Dodaj do ulubionych

Co wybrać?:)

10.07.07, 13:04
Cześć.
Dostałam się na geodezję i kartografię na AGH i na anglistykę na UMCS i nie
wiem który kierunek wybrać. Czy geodezja i kartografia to trudne studia? Czy
naprawdę jest na nich bardzo dużo matmy? Matmy nie uczę się praktycznie od
drugiej kl. liceum(XD)i boję się że dużo czasu musiałabym przeznaczyć na
nadrobienie zaległości.
Z góry dzięki za opinie.
Pozdrawiam:*
Obserwuj wątek
    • Gość: xyz Re: Co wybrać?:) IP: *.centertel.pl 10.07.07, 13:12
      Ja osobiście wybrałabym geodezje na którą też chcę się dostać. Na geodezji jest
      sporo fizyki na 1szym roku i matmy oraz rysunek techniczny, który sprawia
      najwięcej problemów. Kierunek bardzo przyjemny jeżeli ma się jakieś obeznanie w
      geodezji i kartografii. Ja mam geodezję we krwi i ją uwielbiam.

Życzę powodzenia i podjęcia dobrego wyboru.
    • Gość: Dugo Re: Co wybrać?:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 13:23
      Dostałaś się na dwa dość "poważne" (w znaczeniu że trudno sie dostać i są raczej
      perspektywiczne) kierunki, także co wybierzesz to pewnie bedzie okej pewnie

PS. Ja bym wybrał geodezje, po 1. fajny kierunek, po 2. w Krakowie ;)
    • Gość: Tawananna* Re: Co wybrać?:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 13:38
      Przejrzyj program studiów na obu kierunkach i zastanów się, czego po prostu
      chętniej byś się uczyła. Rzut oka na program naprawdę często pomaga.

No, i po raz kolejny powtórzę moją radę dotyczącą filologii: jeśli nie jesteś
      absolutnie pewna, że właśnie to chcesz studiować - daj sobie z nią spokój.
      • Gość: Polinezi Re: Co wybrać?:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 13:46
        Jam totalnie antymatematyczna, antyfizyczna i w ogóle beznadziejna jestem,
        jeżeli chodzi o ścisłe przedmioty, i na żadnym ścisłym kierunku nie dałabym
        sobie rady, ale prawdą jest, że absolwentom uczelni technicznych jest
        zdecydowanie łatwiej na rynku pracy - jeżeli wiesz, że gdy się przyłożysz, to
        sobie poradzisz z matmą, to nie wahaj się i wybieraj AGH. No chyba że anglistyka
        to Twoja pasja, wtedy idź za głosem serca - no ale skoro pytasz nas na forum o
        radę, co wybrać, to najwyraźniej interesuje Cię i jedno, i drugie. Ja w takim
        razie wybrałabym geodezję, AGH i Kraków :)

Zyczę owocnych wyborów!
        • Gość: kingsofleon Re: Co wybrać?:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 15:32
          Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Ja chyba jednak wybiorę anglistykę bo fizyki
          nawet nie miałam w III kl. (XD) toteż mogłoby być ciężko. Angielski lubię,
          trochę przeraża mnie ilość pracy o jakiej piszą na forach studenci anglistyki
          ale może nie będzie tak źle:D
          Pozdrawiam.
          • klaudiiiaw Re: Co wybrać?:) 10.07.07, 15:41
            I DORBZE, JA TEZ BYM WYRBALA ANGLISTYKE ;)
          • Gość: Tawananna* Re: Co wybrać?:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 17:02
            Fizyką się nie przejmuj - skoro nie była wymagana w rekrutacji, to takich osób
            będzie znacznie więcej niż Ty. A na anglistyce też będzie ciężko :).

Piszesz, że lubisz angielski - to jasne, inaczej nie wybierałabyś anglistyki.
            Ale czy:
            - lubiłaś lekcje języka polskiego?
            - uwielbiasz czytać? (i nie tylko literaturę najnowszą, ale i np. wielkie dzieła
            epoki romantyzmu)
            - lubisz i umiesz pisać wypracowania?
            - lubisz uczyć się historii?
            - sprawiają Ci przyjemność dyskusje o literaturze i interpretowanie wierszy?
            - nie dostajesz drgawek na dźwięk słów: przydawka, rozbiór zdania, fleksja, głoska?
            - nie masz nic przeciwko pogłębieniu wiedzy z dziedziny filozofii?

Dodajmy do tego dziesiątki stron ćwiczeń z gramatyki, setki słówek do wykucia,
            tekstów do napisania, konieczność doskonalenia akcentu (bo na pierwszym roku
            jakieś 90% studentów dowiaduje się, że ich akcent jest fatalny, a pozostałe 10%
            też ma zwykle coś do poprawienia...). Jesteś na to gotowa?
            • Gość: z. Re: Co wybrać?:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 17:30
              wybralabym chyba geodezje ( masz w rodzinie jakis geodetow?:P),dosc ciezkie
              studia ale na AGH panuje świetna atmosfera i chyba lepsze perspektywy niz po
              anglistyce ,wiecej mozliwosci i lepsze zarobki niz : jako nauczyciel ,tlumacz
              itd.w koncu to dosc popularna filologia i zauwaz ,ze pozniej musisz konkurowac
              z absolwenatmi przeroznych "koledżów' po szkole biznesu w Koziej Wólce itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka