Dodaj do ulubionych

Fizyka techniczna I rok AGH

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 15:59
Kto wybrał takie studia?
Obserwuj wątek
    • Gość: milusia Re: Fizyka techniczna I rok AGH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 16:01
      Czy oprócz mnie na to się wybiera?
      • laureno Re: Fizyka techniczna I rok AGH 01.10.06, 13:28
        Ja wyleciałem po 1szym semestrze. Wylatuje ponad połowa. Po roku z pięciu grup
        zostają dwie.
    • Gość: HellHax Re: Fizyka techniczna I rok AGH IP: *.ghnet.pl 29.09.06, 16:08
      nie...bedziesz sama na roku
      • Gość: milusia Re: Fizyka techniczna I rok AGH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 17:06
        Mam takie pytanko: Co sprawia największe trudności na tym kierunku? Czy dużo
        jest matematyki? Pytam się bo nie miałam rozszerzonej matmy w liceum. Co trzeba
        zrobić by przeżyć na początku pierwszy semestr? Czy tam jest tak
        strasznie................................????????????????????????????
        • laureno Re: Fizyka techniczna I rok AGH 06.10.06, 23:51
          Jest strasznie. Bez rozszerzonej matematyki będzie bardzo strasznie i ciężko.
          Niewątpliwie będziesz musiała codziennie kilka (3-4?) godzin poświęcić na
          samodzielną naukę i rozwiązywanie zadań. Na tym wydziale trzeba być z powołania.
          Sądząc po Twoich postach długo tam miejsca nie zagrzejesz, ale ja nie papież -
          czasem się mylę. To tyle słów pocieszenia. A radzę:
          - chodzić na wykłady, siadać z przodu i skupiać się na robieniu notatek
          (niekoniecznie pisać wszyystko, co pojawia się na tablicy);
          - już teraz wziąć się do roboty. Idąc na wykład najlepiej byc zapoznanym już z
          materiałem. Wykład ma Ci pomóc zrozumieć daną treść, co będzie łatwiejsze, gdy
          będziesz miała ją już przyswojoną;
          - zacznij od przeczytania w ekspresowym tempie odpowiednich książek (Resnick &
          Holiday to Twoja biblia), w ten sposób je poznajesz i wiesz gdzie czego szukać,
          a każdy nowy temat przestaje byc czarną magią;
          - rozwiązuj po nocach zadania, nie tylko przed kolosami i sesją. (Zbiór zadań
          Stankiewicza z matematyki). Działania na całkach i pochodnych ma być dla Ciebie
          jak tablicza mnożenia, czy dodawanie liczb naturalnych.

Ogólnie to głowa do góry i powodzenia. ;-)
          Napisz jak Ci idzie (adres gazetowy laureno@gazeta.pl).
          • m3lmak Re: Fizyka techniczna I rok AGH 07.10.06, 11:37
            " [..] Resnick & Holiday to Twoja biblia [...] " - tak gwoli scislosci Halliday,
            bo z Holiday(s) to ma to niewiele wspolnego ;-)

A co do ksiazki to jest na prawde dobra.
          • Gość: przyszly_student Re: Fizyka techniczna I rok AGH IP: *.toya.net.pl 07.10.06, 13:00
            heh ja sie wybieram na fizyke techniczna na agh w przyszlym roku... lol cos czuje ze naprawde bedzie ciezkao....
        • Gość: xxx Re: Fizyka techniczna I rok AGH IP: *.net.autocom.pl 07.10.06, 10:38
          o to jak nie miałaś rozszerzonej to będziesz albo ostro ryć, albo lepiej sobie
          odpusć heheh
          przygotuj się na porąbaną algebrę (mmf - matematyczne metody fizyki) która
          wykańcza co wytrwalszych a tych ze zdrowym rozsądkiem, którzy liczyli na coś
          więcej ciekawszego tylko upewnia w tym, ze nie był to najlepszy wybór

fizyka ogólna jest dość prosta i ciekawa

ale z matmy dadzą popalić, szczególnie kalinowski hahhahh
          pozdro
    • Gość: xxx Re: Fizyka techniczna I rok AGH IP: *.net.autocom.pl 07.10.06, 10:35
      wybrał nie wybrał
      to było trafienie z wolnych miejsc
      po połowie roku rzucone
      taki szit! zupełnie odbiegający od tego co mogłoby mnie zadowolić
      bleee
      • Gość: hau Re: Fizyka techniczna I rok AGH IP: 195.116.183.* 07.10.06, 10:52
        czy na mechanice i budowie maszyn tez jest tak ciezko (nie koniecznie agh -
        chodzi o te przemyslenia n.t matmy :) ) ?
        • Gość: xxx Re: Fizyka techniczna I rok AGH IP: *.net.autocom.pl 07.10.06, 10:57
          małe mam pojęcie o całej reszcie wydziałów i kierunków
          lecz trafić na tego doktorka to (podobno wszędzie) koszmar...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka