Dodaj do ulubionych

Przeciwwskazania

27.05.07, 21:44
Interesuje mnie pewna kwestia.
Jakie są przeciwwskazania zdrowotne, aby studiować medycynę?
Obserwuj wątek
    • maniek018 Re: Przeciwwskazania 28.05.07, 09:48
      właśnie czy jak noszę okulary to cos zmienia ??
    • tilapka Re: Przeciwwskazania 28.05.07, 11:07
      zmienia diametralnie! widzialas kiedys lekarza w okularach?!

wezcie sie ludzie puknijcie w glowe
      jak was interesuja przeciwskazania to mozna sie wybrac do medycyny pracy
      w podaniu na medycyne czesto trzeba okreslic stopien niepelnosprawnosci a wy sie
      o okulary pytacie... :/

przeciwskazaniem do studiowania medycyny jest glupota i nieumiejetnosc
      zdobywania informacji..
    • asiulla_13 Re: Przeciwwskazania 28.05.07, 17:55
      Zadając to pytanie nie miałam na myśli (jak maniek018) wad wzroku.
      Widocznie wyraziłam się za ogólnie. Chodzi mi o schorzenia skóry np. atopowe
      zapalenie skóry.

--
      Podobno nie ma głupich pytań. Są tylko głupie odpowiedzi.
    • tilapka Re: Przeciwwskazania 28.05.07, 18:20
      Sądze, że atopowe zapalenie skóry nie jest przeciwskazaniem do studiowania
      medycyny ;) tzn na pewno dostaniesz zaświadczenie, że możesz studiować jeśli
      pójdziesz do lekarza w jakiś lepszy dzien, bez mega czerwonych placków i wysypki
      ;) nie wiem jak bardzo masz to zaawansowane, ale warto pomyslec o takich
      rzeczach jak np rekawiczki dla alergikow (nie lateksowe bo lateks moze podraznic
      wrazliwa skore itp) i tego typu rzeczy, nie sadze jednak zeby to bylo
      przeciwskazaniem do pracy lekarza, przeciez oni tez maja alergie, wady wzroku,
      zapalenia skory itp piora ciuszki w proszku JELP dla niemowlat lykaja telfast i
      pracuja :P
      • aniailucek Re: Przeciwwskazania 28.05.07, 18:31
        I tu się zdziwicie moi drodzy,atopowe zapalenie skóry może całkiem skomplikować
        sprawę z badaniami u lekarza tuż przed rozpoczęciem studiów. Ja w zeszłym roku
        jak się dostałam na AM Wawa i otrzymałam skierowanie na badania wybrałam się
        do jednej z placówek proponowanych przez AM do wykonania badań ( była to
        przychodnia przy szpitalu na ul. Banacha),możliwe że miałam pecha ale pani
        lekarka wydająca mi zaświadczenie zachowywała się jak w amoku kiedy zobaczyła że
        mam lekkie atopowe zapalenie skóry (nie mam żadnych czerwonych plam
        itd.),zaczęła histeryzować że co ja sobie wyobrażam że z takim schorzeniem sie
        pcham na AM!!!Ale dodam na pocieszenie że po dłuższych moich prośbach
        (czyt.błaganiach) wypisała magiczną formułkę BRAK PRZECIWWSKAZAŃ do studiowania
        :) Jeśli traficie na takiego lekarza to musicie być twardzi i stawiać na swoim
        :P Dodam ze moje atopowe zapalenie skóry w niczym mi nie przeszkadza,ale ile
        nerwów zjadłam przez tą panią to już tylko ja wiem...
    • tilapka Re: Przeciwwskazania 28.05.07, 18:42
      he he, to ladnie ;) ja robilam rok temu badania na biotechnologie ale nie mialam
      sladow na skorze wiec przemilczalam sprawe i pani sie nei zorientowala... ;)
    • asiulla_13 Re: Przeciwwskazania 28.05.07, 19:35
      No tak. W końcu AZS może się ujawnić zarówno przed, w trakcie jak i po studiach.
      A co do rękawiczek to nawet jeżeli ktoś nie jest uczulony na lateks to zawsze
      pozostaje kwestia pocenia się rąk w rękawiczkach co na atopową skórę ma niezbyt
      korzystny efekt :/
      Ale nie można się poddawać. Trzeba iść na AM.
      W końcu ktoś musi odkryć skuteczny lek na AZS :D
      • myszo-skoczek Re: Przeciwwskazania 28.05.07, 21:28
        nie przyjmą Cię jeśli masz HIV i wadę serca ...
    • yeti88 Re: Przeciwwskazania 28.05.07, 23:29
      Mam takie pytanie: wybieram sie na stomatologie ale mam wade wzroku (chyba -3
      na kazde oko) czy to moze mi jakos przeszkadzac i czy wogole przyjmą mnie na AM
      (w łodzi widzialem że trzeba mieć zaświadczenie od lekarza okulisty, nawet jest
      do pobrania specjalny formulasz.) z góry dzieki za odp, pozdrawiam
      • aniailucek Re: Przeciwwskazania 29.05.07, 08:47
        W Warszawie też trzeba przejść badanie u okulisty,ale powiem szczerze że w
        gabinecie może byłam 5 minut(łączny czas badania i wypisania zaświadczenia ;)
        tak więc możecie się domyślać jak to badanie wygląda :)
        • slodka_vendetta Re: Przeciwwskazania 30.05.07, 16:06
          Ja studuje w Warszawie.U nas trzeba było oddać do dziekanatu zaswiadczenie o
          braku przeciwskazan do wykonywania zawodu .taki świstek daje lekarz medycyny
          pracy trzeba zrobić konsultacje u neurologa i okulisty jeśli sie pojdzie
          panstwowo to sie to robi ,prywatnie nawet nie trzba zaswidczenie jest wazne 4
          lata przynjmniej moje. ale to cale badanie to fikcja :)
          • rozowy_pysiek Re: Przeciwwskazania 01.06.07, 09:40
            Oczywiście że są choroby które wykluczają kandydata. Tylko oczywiście nikt tego
            nie sprawdza. Jesli masz wadę wzroku możesz byc lekarzem.... ale nie radze
            wybierac specjalizacji wymagajacej precyzji (chirurgia?) Nie wiem jak jest z
            żółtaczką... wiem że pozniej wymagane sa szczepienia i niektore osoby u nas
            miały problem.... U nas wymagano zaświadczen od laryngologa okulisty ortopedy
            neurologa i lekarza med pracy... ale to przeciez była czysta fikcja...
            • aniazacha Re: Przeciwwskazania 02.06.07, 11:32
              hehe basza profesorka od anatomii powiedziała, że jeśli ktoś odczuwa
              zdenerwowanie lub irytację przed i w trakcie egzaminu z anatomii to jest to
              przeciwskazaniem do wykonywania zawodu :]
              a egzamin z anatomii teoretyczny mam 8 czerwca, więc zobaczymy czy na lekarza
              się nadaję :P
              • clear92 Re: Przeciwwskazania 13.01.08, 18:23
                hello:) Myślicie że jeśli mam wadę wzroku -6.00D na oboje oczu to
                mogą mieć jakieś problemy z przyjęciem mnie na W.Lekarski? Pozdr:*

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka