Dodaj do ulubionych

Kredyt studencki - kilka pytań ??

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.06, 21:04
Witam

Rozpoczynam w tym roku studia i chciałem wziąść Kredyt Studencki i mam kilka pytań.

Moja sytuacja materialna nie jest za dobra i na nauke na publicznej uczelnii kasy raczej mi nie wystarczy tzn. mieszkam z Mamą i mam przyznaną rente po Tacie, który zmarł kilka lat temu. Renta to 1300 zl na dwie osoby, mama nie pracuje (choroba), i w zwiąku z tym chciałem się dowiedzieć jakie mam szanse na otrzymanie kredytu tzn. nie będe miał porenczyciela, wiem że moge się zwrócić o poręczenie banku, ale jaką mam szanse otrzymać takie poręczenie(?) i gdy nmp. otrzymam takie poręczenie to kwota którą bym dostawał była by taka sam jak bym miał poręczycieli.

Jak na razie to tyle, jak mi się coś jeszcze przypomni to zapytam jeszcze.

Dziękuje za odpowiedzi i Pozdrawiam Serdecznie
Obserwuj wątek
    • Gość: trux musisz miec poreczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.06, 22:08
      jako pół-sierocie przysługuje ci poręczenie do 70% wartości kredytu
      musisz znaleźć kogoś kto poręczy ci na te 30% - więc musisz znaleźć żyranta
      inaczej szanse minimalne
      wiem bo dowiadywałem się
    • manna4 Re: Kredyt studencki - kilka pytań ?? 04.09.06, 23:09
      w którym banku możesz otrzymać poręczenie? Ja pytałam o kredyt w PKO BP i nie
      dowiedziałam się nic a nawet odniosłam wrażenie , że jestem dla nich
      intruzem, " prosze złożyć podanie, ale na to jest jeszcze czas". Ot i cała
      odpowiedź pani z okienka.
      • Gość: marita Re: Kredyt studencki - kilka pytań ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 10:52
        o poręczenie możesz uboegać się z Banku Gospodarstwa Krajowego. Z twoich
        dochodów wynika, że masz szanse na kredyt.
    • Gość: sir_greg Re: Kredyt studencki - kilka pytań ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.06, 22:42
      Witam

A czy jest możliwość żeby te 30 % poręczył mi brat, który pracuje za granicą (Wielka brytania), jeśli tak to pewnie by musiał przylecieć żeby popodpisywać papierki ??
      Aha, i jeśli chodzi o to w którym banku starać sie o kredyt, to u mnie w miasteczku jest PKO BP, Bank Śląski, więc jeśli ktoś mógł by jeszcze coś napisać o tych bankach, czy dostał tam kredy czy nie ??

Jeszcze jedno pytanie, o co chodzi z tym Bankiem Gospodarstwa Krajowego, czy musiał bym tam jechać i gdzie on sie wogóle znajduje ??

Dziękuje za odpowiedzi i Pozdrawiam Serdecznie
      • Gość: arek Re: Kredyt studencki - kilka pytań ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 13:00
        czesc

też mam brata za granicą i chciałbym zeby był moim poręczeniem, ale niewiem czy moze ??
        • Gość: luka Re: Kredyt studencki - kilka pytań ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 15:41
          moze brat poreczyc tylko musi miec okresloną wysokość zarobków, w banku powinni
          Ci to wszystko wyjasnic albo na uczelni. ALe wiesz szczerze nie radze brac juz
          na pierwszym roku kredytu, moja siostra wziela sobie taki kredyt ale na ostatnim
          roku wiec nie ma ogromnej sumy do splacania! Przelicz sobie jak bedziesz od 1
          roku brac taki kredyt to jest ok 600zl miesiecznie to ile kasy bedziesz musial
          splacac po studiach!Przeciez mozesz sie starac o stypendium socjalne, stypendium
          unijne itd lepiej poszukaj najpierw ofert stypendialnych a nie pakuj sie juz w
          ten kredyt na samym poczatku studiow!
          • Gość: mm Re: Stypendia IP: *.c29.msk.pl 10.09.06, 20:32
            Są jeszcze stypendia unijne.
    • Gość: Michał Re: Kredyt studencki - kilka pytań ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 20:56
      A ja radze brać ten kredyt!!! W koncu to kredyt preferencyjny-jak nie bedziesz
      mogl splacic-bo Twoja sytuacja materialna bedzie po studich bardzo zla to Ci go
      umorzą, no albo jak będziesz najlepszy na roku vel będziesz mieć super wyniki
      to tez Ci go umorza wlasnie za to.
      A Korzystając z okazji chciałbym zapytać czy ktoś wziął taki kredyt i nie
      wydaje kasy ale ją inwestuje sam bądź przy pomocy funduszu inwestycyjnego?? Bo
      ja też chce tak zrobić-jaki fundusz polecacie??
    • Gość: Damian Re: Kredyt studencki - kilka pytań ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.06, 21:13
      hej

ja dzisiaj dowiedziałem się od kolegi, że jest możliwość podpisanai weksla in blanco i wtedy nei trzeba mieć poręczyciela ?? czy ktoś mógł by to potwierdzić tzn. czy jest to prawda ??
      • wujek.sam Re: Kredyt studencki - kilka pytań ?? 29.09.06, 23:58
        Gość portalu: Damian napisał(a):

> hej
        >
        > ja dzisiaj dowiedziałem się od kolegi, że jest możliwość podpisanai weksla in b
        > lanco i wtedy nei trzeba mieć poręczyciela ?? czy ktoś mógł by to potwierdzić t
        > zn. czy jest to prawda ??

Jezeli zamierzasz startowac w najblizszych wyborach z listy Samoobrony, to i
        owszem, jest to prawda :)
    • manna4 Re: Kredyt studencki - kilka pytań ?? 29.09.06, 23:55
      a ty wiesz co to jest weksel in blanco?
    • Gość: Damian Re: Kredyt studencki - kilka pytań ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.06, 09:49
      Zaświadczenie że zoobowiązuje sie do spłaty tego kredytu, tak ??
      jeśli nie to prosze o jakieś wytłuymaczenie, bo naprawdę bardzo zależy mi na tym kredycie.
    • Gość: Damian Re: Kredyt studencki - kilka pytań ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.06, 18:40
      to jak w końcu z tym jest ?? przepraszam, że post pod postem, ale nikt nei odpisuje więc ponawiam pytanie
    • manna4 Re: Kredyt studencki - kilka pytań ?? 30.09.06, 19:25
      1. tak, z tym , że nie wiesz jaką kwotę będziesz musiał spłacić, podpisujesz w
      ciemno. (tak jak posłowie z samoobrony)
      2. Kredyt masz przyznany na 600,- zł m-cznie jednak mozesz wypłacać sobie tylko
      np.po 100,-, co drugi moesiąc, lub wcale. Po zakończeniu studiów (rok po
      zakończniu) spłacasz tylko tyle ile wykorzystałeś. to tak w ogromnym skrócie.
    • Gość: Henio Re: Kredyt studencki - kilka pytań ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.06, 19:45
      Coś tu chyba mącisz kolegom, czemu niby miał by dostawać tylko po 100zl co miesiac/dwa, jak jest to kredyt studencki i podanie przeciez jest, że osoba która go otrzyma dostaje co mieściąc *** zł ( w tamtym roku było to 600 zł). Aby go otrzymać trzeba mieć poręczenie, tak? więc poręczeniem są żyranci (2 osoby), osoba która jest sierotą lub pół może sie starać o poręczenie z BGK (Banku Gospodarstwa Krajowego, tak ? a jęsli ich nei ma to wtedy może podpisać weksel in blanco, czyli zoobowiazanie do spąłty kredytu, tak ? wiec powinna chyab dostawac taką samą kwote jak inni, a nie jakieś 100 zł ? przeciez po to chyba jest ten 'weksel in blanco' , ze jak ta osoba póżniej go nei spąłci to mozę isć do więzienia itp., lub jej zabiorą auto jak ma, czy dom itp.
      • Gość: kasiek Re: Kredyt studencki - kilka pytań ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 23:25
        zjednym wyjątkiem o poręczenie banku BGK może się starać mieszkaniec miasta,a
        nie (pół)sierota nie wiem kto Ci takich głupot naopowiadał
    • Gość: Damian Re: Kredyt studencki - kilka pytań ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.06, 10:10
      To czyli jeśli wezme ten kredyt i podpisze ten weksel to nie bede dostawal tyle samo pieniedzy jak gdybym miał poręczycieli ??
    • Gość: I&D Co z in blanco? Jak to działa...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 12:49
      Co z in blanco. Jak to działa i w których bankach?

Jestem na II roku i myślę o kredycie na okres 2 lat (z tego co wiem, to kwota nie musi wynosić 600zł, może być mniejsza, jaką się chce, byle nie przekroczyć)

Nie za bardzo ma mi kto poręczyć, a jestem w trudnej sytuacji. Stypendium socjalne nie zaspokaja moich podstawowych potrzeb.
      • Gość: tomek a jakie oprocentowanie tego kredytu? IP: *.crowley.pl 01.10.06, 13:07
        chodzi mi o to glownie ile musze splacic jesli wzialbym ten kredyt na 5 lat a
        wiec w sumie na 30 000 zł.. moze ktos sie orientuje ? chociaz w przyblizeniu?
        • Gość: I&D Re: a jakie oprocentowanie tego kredytu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 13:51
          Spłacasz w tedy przez okres 10 lat po 50% każdej raty czyli 300zł + 2,5% (chyba) i rata nie może być wyższa niż 20% Twoich dochodów. Jeśli 20% Twoich dochodów jest mniej niż owe 300zł to spłacasz przez dłuższy okres. Z tego co się orientuję.
    • Gość: Michał Re: Kredyt studencki - kilka pytań ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.06, 16:09
      przeczyałem cały temat i dalej neiwiem, jak będe starał się o kredyt i podpisze 'in blanco' t otrzymam go na takich samych warunkach jak przy poręczeniu ? Co miesiec 600 zł przez 10 miesięcy. ja zaczynam studia w tym roku i chciałbym go brać przez 5 lat (licencjat + magisterka)
    • manna4 Re: Kredyt studencki - kilka pytań ?? 02.10.06, 21:50
      PISZĘ DRUKOWANYMI LITERAMI BO NIE WIEM CZY UMIECIE CZYTAĆ!
      KREDYT MASZ PRZYZNANY.............CZYLI 600,- MIESIĘCZNIE. tOBIE WYSTARCZY
      TYLKO NP. 100.- LUB 200.- MIESIĘCZNIE ...I TYLE SOBIE WYPŁACASZ.ROWNIE DOBRZE
      MOZESZ WYKORZYSTAĆ CAŁY KREDYT, CZYLI 600,- MIESIĘCZNIE. TO TWOJA SPRAWA. W
      KAŻDYM RAZIE - SPŁACASZ TAKA KWOTĘ JAKĄ POBIERZESZ, NIE JAKĄ ZOSTAŁA PRZYZNANA.
      • Gość: Michał Re: Kredyt studencki - kilka pytań ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 22:23
        Dzieki za odpowiedź, teraz już wiem wszystko :)

Pozdrawiam
    • Gość: Alex Re: Kredyt studencki - kilka pytań ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 13:19
      wie może ktoś gdzie mógłbym znaleść na necie wniosek o rozliczenie podatkowe, zebym mógł go złożyć w Urzędzie skarbowym w Będzinie. Potrzebny mi on jest jak bedę sie starał o kredyt, żebym wiedział jaka kwota przypada na osobę.

Szukałem na google, ale nic nie znalazłem. Szukałem również na bedzin.cityinfo.pl i www.bip.gov.pl i nic nie mogę znaleźć

Będe bardzo wdzieczny za pomoc
    • Gość: Alex Re: Kredyt studencki - kilka pytań ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 13:26
      Dodam jescze, że tak samo jak autor tematu mam rente rodzinną, i po ta jest mi ten wniosek.
      • Gość: ewa Re: Kredyt studencki - kilka pytań ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 21:45
        Zakończyłam studia w czerwcu obronę miałam mieć w pażdzierniku ale ze względów
        osobistych przełożyłam ją na luty. Mam pytanie: czy ja nadal mam status studenta ?
    • Gość: miska Re: Kredyt studencki - kilka pytań ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 11:17
      ja wlasnie zlozylam podanie o ten kredyt w PKO SA wiec to jest tak ze przez 10
      miesiecy w roku dostajesz co miesiac po 600 zl wiec przez 5 lat uzbiera sie
      tego 30 tys.i nie wazne ile tego wykaozystac to musisz splacic te 30 tys+2% w
      skali roku.jak mozesz spalcic tylko tyle ile wykorzystales przeciez to nie
      logiczne bo jak bierzesz jakikolwiek kredyt to splacasz tyle ile ci dali plus
      odsetki wiec tak jest i tu tylko ze tu jest niskie oprocentowanie.kredyt
      zaczynasz splacac 2 lata po zakonczeniu studiow wiec jak jest sie na pierwszym
      roku i studiuje 5 lat to kredyt spalac sie dopiero za 7 lat i splacasz go przez
      10 lat z czego jakas czesc odsetek z tych 2 %spalac ci panstwo bo to panstwo
      przyznaje ci kredyt za posrednictwem baku a konkretnie MEN.w zeszlym roku
      dochod na osobe nie mogl PRZEKROCZYC 1600 zl a w tym roku to nie wiadomo
      jeszcze bo MEN musi to ustalic a zrobi to po 15 listopada bo 15 to ostateczny
      termin skladanmia papierow.mysle ze jasno to wytlumaczylam.
    • Gość: Marek Re: Kredyt studencki - kilka pytań ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.06, 21:56
      Składał może ktoś wniosek o kredyt w BGŻ (www.bgz.pl). Bo chciałbym się dowiedzieć czy jest tam możliwość podpisania tego weksla in blanco ?? bo równiez nie mam poręczycieli a chcialbym dostac ten kredyt
      • Gość: Marek Re: Kredyt studencki - kilka pytań ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 17:08
        Wie ktoś coś na ten temat co pytam ?
        • Gość: KAROL Re: Kredyt studencki - kilka pytań ?? IP: *.akademiki.uni.torun.pl 30.10.06, 17:49
          ja składam
          • Gość: Marek Re: Kredyt studencki - kilka pytań ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 10:39
            I wiesz może czy jest tam możliwość podpisania 'weksla in blanco', tak żebym nie potrzebował poręczyciela ?

dzięki za pomoc
            Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka