Dodaj do ulubionych

Czaszka -model

03.09.07, 15:13
Na allegro mozna kupić dobrej jakości czaszki z tworzywa. Nabylam i
jestem zadowolona- fakt, trochę jakość kosztuje, ale na półce nad
łóżkiem nie straszy i dobrze wygląda.Ma wszystkie bruzdy, otwory,
szwy itd. pokrywa otwierana, dół dobrze odwzorowany, polecam.Taka
prawdziwa też była w moich rękach, ale...
Obserwuj wątek
    • andzia123451 Re: Czaszka -model 03.09.07, 22:55
      a chodzi ci o modele za 200 czy 900zł.A kiedy ją kupowałaś??
      • roxana10 mam piekna .. 06.09.07, 21:48
        mam do sprzedania za 400zl
        wydaje sie drogo ale..

jestw doskonalym stanie
        doskonale spreparowana
        pelne uzebienie
        posiada zuchwe /rzadkosc /
        i najwazniejsze pzrynosi szczecie

w porownaniu do tych co widzialam jest ekstra

odbior szczecin
        • d-st Re: mam piekna .. 06.09.07, 22:08
          zuchwa to zadkosc? u mnie na zajeciach jak ktios mial czache to
          zawsze z zuchwa wiec to raczej standard ale pelne uzebienie to
          rzeczywiscie zadkosc;) moja ma uzębienie ale niestetey niepełne;]
          pomijam fakt ze sprzedaz szczatkow jest nielegalna a oglaszanie sie
          z tym na ogolonopolskim forum jest conajmniej nierozsadne...
          • roxana10 Re: mam piekna .. 07.09.07, 08:15
            gdybys uwaznie przeczytala moj post to bys takich rzeczy nie pisala

gdzie napisalam ze chodzi o czaszke ludzka?
            domysly mnie nie interesuja

• roxana10 Re: mam piekna .. 07.09.07, 08:15
            gdybys uwaznie przeczytala moj post to bys takich rzeczy nie pisala

gdzie napisalam ze chodzi o czaszke ludzka?
            domysly mnie nie interesuja
            ..
            • d-st Re: mam piekna .. 07.09.07, 18:10
              po pierwsze to nie jestem nia tylko nim. po drugie "dokonale
              spreparowana z uzebieniem" chyba mowi samo za siebie - tym bardziej
              w temacie o czaszce. Napisalas wszytsko procz slowa ludzka zcaszka
              choc dla kazdego jest to oczywiste. Ja ci nie zabraniam sie z tym
              oglaszac ale moga cie potrem spotkac nieprzyjemnosci...
              • leonidas1987 Re: mam piekna .. 09.09.07, 00:50
                kobita ci pisze a ty nawet czytac nie potrafisz. i w dodatku nie
                masz racji
                w/g cie bie czaszka spreparowana i z uzebieniem moze byc tylko
                ludzka..coz za logika..
                zreszta, u ludzi malo inteligentnych nie mozna doszukiwac sie
                logiki. czytaj zerozumieniem chloptasiu

swoja percepcja mozesz coo najwyzej zablysnac w swoim lo

buhaaaa
                • d-st Re: mam piekna .. 09.09.07, 23:30
                  dla twojej informacji nie ucze sie w LO tylko jestem na medycynie na
                  2 roku. poza tym nie jestem malo inteligentny dla twojej informacji
                  i nie zamierzam sie bezsensownie z toba klocic. Wiem ze czaszka
                  spreparowana i z uzebieniem nie musi byc czaszka ludzka ale czy na
                  forum studentow medycyny oglaszalby sie ktos z checia sprzedarzy
                  czaszki psa czy kota za 400zl? twoje slowa chyba swiadcza raczej o
                  braku twojej inteligencji a nie mojej. pozdrawiam.
                  • leonidas1987 ło matko ..student:) 20.09.07, 08:45
                    poki co system prawny opiera sie na dowodach i faktach a nie
                    domyslach

skoro nie rozumiesz tego tzn ze cos szwankuje logika, fakt
                    matematyki na AM nie ma:)
                    przeczytaj ten watek jeszcze raz i sie zastanow, czy na podstawie
                    informacji tutaj zaprezentowanych mozna komus postawic zarzut o
                    fandel szczatkami ludzkimi. Opieraj sie na faktach a nie
                    domyslach !!
    • mlisek1 Re: Czaszka -model 04.09.07, 10:06
      ja kupilem za 200 zł prawdziwa ludzka i jkestem ew stanie zalozyc sie o wszystko
      ze twoja plastikowa nie jest dokladna !! uwierz
      • myszo-skoczek Re: Czaszka -model 04.09.07, 13:31
        ważne żebyś nie zgubiła swojej - mam nadzieje, że kiedyś Twoja czaszka trafi w
        ręce studenta medycyny w pudełku po butach ...

u mnie dużo osób nie miało czaszki i świetnie zaliczyło ten dział ...
        • zaphod_beeblebrox Re: Czaszka -model 04.09.07, 16:29
          Cóż za ponura wizja :) Ładnie tak źle życzyć młodszym kolegom?
          A co do przydatności to już od dawna powtarzam że czaszka wcale do szczęścia
          potrzebna nie jest ale jakoś nikt mi nie wierzy.
          • d-st Re: Czaszka -model 04.09.07, 21:13
            a jakie pudelka na czaszke sa dozwolone? po butach nie to moze po
            mikserze? czy moze kupic scepcjalne pudelko z napisem "czaszka"?;]
          • myszo-skoczek Re: Czaszka -model 04.09.07, 22:16
            ja nie miałam czaszki i jakoś zdałam ...
            • mag_oz Re: Czaszka -model 05.09.07, 12:30
              Ja czaszki nie miałem i też za pierwszym razem zdałem, ale nie ma się co
              oszukiwać, czaszka pomaga. Zawsze lepiej jest zobaczyć przez co jest ograniczony
              dół skrzydłowo-podniebienny niż wpałczać go na chama. Czaszka znaczą skraca
              czasz nauki tego bądź co bądź jednego z najtrudniejszych preparatów (właściwie
              najtrudniejszego po mózgu).
              Co do modelu albo takie "prawdziwej czaszce" to model modelowi nie równy i tak
              samo prawdziwa czaszka innej nie równa. Najlepiej jest brać czaszki od kogoś
              zaufanego, lub przynajmniej ją obejrzeć w miarę dokładnie przed zakupem. Warto
              zwrócić uwagą na przyśrodkowe ściany oczodołów bo one się bardzo łatwo niszczę z
              uwagi na to że są delikatne i na ogólny stan czaszki, czy nia jest nigdzie
              popękana. Z modelem jest gorzej, bo nie wszystkie otwory są widoczne na pierwszy
              rzut oka (każdy kto się uczył wie, że otworów w czaszce jest od cholery) -
              ogólnie polecam ludzkie, bo to co natura stworzyła jest najlepsze. Kiedyś były
              badania wiedzy między studentami z US(and)A ;) i z UE na temat wiedzy
              anatomicznej i wyniki wypadły znacząco lepiej dla tych z Unii i to dlatego, że w
              Stanach ludzie pracują na modelach i programach komputerowych a nie na
              prawdziwych zwłokach etc.

Co do pojemnika na czaszkę, to tylko powiem, że mnie osobiści najmniej będzie
              interesować co będzie się działo z moimi zwłokami...
              • d-st Re: Czaszka -model 05.09.07, 16:41
                czaszka trudny preaparat ale zeby zaraz najtrudniejszy po
                mozgowiu?;P dla byla bywaly gorsze rzeczy niz czaszka (pomijajac
                mozg;])
                • myszo-skoczek Re: Czaszka -model 05.09.07, 17:05
                  my chodziliśmy do zakładu oglądać czaszkę :-) i jak najwięcej na anatomii ...
                • mag_oz Re: Czaszka -model 05.09.07, 22:29
                  Mózg jeszcze by był w miarę fajny gdyby nie to, że znaczna część rzeczy była
                  trudna do zobaczenia. Jednak jego ogrom, wszystkich elementów robił z niego
                  najgorszą rzecz jaka jest na I roku (jednak w miarę przyjemnie się go uczyłem ->
                  albo to ja powinienem już brać Decaldol jak takie rzeczy piszę ;) ). Czaszka
                  może by jeszcze nie była taka straszna, gdyby to te wszystkie kanały i doły z
                  ograniczeniami i zawartościami - osobiście dla mnie jest zaraz po mózgu. Dalej
                  to nie wiem co wpisać, bo z resztą trudności nie miałem ;)
                  • d-st Re: Czaszka -model 05.09.07, 23:02
                    dla mnie gorsza chocby byla tetnica gleboka uda z dokladnym
                    przebiegiem galazek 2 i 3 rzedu z bochenka;] gorsze bylo nauczenie
                    sie 12 (albo jak lolo twierdzi 13) nerwow czaszkowych, duzo rzeczy
                    bylo gorszych niz czaszka jak dla mnie;] ona byla calkiem przyjemna;P
                    • izolda201 Re: Czaszka -model 07.09.07, 18:07
                      W tamtym roku chciałam kupic czaszkę i dobrze, że tego nie zrobiłam. Co prawda
                      w prosektorium z czaszką spędziłam mnóstwo godzin. W kazdej wolnej chwili
                      lądowałam w prosektorium, żeby wypozyczyc czaszkę. Myślę,że gdybym miała swoją
                      czaszkę nie chciało by mi się tyle uczyc, bo miałabym ją na wyciągniecie ręki:P
                      Głowę zdałam bez problemu.
                      • mag_oz Re: Czaszka -model 07.09.07, 18:50
                        Jednak z czaszki korzystałaś więcej niż tylko na ćwiczeniach - a to jest meritum.
                    • mag_oz Re: Czaszka -model 07.09.07, 18:50
                      Ja przynajmniej miałem ten komfort że nie musiałem się uczyć z Bochenka ;)
                      • izolda201 Re: Czaszka -model 08.09.07, 12:03
                        ja uczyłam się z łasińskiego głowy i szyi-książka wymagana na stomie w łodzi.
                        Pewnie, że miałam "kontakt" z czaszką, ale wiem, że osoby, które miały czaszke
                        w domu mniej uczyły się ode mnie, ponieważ miały świadomosc, że zawsze moga
                        sobie na nią spojrzec:P A co za tym idzie odkładały sobie naukę na później...
                        Dobry atlas(to jest klucz do sukcesu), łasiński i troche godzin w anatomiku
                        styka:)Ale jak ktos ma kase to pewnie że warto kupic :).

• mag_oz Re: Czaszka -model 09.09.07, 19:13
                          Tylko warto mieć to na uwadze, że nie każda akademia medyczna pozwala na
                          korzystanie z preparatów. Np. na PAMie nie było w ogóle takiej możliwości, bo
                          prof powiedział nie i tyle. Czaszkę warto mieć - żaden dobry atlas jej nie
                          zastąpi, bo jest to preparat bardzo obszerny do niego potrzeba wiele rzutów i
                          opisów poszczególnych otworów - nie wszystko się na nim znajdzie.
                          Ze swojej strony polecam zakup czaszki, jeżeli wasza akademia nie pozwoli
                          korzystać po zajęciach, a zaliczenia będzie ustne. Własnej czaszki nie miałem,
                          nie miałem również możliwości korzystania z niej po ćwiczeniach z anatomii i
                          zdałem całą anatomię, w pierwszym terminie, ale wygodniej mi by było jakbym miał
                          jednak własny preparat ;)
                          • elle_dr Re: Czaszka -model 03.10.07, 16:04
                            Z własną może i jest wygodniej, ale bez sensu żeby każdy kupował
                            swoją - nauki nie ma aż tak dużo i przydaje się to właściwie do
                            jednego kolokwium, z jednej czaszki moze spokojnie uczyc sie pare
                            osob.

--------------------
                            www.tvnmed.pl newsy świeże jak gorące bułeczki ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka