Dodaj do ulubionych

Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ????????

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.08, 13:39
Szukam pracy i coraz częściej znajduję taką żądanie w ogłoszeniach:

Wymagamy:
- ukończenia studiów dziennych, kierunek Marketing i Zarządzanie

I to są ogłoszenia dla tych co mają już doświadczenie np: Brand
Manager
www.jobpilot.pl/misc/adframe/jobpilot/7d8/2/10258680.htm
Czy nie jest to dyskryminacja tych co skończyli zaoczne a
jednocześnie pracowali?
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? IP: *.chello.pl 16.01.08, 13:42
      Pracodawca ma prawo postawić taki warunek. Jeśli nawet nie napisze
      tego wprost, to nikt mu nie zabroni przyjąć kandydatów po dziennych.
      Dyskryminacja, jeszcze czego.;)
      • papierowa.szklanka Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? 16.01.08, 13:44

dokładnie :)
        a poza tym to chyba fajnie, że docenia sie tych bardziej pracowitych-czyt.
        skupionych na nauce zawodu a nie na pracy w sklepie odziezowym... a nawet jeśli
        to nie była praca w sklepie odzizowym, to wiadomo, ze na dziennych jest duużo
        więcej materiału niż na zaocznych
        na zaocznych teraz jest 60% materiału z dziennych
        • Gość: qwerty Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? IP: *.chello.pl 16.01.08, 14:03
          Na zaocznych jest MINIMUM 60% materiału.

Poza tym spora część dziennych pracuje, niektórzy (jeżeli wierzyć wypowiedziom
          na forum :)) na cały etat, więc o jakim skupieniu na nauce mówimy?

• Gość: Monia Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.08, 16:08
            ja studiuję dzienie na APS-ie i nie pracuję, nie mam czasu, na
            uczelni jestem od 8 do 18, i mam dużo nauki a moi znajomi co
            studiują zaocznie to mówią,że pouczą sie troche i każdego
            przepuszczą bo oni płaca za te studia
          • happy_time Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? 16.01.08, 21:46
            Gość portalu: qwerty napisał(a):

> Na zaocznych jest MINIMUM 60% materiału.

To chyba zalezy od uczelni. U mnie na zaocznych jest 80 % materiału i w ynika to
            tez z braku w-fu i drugiego jezyka. Praktycznie wszystkie egzaminy i zaliczenia
            na dziennych i zaocznych ( na tym samym kierunku) wygladaja tak samo. Ja jestem
            na dziennych, ale nie rozumiem tej dyskryminacji osob z zaocznych. NIe wszysycy
            pracuja w sklepach :/ Pracujac przez cale studia mozna sie sporo nauczyc, ma sie
            juz spore doswiadczenie.
    • Gość: Tawananna* Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.08, 17:32
      Pracodawca ma prawo mieć swoje kryteria wyboru pracowników. Moim zdaniem to
      dobrze, że umieszcza informację o nich w ogłoszeniu. Przy czym gdybym spełniała
      pozostałe wymagania, aplikowałabym nawet będąc po studiach zaocznych. Gdzieś
      czytałam, że jest normą ubieganie się o stanowiska, co do których spełnia się
      bodaj 80% wymagań. Wiąże się to z tym, że pracodawcy, w odpowiedzi na
      "ubarwiane" CV, podają w ogłoszeniach większe wymagania niż ich faktyczne
      oczekiwania.
      • Gość: Kaśka Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.08, 18:56
        Weźcie pod uwagę jak wiele osób kończy dziś studia. Nie są już czymś
        elitarnym. Pracodawcy stawiają więc bardziej szczegółowe wymagania.
        Jeden będzie preferował studenta po zaocznych z większym
        doświadczeniem a drugi po dziennych... W każdym razie i tak bym
        aplikowała bo rzadko który kandydat spełnia wymagania w 100%!
        • Gość: studentka Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.08, 09:21
          ja też bym aplikowała nawet nie spełniając tego jednego warunku.

ważne jest żeby znać swoją wartość i mieć świadomość tego co się
          potrafi i jakie doświadczenie się posiada.

a jeżeli pracodawca odrzuci kogoś tylko i wyłącznie dlatego że
          studiował zaocznie tzn. że nie warto u niego pracować.

i tak na marginesie, studiuję dwa kierunki jeden dziennie i drugi
          zaocznie, i zaoczne obecnie to prawie 100 % dziennych, różnica
          wynika jedynie z faktu iż na zaocznych nie ma wf.

a osoby, które miały doczynienia tylko z jednym trybem studiów nie
          mają pojęcia jak studiuje się na innym. a opowiadania znajomych to
          sobie można... pewne rzeczy trzeba przeżyć na własnej skórze i wtedy
          się wypowiadać
          • nieziemska.istota Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? 17.01.08, 19:32
            podpisuję się pod tą wypowiedzią ręcami i nogami:]

(również miałam do czynienia z dziennymi państwowymi studiami)
          • fal_len Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? 01.03.08, 15:52
            Z całym szacunkiem, ale znam dwie osoby, które studiowały dziennie i zaocznie i
            obie wprost mówią o różnicy. Zresztą obie wybrały inną drogę - jedna z zaocznych
            przeniosła się na dzienne a druga z dziennych na zaoczne - z tego samego powodu.
            Poziom trudności. Dla nich równy poziom trudności to mit. To one mnie o tym
            uświadomiły.
    • alex_koz Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? 17.01.08, 09:45
      oczywiscie ze nie jest to dyskryminacja. pracodawca ma prawo do
      takiego sformulowania ogloszenia, rownie dobrze moglby napisac, ze
      poszukuje jedynie absolwentow szkol panstwowych etc.

dyskryminacja ma miejsce wtedy kiedy podmioty ktorych sytuacja jest
      identyczna sa traktowane odmiennie z uwagi na plec, wiek etc.

nie zmienia to faktu, ze mozna zaryzykowac i wyslac CVke. a nuz.
    • nieziemska.istota Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? 17.01.08, 19:28
      niech się wypałują

szukaj tam gdzie nie ma debilnych wymagań
      • Gość: K. Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.08, 18:59
        Każdy może zatrudniać kogo chce, ale wypisywanie tego jest w
        ogłoszeniu może być nielegalne.

Choć z drugiej strony przy takiej ilości "magistrów" pracodawcy mogą
        wybierać kogo chcą.
        • Gość: Aga Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? IP: *.chello.pl 19.01.08, 10:24
          Nielegalne jest podawanie wymagań, na które ludzie nie mają wpływu -
          płci, wieku, koloru skóry itd., ale wymóg skończenia studiów
          dziennych jest tak samo legalny, jak wymóg znajomości angielskiego.
    • Gość: X Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? IP: *.chello.pl 19.01.08, 03:37
      Wreszcie jakaś sprawiedliwość, zwykle to dzienni są poszkodowani, bo kilkuletnie
      doświadczenie to właściwie standard.

Ktoś powie, że dzienni mogą pracować, niby tak, ale nie na każdym kierunku i nie
      wszędzie. Zwykle pod kątem samego CV to właśnie zaoczni mają lepiej.
      • Gość: Tawananna* Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 13:04
        W "poszkodowanych dziennych" nie wierzę. Nawet jeśli ktoś ma bardzo czasochłonny
        kierunek, to zawsze zostają jeszcze wakacje. Nawet licząc z sesją poprawkową,
        obowiązkowymi praktykami ze studiów i czasem na odpoczynek, te kilka tygodni np.
        na staż zazwyczaj się znajdzie.
        • Gość: X Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? IP: *.chello.pl 19.01.08, 13:20
          To teraz sama odpowiedz sobie, jak się ma staż (kilka tygodni) do regularnej
          pracy, najlepiej z regularnym zbieraniem doświadczenia w branży z którą chce się
          związać. Ano właśnie - nijak.
          • Gość: Tawananna* Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 15:05
            Ale pracodawcy (w większości) zdają sobie sprawę z tego, że możliwości
            zdobywania doświadczenia zawodowego są na studiach dziennych mniejsze. W związku
            z tym doceniają te kilkutygodniowe staże... Do tego mało który student zaoczny
            od początku pracuje "w branży". A na 4 czy 5 roku to już większość studentów
            dziennych jest w stanie podjąć pracę.

Ale do meritum: nie uważam, że dzienni są poszkodowani. W końcu sami wybrali
            takie studia i musieli zdawać sobie sprawę z tego, że na pracę w większym
            wymiarze godzin może nie starczyć czasu.
        • Gość: zonk Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? IP: *.eth.net.pl 19.01.08, 14:49
          Nawet licząc z sesją poprawkową,
          > obowiązkowymi praktykami ze studiów i czasem na odpoczynek, te kilka tygodni np
          > .
          > na staż zazwyczaj się znajdzie.

z tego wszystkiego na odpoczynek zostanie chyba tydzień, moim zdaniem to dość
          niezdrowe zachrzaniać cały rok :P
          • Gość: Kamila Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.08, 14:58
            zaraz będzie: wymagamy ukończenia studiów dzienych na państwowej
            uczelni he, ja studiuję dziennie na APS-ie, w październiku zdaję na
            dzienną socjologię też na APS-ie, a pracuję w wakacje
          • Gość: Tawannana* Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 15:09
            Przecież nie jest tak, że obowiązkowe praktyki (które zresztą też są formą
            doświadczenia zawodowego, a często studenci mają wpływ na to, gdzie są
            realizowane) ma się w każde wakacje, a całe lato poświęca się na kucie do
            sesji... Wyobrażasz sobie mieć więcej niż jakieś 3 tygodnie kompletnego
            nicnierobienia?
            • Gość: X Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? IP: *.chello.pl 19.01.08, 15:43
              Ja sobie wyobrażam :D

Ale to nawet nie w tym rzecz. Nie chodzi o to, że dzienni są w jakikolwiek
              sposób pokrzywdzeni (za żadne skarby nie zamieniłbym moich dziennych studiów na
              nic innego), ale ten temat przedstawia studentów zaocznych jako pokrzywdzonych,
              więc pozwoliłem sobie zasugerować, że nie ma tutaj mowy o żadnej dyskryminacji,
              bo można postawić warunki zaporowe i dla studenta dziennego i zaocznego, więc
              gadanie, że pracodawca nie ma prawa żądać absolwenta/studenta studiów dziennych
              jest tak samo absurdalne jak stwierdzenie, że nie może żądać kogoś młodego z
              dużym doświadczeniem, np. regularną pracą od 19 roku życia, bo dyskryminowałoby
              to studentów dziennych.

Wszyscy ponosimy koszty naszych życiowych wyborów, a pomstowanie na ogłoszenia o
              pracę wydaje mi się niepoważne :)
              • Gość: studentka Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 20:42
                tak naprawdę mało ważne jest czy student kończy dzienne czy zaoczne,
                przynajmniej w przypadku większości kierunków

i w rzeczywistości dla pracodawcy który chce zatrudnić ludzi młodych
                nie to powinno być priorytetem, tylko różnego rodzaju umiejętności,
                które student w okresie studiów powinien nabyć, niezależnie od trybu
                w którym studiuje

a co do tego kto jest bardziej pokrzywdzony ??? nikt. wszyscy
                jesteśmy równi. dzienni mają w pewnych sytuacjach gorzej, zaoczni w
                innych. ostatecznie wszystko się wyrównuje, więc nie widzę sensu
                kłócić się kto jest bardziej doświadczony przez los. do tego los
                który sam sobie wybrał ;)
    • tocqueville Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? 21.01.08, 08:29
      Oczywiście, że pracodawca ma prawo. Zgadzam się z tym.
      Ale gdyby napisał w ogłoszeniu, że poszukuję "mężczyzny" to wielu zaraz
      podniosłoby raban, że to dyskryminacja :)
      Takie dwójmyślenie
      • Gość: Aga Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? IP: *.chello.pl 21.01.08, 09:47
        Nie dwójmyślenie, tylko właściwe rozumienie dyskryminacji. Jak
        pisałam wyżej - nie można podawać w ogłoszeniach o pracy wymogów, na
        które ludzie nie mają wpływu: płci, wieku, koloru skóry. Na to, czy
        kończymy studia dzienne czy zaoczne, wpływ mamy. Jasne?
        • Gość: qwerty Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? IP: *.chello.pl 21.01.08, 10:45
          > nie można podawać w ogłoszeniach o pracy wymogów, na
          > które ludzie nie mają wpływu: płci, wieku, koloru skóry.

Akurat to jest bezsensowne tworzenie pozorów nie mające żadnego znaczenia w
          praktyce (może poprawa samopoczucia kandydatów?). Jak ktoś chce zatrudnić
          mężczyznę po 30 to i tak nie zatrudni 25letniej kobiety, choćby nie wiem ile
          cefałek od takich pań dostał.
          • Gość: qwerty Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? IP: *.chello.pl 21.01.08, 10:47
            I jeszcze jedno jedno - chyba lepiej już na starcie wiedzieć, że ma się mniejsze
            szanse, niż być zwodzonym przez kilka etapów rekrutacji z powodu poprawności
            politycznej.
        • tocqueville Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? 21.01.08, 17:04
          Ale zawsze ktoś może powiedzieć, że nie miał wyboru - musiał iść na
          zaoczne, bo... (i tu 100 argumentów) :)
          Wg mnie pracodawca ryzukujący własnymi pieniędzmi może sobie
          zatrudniać kogo chce i ma prawo jasno zakomunikować to w ogłoszeniu-
          ofercie pracy.
          Jak tak dalej pójdzie może się okazać, że wymóg znajomości języka
          angielskiego to też przejaw dyskryminacji wobec osoby, która go nie
          zna. :)
          • Gość: Aga Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? IP: *.chello.pl 21.01.08, 21:20
            Nie popadajmy w skrajności, wiadomo, czym się różni nauczenie sie
            angielskiego od zmiany płci...
            • tocqueville Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? 21.01.08, 22:46
              Czyli pracodawca nie ma prawa wyboru płci pracownika?
              • Gość: Aga Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? IP: *.chello.pl 21.01.08, 23:22
                Ma, bo nikt mu w głowie nie siedzi. Ale nie w ogłoszeniu. Poza tym
                jeśli płeć czy rasę traktuje jako główne kryterium selekcji, to jest
                kiepskim pracodawcą.
                • tocqueville Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? 22.01.08, 00:09
                  a dlaczego nie w ogłoszeniu?????

Jeśli szuka faceta to dlaczego nie ma prawa napisać tego w ogłoszeniu o pracę?
                  • sloneczna.dziewczyna Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? 22.01.08, 07:45
                    > Jeśli szuka faceta to dlaczego nie ma prawa napisać tego w
                    ogłoszeniu o pracę?

Bo to byłaby dyskryminacja.
                    • tocqueville Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? 22.01.08, 08:09
                      taaaa.... a ja myślałem, że narzucanie mi odgórnie przez urzędnika kogo mam
                      zatrudnić a kogo nie to zniewolenie
                      • Gość: Aga Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? IP: *.chello.pl 22.01.08, 09:29
                        Nikt Ci niczego nie narzuca, nie ma przepisu o parytecie płci w
                        zakładach pracy. Po prostu wychodzenie z założenia, że facet ma z
                        natury jakieś inne umiejętności niż kobieta, jest dyskryminacją
                        (poza pracami fizycznymi, bo najczęściej facet jest silniejszy od
                        kobiety).
                        • Gość: Judyta Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 12:42
                          kurcze to jasne jak słońce, jak dziś każdy ma magistra to biora tego
                          co skończył studia dzienne,bo zaoczne to sobie każdy idiota może
                          zrobić, a na dziennych to juz nie każdy sobie poradzi, za kilka lat
                          pojawi się nowe krytrium: wymagamy ukończenia studiów dziennych w
                          państwowej uczelni!!he
                          studentka dziennej pracy socjalnej w APS-ie:)
                          • Gość: x Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? IP: *.chello.pl 22.01.08, 15:31
                            To chyba prowokacja, bo nikt by się tak bezczelnie nie wykładał z tym APSem :))
                            • Gość: ktosik Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 19:27
                              no faktycznie masz się czym chwalić, buahahahah... APS

• sanjoseshark Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? 22.01.08, 20:51
                            To na dziennych sa sami inteligenci? Chyba nie te czasy. Teraz wszyscy studiuja
                            i za pare lat nie bedzie w ogloszeniach nawet wzmianki o wyksztalceniu, bo
                            wszyscy beda magistrami.
                            • Gość: student Re: Wymagamy: ukończenia studiów dziennych - ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.08, 03:36
                              nie chcę nikogo obrazić ale faktem jest że do świadomości zbiorowej przedostał
                              się sąd że studia zaoczne to tylko sposób na podreperowanie budżetu dla uczelni
                              i może je skończyć największy baran. nie wiem na ile ten sąd jest prawdziwy ale
                              faktem jest ze on funkcjonuje, ja osobiście nigdy bym nie poszedł na zaoczne,

choćby ze względu na możliwe przyszłe trudności w pięciu się się na szczyty
                              zawodowej kariery.
                        • Gość: pepe le pew bzdury pleciesz IP: *.broker.com.pl 23.02.08, 11:48
                          Gość portalu: Aga napisał(a):
                          > Po prostu wychodzenie z założenia, że facet ma z
                          > natury jakieś inne umiejętności niż kobieta, jest dyskryminacją
                          > (poza pracami fizycznymi, bo najczęściej facet jest silniejszy od
                          > kobiety).

Jezu co za bełkot. Kobieto prosty przykład - notatki na studiach. Widziałaś
                          kiedyś notatki faceta i kobitki? Nie spotkałem się jeszcze żeby kobieta
                          prowadziła tak notatki tak jak większość (podkreślam znaczna większość) facetów,
                          czyli krótko mówiąc niestarannie. Zazwyczaj wy kobiety jesteście bardziej
                          dokładne i sumienne i to jest fakt.

Poprawność polityczna przysłania ci logiczne myślenie. Jeżeli otwieram knajpę z
                          kebabem to wiadomo, że będę chciał zatrudnić Turka. To co ? Jak napiszę w
                          ogłoszeniu, że poszukuję osoby narodowości tureckiej to dyskryminuję inne ? Wg
                          twojej logiki tak. Bzdura totalna.

To samo jak chcę otworzyć knajpę chińską/wietnamską. Przecież wiadomo, że szukam
                          osób rasy żółtej, a raczej nie przyjmę osób o typie urody śródziemnomorskiej,
                          albo czarnoskórych. I co ? Jestem rasistą?

Jeżeli tego nie napiszę w ogłoszeniu to zamiast 15 ofert będę miał 100, a i tak
                          przyjmę Azjatę, ale przy okazji zmarnuję czas oraz pieniądze sobie i tym 75
                          osobom, no ale to już takie wasze komusze myślenie "wszystkim po równo czyli
                          gó...no" i tak wszyscy są równi nie ważne ile czasu i pieniędzy stracili.
                          • Gość: ... Re: bzdury pleciesz IP: *.aster.pl 23.02.08, 13:20
                            To jest bzdura,że ktoś ma narzucac co wolno umieścić w ogłoszeniu a czego nie.
                            Inna sprawa,że gdybym szukała osoby sumiennej i dokładnej to nei napisałabym,że
                            szukam kobiety, bo i tak zatrudniłabym konkretną osobę,a nie jakąś statystyczną
                            panią.
                            Napisałabym po prostu,że wymagam sumienności i staranności.
                          • Gość: Aga Re: bzdury pleciesz IP: *.chello.pl 23.02.08, 15:16
                            Pominę Twoją agresję słowną, bo mam dobry nastrój.
                            > Jezu co za bełkot. Kobieto prosty przykład - notatki na studiach.
                            Widziałaś kiedyś notatki faceta i kobitki? Nie spotkałem się jeszcze
                            żeby kobieta prowadziła tak notatki tak jak większość (podkreślam
                            znaczna większość) facetów, czyli krótko mówiąc niestarannie.
                            Zazwyczaj wy kobiety jesteście bardziej dokładne i sumienne i to
                            jest fakt.

Zazwyczaj. Ale ja, stuprocentowa kobitka, mam notatki o wiele
                            bardziej niestaranne niż niejeden mój kolega. I znam jeszcze kilka
                            dziewczyn, które też mają chaos w notatkach. Dlatego właśnie nie
                            można dyskryminować ze względu na płeć, bo może się trafić facet
                            staranny i sumienny oraz kompletnie postrzelona babka. I naprawdę
                            wolisz do tego kababa zatrudnić Turka po zawodówce mechanicznej niż
                            Polaka, który ma wykształcenie gastonomiczne?
                            • Gość: bubu Re: bzdury pleciesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.08, 11:27
                              a to robienia kebabów trzeba miec jakiekolwiek wyklształcenie???
                              • Gość: ubub Re: bzdury pleciesz IP: *.aster.pl 24.02.08, 12:06
                                Studia kebabownicze
    • ansag NIE! 24.02.08, 17:59
      Wg mnie nie, bo zapłacić i skończyć marketing to za ustawą Giertycha nawet debil
      bez matury by mógł.
      • Gość: beti24 Re: NIE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 13:19
        Takie ogłoszenia nie dyskryminują nikogo. Jest również sporo ogłoszeń gdzie
        wyraźnie jest napisane : "student lub absolwent studiów zaocznych" i Twoim
        zdaniem to dyskryminacja dziennych ?? Ja już kończę zaoczne, mam dobrą pracę,
        ale w tej firmie przyjmują (jeśli to student) tylko w trakcie zaocznych. Jeśli
        po studiach to obojętnie po jakim trybie, byleby miał doświadczenie zawodowe
        ściśle związane z tym czym firma się zajmuje (w zależności od stanowiska). Różne
        firmy prowadzą różną politykę. Jedni wolą dziennych studentów, inni zaocznych,
        jeszcze inni zatrudniają tylko absolwentów. Uważam, że nie ma się co obrażać na
        wymagania pracodawcy, bo to w końcu jego firma, wymyślił sobie, że będzie
        zatrudniał takie, a nie inne osoby, on za to płaci i ma do tego prawo. Nie ma
        się co denerwować, jak ktoś jest dobry w swoim zawodzie i potrafi się wykazać,
        to pracę znajdzie. Pozdrawiam.
        • Gość: beti24 Re: NIE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 13:42
          Jest jeszcze jedna sprawa. Zauważ, że pracodawcy, którzy szukają pracownika z
          wyższym wykształceniem nie podają w ogłoszeniu czy skończone studia mają być
          zaoczne czy dzienne. Zwróć uwagę na to, że ogłoszenie wygląda mniej więcej tak:
          Firma X zajmująca się tym i tym poszukuje pracownika na stanowisko X
          Idealny kandydat powinien posiadać
          -wykształcenie wyższe o kierunku .... (i tu interesujący pracodawcę kierunek)
          -doświadczenie zawodowe (np. min 2 lata)
          -znajomość języka angielskiego w stopniu bardzo dobrym
          itp.

Studenci zaoczni z definicji mają prościej kiedy studia skończą, bo mają i
          wyższe wykształcenie i doświadczenie. Pracodawca nie podaje trybu studiów jaki
          go interesuje. To jest sprawa mniej istotna. Oczywiście są studenci dzienni,
          którzy pracują. Mam kolegę, który studiuje dwa trudne kierunki dziennie na UW i
          pracuje na umowę zlecenie w biurze. Oczywiście odbywa się to kosztem jego życia
          towarzyskiego, ale coś za coś, sam wybrał. Jednak dzięki temu ma już wielkiego
          plusa u docelowego pracodawcy za swoją pracowitość.
          Jak już pisałam studenci zaoczni mają o tyle lepiej, że po studiach mają i
          wykształcenie i doświadczenie, a tryb studiów i rodzaj (publiczna czy prywatna)
          pracodawcę raczej mniej interesuje.
          Dlatego też założycielko wątku nie odbieraj tego ogłoszenia o pracę dla
          studentów dziennych jako dyskryminację, bo w końcu oni po coś te studia też
          kończą, też się uczą i też chcą mieć pracę i jeśli mają taką możliwość to niech
          z niej korzystają. Czemu jesteśmy tak podzieleni i tak uprzedzenie do siebie
          wzajemnie. Zaoczni, dzienni i wieczorowi to trzy skłócone ze sobą grupy.
          Pamiętajmy, że wszyscy jesteśmy studentami, którzy znaleźli się w trudnej na
          rynku pracy sytuacji. Każdy z nas ma swoje atuty i słabe punkty. Każdy tryb
          studiów ma swoje wady i zalety. Powinniśmy się wzajemnie rozumieć i szanować, a
          nie kłócić się kto jest lepszy. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka