03.08.06, 15:51
Mając 200 pkt złożyłam na PAM na wydzial lekarski no i prog w 1 rekrutacji
byl 209 czyli sie nie dostalam. Jak każdy wie, 2 rekrutacja wygląda tam
dziwnie- biorą pod uwagę ludzi z 209 pkt i powyzej ale z innych uczelni. A
dzis dotalam telefon z PAM ze prog spadł i jezeli chce tam studiowac to mam
doslac deklaracje, a jezeli nie to oświadczenie ze nie chce aby innym miejsc
nie blokowac... O co chodzi? Czyżby za malo chetnych mieli? ;)
Obserwuj wątek
    • mag_oz Re: PAM 03.08.06, 15:58
      Super tylko tyle, że ja żadego telefonu z PAMu nie dostałem mimo, że jestem 17
      na liście nieprzyjętych (mam 208 pkt). Jeżeli już coś PAM zmienii w tym
      kierunku, to będzie to 8 sierpnie (a na to się nie zanosi - gdyż np. Ja dostałem
      już oficjalne pismo, że na lekarski nie zostałem przyjęty). Więc tego typu
      "news" jak powyżej radzę traktować z przymróżeniem oka, bo jest niepoważny.
      • seulange Re: PAM 03.08.06, 16:08
        ok. ja to rozumiem, bo ja tez dostalam takie pismo. Poza tym i tak na PAM sie
        nie wybiore bo jestem na Slamie. Tyle ze zaskoczyl mnie poranny telefon.
        Dlatego chcialam sie dowiedziec czy ktos tez taki dostal. Jak nie to nie weim
        co to bylo- ale zawsze lepiej sie dowiedziec, bo moze przypuszczaja ze spadnie
        jednak ten prog czy co?!
    • jowisza Re: PAM 03.08.06, 19:07
      ja mam 198 pkt i tez dostalam dzisiaj telefon, ale niestety nie bylo mnie w domu
      i nie odebralam.... a co Ci dokladnie powiedzieli? ze chca Cie przyjąc? czy,ze
      prog sie obnizyl i chca twoja deklaracje, zeby zobaczyc gdzie postawic kreske??
      pozdro
      • mag_oz Re: PAM 03.08.06, 19:17
        "W przypadku wolnych miejsc na studiach stacjonarnych Wydziału Lekarskiego i
        Wydziału Stomatologii do dnia *!*7 sierpnia 2006 r.*!* przyjmowane będą podania
        kandydatów, którzy przystąpili do postępowania rekrutacyjnego w innych
        uczelniach medycznych w Polsce."

Jak oni mogliby zacząć brać ludzi spod listy skoro, nie zkończyli jeszcze swojej
        śmiesznej rekrutacji? By mogli do kogokolwiek dzwonić musieli by zmienić zasady
        (dokładnie paragraf6) rekrutacji. Bez tego oni nie mogą sobie od tak dzwonić do
        kogokolwie. Zresztą byłem dzisiej cały dzień w domu (bo pogoda jest brzydka :[ )
        i nikt do mnie nie dzwonił, a jako do osoby zaraz spod list (208pkt) powini
        zadzwonić chyba pierwszego. Więc proszę nie siać jakiś wyssanych z palca plotek
        na temat PAMu, bo to się śmieszne zaczyna robić i przykre dla osób które
        czekają na przyjęcie z "listy rezerwowej".
        • jowisza Re: PAM 03.08.06, 19:18
          z ręką na sercu do mnie dzis zadzwonili, zadzwon jutro rano do nich to sie
          przekonasz,ze nie klamie.....
          • mag_oz Re: PAM 03.08.06, 19:27
            A po co mam dzwonić, skoro i tak dostałem pismo od PAMu, że nie zostałem
            przyjęty na lekarski? Nagle wyślą do mnie drugi list w którym napiszą "został(a)
            Pan(i) jednak przyjęty(a)". Przecież to nie ma żadnego sensu. Dzwoniłem do
            kobiety we wtorek jak pokazali listy, byłem składać deklarację na przyjęcie mnie
            na stomę to się o to też pytałem i w obydwa dni, powiedzieli mi to samo: nie mam
            wogóle szans na lekarski dzienny w tym roku, a jeżeli mam to tylko decyzją
            senatu, który zniera się dopiero 7 będź 8 sierpnia. Nagle mam uwierzyć że
            dzwonili do osoby co ma 198 pkt, a pomineli osobę co miała 208 pkt? Tym
            bardziej, że uczelnia ma pewne reguły które zmienieć może tylko senat PAMu a nie
            pani w biurze?
            • jowisza Re: PAM 03.08.06, 19:30
              Po prostu szczecin w tym roku wtopil..... teraz niby chca przyjac dokumenty od
              wiary co ma powyzej 209 pkt.... ale takich nie znajda.... bo w gdansku jest 200,
              w bydgoszcz 196 ... a na pewno full ludzi im zrezygnowalo.... to co maja
              zrobic?? wiec dzwonia do ludzi, bo pewnie wstyd im napisac w interenecie ze
              zmieniaja zasady podczas gry... to jest po prostu Polska i nie ma sie czemu tu
              dziwic....
              • mag_oz Re: PAM 03.08.06, 19:35
                Ale ja zakładam, że oni to zmienią, ale do tego jest potrzebana zmiana ustawy o
                rekrutacji, a to nie przejdzie bez senatu. To musiałoby być oficjalnie
                zakomunikowane - wątiem by zaczeli dzwonić do 118 ludzi bo bo tylu ludzi ma
                conajmniej 198 pkt.
                • jowisza Re: PAM 03.08.06, 19:37
                  nie chesz wierzyc to nie..... narta...
                  • mag_oz Re: PAM 03.08.06, 19:40
                    Powiedzmy, że jutro zadzwonię do PAMu (zapewne to zrobię) i zapytam się czy co
                    kolwiek się zmieniło. Jak będzie twoja racja to zwrócam honor, ale jak okaże się
                    że nic nie drgneło w tym kierunku to odpisze mi?
                    • jowisza Re: PAM 03.08.06, 19:41
                      oks...
                • roxana10 Re: PAM 03.08.06, 20:06
                  dzecko drogie

mialas WOS?
                  ustawe uchwala sejm

• mag_oz Re: PAM 03.08.06, 20:14
                    A po kiego mi był WOS? I tak razem z 3/4 klasy na nim spałem bo był pierwszy w
                    planie :P Tu jest forum dla AMów a nie dla prawników - dla mnie uchwała a ustawa
                    to synonimy :) Jak jesteś tak mądrą to idź na jakieś forum dla humanistów :P
                    • jowisza Re: PAM 03.08.06, 21:26
                      a na uczelniach wyzszych jest tez sejm?:p ja myslalam,ze tylko senat.... hmm
    • olga871 Re: PAM 03.08.06, 21:30
      Drogi Mag Ozie...mam do ciebie pare slow...jestes strasznie bezczelnym chlopcam
      wiesz??? ktos pisze ze do niego dzwonili to nie znaczy ze od razu mozesz si
      etutaj wymadrzac i wypisywac kto moze co uchwalac!!!przestan wkoncu krytykowac
      ludzi bo to sie zaczyna robic denerwujace...wcale si enie dziwie ze do ciebie
      nie zadzwonili...wez troch epomysl czlowieku!!!dales deklaracje ze na stome
      idziesz!!!wiec po ciula maja do ciebie dzwonic skoro zadeklarowales si ena stome
      (to jest taki glupi haczyk chlopcze) osoby ktore zadnej deklaracji nie daly beda
      brane pod uwage a tacy jak Ty panicze nie!!! zrozum to wkoncu!!jesli zalezy Ci
      na medycynie to sam sie o nia staraj nikt nie bedzi edo Pana magOza dzwonil
      skoro dal na stome i nikt nie zapyta si eczy wielmozny Pan zechce studuiowac
      jednak na lekarskim??? szkoda mi slow na ciebie czlowieczku!!!
      • mag_oz Re: PAM 03.08.06, 21:53
        Napisałem już wcześniej, że jeżeli będzie to prawda to zwracam honor. Problem
        jest w tym, że w przeciwności do Was dziewczyny my chłopacy mamy jeszcze takie
        magiczne coś jak WKU - Wojskowa Komenda Uzupełień. Ja z racji tego że uważałem
        że maturę napisałem lepiej niż w rzeczywistości słożyłem papiery tylko na PAM.
        Matura poszła mi jednak gorzej i miałem wybór - albo stomatologia którą kiedyś
        też chciałem, albo pozostanie w domu i szukanie możliwości wywinięcia się od
        9miesięcznego wojska. Więc to że złożyłem deklarację na stomę to nie było żadne
        "paniczostwo".

Swoją drogą będąc w piętek w Szczecinie i załatwiajac formalności powiedziałem,
        żeby moje dokumenty które składałem zostały na lekarskim "na wszelki wypadek".
        Po krótkiej konwersacji z panią z biura dowiedziałem się tego samego co
        wcześniej: nie mam szans na lekarski, ale jakby coś się zmieniło to biuro będzie
        dzwonić. Dowiedziałem się też wcześniej, z "bardziej pewnego źródła", że sprawa
        wygląda tak jak przestawiła to pani w biurze, ale również, że jeżeli coś się
        zmieni to tylko przez decyzję senatu który ostateczną listę zatwierdzi 7
        sierpnia i owe źródło kazało mi do tego czasu czekać - co chyba wielką tajemnicą
        nie jest. Tak więc reasumując jestem zdziwiony postami 2 osób które nagle mówią,
        że próg poleciał o 12 punktów.

Tak jak napisałem, jutro zadzwonię i postaram się osobiście zapytać pani w
        biurze jak sprawa wygląda - tyle, że po dość dłuuugiej obecności na tym forum
        jestem już trochę uczulony na takie pojawiające się co pewnien czas
        "rewelacyjne" informację - jednak jak napisałem jutro sprawdzę i jak taka będzie
        prawda to przeproszę i zwróce honor.
        • mag_oz Re: PAM 03.08.06, 21:55
          Swoją drogą jedyną bezczelną osobą to jesteś Ty olga bo ja w przeciwności do
          Ciebie nie rzucam epitetami kto jest głupi. Jednak może ten jałowy spór
          pominiemy i napiszę jutro jak sprawa wygląda naprawdę.
    • mag_oz Re: PAM 04.08.06, 10:23
      No więc częściowo zwracam honor. Dzwoniłem i pani powiedziała że jest szansa że
      próg spadnie i trzeba będzie dosłać/dowieść tą deklarację, że chce się studiować
      na wybranym kierunku.

Więc jeżeli kogoś uraziłem (a były takie delikatne osoby) to przepraszam i
      zwracam honot. Mam nadzieje, że zamknie to ten temat między mną a Jowiszą (chyba
      tak się pisze) i Olgą - chill out :)
    • jj38 Re: PAM 04.08.06, 10:47
      mam nadzieje ze to prawda z tym pamem i ze do mnie zadzwonia to teraz ja bede
      taki mily jak oni byli wobec mnie jak dzownilem po jakies informacje, nie ma co
      pam wygral w tym roku w rankingu najbardziej nieprzyjaznej akademii medycznej w
      polsce. teraz ten dziwny system obroci sie przeciwko nim i zamiast najwyzszego
      progu bedzie znowu najnizszy bo pewnie beda przyjmowac ludzi od 190 w dol bo
      powyzej podstowali sie juz na inne am'y. pozdrawiam (sorry za brak znaków)
      • jowisza Re: PAM 04.08.06, 18:49
        hehe... no spoko:) wybaczam :))paps
    • mag_oz Re: PAM 04.08.06, 18:50
      Próg juz na razie poleciał w dół - nie wiedomo jeszcze o ile. W każdym razie
      ludzie z pod kreski zostali nieoficjalnie przyjęci - oficjalnie będzie 15
      sierpnia kiedy uczelnia wywiesi końcowe wyniki rekrutacji - tyle się
      dowiedziałem w biurze.

Więc jeżeli kogoś uraziłem zbytnią pewności siebie to przepraszam - ale jestem
      jednak pesymistą który nie dopuszcza tak pięknych wariantów :)
    • jowisza Re: PAM 04.08.06, 20:33
      a co Ci pani dzis powiedziala? ze jaki jest prog? mi powiedziala tylko,ze mam
      wyslac ta deklaracje... i mam czekac do 15 sierpnia ;/ babsko jedne...:p
      • mag_oz Re: PAM 04.08.06, 22:56
        To samo - przyjeła deklarację, oddała odwołanie i powiedziała, że 15 będzie ostateczna lista :)
    • d-st Re: PAM 04.08.06, 20:59
      ciekawy jestem bardzo co ten PAM tym razem wykombinował:P (dobrze, ze ja mam to
      juz za sobą;])
    • d-st PAM a AM Poznań 04.08.06, 22:10
      swoją drogą to większym niż na PAMie "hitem rekrutacji" jest to że na AM Poznań
      biorą pod uwagę średnia ocen ze świadectwa - co ma np. ocena z historii czy
      geografii do medycyny i bycia dobrym lekarzem? tym bardziej ze oceny ze
      swiadectwa są niemiarodajne zaeżnie od LO... To taki "mały joke" ze strony
      Poznania. Widać, że rekrutacja na AMach staje się coraz bardziej absurdalna...
      • mag_oz Re: PAM a AM Poznań 04.08.06, 22:59
        To super :( Koleżanka z klasy miała na koniec w szkole średni 5,7 (najwyższą w LO) a na liście PAMu, ŚlAMu i CMUJ figuruje na szarym końcu ze swoimi 136pkt. To średnia to naprawdę jest olbrzymie porównanie - wystarczy mieć nadopiekuńczą matkę, która... ehhh to już inna bajka. W każdym razie dobrze, że przynajmniej PAM nie jedyny w kraju ma takie niedokońca przemyślane zasady rekrutacji :)
        • d-st Re: PAM a AM Poznań 04.08.06, 23:01
          właśnie mnie zastanawia co masrednia ocen do przyjecia na medycyn - jak widac w
          poscie wyzej: NIC;]
    • d-st PAM - news 04.08.06, 23:50
      miasta.gazeta.pl/szczecin/1,34939,3529283.html
      "PAM preferuje zamiejscowych studentów"

Zwolnione miejsca na Pomorskiej Akademii Medycznej nie dla szczecinian?
      Uczelnia chce je zapełnić osobami, które nie dostały się na inne uczelnie
      medyczne w kraju

Rektor PAM Przemysław Nowicki uspokaja: - Osoby z górnej części listy
      rezerwowej mają spore szanse na przyjęcie- Jestem załamana - żali się Ania
      (imię zmienione), kandydatka na lekarkę. - Pani w rektoracie powiedziała mi
      otwarcie, że nie mam szans na przyjęcie, nawet jeśli zwolnią się miejsca, bo
      senat PAM-u uchwalił, że podczas drugiego naboru uczelnia będzie preferowała
      kandydatów nieprzyjętych na inne uczelnie medyczne.

Ania jest w pierwszej dziesiątce osób nieprzyjętych. Była pewna, że ma duże
      szanse na studiowanie, gdyż część osób, które miały więcej punktów od niej,
      rezygnuje z nauki w Szczecinie. Teraz czuje się jak osoba drugiej kategorii.

- Porównywałam punktację i wiem, że np. do Katowic na pewno dostałabym się przy
      pierwszym naborze - mówi. - Niestety nie stać mnie na wyjazd do innego miasta.

Rozmnożenie kandydatów

W tym roku na Pomorskiej Akademii Medycznej chciała studiować rekordowa liczba
      chętnych. O jedno miejsce na wydziale lekarskim ubiegało się siedem osób, na
      stomatologicznym - aż dziesięć.

- W poprzednich latach mieliśmy po trzy osoby na miejsce - mówi Monika
      Długołęcka, kierownik biura rekrutacji PAM-u. - Teraz, kiedy nie mamy egzaminów
      wstępnych, uczniowie nie są w żaden sposób przywiązani do szkoły. Składają więc
      papiery na wiele różnych uczelni medycznych, często na kilka kierunków.

Dlatego kandydaci tak się rozmnożyli? Co prawda już po opublikowaniu pierwszych
      list przyjętych ich liczba zaczęła maleć. Ci, którzy dostali się na kilka
      uczelni, wybierali jedną i zwalniali miejsca dla pozostałych. W Gdańsku można
      to nawet śledzić w internecie. Tam na zwolnione miejsca automatycznie wskakują
      szczęśliwcy z listy rezerwowej. Podobnie jest na innych uczelniach medycznych w
      kraju.

Na PAM-ie jest inaczej

W Szczecinie po zweryfikowaniu listy przyjętych z końcem czerwca rozpoczęło się
      oczekiwanie na kandydatów z Polski, którym zabrakło punktów, by dostać się do
      innych szkół medycznych.

- Od lat tzw. próg odcięcia był na PAM-ie niski, tzn. wystarczyło stosunkowo
      niewiele punktów, aby się do nas dostać - wyjaśnia rektor akademii Przemysław
      Nowacki. - Teraz staramy się przyjąć uczniów z jak najwyższą punktacją. Dlatego
      senat postanowił dać szansę tym, którym gdzie indziej, pomimo wysokiej
      punktacji, nie powiodło się.

- Dla mnie to absurd - złości się ojciec jednego z nieprzyjętych szczecinian. -
      Czy ci z Polski są lepsi od naszych dzieci? Nawet jeśli mają kilka punktów
      więcej, to nie są to różnice na tyle duże, żeby kogoś przekreślać tylko
      dlatego, że mieszka w Szczecinie!

Rektor PAM-u uspokaja: - Niemal połowa osób przyjętych nie złożyła w terminie
      stosownych deklaracji. Odzew z zewnątrz jest też niewielki. Dlatego osoby z
      górnej części listy rezerwowej mają spore szanse na przyjęcie.

Ostateczne wyniki rekrutacji na PAM mają być znane dopiero we wrześniu.

Szczęśliwcy i pechowcy

Na liście osób przyjętych na Wydział Lekarski PAM-u znalazło się 170
      szczęśliwców. Pod kreską - 1063 osoby. Żeby się dostać, trzeba było mieć co
      najmniej 209 pkt. Przy ich liczeniu brano pod uwagę wyniki matury z chemii,
      biologii i fizyki (z każdego z przedmiotów można było zdobyć 100 punktów
      procentowych, więc maksymalna liczba punktów do zdobycia przy rekrutacji to
      300). Wśród nieprzyjętych było aż 91 osób, które uzyskały 200 i więcej punktów.
      Taki wynik kwalifikowałby je w pierwszym podejściu do przyjęcia na wydziały
      lekarskie np. na uczelnie w Białymstoku czy Gdańsku.

• d-st Re: PAM - news 04.08.06, 23:54
        PAM się chyba rehabilituje;]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka