może mieli akurat pomroczność
      jasną w czasie egzaminu i się odwołali:)Wszędzie tak jest.
    • Gość: załamka Re: psychologia na UG - przekręty IP: *.nsm.pl 11.07.03, 21:11
      Dziś był egzamin wstępny na ten kierunek na Uniwerku Gdańskim. Wrażenia-
      totalna załamka... Ucz tu się człowieku, zkuwaj, zarywaj noce, próbuj uczciwie
      zdawać niełatwy egzamin, a na pocieszenie usłyszysz słowa wychodzącej z sali
      blondyneczki, która z ogromnym zadowoleniem rozmawia przez komórkę: " Tak
      kochanie, pytania były identyczne jak mówiłeś"... Bez komentarza...
      25 osób na jedno miejsce... ile już zarezerwowanych dla wybranych??
      • Gość: Kim Re: psychologia na UG - przekręty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.03, 12:05
        Czy sa już wywieszone wyniki,ile trzeba było mieć punktow?
        • Gość: Kamena Re: psychologia na UG - przekręty IP: *.nsm.pl 13.07.03, 21:19
          Są już wyniki. Wiszą na Pomorskiej. Przyjmowali od 41,5 pkt.
          • Gość: Kim Re: psychologia na UG - przekręty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.03, 11:23
            Się okazuje,że to tylko lista wyników.Jak dorzucą olimpijczyków itp to nie
            będzie to 41,5 punktow.
            • Gość: aśka Re: psychologia na UG - przekręty IP: *.nsm.pl 14.07.03, 21:35
              Olimpijczyków mogą przyjąć tylko 4 ( po jednym z olimpiad: polonistycznej,
              historycznej, biologicznej i matematycznej), próg punktowy 41,5 zaczyna się na
              75 osobie, więc jeśli mieliby przyjąć te dodatkowe 4 osoby, to i tak ci którzy
              mają 41,5 pkt zmieszczą się przed pozycją osiemdziesiątą na liście ( przyjmują
              wszystkich, którzy uzykali ten sam wynik co ostatnia przyjęta osoba ).
              • Gość: sceptyk Re: psychologia na UG - przekręty IP: *.nsm.pl 14.07.03, 21:39
                Trzeba jeszcze założyć że kilka ( kilkanaście) osób dostanie się na tą listę
                poza kolejnością- po znajomości ( w komisji albo królów polskich )
                • Gość: Kim Re: psychologia na UG - przekręty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.03, 22:14
                  Jeśli jesteście z Trójmiasta napiszcie jak już będzie lista
                  przyjętych.Telefonicznie trudno się czegoś dowiedzieć.Podobno ma być w ciągu 3
                  dni.
                  • Gość: Magda Re: psychologia na UG - przekręty IP: *.nsm.pl 19.07.03, 22:18
                    Wstępna lista przyjętych już wisi. Przyjęłi 90 osób, od 41,5 pkt. Gratulacje!
              • Gość: Kim Re: psychologia na UG - przekręty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.03, 22:21
                A liczysz międzynarodowe matury?
                I lepiej być na tej liscie przyjętych,bo odwołania ...no szkoda pisać.
                • Gość: aśka Re: psychologia na UG - przekręty IP: *.nsm.pl 15.07.03, 08:35
                  one już są wliczone, brakuje tylko olimpijczyków i jak trafnie zauważył
                  Sceptyk- tych którzy dostaną sie po znajomości.
                  Ile masz punktów jeśli wolno spytać?
                  • Gość: Kim Re: psychologia na UG - przekręty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.03, 12:19
                    41,75 Ostatnie nieoficjalne wiadomości od kobiety z komisji rekrutacyjnej-
                    przyjmą do 90 pozycji-oby.
    • Gość: studentka Re: psychologia na UG - przekręty IP: *.astercity.net 15.07.03, 16:00
      Jestem z UW, u nas nie słychać o takich przekrętach. Ale wasze historie mrożą
      krew w żyłach. Pracuję w gazecie (ale nie Wyborczej), jeżeli ktoś z was
      chciałby podzielić sie doświadczeniami z egzaminów, to proszę o kontakt.
      e-mail: dywan.perski@gazeta.pl pozdr.
      • Gość: fiuta Re: psychologia na UG - przekręty IP: *.rtk.net.pl 18.07.03, 20:24
        Gość portalu: studentka napisał(a):

Jestem z UW, u nas nie słychać o takich przekrętach. Ale
        wasze historie mrożą krew w żyłach. Pracuję w gazecie
        (ale nie Wyborczej), jeżeli ktoś z was chciałby podzielić
        sie doświadczeniami z egzaminów, to proszę o kontakt.
        e-mail: dywan.perski@gazeta.pl pozdr.

kobieto! a o numerach na architekturze w krakowie
        słyszałaś? i w ogóle o tym jak sie w krakowie zdaje?
    • Gość: Kamena Re: psychologia na UG - przekręty IP: *.nsm.pl 19.07.03, 22:17
      Na tablicy ogłoszeń, na listach rankingowych ktoś napisał komentarz (mniej
      więcej taki): " Ludzie zeskanujcie te listy, żeby sprawdzić w październiku ile
      osób z niewystarczającą liczbą punktów jednak zostało przyjętych. Liczba ta
      zapewne będzie ogromna". Może wreszcie ktoś się tym zainteresuje....
      • Gość: anka Re: psychologia na UG - przekręty IP: *.gdynia.mm.pl 22.12.03, 13:12
        I co sprawdziliście zeskanowane listy?? Minęło kilka miesięcy... ci którzy się
        dostali uczciwie, cieszą się ze siedzą już w systemie i przyjaźnią się z tymi,
        którzy dostali się po znajomości. Zresztą ci bez znajomości też cicho siedzą,
        bo często ściągali na egzaminie wstępnym, więc mają moralnego kaca. Wreszcie
        ci, którym zabrakło ułamek punktu : są wolnymi słuchaczami i trzęsą tyłkiem by
        ich nie wywalono (zresztą część wolnych też jest z układu). I na końcu ci,
        którzy sie nie dostali : im juz wszystko jedno, pogodzili sie z porażką, są na
        wieczorowych, za rok na wstępny przyjdą z koleżankami i będą ściągać, zaś inni
        poszli na SWPS w Gdańsku lub na inne kierunki. A interes kręci się dalej...
        Wszyscy siedzą w tym bagnie po uszy. I nikt nie ruszy systemu, ponieważ nikomu
        nie jest to na rękę. Taka jest smutna prawda o psychologii na UG.
        • Gość: Bin Re: psychologia na UG - przekręty IP: *.net 22.12.03, 21:12
          Od kogo ściągać,koleżanki też się nie dostały.Nic nikomu nie da się
          udowodnić,tak jest wszędzie.Jedyne wyjście wykuć tak,żeby być nad kreską!A to
          jest do zrobienia.
          • Gość: anka Re: psychologia na UG - przekręty IP: *.gdynia.mm.pl 22.12.03, 22:11
            Mają podobne nazwiska, nikt nie kontroluje gdzie kto siada, jedna nauczy się
            historii, druga bilogii, trzecia polskiego a z tekstem razem sobie radę dają.
            Widać ze nie jesteś z UG. Tam jest wolna amerykanka!! Wszyscy to wiedzą.
            Egzamin to śmiech na sali. Niestety.
            • Gość: fiuta Re: psychologia na UG - przekręty IP: *.rtk.net.pl 25.12.03, 12:09
              śledzę ten wątek.
              zajmie się tym w końcu jakis dziennikarz?
              bo na kontrole urzędowe nie ma co liczyć.
              czy autonomia uczelni stała się przykrywką dla działań kombinatorskich różnych
              ustawionych naukowców, którzy dorwali się do władzy na uniwerkach?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka