Dodaj do ulubionych

prawo UG - program!!!

27.07.06, 11:03
gdzie moge znalezc program studiow na stronie int chyba przeoczylam albo
rzeczywiscie go nie ma a bardzo jest mi to potrzebne! pomozcie studenci UG .
jeszcze nie umiem byc moze poruszac sie na stronie
Obserwuj wątek
    • post_scriptum Re: prawo UG - program!!! 28.07.06, 23:15
      Strona główna WPiA - tam masz plany zajęć od I - V roku (ale tylko semestry
      letnie) . Semestry zimowe dla I-V roku będą dostępne przed październikiem.
    • supervixen Re: prawo UG - program!!! 29.07.06, 22:53
      program prawa tak pi razy oko;)

pierwszy rok
      całoroczne: prawo rzymskie, powszechna historia państwa i prawa, łacina, język,
      wf
      I semestr: wstęp do prawoznawstwa, historia państwa i prawa polskiego
      II semestr: logika
      jest też chyba ekonomia, ale nie wiem ile trwa, bo to się zmieniło od 'moich
      czasów':) no i wykłady społeczne typu filozzofia, socjologia.

drugi rok
      całoroczne: prawo cywilne I, karne, konstytucyjne, finansowe, język, wf
      I semestr: historia doktryn politycznych i prawnych
      bodajże jest też przedmiot o nazwie informatyka prawnicza czy coś w tym
      rodzaju, ale szczegółów nie znam, mój rocznik tego jeszcze nie miał

trzeci rok
      całoroczne: prawo cywilne II, karne procesowe, administracyjne, język
      I semestr: prawo międzynarodowe publiczne, teoria i ustrój samorządu
      terytorialnego
      II semestr: prawo gospodarcze publiczne

czwarty rok
      całoroczne: prawo handlowe, pracy, postępowanie cywilne
      I semestr: prawo morskie, postępowania administracyjne

piąty rok
      I semestr: teoria państwa i prawa, prawo europejskie, prawo prywatne
      międzynarodowe

oprócz tego na semestrach VI-X trzeba wyrobić 5 wykładów do wyboru, tu nazw nie
      podam, bo jest ich dużo, ale bywają całkiem ciekawe.

uff;)
      • margaretka20 Re: prawo UG - program!!! 30.07.06, 13:33
        dzieki za informacje

ajak to jest z tymi ekonomia, socjlofia , filozofia to sa wykaldy iobowiazkowe
        i egzamin czy tylko dodatowe
        a z laciny przepisuja ocene jak ktos mial w liceum?
        pozdrawiam
        ale mnie denerwuje to ze nie ma programu na stronie :( a mieszkam zbyt daleko
      • margaretka20 Re: prawo UG - program!!! 30.07.06, 13:36
        jescze jedno :) jak wyglada sparwa z jezykami , trzeba sie duzo naparacowac
        zeby zlaiczyc ? warto zaczynac nauke nowego jezyka na studach czy lepiej
        poswiecic sie poglebianiu tych troche znanych i skupic sie na przedmiotach
        scisle parwniczych ? jakie jezyki polecasz na UG?
        • supervixen Re: prawo UG - program!!! 30.07.06, 17:22
          Nie wiem czemu nie ma programu na stronie, kiedys chyba był, a teraz jest
          tylko 'w przygotowaniu'. Może szykują się jakieś zmiany:)

Łacinę przepisują.

Ekonomia jest jak najbardziej obowiązkowa, są wykłady i ćwiczenia, co więcej -
          jest podzielona na mikro i makroekonomię, więc egzaminy są dwa. Wykłady
          społeczne też są obowiązkowe, z tym że jak sama nazwa wskazuje, są to tylko
          wykłady:) Wybiera się z podanych, ale nie wiem jakie teraz są do wyboru. Jeśli
          jest etyka z prof. Dziemidokiem - polecam:) Na jego wykładach brakuje miejsca
          na audytorium i zdarzało mi się siedzieć na schodach:D Są zazwyczaj jakieś
          egzaminy bądź inne formy zaliczeń (np praca do napisania), ale to są
          przedmioty 'na luzie' i nie wiem czy komuś się z nich udało mieć poprawkę:)

Co do języków natomiast, to ciężko mi odpowiedzieć. Lektoraty raczej nie mają
          najlepszej opinii. Zwłaszcza ludzie chodzący na angielski kręcą nosem, no ale
          może ich po prostu jest najwięcej, dlatego najwięcej było narzekań;) Słyszałam
          za to dobre opinie o rosyjskim. Czasem tworzą się grupy ze szwedzkiego, chyba
          też fajne. Przyznam, że ja po prostu na lektorat nie chodziłam - mój rocznik
          był ostatnim, który mógł nie chodzić i zdać egzamin eksternistycznie bądź
          zwolnić się z niego certyfikatem, no i sporo ludzi z tej możliwości skorzystało.

Zapomniałam jeszcze dodać przy programie, że na IV i V roku ma się oczywiście
          seminarium magisterskie;)
          • margaretka20 Re: prawo UG - program!!! 05.08.06, 12:58
            bardzo dziekuje za pomoc :)
            bede miala jeszcze kilka pytan, mam nadzieje ze sie nie obrazisz jak jeszce
            troche pomecze :)
            co mozesz napisac ogolnie o studiowaniu prawa na ug?
            czy oba przedmioty spoleczne sa obowiazkowe czy nalezy wybrac tylko jeden?
            jak traktuje sie studenta na ug?
            spisalam program, ale nadal nie wiem wszystkiego :)
            mam nadzieje ze jakos sobie poradze w nowym zyciu
            dzieki za pomoc, pozdrawiam
            • margaretka20 Re: prawo UG - program!!! 05.08.06, 13:00
              jeszcze jedno pytanie dotyczace jezykow.
              polecasz rozpoczecie nowego jezyka czy tez zaglebianie tych ktore juz sie zna?
              masz jakies doswiadczenia z tym zwiazane?
              bo ja nawet tu mam dylemat :)
              • supervixen Re: prawo UG - program!!! 14.08.06, 15:23
                Nie potrafię powiedzieć jak jest z tymi językami. Jak napisałam, ja na lektorat
                nie chodziłam, nie chciało mi się rano wstawać:D Wybierz po prostu język, jaki
                Cię interesuje - to chyba zawsze najlepsza polityka:)

Co do wykładów społecznych, nie daję gwarancji, że teraz też tak jest, ale ja
                wybierałam dwa, jeden na semestr. Zapisuje się na nie w specjalnym zeszycie w
                dziekanacie, zresztą na pewno będzie wisiała kartka na tablicy I roku:)

Jak się traktuje studenta?:) Zależy o kim mowa. Ludzie są różni, to i różnie
                studentów traktują:) Dużo zależy, na jakich ćwiczeniowców trafisz - bo to
                przecież z nimi ma się w ciągu roku kontakt oko-w-oko, to oni Cię będą
                maglować, robić wejściówki itd. Ale pocieszę Cię, że jest naprawdę wielu
                sympatycznych ćwiczeniowców:)

A wykładowcę możesz zobaczyć pierwszy raz na egzaminie - i zdać:D (Lub nie, ot
                i ryzyko;)

I panie w dziekanacie są w porządku:)

Nie wiem co tu jeszcze napisać, jakbyś miała jakieś konkretne pytania, to
                możesz napisać na maila gazetowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka