Gość: fika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 16:13 Wiem że to zalezy od studiów, miasta i jeszcze wielu innych rzeczy, ale chciałabym wiedzieć tak mniej więcej:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jo Re: Ile średnio kosztuje utrzymanie studenta????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.07, 16:31 no właśnie sama sobie odpowiedziałaś na pytanie - wszystko zależy; znam osoby, które utrzymują się (przy życiu) za 500 zł w dużych miastach, innym 1300 nie starcza od miesiąca do miesiąca. dla przykładu w Krakowie mieszkanie to wydatek przeciętnie rzędu 350-600 zł; ale niektórzy wynajdują lokum za 250. jedzenie - jak sobie sama ugotujesz to nie muszę pisać, sobie wylicz, na mieście - obiady za 7-20 zł. ksera - zależy od kierunku, na humanistycznych kserują na potęgę, ja tak średnio, większość książek mam z biblioteki, albo obywam się bez nich (ustawy etc. - drukarka), telefon wiadomo, bilety tu 34 na 2 linie, ok. 50 na wszystkie, bilety do domu... dolicz kosmetyki, środki czystości, internet, kino, basen - jak korzystasz... jak widzisz, ZALEŻY ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dugo Re: Ile średnio kosztuje utrzymanie studenta????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.07, 16:33 Średnio od 700 do 2000 zeta na m-c ;) Znam kilka osob co utrzymują się za mniej niż 600 i znam kilka takich co w 2000 tysiakach sie nie wyrabiają, sporo osób ma w granicach 700-1000 z tego co mi sie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oLc!a Re: Ile średnio kosztuje utrzymanie studenta????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.07, 16:45 Ja sądzę, że to zależy przede wszystkim od człowieka. Bo jeśli jesteś wybredna to za 1500zl nie przeżyjesz, a jesli nie wymagasz luksusów to i za 500zl wyzyjesz :) takze zalezy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fika Re: Ile średnio kosztuje utrzymanie studenta????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 16:47 nie wymagam:) to może dam radę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dugo Re: Ile średnio kosztuje utrzymanie studenta????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.07, 16:57 A ile masz zamiar mieć na miesiąc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Ile średnio kosztuje utrzymanie studenta????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.07, 17:00 i gdzie, bo to też ważne weź też pod uwagę fakt, że co weźmiesz z domu, na to nie wydasz, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fika Re: Ile średnio kosztuje utrzymanie studenta????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 17:03 tak ok 600-700zł, liczę że tyle wystarczy. Chcę mieszkać w akademiku i korzystać ze stołówki jeśli będzie taka mozliwość. Część książek wypożyczę z biblioteki, część może skseruję... a Wam ile jest potrzeba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fika Re: Ile średnio kosztuje utrzymanie studenta????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 17:05 Będę studiować w Białymstoku. Dzięki za radę, chyba sporo rzeczy wezmę z domu:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dugo Re: Ile średnio kosztuje utrzymanie studenta????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.07, 17:09 Bez problemu Ci wystarczy, tym bardziej że Biały nie jest drogim miastem. Ja wydaje (Lublin) ok. 1000 zeta, ale gdybym miał z 300 mniej też bym przeżył ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Ile średnio kosztuje utrzymanie studenta????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.07, 17:09 u mnie wszystko zależy od miesiąca... przeciętnie ok. 800 zł, sporo rzeczy biorę z domu, najwięcej kasy z moim przypadku idzie właśnie na basen/kino itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fika Re: Ile średnio kosztuje utrzymanie studenta????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 17:13 Ufff... No to pocieszyliście mnie:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka z krk Re: Ile średnio kosztuje utrzymanie studenta????? IP: 217.153.81.* 14.08.07, 18:05 ja wydaje 1500zł, ale z tego opłacam mieszkanie(mieszkam sama w sporym mieszkanku), jedzenie, bilety, książki, imprezy, jednym słowem wszystko, z domu niczego już więcej nie zabieram i muszę przyznać, że bardzo przyjemnie mi się za te 1500zł żyje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciocia Dobra Rada Re: Ile średnio kosztuje utrzymanie studenta????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.07, 18:32 i zależy ile się imprezuje ;d i jak się imprezuje bo np takie winko mieszane z colą to jest impreza za 5 zł że hohoh ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kwiat_paproci Re: Ile średnio kosztuje utrzymanie studenta????? 14.08.07, 19:02 w moim przypadku 700 zł, w tej cenie mieszkanie wynajęte, dojazdy, kserowanie, czasem jedzenie, ale większość biorę z domu, wyszłoby może i mniej, ale czasem przecież trzeba pójść na piwko, do kina, albo do teatru, jak coś człowiekowi odbije ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fika Re: Ile średnio kosztuje utrzymanie studenta????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 19:31 Chciałabym jeść przynajmniej obiady w stołówce. Wiecie ile to kosztuje u Was??? Odpowiedz Link Zgłoś
mal.mro Re: Ile średnio kosztuje utrzymanie studenta????? 14.08.07, 22:11 A na jakiej uczelni w Białymstoku będziesz studiować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fika Re: Ile średnio kosztuje utrzymanie studenta????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.07, 00:00 Na Akademii Medycznej Odpowiedz Link Zgłoś
mal.mro Re: Ile średnio kosztuje utrzymanie studenta????? 15.08.07, 13:15 To Cię zmartwie, bo w akademikach AM nie ma stołówek. Trzeba się stołować na mieście, ale są w miare tanie bary mleczne. Jeśli mieszkałabyś w DS2 to bardzo blisko jest Dziecięcy Szpital Kliniczny gdzie można wykupić sobie obiadki w szpitalnej stołówce chyba za 5,50. A pokój w akademiku 2-osobowy kosztuje 270zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Ile średnio kosztuje utrzymanie studenta????? IP: *.net.autocom.pl 06.09.07, 15:55 Mowisz ze mieszkasz sama I powiedz- jak Ci sie zyje samej ???bo ide mieszkac do kawalwrki i strasznie sie boje ze samej bedzie mi ciezko , ze sie nie przyzwyczaje Czy to prawda ze jak mieszkasz sama to masz mniej znajomych ??? bede bardzi wdzieczna za odpowiedz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wjader 25 zł/m-c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.07, 10:06 mieszkanie - spanie w wannie u znjaomych jedzenie - darmowe degustcje w hipermarketach , jadłodajnie dla biedomych dojazdy - z buta keso - obejdzie sie tel - jak ktos bedziesz chcial to sam zadzwoni środki czystosci - w łazince znajomych jest tego w cholere rozrywka - ma iprezy przychodze jak wszyscy juz dawno odfruneli internet - darmówka na rynku 25zł - opłata administracyjna na uczelni (zdziercy !) widzicie da sie przezyc ;] ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka_medycyny Re: Ile średnio kosztuje utrzymanie studenta????? IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.08.07, 16:26 Studiuję medycynę w Bydgoszczy, średnio na miesiąc wydaję 600-700 zł.Mieszkanie kosztuje 300zł, reszta idzie na jedzenie i bardzo dużo pieniędzy wydaję na ksero.Do domu jeżdżę rzadko (ok 5 razy w roku), staram się oszczędzać, w związku z czym basen, kino, solarium, itp. "rozrywki" odpadają.Rezygnuję ze wszystkiego, bez czego mogę się obyć.Wszędzie, gdzie się da chodzę na piechotę, najdalej mam ok. 40 minut szybkiego marszu:)Można się utrzymać za nie wielkie pieniądze, trzeba tylko umieć kombinować, a na imprezę można iść, nie wydając od razu fortuny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dugo Re: Ile średnio kosztuje utrzymanie studenta????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.07, 16:32 Wszystko wporzo, ale to 40 min. szybkiego marszu to mnie prawie z krzesła strąciło ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka_medycyny Re: Ile średnio kosztuje utrzymanie studenta????? IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.08.07, 16:36 Kwestia przyzwyczajenia.Za to nie mam problemów z utrzymaniem formy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dugo Re: Ile średnio kosztuje utrzymanie studenta????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.07, 17:33 > Kwestia przyzwyczajenia.Za to nie mam problemów z utrzymaniem > formy ;) W to nie wątpię ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc Re: Ile średnio kosztuje utrzymanie studenta????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.07, 17:41 Znalazłam coś fajnego kalkulator kosztów studenta www.edulandia.pl/matura_2051.htm#top Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka krk Re: Ile średnio kosztuje utrzymanie studenta????? IP: 217.153.81.* 15.08.07, 18:36 wyszło mi 1341zł, czyli dobrze liczy, bo ja wydaję 1500zł, ale mieszkam sama, a nie z kumpelami(nie było takiej opcji do zaznaczenia) Odpowiedz Link Zgłoś
wyssana.z.palca Re: Ile średnio kosztuje utrzymanie studenta????? 16.08.07, 18:43 eee, 1168 a wydaje jakies 600 :) zyje ponad stan :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fika Re: Ile średnio kosztuje utrzymanie studenta????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 22:09 Dzięki za wszystkie informacje:) Dobrze że nie wszędzie trzeba wydać 1 500 żeby przeżyć:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi paranoja ten kalkulator IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.07, 22:09 Ciekawe kogo stac na takie wydatki wg obliczen tegoz kalkulatora. Zreszta przy takich samych parametrach wyszlo mi wiecej w Lublinie niz w Krakowie. Smiech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrrr Re: paranoja ten kalkulator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.07, 18:50 prawda, kalkulator sporo zawyża te koszty Odpowiedz Link Zgłoś
a.liszek re 17.08.07, 09:29 lublin, dostaje 800 zl. wydaje wszystko no i mam jeszcze karte kredytowa na wszelki wypadek, zdarza mi sie na niej ok 100 zl zadluzenia, czasami dostaje od babci jakies 50 zl. z tych 800 zl: - 200 zl na jedzenie (gotujemy z kolezankami) - 330 zl na mieszkanie,czasem rachunki - 60 zl na wyjazdy do domu (350 km) - 0 na dojazdy na uczelnie, chodze piechota reszta na piwo, imprezy no i ksiazki. nie jest jakos super latwo sie zmiescic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: re IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.07, 15:47 średnio student wydaje 700-1200 zł wszystko zależy od miasta i od tego jak dysponujesz kasą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: re IP: 80.48.49.* 28.08.07, 20:54 Wroclaw:ceny mieszkan strasznie poszly w gory:/ mam na utrzymanie ok 900 zl -450 zl za pokoj -450 cala reszta i jakos starcza a nawet zostaje,zalezy od potrzeb, stylu zycia,imprezowania,przyzwyczajen wyniesionych z domu,obiadow itp jednak takie minimum we wroclawiu to wlg mnie ok 700 zl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 13:51 Tylko na paliwo- 4 dojazdy na uczelnie w tygodniu. czyli 400 km tygodniowo. cena gazu 2 litry wiec tygodniowo wychodzi jakies 70 zloty. razy 4 = zaokroglajac 300zloty. o mieszkanie nie musze sie martwic bo mieszkam z rodzicami.o zarcie tez nie bo jem w domu, no ew czasem na miescie jakas pizze czy kanapke. do knajp nie chodze bo wole pic sam w domu piwo, wychodzi znacznie taniej. np 4-pak lecha za 10 zloty mam w markecie a wyjscie do knajpy na 4 piwa kosztuje najmniej 2 razy wiecej..wiec oplaca sie mieszkac u starych hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyssana.z.palca Re: re IP: *.ibch.poznan.pl 29.08.07, 20:15 studentka pytala o koszty zycia studenta a nie pasozyta u rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aku Re: Poznan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.07, 13:54 w Poznaniu mam do rozdysponowania 800 złotych (średnio, czasem dorabiam, czasem pracujące rodzeństwo albo babcia coś dorzucą, od tego roku może stypendium), z czego: 350 zł - pokój, mieszkam z koleżanką, ok. 60 zł - dojazdy do domu i z domu, ok. 40 zł - komkarta, reszta na jedzonko, ksero, książki, rozrywki itp. Po roku życia studenckiego stwierdzam, że najwięcej kasy wydawałam własnie na jedzenie, bo czasem jak juz nie mogłam patrzeć na jajka, serki itp. lądowałam na wielkiej pizzy i to dawało ostro po kieszeni. Lepiej zabierać słoiczki z domku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Krk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.07, 16:18 Mieszkanie - ok. 350 zl, zarcie+picie+rozrywki - 300 zl, dojazdy do domu (mieszkam ponad 100 km od Krakowa, do domu wracam co weekend - serce nie sluga, hehe) 100 zl, karta tel 30 zl, bilet miesieczny 25- 50 zl - razem wychodzi kolo 800 zl, a co dorobie to moje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka !!! tutaj sobie policz !!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.09.07, 17:05 www.edulandia.interia.pl/matura_2051.htm#top Odpowiedz Link Zgłoś