Dodaj do ulubionych

dylemat odnośnie studiów - prośba o pomoc

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.08, 19:50
Matura zbliża się wielkimi krokami, a ja nadal w kropce. Wygląda na to, że jestem kolejną osobą z cyklu tych, które nie bardzo wiedzą co chcą ze sobą zrobić, a dokładniej jaki kierunek studiów wybrać. Moją pasją są języki, chętnie się ich uczę i łatwo mi przychodzą. Myślałam o filologii angielskiej lub romańskiej, bo fascynują oba te kraje, także ich historia czy kultura. Tylko co potem? Nauczycielką nie chciałabym być za żadne skarby. Zastanawiam się też ewentualnie nad prawem, ale obranie kierunku tylko dla prestiżu i kasy, nie posiadając do tego żadnej pasji, wydaje się być dość głupim pomysłem. Interesowałyby mnie też takie kierunki jak turystyka, historia sztuki czy kulturoznawstwo, ale później perspektywy chyba też niezaciekawe.
Mam nadzieję, że nie wychodzę na straszną materialistkę czy karierowiczkę w tym poście, ale chyba jak każdy, po studiach chciałabym mieć przyzwoitą pracę, a nie ledwo wiązać koniec z końcem dodatkowo użerając się z nieznośną dzieciarnią w przypadku zostania nauczycielką (trochę wyolbrzymiam, wiem).
Co byście zrobili na moim miejscu? Dzięki za wszelkie odpowiedzi ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: Lenka Re: dylemat odnośnie studiów - prośba o pomoc IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.03.08, 19:54
      po filologiach jest trochę więcej możliwości niż tylko nauczanie w szkole.
    • Gość: A Re: dylemat odnośnie studiów - prośba o pomoc IP: *.chello.pl 21.03.08, 20:06
      Jako studentka anglistyki UW z całym sercem moge ci polecić te
      studia po których, jak koleżanka wspomniała, jest naprawde dużo
      więcej możliwości niż zostanie nauczycielką. Studia są ciężkie, ale
      bardzo ciekawe, mi sie ogromnie podobają i nie zamieniłabym ich na
      żadne inne. Podobno dobre anglistyki są na UJ, UAM, UG, u nas,
      możliwe że na innych uniwerkach też :)
    • Gość: marajka Re: dylemat odnośnie studiów - prośba o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 21:34
      Prawo dla prestiżu? To chyba na Harvardzie. Prawo to taki sam
      kierunek jak inne. Może wkuwania więcej. Jeśli Cię nie pasjonuje-
      odradzam. Pękniesz z nudów, chyba, że masz silną wolę. Wybrałabym
      filologię romańską. Ciekawy kierunek i z perspektywami. Możesz być
      tłumaczem, pracować w jakiejś firmie współpracującej z Francją czy
      jaką tam byś sobie wybrała specjalność. Po każdych studiach jest
      pytanie:CO POTEM.
      Carpe diem!
    • bukmacherka666 Re: dylemat odnośnie studiów - prośba o pomoc 22.03.08, 13:51
      Mówisz,że w jakiś tam sposób kręcą Cię języki, to wg.mnie powinnaś iść w tym
      kierunku. Wydaję mi się, że skończenie studiów językowych daje znacznie więcej
      punktów zaczepienia niż piszesz.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka