Dodaj do ulubionych

pedagogika !!!

20.01.07, 20:43
Jakie specjalności najkorzystniejsze? Czy to się w ogóle opłaca? Chętnie
pogadam ze studentami pedagogiki z całej Polski.
Obserwuj wątek
    • Gość: Monika Re: pedagogika !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 17:10
      ja chciąłam studiować pedagogikę ze spejclanością praca socjalna, ale w tym
      roku utworzono nowy kierunek na APS-ie-praca socjalna, specjlaność praca
      socjalna w pomocy społecznej, wydaje mi się,ze ta specjalność jest najlepsza,
      bo jesteśmy starzejącym sie społeczeństwem, ale w ogóle słyszałam,że po 1
      specjalności jest cięzko o pracę
      • maarta2007 Re: pedagogika !!! 21.01.07, 18:42
        taaa, ale to już nie będzie praca z dziećmi, na czym mi właśnie zależy:))
    • Gość: nan Re: pedagogika !!! IP: *.chello.pl 21.01.07, 23:03
      moim zdaniem pedagogika kreatywnosci, logopedia- ale baaaardzo ciezko sie
      dostac, trzeba miec wszystkie zdrowe ząbki i dobry zgryz. ze 100 chetnych
      odpada jakies 80-90%. ponadto moze surdo?
      mialam to studiowac, a wybrałam na szczescie/nieszczescie reso.
    • Gość: nan Re: pedagogika !!! IP: *.chello.pl 21.01.07, 23:07
      a czy sie oplaca? hmmm trudno powiedziec, bo jak ktos potrafi szukac pracy to
      ja znajdzie nawet i po pedagogice. ale warunkiem jest to, ze zapatruje sie nie
      tylko na prace z dziecmi a np. na prace w markeitngu, reklamie, wydawnictwie
      etc. p[ozarządowki tez sa fajne, ale trudno sie dostac. wolontariat jest
      istotny.
      • maarta2007 Re: pedagogika !!! 22.01.07, 16:44
        po pedagogice praca w marketingu i reklamie?! jaka?! na czym taka praca polega?!
        a co do wolontariatu to czy przepracowane jako wolontariusz godziny już w liceum
        wpływają, decydują o przyjęciu na studia oprócz świadectwa i matury oczywiście;) ?!
        • tocqueville Re: pedagogika !!! 22.01.07, 17:38
          www.pedagogika.dswe.pl/index.php?id=425
          www.pedagogika.dswe.pl/index.php?id=413
          • jakaa Re: pedagogika !!! 22.01.07, 17:55
            ja studiuje resocjalizacyjna i specjalna... jestem zadowolna :-)))
            • Gość: somebody Re: pedagogika !!! IP: *.icpnet.pl 25.01.07, 02:43
              Stojąc pod posredniakiem tez bedziesz taka szczesliwa ?
    • Gość: Iza Re: pedagogika !!! IP: *.21.pl 25.01.07, 00:22
      Ja tez jestem bardzo zadowolona, studiuje pedagogikę z terapią pedagogiczna i
      obecnie uważam, że nie ma lepszego kierunku - po prostu trafiłam na swoje,
      kierunek ciekawy i praktyczny, nie same suche fakty, jak to obiegowa opinia
      krąży, że pedagogika to pamięciówka - ja dziękuję za takiego pedagoga, który
      diagnozy nie ptorafi postawić i korzysta z kserówek (hihi --> żart).
      • Gość: Iza Re: pedagogika !!! IP: *.21.pl 25.01.07, 00:23
        potrafi* , sorka za literówki :))
      • maarta2007 Re: pedagogika !!! 25.01.07, 14:43
        a jakie uprawnienia daje terapia pedagogiczna? gdzie można później pracować z
        takim wykształceniem?
        • Gość: Iza Re: pedagogika !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 17:14
          Po terapii pedagogicznej można starać się o zatrudnienie w charakterze pedagoga
          szkolnego, w poradni psych.-pedagogicznej, można też zrobić dodatkowe studia
          podyplomowe z zakresu socjoterapii i prowadzić jakieś grupowe spotkania -
          ogólnie praca w charakterze pedagoga w placówkach lub instytucji zajmującej się
          pomocą pedagogiczną.
    • Gość: cca Re: pedagogika !!! IP: *.it-net.pl 03.02.07, 20:56
      a ja wybralam specjalizacje nienauczycielska: animator i menedzer kultury.
      tylko, ze nic wiecej narazie nie moge powiedziec, bo zaczynam od 12 lutego. ale
      zapowiada sie ciekawie :)
      • Gość: greta Re: pedagogika !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 10:26
        A jakie są perspekywy po resocjalizacji?
    • Gość: Bartek Re: pedagogika !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 11:28
      ja studjuje pedagogike opiekunczo wychowawcza z pedagogika wczesnoszkolna w
      gorzowie
      • Gość: maarta2007 Re: pedagogika !!! IP: 80.50.233.* 05.02.07, 21:03
        na uczelni państwowej w Gorzowie? jakie jeszcze można tam studiować kierunki?
        możesz podać link strony szkoły;)
        • Gość: beobachterin Re: pedagogika !!! IP: *.icpnet.pl 09.02.07, 18:52
          www.pwsz.pl/ ??

Nie jestem pewna czy o te uczelnie chodzi, bo nie jestem Bartek ;)
        • lemonna Re: pedagogika !!! 13.02.07, 13:27
          marta 2007 jest tez duzo info w google.pl, mozna sobie wpisac pedagogika i
          poszuka c szkol jest ich bardzo duzo a speclalizacji jeszcze wiecej..
    • Gość: kaila87@o2.pl Re: pedagogika !!! IP: 80.48.178.* 09.02.07, 09:12
      studiuje pedagogike specjalna w Warszaiwe na Akademii Pedagogiki Speckalnej.
      idac tu myslalam, ze "wybor specjalizacji po pierwszym roku" to zwykly wybor, a
      tu sie okazalo na poczatku semestru, ze sa egzaminy na te specjalizacje i jelsi
      ktos sie na swoja nie dostanie(limit miejsc) to idzie tam gdzie sa miejsca, a
      miejsca zazwyczaj sa na integracji przedszkolnej. na pewno nie bede
      przedszkolanka zarabiajaca 800zl. Tak wiec teraz w drugim semestrze czeka mnie
      ciezka praca, zeby dostac sie na mnoja specjalizacje - surdopedagogike, praca z
      nieslyszacymi i niedoslyszacymi. Uczysz sie takze jezyka migowego, ktpory jets
      podstawa. Ale nie mozna zakonczyc na jendej specjalizacji, 2,3 to absolutnie
      minimum, zeby moc godnie zyc i nie liczyc kazdego grosza.
      • Gość: Monika Re: pedagogika !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 09:32
        ja tez studiuję na APS-ie pracę socjalną, mam jeszcze w planach zrobienie
        edukacji medialnej i andragogiki
        • Gość: gośśćć Re: pedagogika !!! IP: 80.50.233.* 09.02.07, 18:31
          a co z edukacją przez sztukę? czy uprawnia ona do nauczania
          plastyki/techniki/muzyki?
    • Gość: Ana Re: pedagogika !!! IP: *.gdynia.mm.pl 09.02.07, 21:14
      Czy wiecie, że jeżeli studiujecie specjalność np. pedagogika opiekuńcza i praca
      socjalna to nie możecie pracować potem jako pracownik socjalny. Tak ustawę o
      pomocy społecznej interpretuje na swojej stromie ministerstwo www.mps.gov.pl
      A podobno ci z nazwą do pracy jako pracownik socjalny czyli z nazwą
      specjalności: pedagogika praca socjalna, nie będą mogli pracować np w
      świetlicach, hospicjach itd. Wiem, że na uczelniach są kierunki z tym ...i
      praca sojalna , uczelnie twierdzą, że absolwent taki będzie zatrudniany jako
      pracownik socjalny ale to nie prawda.Ministerstwo uznało, że to co pisze po
      i... nie liczy się i musi być tylko kierunek praca socjalna aby pracować w
      MOPS.To wiedzą już kadrowe w MOPSach i GOPSach.
      • Gość: Monia Re: pedagogika !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 21:27
        ja studiuję pracę socjalną na APS-ie, specjalność praca socjalna w pomocy
        społecznej, to nowy kierunek powstał w tym roku
        • pomoc10 Re: pedagogika !!! 09.02.07, 22:37
          Moniu,czy to też TY czy inna Monia? ;)
          Podobno jest ośrodek zamiejscowy w Dęblinie. Wiesz może gdzie realizowana jest
          specjalność metody pomocy w sytuacjach kryzysowych? I czy na studiach zaocznych
          również jest tak zaciekła walka o miejsce na wymarzonej specjalności?
          Pozdrawiam bardzo serdecznie. Czekam na maila od Ciebie,Moniu!!! :)
          pomoc10@gazeta.pl
          • nina1986 Re: pedagogika !!! 10.02.07, 09:22
            ta spejclaność jest realizowana na pedagogice ogólnej w Wawie na APS-ie, nie
            wiem jak w Dęblinie
            • pomoc10 Re: pedagogika !!! 10.02.07, 12:19
              Czy mogę Cię,Nino prosić o napisanie maila do mnie: pomoc10@gazeta.pl ?
              Napisałaś bowiem,że ta specjalność JEST realizowana na pedagogice ogólnej w
              Warszawie na APS. Mam troszkę pytań : czy będzie kontynuowana ta specjalność?
              czy specjalność jest również na studiach zaocznych? czy trwa od początku czy
              np. od 2 roku? czy wiesz jak dokładnie wygląda sylwetka absolwentka?
              Bardzo dziękuję za odpowiedź na moje pytanie !
              Pozdrawiam serdecznie :)
              • pomoc10 Re: pedagogika !!! 11.02.07, 13:40
                czekam na odpowiedź odnośnie specjalności...
        • Gość: Ana Re: pedagogika !!! IP: *.gdynia.mm.pl 09.02.07, 22:37
          Osoby , które zakończyły studiować te kierunki pedagogiczne z... i praca
          socjalna do 3 lat po wejściu w życie ustawy o pomocy społecznej (2004r)mogą
          odjąć pracę jako pracownik socjalny. My jeżeli studiujemy to teraz już nie
          dostaniemy pracy w MOPS. Tak teraz powstały nowe kierunki na pedagogikach i w
          kolegiach właśnie praca socjalna i tu nie będzie problemu z pracą bo idealnie
          wpasowują się w ustawę o pomocy społecznej. Ale my studiujący na 2 lub 3 roku
          kierunki z ...i ... mamy tu problem z przepisami. Mimo że studiujemy to samo co
          wcześniejsze roczniki nie będziemy zatrudniani (nie nadajemy się?) jako
          pracownik socjalny. Potwierdzone w kadrach MOPSu. Tam kierują się ustawą i jej
          interpretacją zamieszczoną na stronie ministerstwa a tam jesteśmy wykluczeni z
          tej części zawodu pedagoga.
          • Gość: ggg Re: pedagogika !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 10:32
            Czy to dotyczy wszystkich podwójnych i "mieszanych" specjalizacji? Bo jest dużo
            specjalizacji typu "pedagogika resocjalizacyjna i opiekuńczo-
            wychowawcza", "rewalidacja z wychowaniem przedszkolnym",praca socjalno-
            opiekuńcza", "Pedagogika pracy i doradztwo zawodowe", "praca socjalna z
            dzieckiem i rodziną", "pedagogika opiekuńczo-wychowawcza - praca socjalna". Czy
            któryś z członów tych nazw daje jakieś prawa? Czy taka praca socjalno-
            opiekuńcza nie daje uprawnień ani to pracy w domu dziecka jako wychowawca, ani
            do bycia pracownikiem socjalnym?
            • Gość: miki Re: pedagogika !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 12:32
              LUUUUUUDZIE zmieniajcie kierunek póki to jeszcze możliwe!!!!! Studia bez
              komentarza a oprócz tego żadne perspektywy... takie moje zdanie, oczywiście
              możecie się nie zgodzić...
              pozdrawiam
            • Gość: ana Re: pedagogika !!! IP: *.gdynia.mm.pl 10.02.07, 12:41
              Pojawi się forum na ten temat, problem z ...i praca socjalna. To dotyczy tylko
              tych łączonych z i praca socjalna względnie praca socjalna i.... Np specjalność
              pracownik socjalny też jest zła powinno być tylko praca socjalna - bez dodatków
              i zmian w odmianie wyrazów.To dotyczy zwłaszcza obecnych studentów 3 i 2 roku,
              bo naboru na te z i już się nie prowadzi a starsi będą mieli pracę bo im
              pozwala na to ustawa. Opisałam to lepiej na wstępie do forum, które tu będzie
              za godzinę.
    • Gość: ana Re: pedagogika !!! IP: *.gdynia.mm.pl 10.02.07, 15:19
      Ja studiuję: pedagogika społeczno opiekuńcza i praca socjalna . Niepokoję się
      co bądzie z pracą skoro praca socjalna odpada (przez to ...i... o którym mówi
      ustawa o pomocy społecznej). Przy tym w karcie Nauczyciela pisze,
      że "Kwalifikacje wymagane od nauczycieli zatrudnionych w publicznych i
      niepublicznych placówkach opiekuńczo-wychowawczych oraz ośrodkach adopcyjno-
      opiekuńczych działających na podstawie przepisów o pomocy społecznej określają
      te przepisy." Czyli co w domu dziecka podległym pod MOPS też mnie nie przyjmą
      do pracy bo nazwa z "i" nie podlega pod tamtą ustawę. Może ktoś wie gdzie można
      pracować po takim kierunku?
      • Gość: ana Re: pedagogika !!! IP: *.gdynia.mm.pl 10.02.07, 15:42
        forum otwarte tylko na ten temat wskoczyło na
        forum prywatne edukacja studia
    • dronka3 opłacalność 10.02.07, 16:35
      wszystko zależy od tego, co masz na myśli
      • Gość: studentka p.socj. Re: opłacalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 14:35
        ludzie jesteśmy starzejącym sie społeczeństwem,więc studiowanie PRACY SOCJALNEJ
        (nie pedagogiki ze specjl praca socjalna) jest jak najbardziej na czasie!!!
        • Gość: ggggg Re: opłacalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 18:24
          A dlaczego pracy socjalnej, a nie pedagogiki ze spec. praca socjalna? Bo tak na
          logikę to pedagogika ze spec. to dwie pieczenie na jednym ogniu. Jedno i drugie
          daje prawo do wykonywania zawodu pracownika socjalnego. A po pedagogice ma się
          przy okazji kwalifikacje pedagogiczne.
          Właściwie to ciekawa jestem jak wygląda program studiów na pracy socjalnej i
          czy bardzo się różni.
          • Gość: studentka p.socj Re: opłacalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 09:34
            nieprawda, pedagogika ze specj praca socjalna nie daje uprawnień do wykonywania
            zawodu pracownika socjalnego, własnie wszedł w zycie jakiś nowy przepis,który o
            tym mówi
            • Gość: ana Re: opłacalność IP: *.gdynia.mm.pl 12.02.07, 18:11
              Chyba mówisz o tym przepisie, który nie powala pracować jako pracownik socjalny
              pedagogom ze specjalnością _i praca socjalna_ w nazwie, czyli jako część nazwy
              kierunku. Bo o ile wiem pedagogika kierunek praca socjalna pozwala dostać taką
              pracę.
            • Gość: ggggg Re: opłacalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 20:24
              Serio?! Jeszcze niedawno czytałam ustawę i nic takiego tam nie było. Ja nie
              wiem jak w tym kraju można wybierać zawód, skoro prawo zmienia się co miesiąc.
              • Gość: ana Re: opłacalność IP: *.gdynia.mm.pl 13.02.07, 11:04
                Ustawa o pomocy społecznej mówi że pracaownikiem socjalnym można być tylko po
                kierunku praca socjalna (ukończonym również na pedagogice)ale wyklucza te nazwy
                gdzie obok słów praca socjalna jest cokolwiek innego w nazwie. Interpretacja
                ustawy jest na stronie ministerstwa www.mps.gov.pl/index.php?gid=122 czyli
                trzeba wyszukać okienko z kwalifikacje pracownika socjalnego. Osoby, które
                ukożczyły pedagogikę, socjologię i td. z praca socjalna jako część nazwy mają
                prawo pracować jeżeli mieli rozpoczęte te studia w październiku 2004 roku czyli
                gdy wchodziła w życie ta ustawa. Zatem ci co teraz są na 2 i 3 roku pedagogiki
                z łączoną nazwą już się nie łapią. Nie jestem prawnikiem ale ten problem
                obmyślali prawnicy z mojej szkoły i potwierdzili, że tak jest.
                • Gość: Monia Re: opłacalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 14:40
                  Ustawa o pomocy społecznej mówi że pracaownikiem socjalnym można być tylko po
                  kierunku praca socjalna (ukończonym również na pedagogice)ale wyklucza te nazwy
                  gdzie obok słów praca socjalna jest cokolwiek innego w nazwie. Interpretacja
                  ustawy jest na stronie ministerstwa www.mps.gov.pl/index.php?gid=122 czyli
                  trzeba wyszukać okienko z kwalifikacje pracownika socjalnego. Osoby, które
                  ukożczyły pedagogikę, socjologię i td. z praca socjalna jako część nazwy mają
                  prawo pracować jeżeli mieli rozpoczęte te studia w październiku 2004 roku czyli
                  gdy wchodziła w życie ta ustawa. Zatem ci co teraz są na 2 i 3 roku pedagogiki
                  z łączoną nazwą już się nie łapią. Nie jestem prawnikiem ale ten problem
                  obmyślali prawnicy z mojej szkoły i potwierdzili, że tak jest.

własnie,ja studiuje prace socjalną na APS-ie, jestem pierwszym rocznikiem
                  takiego nowego kierunku

• Gość: ana Re: opłacalność IP: *.gdynia.mm.pl 12.02.07, 18:21
            Na pedagogice kierunek praca socjalna mówią, że mogą mieć kłopot z pracą inną
            niż pracownik socjalny. Czyli może być problem z pracą jako pedagog w
            świetlicach, domach dziecka itd. (Oczywiście sylwetki absolwentów jak zwykle
            obiecują wszystko). Kiedyś pracownik socjalny miał ukończone studium
            pomaturalne, teraz powstały 3 letnie kolegia pracowników socjalnych więc będą
            konkurencją dla pedagogów o takiej specjalności (a studia w kolegium są o
            połowę tańsze niż np zaoczna pedagogika licencjat w szkole wyższej).
    • Gość: ewelka Re: pedagogika !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 14:08
      czesc jestem studentka pedagogiki na Uniwersytecie w Białymstoku.słyszalam
      wiele opinii i ogolnie wiekszosc twierdzi ze sa to latwe studia,jednak tak
      naprawde nie jest.Pedagogika sa to studia otwarte na wielosc myslenia nie tak
      jak kierunki matematyczno przyrodnicze, ktore dopuszczaja tylko jedna prawde.Na
      pytanie czy to sie oplaca to powiem ze zalezy od kirunku,pedagogika to nie
      tylko szkola i nauczyciel to takze pedagog,opiekun,pracownik socjalny
      itd.musisz sie zastanowic bo to Twoj wybor.powiem tylko ze te studia zmieniaja
      sposob myslenia.pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka