Gość: ola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.07, 17:42 Powiedzcie jak jest z germanistyką na uwm? czy jest ciężko się dostać i utrzymać? jakiś koleś pisał,że po roku zostaje o 80 osób mniej ale to wydaje mi się mocno przesadzone.... :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ola Re: germanistyka na uwm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.07, 17:50 Napiszcie coś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANia Re: germanistyka na uwm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.07, 18:48 z tego co wiem, to po roku zostaje 80 osób, a po 5 latach kończy 30. I to jest prawda- dlaczego? Dostają się osoby, które niewiele wiedzą o germanistyce. Ile masz procent? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: germanistyka na uwm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.07, 19:54 z podst. bo oni tylko tego chyba wymagają 86, ustny 95, polski 70 , dodatkowy 92. Prawdę mówiąc to słyszałam ,że niektóre moje koleżanki się tam podostawały i faktycznie znajomością nie grzeszyły, trochę się zdziwiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hej Re: germanistyka na uwm IP: *.euro-net.pl 08.07.07, 20:25 Bo dostać się tam nie jest trudno ,tak jak nie jest trudno napisać dobrze maturę z niemieckiego na poziomie podstawowym(pomysł by liczyć tylko ten poziom jest totalną głupotą!!! ). Studia są za to dość ciężkie,w końcu to filologia !!Przede wszystkim trzeba bardzo dobrze znać język i oprócz tego ciężko pracować.Zajęć też jest sporo. Ja zrezygnowałam po pierwszym semestrze,a wiele osób rezygnowało już nawet po tygodniu/dwóch bo wiele z nich chyba myślało,że tam się będą uczyć języka !A to nie jest kurs językowy;). Jak zaczynałam ,było troszkę ponad 100 osób ,tymczasem na drugim roku 30 ??Po pierwszym semestrze zaś zostało ponoć ok 55,jak po drugim tego już nie wiem :). Trzeba się tym naaaprawdę interesować ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: germanistyka na uwm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 10:52 ho ho ho, ale się nasłuchałam, teraz to już kompletnie nie wiedomo co trzeba o tym myśleć...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boo Re: germanistyka na uwm IP: *.olsztyn.mm.pl 10.07.07, 13:45 to jest prawda.na te studia wymagaja podstawy w rekrutacji,podobnie jak na angielskiej,a prawda jest taka,ze poziom jest bardzo wysoki.ktos madrze napisal,to nie jest kurs jezykowy,to sa studia filologiczne,na ktorych trzeba juz ostro po niem,ang "smigac".osmiele sie stwierdzic,jezeli ktos zdawal podstawe-darujcie sobie te studia,jezeli rozrzerzenie to ci od 80%-skladac,a i tak nie macie gwarancji,ze sie utrzymacie.przyjmuja duzo osob(wiadomo,oplata rekrtuacyjna,itp,kasa leci),odsiewaja ponad polowe.zycze powodzenia,tym naprawde znajacym jezyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oleee Re: germanistyka na uwm IP: *.xdsl.centertel.pl 02.11.13, 18:52 Jestem studentką germanistyki UWM w Olsztynie. Bardzo bałam się tego kierunku, tak naprawdę dopóki nie zaczęły się zajęcia, dopóty miałam obawy. Zainteresował mnie ten kierunek, ponieważ zawsze bardzo lubiłam język niemiecki. Tak na serio ? wszyscy straszą, dla mnie jest super, do szkoły chodzę zawsze z chęcią. Oczywiście wszystkie zajęcia są w języku niemiecki no i trzeba dużo czasu poświęcać na naukę. Nie ma się czego bać :) powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś