maarta2007 20.01.07, 20:43 Jakie specjalności najkorzystniejsze? Czy to się w ogóle opłaca? Chętnie pogadam ze studentami pedagogiki z całej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Monika Re: pedagogika !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 17:10 ja chciąłam studiować pedagogikę ze spejclanością praca socjalna, ale w tym roku utworzono nowy kierunek na APS-ie-praca socjalna, specjlaność praca socjalna w pomocy społecznej, wydaje mi się,ze ta specjalność jest najlepsza, bo jesteśmy starzejącym sie społeczeństwem, ale w ogóle słyszałam,że po 1 specjalności jest cięzko o pracę Odpowiedz Link Zgłoś
maarta2007 Re: pedagogika !!! 21.01.07, 18:42 taaa, ale to już nie będzie praca z dziećmi, na czym mi właśnie zależy:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nan Re: pedagogika !!! IP: *.chello.pl 21.01.07, 23:03 moim zdaniem pedagogika kreatywnosci, logopedia- ale baaaardzo ciezko sie dostac, trzeba miec wszystkie zdrowe ząbki i dobry zgryz. ze 100 chetnych odpada jakies 80-90%. ponadto moze surdo? mialam to studiowac, a wybrałam na szczescie/nieszczescie reso. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nan Re: pedagogika !!! IP: *.chello.pl 21.01.07, 23:07 a czy sie oplaca? hmmm trudno powiedziec, bo jak ktos potrafi szukac pracy to ja znajdzie nawet i po pedagogice. ale warunkiem jest to, ze zapatruje sie nie tylko na prace z dziecmi a np. na prace w markeitngu, reklamie, wydawnictwie etc. p[ozarządowki tez sa fajne, ale trudno sie dostac. wolontariat jest istotny. Odpowiedz Link Zgłoś
maarta2007 Re: pedagogika !!! 22.01.07, 16:44 po pedagogice praca w marketingu i reklamie?! jaka?! na czym taka praca polega?! a co do wolontariatu to czy przepracowane jako wolontariusz godziny już w liceum wpływają, decydują o przyjęciu na studia oprócz świadectwa i matury oczywiście;) ?! Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: pedagogika !!! 22.01.07, 17:38 www.pedagogika.dswe.pl/index.php?id=425 www.pedagogika.dswe.pl/index.php?id=413 Odpowiedz Link Zgłoś
jakaa Re: pedagogika !!! 22.01.07, 17:55 ja studiuje resocjalizacyjna i specjalna... jestem zadowolna :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: somebody Re: pedagogika !!! IP: *.icpnet.pl 25.01.07, 02:43 Stojąc pod posredniakiem tez bedziesz taka szczesliwa ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: pedagogika !!! IP: *.21.pl 25.01.07, 00:22 Ja tez jestem bardzo zadowolona, studiuje pedagogikę z terapią pedagogiczna i obecnie uważam, że nie ma lepszego kierunku - po prostu trafiłam na swoje, kierunek ciekawy i praktyczny, nie same suche fakty, jak to obiegowa opinia krąży, że pedagogika to pamięciówka - ja dziękuję za takiego pedagoga, który diagnozy nie ptorafi postawić i korzysta z kserówek (hihi --> żart). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: pedagogika !!! IP: *.21.pl 25.01.07, 00:23 potrafi* , sorka za literówki :)) Odpowiedz Link Zgłoś
maarta2007 Re: pedagogika !!! 25.01.07, 14:43 a jakie uprawnienia daje terapia pedagogiczna? gdzie można później pracować z takim wykształceniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: pedagogika !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 17:14 Po terapii pedagogicznej można starać się o zatrudnienie w charakterze pedagoga szkolnego, w poradni psych.-pedagogicznej, można też zrobić dodatkowe studia podyplomowe z zakresu socjoterapii i prowadzić jakieś grupowe spotkania - ogólnie praca w charakterze pedagoga w placówkach lub instytucji zajmującej się pomocą pedagogiczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cca Re: pedagogika !!! IP: *.it-net.pl 03.02.07, 20:56 a ja wybralam specjalizacje nienauczycielska: animator i menedzer kultury. tylko, ze nic wiecej narazie nie moge powiedziec, bo zaczynam od 12 lutego. ale zapowiada sie ciekawie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greta Re: pedagogika !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 10:26 A jakie są perspekywy po resocjalizacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: pedagogika !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 11:28 ja studjuje pedagogike opiekunczo wychowawcza z pedagogika wczesnoszkolna w gorzowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maarta2007 Re: pedagogika !!! IP: 80.50.233.* 05.02.07, 21:03 na uczelni państwowej w Gorzowie? jakie jeszcze można tam studiować kierunki? możesz podać link strony szkoły;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beobachterin Re: pedagogika !!! IP: *.icpnet.pl 09.02.07, 18:52 www.pwsz.pl/ ?? Nie jestem pewna czy o te uczelnie chodzi, bo nie jestem Bartek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lemonna Re: pedagogika !!! 13.02.07, 13:27 marta 2007 jest tez duzo info w google.pl, mozna sobie wpisac pedagogika i poszuka c szkol jest ich bardzo duzo a speclalizacji jeszcze wiecej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaila87@o2.pl Re: pedagogika !!! IP: 80.48.178.* 09.02.07, 09:12 studiuje pedagogike specjalna w Warszaiwe na Akademii Pedagogiki Speckalnej. idac tu myslalam, ze "wybor specjalizacji po pierwszym roku" to zwykly wybor, a tu sie okazalo na poczatku semestru, ze sa egzaminy na te specjalizacje i jelsi ktos sie na swoja nie dostanie(limit miejsc) to idzie tam gdzie sa miejsca, a miejsca zazwyczaj sa na integracji przedszkolnej. na pewno nie bede przedszkolanka zarabiajaca 800zl. Tak wiec teraz w drugim semestrze czeka mnie ciezka praca, zeby dostac sie na mnoja specjalizacje - surdopedagogike, praca z nieslyszacymi i niedoslyszacymi. Uczysz sie takze jezyka migowego, ktpory jets podstawa. Ale nie mozna zakonczyc na jendej specjalizacji, 2,3 to absolutnie minimum, zeby moc godnie zyc i nie liczyc kazdego grosza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: pedagogika !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 09:32 ja tez studiuję na APS-ie pracę socjalną, mam jeszcze w planach zrobienie edukacji medialnej i andragogiki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośśćć Re: pedagogika !!! IP: 80.50.233.* 09.02.07, 18:31 a co z edukacją przez sztukę? czy uprawnia ona do nauczania plastyki/techniki/muzyki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: pedagogika !!! IP: *.gdynia.mm.pl 09.02.07, 21:14 Czy wiecie, że jeżeli studiujecie specjalność np. pedagogika opiekuńcza i praca socjalna to nie możecie pracować potem jako pracownik socjalny. Tak ustawę o pomocy społecznej interpretuje na swojej stromie ministerstwo www.mps.gov.pl A podobno ci z nazwą do pracy jako pracownik socjalny czyli z nazwą specjalności: pedagogika praca socjalna, nie będą mogli pracować np w świetlicach, hospicjach itd. Wiem, że na uczelniach są kierunki z tym ...i praca sojalna , uczelnie twierdzą, że absolwent taki będzie zatrudniany jako pracownik socjalny ale to nie prawda.Ministerstwo uznało, że to co pisze po i... nie liczy się i musi być tylko kierunek praca socjalna aby pracować w MOPS.To wiedzą już kadrowe w MOPSach i GOPSach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: pedagogika !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 21:27 ja studiuję pracę socjalną na APS-ie, specjalność praca socjalna w pomocy społecznej, to nowy kierunek powstał w tym roku Odpowiedz Link Zgłoś
pomoc10 Re: pedagogika !!! 09.02.07, 22:37 Moniu,czy to też TY czy inna Monia? ;) Podobno jest ośrodek zamiejscowy w Dęblinie. Wiesz może gdzie realizowana jest specjalność metody pomocy w sytuacjach kryzysowych? I czy na studiach zaocznych również jest tak zaciekła walka o miejsce na wymarzonej specjalności? Pozdrawiam bardzo serdecznie. Czekam na maila od Ciebie,Moniu!!! :) pomoc10@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
nina1986 Re: pedagogika !!! 10.02.07, 09:22 ta spejclaność jest realizowana na pedagogice ogólnej w Wawie na APS-ie, nie wiem jak w Dęblinie Odpowiedz Link Zgłoś
pomoc10 Re: pedagogika !!! 10.02.07, 12:19 Czy mogę Cię,Nino prosić o napisanie maila do mnie: pomoc10@gazeta.pl ? Napisałaś bowiem,że ta specjalność JEST realizowana na pedagogice ogólnej w Warszawie na APS. Mam troszkę pytań : czy będzie kontynuowana ta specjalność? czy specjalność jest również na studiach zaocznych? czy trwa od początku czy np. od 2 roku? czy wiesz jak dokładnie wygląda sylwetka absolwentka? Bardzo dziękuję za odpowiedź na moje pytanie ! Pozdrawiam serdecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
pomoc10 Re: pedagogika !!! 11.02.07, 13:40 czekam na odpowiedź odnośnie specjalności... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: pedagogika !!! IP: *.gdynia.mm.pl 09.02.07, 22:37 Osoby , które zakończyły studiować te kierunki pedagogiczne z... i praca socjalna do 3 lat po wejściu w życie ustawy o pomocy społecznej (2004r)mogą odjąć pracę jako pracownik socjalny. My jeżeli studiujemy to teraz już nie dostaniemy pracy w MOPS. Tak teraz powstały nowe kierunki na pedagogikach i w kolegiach właśnie praca socjalna i tu nie będzie problemu z pracą bo idealnie wpasowują się w ustawę o pomocy społecznej. Ale my studiujący na 2 lub 3 roku kierunki z ...i ... mamy tu problem z przepisami. Mimo że studiujemy to samo co wcześniejsze roczniki nie będziemy zatrudniani (nie nadajemy się?) jako pracownik socjalny. Potwierdzone w kadrach MOPSu. Tam kierują się ustawą i jej interpretacją zamieszczoną na stronie ministerstwa a tam jesteśmy wykluczeni z tej części zawodu pedagoga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggg Re: pedagogika !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 10:32 Czy to dotyczy wszystkich podwójnych i "mieszanych" specjalizacji? Bo jest dużo specjalizacji typu "pedagogika resocjalizacyjna i opiekuńczo- wychowawcza", "rewalidacja z wychowaniem przedszkolnym",praca socjalno- opiekuńcza", "Pedagogika pracy i doradztwo zawodowe", "praca socjalna z dzieckiem i rodziną", "pedagogika opiekuńczo-wychowawcza - praca socjalna". Czy któryś z członów tych nazw daje jakieś prawa? Czy taka praca socjalno- opiekuńcza nie daje uprawnień ani to pracy w domu dziecka jako wychowawca, ani do bycia pracownikiem socjalnym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: pedagogika !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 12:32 LUUUUUUDZIE zmieniajcie kierunek póki to jeszcze możliwe!!!!! Studia bez komentarza a oprócz tego żadne perspektywy... takie moje zdanie, oczywiście możecie się nie zgodzić... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: pedagogika !!! IP: *.gdynia.mm.pl 10.02.07, 12:41 Pojawi się forum na ten temat, problem z ...i praca socjalna. To dotyczy tylko tych łączonych z i praca socjalna względnie praca socjalna i.... Np specjalność pracownik socjalny też jest zła powinno być tylko praca socjalna - bez dodatków i zmian w odmianie wyrazów.To dotyczy zwłaszcza obecnych studentów 3 i 2 roku, bo naboru na te z i już się nie prowadzi a starsi będą mieli pracę bo im pozwala na to ustawa. Opisałam to lepiej na wstępie do forum, które tu będzie za godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: pedagogika !!! IP: *.gdynia.mm.pl 10.02.07, 15:19 Ja studiuję: pedagogika społeczno opiekuńcza i praca socjalna . Niepokoję się co bądzie z pracą skoro praca socjalna odpada (przez to ...i... o którym mówi ustawa o pomocy społecznej). Przy tym w karcie Nauczyciela pisze, że "Kwalifikacje wymagane od nauczycieli zatrudnionych w publicznych i niepublicznych placówkach opiekuńczo-wychowawczych oraz ośrodkach adopcyjno- opiekuńczych działających na podstawie przepisów o pomocy społecznej określają te przepisy." Czyli co w domu dziecka podległym pod MOPS też mnie nie przyjmą do pracy bo nazwa z "i" nie podlega pod tamtą ustawę. Może ktoś wie gdzie można pracować po takim kierunku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: pedagogika !!! IP: *.gdynia.mm.pl 10.02.07, 15:42 forum otwarte tylko na ten temat wskoczyło na forum prywatne edukacja studia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka p.socj. Re: opłacalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 14:35 ludzie jesteśmy starzejącym sie społeczeństwem,więc studiowanie PRACY SOCJALNEJ (nie pedagogiki ze specjl praca socjalna) jest jak najbardziej na czasie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggggg Re: opłacalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 18:24 A dlaczego pracy socjalnej, a nie pedagogiki ze spec. praca socjalna? Bo tak na logikę to pedagogika ze spec. to dwie pieczenie na jednym ogniu. Jedno i drugie daje prawo do wykonywania zawodu pracownika socjalnego. A po pedagogice ma się przy okazji kwalifikacje pedagogiczne. Właściwie to ciekawa jestem jak wygląda program studiów na pracy socjalnej i czy bardzo się różni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka p.socj Re: opłacalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 09:34 nieprawda, pedagogika ze specj praca socjalna nie daje uprawnień do wykonywania zawodu pracownika socjalnego, własnie wszedł w zycie jakiś nowy przepis,który o tym mówi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: opłacalność IP: *.gdynia.mm.pl 12.02.07, 18:11 Chyba mówisz o tym przepisie, który nie powala pracować jako pracownik socjalny pedagogom ze specjalnością _i praca socjalna_ w nazwie, czyli jako część nazwy kierunku. Bo o ile wiem pedagogika kierunek praca socjalna pozwala dostać taką pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggggg Re: opłacalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 20:24 Serio?! Jeszcze niedawno czytałam ustawę i nic takiego tam nie było. Ja nie wiem jak w tym kraju można wybierać zawód, skoro prawo zmienia się co miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: opłacalność IP: *.gdynia.mm.pl 13.02.07, 11:04 Ustawa o pomocy społecznej mówi że pracaownikiem socjalnym można być tylko po kierunku praca socjalna (ukończonym również na pedagogice)ale wyklucza te nazwy gdzie obok słów praca socjalna jest cokolwiek innego w nazwie. Interpretacja ustawy jest na stronie ministerstwa www.mps.gov.pl/index.php?gid=122 czyli trzeba wyszukać okienko z kwalifikacje pracownika socjalnego. Osoby, które ukożczyły pedagogikę, socjologię i td. z praca socjalna jako część nazwy mają prawo pracować jeżeli mieli rozpoczęte te studia w październiku 2004 roku czyli gdy wchodziła w życie ta ustawa. Zatem ci co teraz są na 2 i 3 roku pedagogiki z łączoną nazwą już się nie łapią. Nie jestem prawnikiem ale ten problem obmyślali prawnicy z mojej szkoły i potwierdzili, że tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: opłacalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 14:40 Ustawa o pomocy społecznej mówi że pracaownikiem socjalnym można być tylko po kierunku praca socjalna (ukończonym również na pedagogice)ale wyklucza te nazwy gdzie obok słów praca socjalna jest cokolwiek innego w nazwie. Interpretacja ustawy jest na stronie ministerstwa www.mps.gov.pl/index.php?gid=122 czyli trzeba wyszukać okienko z kwalifikacje pracownika socjalnego. Osoby, które ukożczyły pedagogikę, socjologię i td. z praca socjalna jako część nazwy mają prawo pracować jeżeli mieli rozpoczęte te studia w październiku 2004 roku czyli gdy wchodziła w życie ta ustawa. Zatem ci co teraz są na 2 i 3 roku pedagogiki z łączoną nazwą już się nie łapią. Nie jestem prawnikiem ale ten problem obmyślali prawnicy z mojej szkoły i potwierdzili, że tak jest. własnie,ja studiuje prace socjalną na APS-ie, jestem pierwszym rocznikiem takiego nowego kierunku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: opłacalność IP: *.gdynia.mm.pl 12.02.07, 18:21 Na pedagogice kierunek praca socjalna mówią, że mogą mieć kłopot z pracą inną niż pracownik socjalny. Czyli może być problem z pracą jako pedagog w świetlicach, domach dziecka itd. (Oczywiście sylwetki absolwentów jak zwykle obiecują wszystko). Kiedyś pracownik socjalny miał ukończone studium pomaturalne, teraz powstały 3 letnie kolegia pracowników socjalnych więc będą konkurencją dla pedagogów o takiej specjalności (a studia w kolegium są o połowę tańsze niż np zaoczna pedagogika licencjat w szkole wyższej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewelka Re: pedagogika !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 14:08 czesc jestem studentka pedagogiki na Uniwersytecie w Białymstoku.słyszalam wiele opinii i ogolnie wiekszosc twierdzi ze sa to latwe studia,jednak tak naprawde nie jest.Pedagogika sa to studia otwarte na wielosc myslenia nie tak jak kierunki matematyczno przyrodnicze, ktore dopuszczaja tylko jedna prawde.Na pytanie czy to sie oplaca to powiem ze zalezy od kirunku,pedagogika to nie tylko szkola i nauczyciel to takze pedagog,opiekun,pracownik socjalny itd.musisz sie zastanowic bo to Twoj wybor.powiem tylko ze te studia zmieniaja sposob myslenia.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś