Dodaj do ulubionych

PWSZ Kalisz

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 13:25
Jakie są wasze opine o tej uczelni. Zbieram informację zanim podejmę
ostateczną decyzję czy w przyszłym roku podjąć tam naukę.
Obserwuj wątek
    • Gość: po prostu:ja Re: PWSZ Kalisz IP: *.kalisz.mm.pl 18.09.06, 15:57
      Chcesz tam podjac nauke?? chyba zartujesz!! CZlowieku ta pseudo-szkolka
      (zreszta podobnie jak wszystkie tego typu) to edukacyjna mega pomylka!!
      Poziom "nauki" jest po prostu zenujacy!! Jesli jestes ambitny/a, chcesz cos w
      zyciu osiagnac to wybierz Poznac, Wroclaw, Krakow, Warszawe itp. Jesli nie
      s.dzienne to zaoczne (bo lepsze zaoczne np. we Wrocku niz dzienne na PWSZ'cie)
      W naszym miasteczku nie ma zadnych perspektyw na zycie. Tym bardziej dla
      mlodego czlowieka. Nie ma zadnych firm, instytucji itp. powstaja same
      supermarkety i zaklady fryzjerskie. Wskaz mi prosze choc jedna osobe z
      dyplomem, ktora po 3 latach jako takiego studiowania (mowie tu o Kaliszu i
      Pwsz) marzy o tym aby obslugiwac stoisko warzywno-serowe w Tesco na Majkowskiej
      albo siedziec na kasie w carrfour'ze (jakkolwiek to sie pisze)??

Nie rozumiem tez zachwytu Kaliszan (studentow, ich rodzicow, wladz
      miasta, "telewizji" Tele Top) nad ta szkola. Nie rozumiem jak kaliscy studenci
      maja w ogole odwage porownywac swoja "uczelnie" do PWr czy UAm (w Poznaniu
      oczywiscie). To tez jest zenujace i wola o pomste do nieba!! Pwsz nigdy nie
      osiagnie takiego poiomu jak inne PRAWDZIWE uczelnie, nigdy nie zdobedzie takiej
      renomy!! A to, ze Twoja kolezanka albo kolega beda mowic, ze Pwsz jest b.dobry,
      ma wysoki poziom, swietna kadre i daje ogromne mozliwoscie to pic na wode.

Skoncza sie studia zacznie sie prawdziwe zycie... a wtedy sie rozczarujesz.
      Zaczna sie pretensje, zal, gorycz do calego swiata - no bo skonczylem/am
      STUDIA, mam wyzsze wyksztalcenie a nie mam pracy. Nikt mnie nie chce!! Pomysl -
      jesli Twoj przyszly potencjalny pracodawca bedzie mial do wyboru absolwenta np.
      Uj'otu i absolwenta kaliskaiego PWSZ'tu to kogo wybierze??

Oczywisice, ze najwazniejsze jest doswiaczenie i umiejetnosci. Ale zeby zdobyc
      to doswiadczenie to najpierw trzeba gdzies pracowac. A zeby gdzies pracowac
      trzeba miec kwalifikacje, wiedze. A zeby miec wiedze musimy ja od kogos
      otrzymac, musimy skonczyc studia (najlepiej na najlepszej i najbardziej
      prestizowej uczelni). Tu kolo sie zamyka. Wniosek: lepszy student Uj'otu niz
      kaliskiej "uczelni"

Pozdrawiam i zycze powodzenia oraz zdrowego rozsadku przy wyborze uczelni.
      • Gość: gosc Re: PWSZ niekonicznie Kalisz IP: *.os1.kn.pl 18.09.06, 16:18
        Ja polecam PWSZ w Nysie. Wykladaja tam wykladowcy z Wroclawia i Katowic. Szkola
        ma naprawde dobry poziom i o wiele lepsze kierunki ksztalcenia niz ta z Kalisza.
        www.pwsz.nysa.pl
      • felicyty1 Re: PWSZ Kalisz 18.09.06, 16:24
        Ja chciałam sprostować tylko jedno spotrzeżenie mojego przedmówcy.
        Nie rozumiem jak kaliscy studenci
        > maja w ogole odwage porownywac swoja "uczelnie" do PWr czy UAm (w Poznaniu
        > oczywiscie). To tez jest zenujace i wola o pomste do nieba!!

W Kaliszu znajduje się filia UAM. Są to różne wydziały pedagogiczno-
        artystyczne. Przedmówca wplótł ten fakt w swoją wypowiedź tak, jakby UAM
        kaliski był totalną edukacjną pomyłką. Nie wiem, czy taki był zamiar
        przedmówcy, czy chciał tylko podać to za przykład... W każdym razie czytelnicy
        powinni wiedzieć, że w Poznaniu, na macierzystej uczelni, czyli UAM nie można
        studiować tych kierunków pedagogiczno-artystycznych. Nie można ich studiować,
        gdyż są one całkowicie przeniesione do Kalisza. Studenci z Poznania, którzy
        chcą się kształcić w tym kierunku też muszą przenieść się do Kalisza. Poza tym
        na spotkaniu Rady Miasta Kalisza kilkakrotnie mowiono już, że UAM planuje
        całkowicie przenieść pedagogikę do Kalisza. Nie jest to tak, że filia UAM w
        Kaliszu jest beznadziejna, niski poziom. Zapewne takie kierunki, które można
        studiować w Poznianiu są na nieco niższym poziomie, ale to, co głównie
        przyciąga studentów do Kalisza, czyli wspomniana pedagogika jest naprawdę
        dobra. Tego kierunku nie ma ani we Wrocławiu, ani w Poznaniu, ani w
        Warszawie,ani w Łodzi, ani w wielu innych dużych i popularnych ośrodkach
        akedemickich!
        • Gość: po prostu:ja Re: PWSZ Kalisz IP: *.kalisz.mm.pl 18.09.06, 18:22
          Kochana moja wypowiedz dotyczyla tylko i wylacznie studentow PWSZ. Chyba sie
          nie zrozumialysmy...
          • Gość: slowik Re: PWSZ Kalisz IP: *.kalisz.mm.pl 18.09.06, 20:37
            ja rowniez odradzam.. niski poziom a jakie osobistosci tam chodza niby na nauki
            to az dziw bierze;)
        • Gość: Tawananna* Re: PWSZ Kalisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 21:18
          > Poza tym
          > na spotkaniu Rady Miasta Kalisza kilkakrotnie mowiono już, że UAM planuje
          > całkowicie przenieść pedagogikę do Kalisza.

Ciekawe, czy mówi się o tym także na spotkaniach Rady Wydziału ;))

A poważniej: są lepsze uczelnie i gorsze. PWSZ w Kaliszu należy do tych drugich.
          Ale to nie oznacza, że nie należy jej wcale brać pod uwagę. Maturzyści też są
          lepsi i gorsi, nie wszyscy dostają się na wymarzone kierunki na uniwersytety, a
          też chcą studiować - i nie rozumiem, dlaczego nie miałby to być właśnie PWSZ.

Ogólnie: jeśli nic nie trzyma Cię siłą w Kaliszu (praca, sytuacja finansowa czy
          rodzinna), jeśli Twój wymarzony kierunek jest także na innych uczelniach, a Ty
          możesz się na niego dostać (albo spróbujesz - i się dostaniesz), odradzam PWSZ.
          Ale w innej sytuacji - lepsze takie wykształcenie niż żadne, czy niż przypadkowe
          zaoczne w przypadkowej szkole prywatnej.
    • Gość: JA JA Re: PWSZ Kalisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 20:39
      Ja odnisę się tylko do wypowiedz " po prostu ja ". Tak się składa,że aktualnie
      studiuje na PWSZ Kalisz ( fizjoterapie ). Ja biore w obrone tego typu
      uczelnie. Oczywiście przyznaje,że pwsz-ty nigdy nie osiągną poziomu na
      uniwersytetu. Ale jest to alternatywa dla wielu młodych ludzi. Ja osobiście
      startowałem na Awf do warszaway, tam konkurencj była spora. (ponad 10 osób na
      miejsce, a w Kalisz ponad 3 os) Do szczęścia zabrakło mi bardzo niewiele, można
      powiedzieć, że troche szcześcia ale to już inna sprawa. Miałem do wyboru
      zaoczne lub wieczorowe na AWF Warszawa albo dzienne w Kaliszu. wybrałem to
      drugie. ( I nie żałuje) Oczywiście, gdyby miał możliwość dziennych to nawet
      przez chwile bym się nie zastanawiał. Po skończeniu tutaj licencjatu zamierzam
      zrobić magisterke na awf. Dodam,że nasz kadra to w większości kadra awf poznań
      i częściowo am poznań. Dodatkowo, uczelnia ma podpisane umowy na mocy który
      dalej możemy kształcić się na awf poznań.
      • Gość: Dugo Re: PWSZ Kalisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 22:14
        No właśnie i taka osob a zrobi magisterskie np na AWF albo AM w Warszawie albo
        Krakowie i będzie miała perspektywy i będzie podobnej klasy specjalistą jak
        osoba ktora 5 lat studiuje na AM czy AWF, a może nawet niejednikrotnie lepszą
        (sądzę że wiele osob na b. dobrej uczleni nie będzie mialo takiej wiedzy jak z
        gorszych szkol ale będą bardziej dociekliwi i pracowici). Sam studiuje na AM ale
        nmie skreślam np. osob z PWSZ-ów, nie dla każdego ważny jest prestiż i najwyższy
        poziom, niektorzy chcą mniej wymagające studia i pewnie tu znajdą takie
        • Gość: hk Re: PWSZ Kalisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 12:34
          kjhdk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka